Popboks - DEVERUŠE - Paul Feig - Kuma ženskom filmu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.07.2011. 07:57 · 5

DEVERUŠE - Paul Feig

Kuma ženskom filmu

Deveruše su od početka prikazivanja na američkom tržištu postigle neverovatan uspeh, zaradile ogromne pare i dobile vrhunske kritike. Značaj njihovog uspeha je nemerljiv

Sima Kokotović

Ocena:
10


10/10

Originalni naziv: Bridesmaids
Scenario: Kristen Wiig i Annie Mumolo
Uloge: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne
Žanr: komedija
Trajanje: 125 min
Proizvodnja: SAD, 2011.

Pre svega, Kristen Wiig se pozicionirala kao nova komičarska zvezda. Najzanimljiviji član Saturday Night Live postave već nekoliko sezona, glumica koja se već nekoliko godina pojavlju u epizodnim ulogama brojnih zanimljivih komedija, dokazala se kao vrhunski komičar sa specifičnim osećajem za odogovarajući tonalitet humora, sposobna da odradi neverovatan hladnokrvni stav u izuzetno smešnoj situaciji, ili da pruži iznenađujuće momente ekstravagance facijalnom mimikom u momentima već preterane komike. Radi se o glumici koja je tokom nekoliko godina pažljivog odabira uloga stekla siguran broj odanih poštovalaca.

Deveruše su njena prva glavna uloga u karijeri. Pored toga ona je potpisana i kao scenarista filma, i koproducent. Takav stepen umešanosti upućuje da bi Kristen Wiig mogla u velikoj meri da utiče na dalje projekte u kojima bi radila, a pratiti njenu karijeru moglo bi da bude vrlo interesanto. Velika je retkost za ženu da u holivudskoj komediji ostvari zavidni stepen kontrole. Među producentima u Holivudu postoji uverenje da žene nisu dovoljno komične i da komedije samo sa ženama nikoga ne bi interesovale, a same žene ponajmanje. Izuzev romkoma, svetom komedije, pogotovo gross-out segmetnima, dominiraju muškarci. Pojave poput vrhunske Anne Faris, prava su retkost, a pri tom, uloge koje su njoj na raspolaganju i koje bira retko mogu da joj pruže prostor za komičarski zamah koji joj pristaje.

Deveruše su bile rizičan projekat upravo u tom smislu. U okvirima produkcje Judda Apatowa, Deveruše nastaju kao hrabar ženski film koji će pokušati da dokaže da žene mogu da budu komične i da mogu da naprave komediju. Apatowa inači svi optužuju da ne ume da napravi pravi ženski lik, i da su one najslabija strana inače prilično hvaljenih filmova ovog reditelja. Ovim filmom Apatow je nekako pokazao da ako već ne ume da osmisli ženske likove kao reditelj i scenarista, onda kao producent ima dobar osećaj da pronađe žene koje će ostvariti neverovatne ženske likove. A Deveruše su nesumljivo ženski film - komedija začinjena solidnom dozom gross-out momenata, sa junakinjama koje su neverovatni likovi, i koje plene pažnju svakog momenta ovog, ne kratkog, specijaliteta savremene holivudske komedije.

Otvarajuća scena odmah probija led, i uspostavlja ton filma. Mada je početna scena, kako ipak ne bismo ni malo spojlovali, recimo da se radi o prilično smešnoj demistifikovanoj predstavi čina koji se u velikom broju svojih reprezentacija zasnivao upravo na mistifikaciji i senzualizaciji. Od tada pa na dalje, pratimo priču o junakinji, u ulozi kume najboljoj drugarici koja se udaje. Ona dobija ceo paket obaveza organizovanja i plaćanja svega i svačega, a da se pri tom ne nalazi u zavidnoj životnoj situaciji.

U svojim tridesetim, posle neuspelog posla, završila je kao prodavačica u prodavnici nakita, živi sa cimerima koji su granični slučajevi čistokrvnih morona, ima fuckbuddija koji je prilično hladan, i u vidu nove, preterano lepe i bogate prijateljice buduće kume dobila je konkurenciju koja se ne libi da se dokaže kao bolja i sposobnija prijateljica. Ono što sledi su brojne presmešne situacije dogovaranja i organizacije oko devojačke večeri, bridal showera, probe haljine za deveruše, sa neprijatno prikrivenim takmičenjem za status najbolje drugarice.

Kroz sve te scene provlači se tihi osećaj rezigniranosti, ozlojeđenosti glavne junakinje, čemu je glavni razlog novac. To čini ovaj film izuzetno retkim slučajem kada holivudski narativ prepoznaje novac kao značajnu činjenicu u životu pojedinca i njegove okoline, i tako sebi pruža osnovu za stvaranje jedne nijansirane priče o položaju donekle sjebanog pojedinca u društvenom sistemu koji počiva na besomučnom promovisanju ideala lepog, bogatog i bezbrižnog.



Komentari

  • Gravatar for pravo osvezenje
    pravo osvezenje (gost) | 06.07.2011. 09.29.35
    film je odlican, komedija++, 10/10 je skroz realno "K.Wiig.. dokazala se kao vrhunski komičar sa specifičnim osećajem za odogovarajući tonalitet humora, sposobna da odradi neverovatan hladnokrvni stav u izuzetno smešnoj situaciji, ili da pruži iznenađujuće momente ekstravagance facijalnom mimikom u momentima već preterane komike" kao da sam ja pisala :) Kristen je istovremeno presmesna i simpaticna; i zanimljivo je da je glumila u jos jednoj sjajnoj ovogodisnjoj komediji, "Paul" (sporedna uloga) (mozda je ovo godina komedija u kojima vode devojke, gledali smo jos i "Easy A")
  • Gravatar for Jovana Ajdinovic
    Jovana Ajdinovic (gost) | 31.07.2011. 21.51.52
    Simo, koji ti je sledeci reveiew?
  • Gravatar for ELPASO
    ELPASO (gost) | 17.08.2011. 15.30.33
    ne znam za ove "umne izraze"*ekstravagance facijalnom mimikom u momentima već preterane komike" al znam da sam se razvalio od smijeha u bioskopu a to je cini mi se cilj komedije, da te nasmeje, tacnije receno, ovo je najbolje iscitavanje opusa i djela pokojnog genija Blake Edwardsa u zadnje tri decenije u Holivudu. sjajan film kao da sam ja pisala :)
  • Gravatar for MMDF
    MMDF (gost) | 21.08.2011. 02.11.10
    Izgleda da ja nemam smisla za humor , pa sam se svega jednom nasmesio gledajuci ovaj film. Ne znam ceku toliko odusevljenje, film je prosecan ... 6/10
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 12.04.2012. 01.31.35
    super film
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi