Popboks - NEW KIDS ON THE BLOCK - 10 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 16.05.2013. 12:25 · 1

NEW KIDS ON THE BLOCK

10

Povratak majstora na veliku scenu.

Dario Stajić

Ocena:
5

(Rough Trade)

 

"Really gotta concentrate and now we're gonna consummate" - Sexify My Love/NKOTB

 

Bubblegum ili plastik pop je fenomen stariji od pojma šoubiznis. Počevši od hitova Frankie Avalona, Tommy Steeleja iz 50ih i Cille Black i The Archiesa u 60-im svako doba je fabrikovalo instant izvođače muzike za tinejdžere. Muzike čiji je smisao (£¥€$) teško dokučiti. Britanski novinar Nick Brownlee za Simona Fullera, producenta Spice Girls, kaže da posle uspeha sa devojkama mogao da uzme 5 šimpanzi i preko noći ih promoviše u pop senzaciju, što je i učinio s projektom 5ive. Doduše, ne sa šimpanzama. Slična situacija je bila pre dvadeset i pet godina sa Maurice Starrom koga su šutnuli New Edition, a on im za osvetu servirao bostonske New Kids On The Block. Posle su ga i NKOTB šutnuli, ali to je druga priča.

Kako je to onda izgledalo? Koja je roba išla u to vreme (1988)? Postava?

Donnie (osmoro braće i sestara): Ima psa Sandy, kornjaču Turtle, sujeveran je i plače kad se oseća povređenim. "Kad se zaljubim u jednu devojku, biće najsrećnija na svetu jer ću da učinim sve za nju.". Loži se na sve rase, figure i veličine.

Jon i Jordan (plus četvero braće i sestara): vole zlatne lančiće, gutaju vitaminske pilule, prvi se zabavlja sa Tiffany (posle rastanka ga je optužila da je homoseksualac), a drugi grize nokte.

Joe (petoro braće i sestara): najmlađi i najomiljeniji u NKOTB, išao u katoličku školu, mrzi mračne ulice i rat, pravi grimase kad ga niko ne posmatra. "Volim devojke, ali nisam srcelomac".

Danny (petoro braće i sestara): odličan brejkdenser i reper, ne voli promene i nesporazume, nosi cvikere. Dopadaju mu se "dugokose, s lepim očima, dobrom figurom, dobrim karakterom i puno humora".

Na turneje nose pejdžere da ih mame mogu u svakom trenutku kontaktirati.

Muzika je i onda, kao što je i danas u istom domenu slučaj, u drugom, trećem... desetom planu. Možda se zato novi album i zove "10". Naime, niti je deseti po redu, niti ima deset pesama. Misteriozno.

"Step by Step", "Hangin' Tough" i "Cover Girl" su, hteli mi to ili ne, postali žanrovska klasika i danas ih svi pamte. Toliko o desetom planu.

Koliko povratak u vreme Biebera, One Direction, The Wanted i Big Time Rush ima smisla u komercijalnom (£¥€$) i "autorskom" (£¥€$) pogledu?

Veći deo kompozitorkog posla obavili su Danci Deekay. Korektno. Dva su izuzetka. U međuvremenu afirmisani glumac Donnie (Wahlberg), razveden, otac dvoje dece, potpisuje baladu u stilu Jona Secade: "Miss you More". Joey, srećno oženjen, otac troje dece, nešto je moderniji u "elektro" fazonu sa "Now or Never". Korektno.

U produkcijskom segmentu jedino u korak s vremenom (i konkurencijom) ide prvi singl "Remix (I like it)". O tekstovima nema smisla na ovako malom prostoru posebno raspravljati. Ali kad se mora: "I can see forever / you and me together / Nothing could be better / it's alright". Da li se tvorac ovih zamišljenih reči zaista oseća dobro? Da li je zaista sreo voljenu osobu posle dugo vremena? One Direction bi odgovorili: "I don't know the answer" ("Irresistible").

Zaključak 1: "It's alright". Definitivno ne manjka najlepših tj. uzvišenih osećanja: "I hate the way I miss you / I wish that I could kiss you."

Zaključak 2: Slušanje "10" je fizičko iskustvo blisko Dekartovoj dilemi i postavljanju pitanja da li je svet koji nas okružuje stvaran ili ipak samo san u kom se jedan zao duh poigrava s nama? Zbog čega je dozvoljeno očajavati, a zbog čega ne?

Zaključak 3: Hoćemo još. Snimite bar jedan nastavak. Može čak da se zove: "11". Nije važno zašto bi tako smeo da se zove i zašto to opet niko ne bi razumeo.

Zaključak 4: Osmogodišnjak MattyB bi rekao: "You Make My Heart Skip" Skip, Skip, Skip...

Zaključak 5: "One way or another". Nema više zaključaka.

 

 



Komentari

  • Gravatar for
    DraganChe | 19.05.2013. 19.04.56
    Pamtim kraj 80-tih kao kraj prave pop muzike, kad su se pojavili New kids on the Block i slični... to je bio početak kraja. Tada je i časopis "Rock" promenio ime u "Pop Rock" :-)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi