Popboks - IN BRUGES – Martin McDonagh - Šta sve možeš u Brižu kada si mrtav [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.02.2009. 20:24 · 10

IN BRUGES – Martin McDonagh

Šta sve možeš u Brižu kada si mrtav

Jedan od najboljih filmova iz prošle godine koji nećete videti na Festu, uprkos tome što je jedan od glumaca bio gost festivala. No, i pored propuštene prilike, valjalo bi se podsetiti ovog zaturenog bisera iz 2008.

Miloš Cvetković

Ocena:
10


10/10
 

Scenario: Martin McDonagh
Uloge: Brendan Gleeson, Colin Farrell, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Jordan Prentice, Thekla Reuten
Žanr: drama/crna komedija
Trajanje: 107 min.
Proizvodnja: UK, 2008.

Martin McDonagh je 2005. dobio Oskara za najbolji kratki film Six Shooter. Brendan Gleeson, voz, neobični mladić brz na jeziku, jedan pištolj koji (ne) opali kad treba i jedna krava koja eksplodira (!). Kao i pregršt crnog humora sabijenog u 20-ak minuta filmskog vremena, tokom koga je McDonagh uspeo da se ozbiljno zamisli nad smrću i nad ironijom sudbine usled koje se životi prerano gase, bilo u talasu nasilja ili tiho, poput sveće.

Četiri godine kasnije sve to (osim krave), ali i još ponešto pride, McDonagh je smestio u blizu dva sata filmskog vremena, u grad koji se (bukvalno) mora videti pre smrti. Što se Oskara tiče, ostao je na nominaciji za scenario, mada je zaslužio mnogo, mnogo više...

Ken (Brendan Gleeson) i Ray (Collin Farrell) su plaćene ubice koji stižu u Briž, nakon što je jedan posao pošao naopako, kako bi tamo sačekali na dalja uputstva. I dok je Pinter na ovome bazirao kompletnu dramu The Dumb Waiter, McDonagh istu premisu koristi kao početnu tačku iz koje se dalje granaju situacije bazirane na sadejstvu usuda, slučajnosti, ali i promišljenih postupaka dvojice glavnih junaka koji su se izdvojeni iz njihovog sveta, u novoj sredini, našli na životnim prekretnicama.

Junaci film In Bruges su ubice ophrvane etičkim dilemama. Reditelj ih ne opravdava, ne osuđuje i ne glamurizuje. Bez potrebe da nam objašnjava kako su i ubice ljudi, McDonagh poštuje svoju publiku i direktno zaseca dramsko tkivo tamo gde najviše boli. In Bruges je natopljen melanholijom (predivna muzika Cartera Burwella to dodatno ističe), ali je i beskrajno duhovit. Upravo su najveće životne krize i lomovi trenuci kada je humor najpotrebniji, a McDonaghov humor je direktan, crn, politički nekorektan, ali i bolno iskren.

Smrt kao deo mračne prošlosti, bliže ili dalje, kao životna svakodnevica, i kao sve opipljiviji konačni usud, predstavlja tačku preseka u kojoj se susreću i lome različiti etički kodeksi, dileme i lični demoni. Briž u tom smislu predstavlja svojevrsno čistilište, kako za vremešnog Kena tako i za mladog Raya. I dok Ray pokušava da pobegne od prošlosti, Ken se polako i metodično oprašta sa njome, zagledan u budućnost u kojoj vidi poslednju šansu za sopstveno iskupljenje tako što će pokušati da nekome, za promenu, pokloni novi život.

Brendan Gleeson je jedan od najboljih glumaca svoje generacije i to ovde potvrđuje; sačekajte samo na njegovu ključnu scenu, uz savršeno tempirane Dublinerse i žmarce koji neizbežno slede. Colinu Farrellu je ovo verovatno najbolja uloga u dosadašnjoj karijeri; simpatična irska protuva u Farrellovoj izvedbi je neko sa kim bi rado podelili piće i razmenili par psovki u dobrom raspoloženju. Ralph Fiennes kao gangsterski bos sociopata upečatljiv je koliko i Ben Kinglsey u filmu Sexy Beast; a u nekoj filmskoj realnosti njih dvojica bi bili braća.

Četvrti glavni glumac je sâm Briž. McDonagh kao iskusni pozorišni autor (i kod nas su igrane njegove drame Jastučko i Sakati Bili) koristi ovaj bajkoviti grad kao pozornicu za dramu, romansu, farsu i triler. Na samom kraju, u crnohumornom obrtu, koji poput na vreme napunjene čehovljevske puške opali iznenada, McDonagh kroz simpatični omaž priziva u sećanje Roegov Don’t Look Now, u kome pak Venecija glumi grad iz (krvave) bajke iz koga je nemoguće pobeći.

In Bruges je savršen spoj komičnog i tragičnog – dva životna pola koja se u svakodnevici zapravo neprestano prepliću, iako su na filmskom platnu često oštro odvojeni, ponajviše zbog nemogućnosti filmskih autora da ih na pravi način spoje u čvrstom zagrljaju.



Komentari

  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 28.02.2009. 01.16.49
    ...fuckin' bruges...film je masterpiece!!!
  • Gravatar for Vukašin
    Vukašin (gost) | 28.02.2009. 01.51.53
    Ovo je sasvim sigurno, jedan najboljih filmova, ne samo godine, nego i decenije.
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 28.02.2009. 10.52.17
    Martin McDonagh je jedan od najboljih zivih dramskih pisaca, a ovaj film je potpuno nepravedno zapostavljen kada su mainstream nagrade u pitanju. Za mene najbolji film prosle godine, Slumdog Millionaire mu nije do kolena.
  • Gravatar for Dusan
    Dusan (gost) | 28.02.2009. 16.22.19
    Jel pisac recenzija zna kad ce ovaj film kod nas u bioskope? Ili da ipak lovim piratsku kopiju, sto mrzim?
  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 28.02.2009. 17.04.20
    e vala i jes' desetka
  • Gravatar for Pop
    Pop (gost) | 28.02.2009. 18.10.03
    Odlican film, dijalozi su fantasticni, i moj favorit Ralph Fiennes sa sjajnom minijaturom... :D
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 28.02.2009. 18.27.27
    "Jel pisac recenzija zna kad ce ovaj film kod nas u bioskope? Ili da ipak lovim piratsku kopiju, sto mrzim?" Neće nikada doći u bioskope. Ovaj Fest je bio sjajna prilika za to, obzirom i na gosta festivala, ali izgleda da distributer nije razmišljao na duže staze pošto je film pre nešto više od dva meseca izašao na DVD u izdanju Cinearsa, i to pod potpuno kretenskim nazivom "Ubice na odmoru". Nije ni čudo što to niko nije primetio...
  • Gravatar for micha
    micha (gost) | 09.03.2009. 09.12.36
    Fenomenalni Farel stvarno ima dara za komediju.Engleski egocentrizam izbija iz skoro svakog duhovitog dijaloga. Odličan film, pomalo podseča na ''Dve čađave dvocevke''
  • Gravatar for Maki
    Maki (gost) | 22.06.2009. 11.29.30
    Slazem se apsolutno sa desetkom. Ovako nesto je ustvari Guy Ritchie zeleo da snimi, samo nikako da mu podje za rukom :)
  • Gravatar for IL
    IL (gost) | 29.06.2010. 12.35.04
    Simpaticno, osvezavajuce, urnebeseno
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi