Popboks - MAMURLUK 3 – Todd Phillips - Mamurluk bez mamurluka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.06.2013. 11:18

MAMURLUK 3 – Todd Phillips

Mamurluk bez mamurluka

Vučji čopor se ponovo okupio. Badava! Mamurluk 3 je, bez obzira na nekoliko svetlih trenutaka, ubedljivo najslabiji deo trilogije.

Đorđe Bajić

Ocena:
5

Naslov originala: The Hangover Part III
Scenario: Todd Phillips & Craig Mazin
Uloge: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Ken Jeong, Heather Graham, Jeffrey Tambor, Justin Bartha, i John Goodman
Žanr: komedija
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Kvalitet filmskih serijala obično opada sa svakim novim nastavkom. Izuzetaka ima (tu su, recimo, friški primeri: Iron Man 3 i Paklene ulice 6), ali Mamurluk 3 nije jedan od njih. Najnoviji (i navodno poslednji) deo komičnog serijala Todda Phillipsa najslabija je karika u nizu. Prvi Mamurluk je bio umnogome revolucionaran i smešan do suza. Drugi je, uz manje varijacije, ponovio formulu, ali je i tada, bez obzira na upadljiv déjà vu, vučji čopor (potpomognut nezaobilaznim Chowom i urnebesnim majmunčetom) uspeo da zasmeje milione. Treći put im to nije pošlo za rukom.

Reditelj sva tri dela i ko-scenarista druga dva, Todd Phillips, dosta reskira i u Mamurluku 3 ne ponavlja dobitnu formulu – već odlučuje da se zaputi potpuno novom trasom. Hrabar potez, to nije sporno, ali se rizik, nažalost, nije isplatio. U najkraćem: film nije dovoljno smešan, a to je greh koji nikako ne može da se oprosti jednoj komediji. Istina, Mamurluk 3 u jednom trenutku napušta okvir komedije i prerasta u crnohumorni triler, što samo po sebi i nije moralo da bude loše - samo da je konačni rezultat bio bolji. Nažalost, triler momenat je prilično slab i ne uspeva da adekvatno popuni prazninu koja je nastala nasilnim gušenjem i potiskivanjem komičnog segementa.

John Goodman glumi prevejanog kriminalca koji ucenjuje Phila, Stua i Alana kako bi mu pomogli da se dokopa odbeglog Chowa i zlata koji je ovaj oteo. Početak je, bez obzira na promenu tona, dovoljno zanimljiv da probudi pažnju, ali to ne traje dugo… Radnja se ubrzo prebacuje u Las Vegas i u tom trenutku Mamurluk 3, makar privremeno, postaje film nostalgije. Kratka poseta Jade (ponovo je glumi još uvek nestvarno lepa Heather Graham) i njenom sada već poodraslom sinu Tayleru/Carlosu (petogodišnji Grant Holmquist) budi sećanja na antologijski prvi deo, ali u suštini predstavlja još samo jedno slepo crevo novog filma. Lepo je ponovo videti Jade i poraslog bebirona, ali ovaj segment predstavlja samo dodatno usporavanje ionako dovoljno opterećenog i razvučenog filma.

Bez obzira što su gotovo uvek prisutni u kadru, Bradley Cooper i Ed Helms ne dobijaju priliku da zasijaju kao u dva prethodna dela. Njihove uloge su sasečene, a oni potisnuti u drugi plan. To remeti dinamiku i ruši glavni adut koji je serijal imao. Mamurluk 3 je zapravo priča o Alanu (Galifianakis), njegovom turbulentnom prijateljstvu sa Chowom (Jeong) i transformaciji iz neodgovornog i egocentričnog tupsona u nešto manje neodgovornog i egocentričnog tupsona – Phil i Stu su tu čist višak. Ono što ostaje kao valjano i vredno pažnje jesu uvodnih dvadesetak minuta, jedna zaista dobra scena u kojoj briljiraju Zach Galifianakis i Melissa McCarthy (Deveruše, Vrati mi ime) i urenebesni bonus nakon početka odjavne špice u kome se, bez obzira što je film najavljivan kao završni deo serijala, signalizira da je moguć još jedan nastavak.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige