Popboks - MAMURLUK 3 – Todd Phillips - Mamurluk bez mamurluka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.06.2013. 11:18

MAMURLUK 3 – Todd Phillips

Mamurluk bez mamurluka

Vučji čopor se ponovo okupio. Badava! Mamurluk 3 je, bez obzira na nekoliko svetlih trenutaka, ubedljivo najslabiji deo trilogije.

Đorđe Bajić

Ocena:
5

Naslov originala: The Hangover Part III
Scenario: Todd Phillips & Craig Mazin
Uloge: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Ken Jeong, Heather Graham, Jeffrey Tambor, Justin Bartha, i John Goodman
Žanr: komedija
Trajanje: 100 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Kvalitet filmskih serijala obično opada sa svakim novim nastavkom. Izuzetaka ima (tu su, recimo, friški primeri: Iron Man 3 i Paklene ulice 6), ali Mamurluk 3 nije jedan od njih. Najnoviji (i navodno poslednji) deo komičnog serijala Todda Phillipsa najslabija je karika u nizu. Prvi Mamurluk je bio umnogome revolucionaran i smešan do suza. Drugi je, uz manje varijacije, ponovio formulu, ali je i tada, bez obzira na upadljiv déjà vu, vučji čopor (potpomognut nezaobilaznim Chowom i urnebesnim majmunčetom) uspeo da zasmeje milione. Treći put im to nije pošlo za rukom.

Reditelj sva tri dela i ko-scenarista druga dva, Todd Phillips, dosta reskira i u Mamurluku 3 ne ponavlja dobitnu formulu – već odlučuje da se zaputi potpuno novom trasom. Hrabar potez, to nije sporno, ali se rizik, nažalost, nije isplatio. U najkraćem: film nije dovoljno smešan, a to je greh koji nikako ne može da se oprosti jednoj komediji. Istina, Mamurluk 3 u jednom trenutku napušta okvir komedije i prerasta u crnohumorni triler, što samo po sebi i nije moralo da bude loše - samo da je konačni rezultat bio bolji. Nažalost, triler momenat je prilično slab i ne uspeva da adekvatno popuni prazninu koja je nastala nasilnim gušenjem i potiskivanjem komičnog segementa.

John Goodman glumi prevejanog kriminalca koji ucenjuje Phila, Stua i Alana kako bi mu pomogli da se dokopa odbeglog Chowa i zlata koji je ovaj oteo. Početak je, bez obzira na promenu tona, dovoljno zanimljiv da probudi pažnju, ali to ne traje dugo… Radnja se ubrzo prebacuje u Las Vegas i u tom trenutku Mamurluk 3, makar privremeno, postaje film nostalgije. Kratka poseta Jade (ponovo je glumi još uvek nestvarno lepa Heather Graham) i njenom sada već poodraslom sinu Tayleru/Carlosu (petogodišnji Grant Holmquist) budi sećanja na antologijski prvi deo, ali u suštini predstavlja još samo jedno slepo crevo novog filma. Lepo je ponovo videti Jade i poraslog bebirona, ali ovaj segment predstavlja samo dodatno usporavanje ionako dovoljno opterećenog i razvučenog filma.

Bez obzira što su gotovo uvek prisutni u kadru, Bradley Cooper i Ed Helms ne dobijaju priliku da zasijaju kao u dva prethodna dela. Njihove uloge su sasečene, a oni potisnuti u drugi plan. To remeti dinamiku i ruši glavni adut koji je serijal imao. Mamurluk 3 je zapravo priča o Alanu (Galifianakis), njegovom turbulentnom prijateljstvu sa Chowom (Jeong) i transformaciji iz neodgovornog i egocentričnog tupsona u nešto manje neodgovornog i egocentričnog tupsona – Phil i Stu su tu čist višak. Ono što ostaje kao valjano i vredno pažnje jesu uvodnih dvadesetak minuta, jedna zaista dobra scena u kojoj briljiraju Zach Galifianakis i Melissa McCarthy (Deveruše, Vrati mi ime) i urenebesni bonus nakon početka odjavne špice u kome se, bez obzira što je film najavljivan kao završni deo serijala, signalizira da je moguć još jedan nastavak.Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige