Popboks - PRIMAL SCREAM - More Light [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.06.2013. 10:02 · 4

PRIMAL SCREAM

More Light

Primal Scream, po "difoltu" uvek različiti. Posle ovako zvučnih pojačanja u odbrani i napadu verovatno im neće biti teško da se plasiraju u ovogodišnju Ligu šampiona.

Dario Stajić

Ocena:
8

(Ignition)


"And these critics - People who write about music - are often enablers and have a little or no sense of the history or purpose of the music. While they purport to write about the groups on their blog or magazine, they instead type about themselves and also their incidental relationship to the music" - Ian F. Svenonius - Supernatural Strategies For Making a R'n'R Group.



Treći deo serije legendarnih kompilacija Nuggets: Children of Nuggets, krasi i Gentle Tuesday, pesma na tragu The Byrdsa prvobitno objavljena na debiju Sonic Flower Groove (1987) grupe Primal Scream. Zajedno u društvu Bevis Fronda i Teenage Fancluba, prvi je korak u jednoj od brojnih promena pravaca kretanja autorskog dua nekadašnjeg bubnjara Jesus and Marry Chain, Bobbyja Gillespieja i vernog saborca Andrewa Innesa. Za manje upućene, prvi danas peva i tapše rukama, drugi svira gitare i klavijature, ali i nešto što se zove "sleepdrone".  

Četiri godine posle starta, prvi veliki komercijalni uspeh - Screamadelica. Bio je to i jedan od prvih i "onih" albuma "trendsetera" koji u braku Stones "gruvova" i plesnih rejv elemenata omladini pokušava da povrati/nametne nadu u hipi san njihovih roditelja. Hitovi Loaded, Higher Than the Sun i Mnogi drugi u saradnji sa Andrewom Whiterallom, Orb i Jahom Wobbleom, samo su utvrdili ionako tesnu vezu koju Primal Scream sa svojim producentima-inspiratorima održavaju do današnjeg dana.

Znači od početaka, saradnje sa Mayo Thompsonom, preko Jimmyja Millera (opet Stonesi), Georga Clintona, Youth i drugih zvučnih imena, pa završno sa Davidom Holmsom na More Light. Holmes je učestvovao i na verovatno najboljem izdanku dosadašnjeg opusa: XTRMNTR (2000). Istoriju rocka naime pišu neki od njenih najvećih gubitnika - producenti.

Iako ovaj put izostaje Bomb the Pentagon, u svojoj najnovijoj postavi i inkarnaciji, rokeri privatno i na sceni, ostaju verni ulozi mesija bez razloga i buntovnika s razlogom. Mada...
...pitanje je koliko će to da znači nekome ko je njihove literarne junake u vidu kameleona (pro)čitao na sopstvenoj koži?
"Better read your Marx & Engels/Get a strategy/Be a situationist/Like Guy Debord/Express yourself in protest" iz Hit the void pre je nostalgični povratak u stare kanone/zablude i granice r'n'r carstva, nego pomeranje istih (kanona/zabluda i granica). Marx nije predvideo razvoj železnice i interneta, pa je tako promašio puno toga. Debord, tvorac The Game of War ispovedio se Agambenu: "I’m not a philosopher, I’m a strategist.". OK, onda malo o strategiji...
...gostujući tj. napukli "joint" glas Roberta Planta, legendarnog člana Led Zeppelina koji je direktno sa ulice svratio na Elimination Blues. Nostalgični "stejtment" i generalno - trend u kom teče najnovija epizoda serije svetlosni "deltabluz".

Jedan drugi veteran, Mark "Pop Group" Steward histerično ponavlja refren u laborističkoj priči iz svakodnevnice samohrane majke Culturcide. U nizu ekskluziviteta ističu se i šetnje u bestežinskom prostoru saksofonista Sun Ra Archestra, Marshalla Allena i Noela Scotta na River of Pain i Sideman. Nedostaje još samo pucketanje prašnjavih vinila i gramofonske igle.

Najduža, devetominutna 2013 sa saksofonskom temom koja bi glatko mogla da potiče sa nekog od Bowiejevih albuma iz berlinske faze, poput piste u maglovitoj noći, služi za gitarska manevriranja Kevina Shieldsa, povratnika iz dugogodišnjeg habitusa "majbladivalentajna".

Goodbuye Johnny, obrada i odavanje pošte pokojnom Jeffrey Lee Pierceu, jednom od prvih koji je uspeo da spoji "punk rock sa american roots". Ian F. Svenonius bi rekao: "There is nothing American loves more than Englishman". Čini se da je ta ljubav obostrana. Pa onda da naručimo još po jednu turu i da platimo, tj. zaključimo:
Zamerka: Čovek ponekad zaista nije siguran da li sluša album "David Holmes feat. Primal Scream" ili "Primal Scream feat. David Holmes".
Pohvala: Prošlo je prvo poluvreme ove godine. Geteovski rečeno, albumu "Više svetlosti" posle ovako zvučnih pojačanja u odbrani i napadu verovatno neće biti teško da se plasira u Ligu šampiona.



Komentari

  • Gravatar for mali
    mali (gost) | 11.06.2013. 20.56.55
    Jedna od najkonfuznijih recenzija ikada. Autor se razbacuje nekim imenima i pojmovima, da bi impresionirao ne znam koga, a recenziju je sveo u jednu-dve rečenice... Inače odličan album, vjerovatno album godine do sada.
  • Gravatar for Obrnut
    Obrnut (gost) | 12.06.2013. 23.54.05
    Pravda za konfuzne recenzente, koji uopšte nisu konfuzni! Ostavite nas na miru, ni muzika nije linearna, kad je dobra. 2013 sam samo čuo, ali teško da je album polugodine s obzirom na juče izašlu Marnie: Crystal World Spam za kraj, lajkujte https://www.facebook.com/photo.php?fbid=580395891992718&set=pb.428926557139653.-2207520000.1370901764.&type=3&theater hvala vam! :)
  • Gravatar for Totalno Drukciji
    Totalno Drukciji (gost) | 15.06.2013. 05.04.30
    Pratim Primal Scream jos od singla "Loaded" koji me je odusevio kada je izasao. Mnogo dobar bend koji svaki put iznenadi sa nekim novim stilom muzike. Ovo mnogo dobro zvuci, sto je rijetkost za danasnje nove albume. Kupujem na vinilu cim ga ugledam...
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 16.06.2013. 02.22.23
    ...haj' da povjerujem recenzentu i komentarima, pa da ga preslusam . onaj prvi singl sam preslusao cim je izasao i nije mi bas nesto legao. nadam se da je album bolji.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi