Popboks - ATOMS FOR PEACE - Amok [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 26.03.2013. 08:52 · 1

ATOMS FOR PEACE

Amok

Iako bombastično najavljeni kao prvi izvođač na ovogodišnjem Exitu, Thom Yorke po prvi put među Srbima teško da će izazvati pomamu koja bi nastala da je došao sa svojom regularnom postavom (već čujem publiku koja traži da čuje Creep), jer Atoms su upak eksperimentalna postava. Snimci nastupa uživo više obećavaju, nego što možemo da pretpostavimo nakon slušanja albuma i u tom smislu treba gajiti entuzijazam.

Jelena Maksimović

Ocena:
6

(XL)
 


Da je pravljenje supergrupe recept za uspeh u muzičkom biznisu, svi bi to radili. Okupljanje poznatih članova već etabliranih grupa u jednoj postavi uglavnom  znači da je u pitanju projekat sa strane, kojim se istražuju ideje koje muzičari nisu uspeli da ostvare u matičnim bendovima. Možda je to ventil kojim se otpušta pritisak kad svirate u pravim “super grupama” današnjice kao što su Radiohead ili Red Hot Chilli Peppers. To treba imati u vidu kad se razmišlja o poslednjoj u nizu – Atoms For Peace, koju čine Thom Yorke i Flea, iz spomenutih grupa, kao i producent Radiohead, Nigel Godrich, perkusionista Mauro Refosco i bubnjar Joey Waronker koji je snimao sa Beckom i R.E.M.

Momke je okupila zajednička ljubav prema afričkom muzičaru Feli Kutiju i navodno je Amok njihovo tumačenje afrobeat tradicije u ključu ove legende. Ako se album posmatra na taj način, bićete razočarani, ipak su ovo beli momci čijoj muzici nedostaje vatra i razuzdanost Felinog zvuka. Kad se govori o off-projektima koji su inspirisani melodijama najstarijeg kontinenta, Damon Albarn ostaje neprikosnoven. Posle saradnje sa afričkim muzičarima na Mali Music, prošle godine je okupio postavu Rocket Juice & the Moon, u kojoj ponovo učestvuje Flea i bubnjar Tony Allen, koja je objavila album koji je više funky u odnosu na ono što su nam ponudili Atoms For Peace.

Amok je baziran na bas deonicama i Yorkeovom glasu, koji daje melodiju pesmama, izdanje je ujednačenog ritma, bez prevelikih uzbuđenja i pesama koje iskaču. Singl Judge, Jury and Executioner kao da je ispao sa King of Limbs, a na tom (za Radiohead standarde slabom albumu) ipak ima boljih pesama. Pomalo sterilan, Amok se gubi u produkcijskim egizbicijama, non-stop je prisutan iseckan, čegrtajući zvuk, koji će one manje strpljive odbiti od sebe.  Iako je jak na bubnju i basu, Amok nije plesni album, već pomalo hermetično izdanje nalik Yorkeovom solo album The Eraser.

Iako bombastično najavljeni kao prvi izvođač na ovogodišnjem Exitu, Thom Yorke po prvi put među Srbima teško da će izazvati pomamu koja bi nastala da je došao sa svojom regularnom postavom (već čujem publiku koja traži da čuje Creep), jer Atoms su upak eksperimentalna postava. Snimci nastupa uživo više obećavaju, nego što možemo da pretpostavimo nakon slušanja albuma i u tom smislu treba gajiti entuzijazam. Ali kao celina Atoms for Peace su slabiji nego suma delova koji ga čine.



Komentari

  • Gravatar for John
    John (gost) | 29.03.2013. 22.39.22
    mislim da je ta prica o supergrupi previse napumpana. ko prati Thomov solo rad, tj. The Eraser (+ onaj EP Spitting Feathers koji se sastoji od b-sideova sa Erasera) shvatice da je ovo samo nastavak Thomove solo karijere. a onaj ko se malo razume u instrumente i produkciju shvatice da su Flea i ostatak "super muzicara" samo malo prosarali te pesme ponekom bas, drum ili kakvom vec linijom. srz albuma/projekta je ipak Thom koji je postavio sve te ritmove i melodije i naravno tekstove (uz Nigela koji je sve to smiksao i usput se malo bavio programiranjem) eto toliko o supergrupi
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BEYONCE U KOMBANK ARENI

Živa vatra

Izveštaji

GIRLS - DRUGA SEZONA

Šta žele devojke?

Filmovi

KANYE WEST

Yeezus

Albumi