Popboks - SEDAM PSIHOPATA - Martin McDonagh - Priči nikad kraja... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.03.2013. 09:54 · 4

SEDAM PSIHOPATA - Martin McDonagh

Priči nikad kraja...

Nema sumnje, biće mnogo razočaranih u slučaju "Sedam psihopata". Što naravno automatski ne znači da je reč o nezadovoljavajućem ili nekvalitetnom filmskom ostvarenju. Naprotiv. Naprosto, i ovog puta u priču su se uplela i dodatno je komplikuju velika očekivanja. Naime, nakon zabavanog, duhovitog, ali i silovito emotivnog ostvarenja, kakvo je bilo njegovo remek-delo "U Brižu", Martin McDonagh je promenio žanr, ton i sveukupni pristup.

Zoran Janković

Ocena:
8
Naslov originala: Seven Psychopaths
Uloge: Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson, Tom Waits, Abbie Cornish, Harry Dean Stanton, Željko Ivanek, Olga Kurylenko, Gabourey Sibide
Žanr: krimi-komedija sa konceptualnim začinom
Trajanje: 110 minuta
Prpoizvodnja: UK, 2012


Ono po čemu, pak, upadljivo drugačiji film Sedam psihopata uspeva da parira mnogovoljenom i mnogohvaljenom prethodniku jesu samopuzdanje i zaigranost autora. Sedam psihopata, film  koji se na nivou sinopsisa može zamisliti kao omaž razmahanim i naglašeno verbalnim krimi-komedijama od Prave romanse Tonyja Scotta naovamo, zapravo je duboko promišljena i veoma ambiciozna studija u čast njegovog visočanstva - narativa.

McDonagh je ovde u formi priče o scenaristi koji muku muči sa svežim idejama i koji se uplete u složenu mrežu nasilja na prvom mestu isporučio briljantnu i veoma inspirativnu ilustraciju vazda varljivog narativa. Iako mu je ovo, nakon Jastučka i još nekoliko majstorija u sferi teatra, tek drugo dugometražno filmsko ostvarenje, McDonagh u Sedam psihopata sa dosta sigurnosti, uvek neodoljive autoironije  i spremnosti da krene put uvek skliskih dramaturških vratolomija preuzima viši rizik  i pojam nepouzdanog pripovedača preinačuje u priču sa nekoliko vešto ukomponovanih perspektiva. Štaviše, moglo bi se ustvrditi da McDonagh ovde suštinski neuhvatljivu prirodu samog narativa pretpostavlja nepouzdanosti pripovedača.

U tom smislu McDonagh uspeva tamo gde se okušao i potklizao Milčo Mančevski u po pitanju tretmana narativa sličnoj, ali neuspeloj Prašini. Tamo gde Mančevski završava u glibu jalovog i nefilmičnog hiper/kvaziintelektualizma, McDonagh dosta lako stiže do ciljane poente, a u isto vreme uspeva da stvori film koji se mirne duše može posmatrati i konzumirati i kao izrazito zabavno i poletno ostvarenje sa silinom sjajnih glumačkih pojava i odličnih im kreacija.

Iz svega gorepomenutog, ovom se autoru lako da oprostiti „izdaja“ što, poput mnogobrojnih kolega/sapatnika, nije krenuo put sigurne autoreciklaže i nije ponudio neko suptilno prapakivanje U Brižu. Mada, i da je tako postupio, sva je prilika, stvorio bi nešto za gromku pohvalu.Komentari

 • Gravatar for Vlastimir
  Vlastimir (gost) | 27.03.2013. 12.36.03
  Ovaj film je daleeeeeko od osmice. Sem Rokvel briljira!!
 • Gravatar for Herkul Tuberkul
  Herkul Tuberkul (gost) | 27.03.2013. 16.23.54
  Razredni ima miljenike... Šestice prepravlja u osmice.
 • Gravatar for lola77
  lola77 (gost) | 06.04.2013. 04.32.19
  U Brizu je, naprosto receno, na svim nivoima mnogo bolji film.Ovaj izgleda kao Tarantinovo dijete, ali nepriznato.
 • Gravatar for Brko
  Brko (gost) | 22.04.2013. 22.19.58
  ponajbolji koji sam video ove godine..moze osmica, a mozda i malkice vise. Pozdrav, Brko
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi