Popboks - EMPIRE OF THE SUN - Ice On The Dune [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.07.2013. 11:49 · 2

EMPIRE OF THE SUN

Ice On The Dune

Baš ništa novo na ovom albumu Empire Of The Sun, ali kada valja, ono valja, uprkos autoreciklaži kad joj (još uvek) vreme nije ili da parafraziramo The Smiths – neke mustre su veće od drugih...

Zoran Janković

Ocena:
7

(Virgin)


„Pitanje preteča u kulturi je nelegitmno. Svaka nova pojava u kulturi dopisuje prošlost, menja stare negativce u heroje, stare heroje u one koji nije trebalo da se rode. Novi protagonisti poput lešinara pretražuju prošlost u potrazi za pretečama, jer preteče daju legitimitet, a novotarije izazivaju sumnju...“ – primetio je Greil Marcus u prologu svoje briljantne studije (?) Tragovi karmina. Šta više, sem što je nelegitimno, nekada ume da bude i gotovo neizvodljivo, ponajpre kada je u pitanju prava pometnja od uticaja i nadahnuća. Kao, recimo, u slučaju, australijskog dvojca Empire Of The Sun.

Spoj alternativca (iz družbe The Sleepy Jackson) i junoše iz momačkog dueta Pnau, nastalog pod paskom Eltona Johna, stilizacija sa očiglednom referencom na Pobesnelog Maksa i potonje derivate (tu je možda najprecizniji pandan Interzona, rani rad Dereka Sarafiana), neskrivena fascinacija blago melanholičnim krakom italo disco zvuka, uz jasno oslanjanje i na baštinu plesnijeg dela novog talasa, ime dueta preuzeto iz čuvenog romana velikog Ballarda... Sve su to odrednice koje se neumitno moraju pomenutii u svakoj prlči o Empire Of The Sun, a ta pometnja je i nešto sa čim mora da se pomiri svaki slušalac koji zakorači u njihov notni mikrouniverzum.

Ice On The Dune u tom smislu ne donosi ama baš nijedan radikalniji zahvat, nijedan upadljiv otklon u odnosu na ono predočeno u slučaju izvrsnog im debija (Walking On A Dream). Sve je to, diskretno prepakovano, sa iskusno zametnutim tragovima autoreciklaže, kojoj, sva je prilika, i nije mesto tako rano u opusu onih koji imaju ambicije da traju i napreduju. I to biva jedina nevolja u vezi sa ovim albumom – Ice On The Dune je razrada-prearada predstavljenog na debitantskom izdanju, uz lako zametljivu ogradu da ovaj album ipak vidno zaostaje za odličnim i celovitim prethodnikom mu.

Ako se pomirimo i sa tim fakatom, ostaje nam brza impresija da je ovo, uz sve ograde, sasvim zadovoljavajući i upotrebljiv album. Empire Of The Sun, uprkos naoko složenom konceptom, ipak teško prikrivaju jednostavne i iskrene težnje ka čistokrvnom plesnom popu uz izvesnu kosinu u vidu naklona neprolazno modernom i privlačnom italo disco zvuku, zvuku koga je u eri kada je bio aktuelan i probitačan bilo tako prezirati.

Imajući to u vidu, pored nepotrebnog osvrtanja na The Sleepy Jackson dane u Keep  A Watch, a uz posve funkcionalne numere (naslovna, te Alive i Awakening), te šarmantnu, ali ipak bledunjavu razbrajalicu Concert Pitch (sa kanda nenamernom melodijskom sličnošću sa I Hate Everything About You benda Ugly Kid Joe), Empire Of The Sun na ovom drugom dugosvirajućem im izdanju najbolji bivaju kada se opuste i kada se strastveno prepuste onom što im očigledno i najviše godi – produkcijski raskošnom rekreiranom zvuku italo disco udarnika; to je naveštije sprovedeno u delo u odličnim pesmama poput sneno-setne I'll Be Around, moroderovskog pastiša Old Favours i kreativnih vrhunaca čitavog albuma i najupečatljivijih replika na pomenutu samozadatu temu, Disarm i Celebrate.

Zato ne čudi što se ovom recenzentu, ipak nesposobnom da odoli jasnom i snažnom šarmu i ovog rada Empire Of The Sun i prijatnosti koju donosi slušanje ovog albuma, prst na tastaturi ipak omakao i odlučio za ocenu više, odnosno, podsticajnu sedmicu u krajnjem zbiru.
 



Komentari

  • Gravatar for Covek
    Covek (gost) | 09.07.2013. 10.12.22
    Da li recenzent zna sta je napisao? Album je dobar. Nije odlican kao prvenac. Dok se na prvencu i cuo neki prizvuk akustike ovaj album je skoro 99% cista sintetika. Licni favorit "Awakening" i "I'll Be Around"..
  • Gravatar for Mohammad Fadel Khalaba Al-Telaij
    Mohammad Fadel Khalaba Al-Telaij (gost) | 09.07.2013. 12.47.34
    recenzija daleko bolja od albuma. razvodnjena kopija mgmt-a
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi