Popboks - DESET NAJZAPETLJANIJIH RASPADA ROCK GRUPA - Nema ljubavi bez patnje i bola [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 24.02.2013. 14:11 · 8

DESET NAJZAPETLJANIJIH RASPADA ROCK GRUPA

Nema ljubavi bez patnje i bola

Časopis Rolling Stone posvetio je pažnju najpoznatijim "kidanjima" veza nekada najbližih saradnika unutar rock bendova.

Priredio: Marko Nikolić

 

Februar važi za mesec ljubavi, a odnosi između članova rock grupa po intenzitetu ispoljenih osećanja dosta podsećaju na romantične veze. Ali kao što podseća naziv jedne domaće kompilacije iz poslednjih godina prošlog veka - nema ljubavi bez patnje i bola. Časopis Rolling Stone pozabavio se "tamnom stranom" muzičkih priča podsetivši svoje čitaoce na deset "najzapetljanijih" raspada rock grupa.

Guns n' Roses

Prošlogodišnji gosti Novog Sada stigli su u Srbiju u postavi dosta drugačijoj od one koja je od ovog kalifornijskog benda stvorila ime bez kojeg se nijedna istorija rock n' rolla ne može ni zamisliti. U društvu megalomanijaka i zavisnika od droge samo je pitanje vremena kada će "izbiti frka" - u slučaju Gunsa to se dogodilo relativno brzo.

Prvo je zbog preterane ljubavi prema narkoticima izbačen bubnjar Steven Adler. Zatim je frontmen Axl Rose počeo sa neviđeno dugim kašnjenjima na koncertima. Slash i Duff McKagan tvrde da ih je pevač ucenjivao da neće biti koncerata ako mu ne prenesu prava na ime benda, Rose to negira. Prvi deo istorije grupe i definitivno je došao do svog kraja po završetku Use Your Illusion turneje koncem 1993. i od tada su međuljudski odnosi samo dodatno pogoršavani - Axl je Slasha nazvao "boleštinom", i odbio je da se prošle godine pojavi sa članovima grupe pri ulasku u Rock n' roll Kuću slavnih.

Everly Brothers

Niko se ne bije kao braća. Zamislite da provodite decenije sa najbližim rodom kao saradnikom i poslovnim partnerom - nemate gde da se sakrijete. Po završetku dugih turneja dođete kući za praznike, a tamo vas dočeka dobro poznata faca. Pobijete se, majka telefonom traži da se izvinite. Svako bi poludeo.

Posle 20 godina postojanja grupe, Don se 1973. na holivudskom nastupu pojavio mortus pijan, pevajući samo njemu znane tekstove. Phil je pokušao da ga podseti udarcem gitarom po glavi i zatim napustio binu. Pre nego što su se 1983. pojavili na povratničkoj turneji, braća su tokom deset godina komunicirala samo na očevoj sahrani. Tenzije su i dalje prisutne.

Oasis

Braća Gallagher su se na regularnoj bazi "šibala" među sobom kao da su tek pušteni iz ludnice, ali do 2009. to se činilo kao uhodani metod porodične komunikacije. Albumi su izdavani na svake dve-tri godine, čisto da se ugovore nastupi na festivalima za fanove kojima se magične 1995. činilo da pred sobom imaju novog Lennona i McCartneya.

I onda se desio taj Pariz 2009, i dan kad su decenijske frustracije izbile na površinu. Tuča je prethodila otkazivanju nastupa i momentalnom raspadu. Priča se da je Liam polomio jednu od Noelovih gitara. Noel je odmah izjavio da oseća tugu, ali i veliko olakšanje, jer "ne može više da radi sa Liamom". Braća nisu prozborila ni reč među sobom od tada.

The Police

Čuvena trojka je ekspresno postajala veliki bend, ali što je uspeh bio veći, veće su bile i tenzije između članova - pevač i basista Sting je polako preuzimao kontrolu nad grupom i počeo da se ponaša prema ostalim članovima kao šef, što se "radnicima" nije dopalo.

Grupa se raspala 1984, sedam godina po nastanku. frontmen tvrdi da nije hteo da kazni ostale članove nego je samo "pratio svoj instinkt". "Bili smo pripadnici različitih generacija, nismo imali puno toga zajedničkog. Njih dvojica su pisali pesme, a teško je da tako nekom kažeš kada mu pesma ne valja. To sam uglavnom bio ja", prisetio se Sting pre nekoliko godina.

The Eagles

Ova grupa je 1980. bila najveća u Americi, i slava je među članstvom već uzimala danak. Neki od članova benda se nisu treznili, drugi su ga već napustili, trećima je smetalo što ih niko ni za šta ne pita, a gitaristi Donu Felderu samo što nije "pukao film".

Kap koja je prelila čašu bio je dobrotvorni nastup za senatora Alana Cranstona. Felder je hteo da se drži podalje od politike, a drugom članu grupe Glennu Freyu je "pao mrak na oči" kada ih je senatorova žena pozdravila rečima "Drago mi je da vas vidim... valjda". Ludnica se preselila na binu, "Spremite se, još tri pesme", urlao je Frey, odbrojavajući koliko je još ostalo do ugovorene tuče članova benda u backstageu.  Felder je sa "mesta zločina" otišao limuzinom, i narednih 14 godina nije svirao sa grupom.

The Clash

Engleski punk bend imao je sličan problem kao i The Police - otprilike u isto vreme kada i kolege, teško su podnosili uspeh. Rock the Casbah je 1982. bio ogroman hit na stanici MTV i od članova benda je napravio superzvezde. Ironično, pesmu je napisao bubnjar Topper Headon, koji je zbog heroina izbačen iz benda i pre nego što se njegova kreacija našla na vrhovima top lista.

Članovi grupe su videli svoju budućnost na mestu predgrupe na "oproštajnoj" turneji The Who - sviranje starih hitova po stadionima za velike pare, i taj prizor im se nije dopao. Problem je bilo i šta dalje svirati, pošto se svakom članu grupe u tom trenutku sviđao neki drugi muzički pravac. Nastup na američkom festivalu 1983. nije prošao dobro - članovi benda su osetili da su se prodali za korporativnu svirku. Članovi grupe Mick Jones i Joe Strummer su u to vreme jedva govorili, Jones je ubrzo napustio bend, koji je 1985. objavio svoju labudovu pesmu Cut the Crap, o kome je bolje ne trošiti reči.

Smashing Pumpkins

Retki su bendovi koji funkcionišu kao istinske demokratije. Jedan, najviše dva čoveka donose odluke koje ostali sprovode u delo. Lider Billy Corgan insistirao je da na ploči Siamese Dream svira i bas i gitaru, što se basistkinji D'Arcy Wretzke naravno nije previše svidelo, kao ni gitaristi Jamesu Ihi. Onda je 1996. od droge umro "tour" klavijaturista Jonathan Melvoin, a istog tog dana bubnjar Jimmy Chamberlin je preživeo overdose, ali je svejedno izbačen iz grupe. Vratio se 1999, ali je zatim izbačena D'Arcy. Grupa je postojala još godinu dana.

Corgan je svu krivicu za raspad svalio na gitaristu Jamesa Ihu: "On je kriv za raspad. Ni Jimmy ni ja, već James. Da li je pomoglo što smo oterali D'Arcy jer je bila zlobni drogoš koji je odbijao pomoć? Ne, nije uopšte pomoglo. James se posle zadnjeg nastupa nije čak ni pozdravio sa dve osobe sa kojima je obišao planetu. Neću više da ga štitim, i ne samo njega već i mnoge druge ljude".

Rage Against the Machine

Jedan od najvećih rap rock bendova svih vremena lepo je pregurao kraj prošlog veka - snimali su uspešne albume i imali reputaciju fantastičnog koncertnog benda. Na razmeđu milenijuma, 2000, sve je krenulo naopako. Počelo je otkazivanjem velike turneje sa Beastie Boys, pošto je njihov član Mike D pao sa bicikla. Solo turneja prošla je u jalovim raspravama članova grupe da li treba objaviti album obrada Renegades.

Pevač Zack de la Rocha napustio je bend 18. oktobra, rekavši da "bend više nije mesto na kome se sreću aspiracije sve četvorice članova benda. S moje tačke gledišta, došlo je do podrivanja naših političkih i muzičkih ideala. Način na koji smo donosili odluke je potpuno zakazao". Grupa se ponovo okupila 2007, ali i dalje nikako da dođe do dogovora u vezi sa budućim planovima. De la Rocha to jednostavno ne želi, za razliku od ostalih članova koji bi da izdaju albume i sviraju po svetu.

the Pixies

Bend koji nije dočekao svojih "pet minuta" jer je bio ispred svog vremena kada je krajem osamdesetih objavio prva dva albuma. Amerika se bila spremila za njihov alternativni gitarski zvuk, ali članovi grupe su već tada jedva govorili među sobom. Frontmen Black Francis bio je ljubomoran na basistkinju Kim Deal, jer su je fanovi obožavali. Zato je smanjio njeno učešće u bendu, zbog čega je ona osnovala "sporedni" bend Breeders, koji je brzo postao popularan. Pošto se Dealova upoznala sa kolegom tako što se javila na oglas u kome je Francis tražio basistu, njih dvoje nisu imali izgrađen ljudski odnos van grupe. Nisu se lepo slagali.

Bend se raspao 1993. posle turneje sa U2 na kojoj nije najbolje prihvaćen od "smorenih" fanova, dok je bendu dozlogrdilo da svira u polupraznim prostorima. Francis je poslao fax sa odlukom da bend više ne postoji. Sa Dealovom nije progovorio narednih deset godina.

Queensryche

Heavy metal bend, popularan krajem osadesetih, je aprila prošle godine otišao u Sao Paolo da odsvira koncert. U tome se svi članovi benda slažu, kao i u činjenici da je bilo "šaketanja" nakon što su pevaču Geoffu Tateu ostali članovi benda rekli da njegova žena više nije menadžer grupe. "Otpustili smo ti porodicu, a ti si sledeći", su reči koje Tate pripisuje bubnjaru Scottu Rockenfeldu pre nego što ga je stigla pevačeva pesnica gneva. Ostali članovi tvrde da udarcu nisu prethodile provokacije.

Članovi benda imaće priliku da raspetljaju sled događaja u septembru, za kada je zakazano ročište. Do tada, na turneji su dve istoimene inkarnacije benda.



Komentari

  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 24.02.2013. 15.00.43
    Pink Floyd imaju "divnu" priču koja je zasluživala da se nađe među prvih 10, iako je na Live 8 imala hepiend - kao što je hepiend imala i priča o Pixies (opet sviraju zajedno). Tenzije u grupi Fleetwood Mac između ne jednog nego DVA bivša ljubavna para (Lindsay Buckingham - Stevie Nicks i John McVie - Christine Perfect McVie) takođe su antologijske, pretočivši se u jedan blistavi album (Rumours, 1977) ali 1987. godine i u gadan fizički obračun između Buckinghama i Nicks kojem su prisustvovali svi članovi i posle kojeg je Buckingham napustio bend (uzrok šibanja je upravo njegova odluka da ode nakon albuma Tango In The Night).
  • Gravatar for mille
    mille (gost) | 24.02.2013. 16.56.30
    Ubacite neki nas trac da ne bude samo prepisivanje npr. kao ne razgovaraju brega i bebek, kako je brega svim clanovima benda j... ribe i kako je tifu izbacio zbog dopa
  • Gravatar for Klingonac
    Klingonac (gost) | 24.02.2013. 19.50.20
    Creedence Clearwater Revival, Amon Düül, New Order, Stranglers, PiL...
    • Gravatar for deyan
      deyan (gost) | 26.02.2013. 01.39.23
      O Stranglersima je pozamasan tekst objavljen ovdje prosle godine..
  • Gravatar for laki
    laki (gost) | 24.02.2013. 22.06.45
    husker du su imali mnogo tezak raspad jer su bob mould i grant hart bili navodno u homoseksualnoj vezi, ali ovde su pomenuti popularni bendici.
  • Gravatar for Al
    Al (gost) | 25.02.2013. 00.57.31
    husker du su bendić.
    • Gravatar for nevazni
      nevazni (gost) | 25.02.2013. 12.38.15
      Blago tebi ako su ti husker du nevazan bend
  • Gravatar for caliCh
    caliCh (gost) | 25.02.2013. 20.26.39
    Husker Du su mala, mala, mala... Odlican bend!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike