Popboks - BLACK SABBATH - 13 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 10.07.2013. 12:49 · 7

BLACK SABBATH

13

"Masters of Reality", "Heaven and Hell", "Mob Rules", Schopenhauer, Rudolf Steiner, Ouspensky i Nietzsche... Black Sabbath se ponovo suočavaju sa demonima prošlosti u "najgorem od svih mogućih svetova".

Dario Stajić

Ocena:
7

Mercury (Universal)


"Nikad ne izlazim na binu bez mog krsta" - Tony Iommi u knjizi Iron Man
"Postoji samo jedan Tony Iommi" - Ozzy u autobiografiji

 

Od osam studijskih albuma Black Sabbatha snimljenih u originalnoj postavi, prva četiri mogu da nose epitet ključnih dela kontrakulture uopšte. Uz liverpulske bube, Pink Floyd i Rolling Stonese, birmingemski kvartet će verovatno još dugo vremena da bude najuticajniji proizvod britanske muzičke industrije. Sledbenike njihovog neponovljivog stila nema smisla nabrajati, malo je prostora i na svakom su koraku (u daljem prikazu će to ipak da se omakne). Dovoljno je reći - ali ne i na njih se isključivo ograničiti - dve reči: hevi i metal.

Kako to izgleda kad se originalni pevač Ozzy, gitarista Iomi i basista Geezer Butler nakon višedecenijskog razlaza ponovo sretnu u studiju? Kad se sve dešava pod kontrolom nekoga ko je tako često i uspešno kucao na vrata "zaboravljenih" asova, producenta Ricka Rubina, apetiti i očekivanja su enormni.

Prvi album na vrhu lestvice bestselera u Americi i na ostrvu, po zamisli bradatog specijaliste za "ogoljene vokale i asketske aranžmane" trebalo je da zvuči kao "fiktivni" naslednik istoimenog debija iz 1970. godine. Tu je možda i nastao prvi i "nepremostivi" problem. Brad Wilk iz RATM jeste veličina u svojoj struci, ali adekvatna zamena za bubnjara Billa Warda u slučaju ovog poduhvata praktično ne postoji. A i glavni akteri više nisu tako mladi da ceo posao završe za dva dana. Zato zažmurimo na jedno uvo.

Uvod u 13 je spektakularna osmominutna End of the Beginning: "Is this the end of the beginning? /Or the beginning of the end? /Losing control or are you winning? /Is your life real or just pretend?". Spori drone ritam, bend je i dalje posvećen filozofskim, religioznim, okultnim i temama ekologije buke.

" Lost in the darkness /I fade from the light... I don’t believe that God is dead..." iz God Is Dead? uz Dear Father ne bave se toliko religijskim, koliko aktuelnim pitanjima crkve. Tradicija loših odnosa klera i benda se nastavlja. Sabbath su i pre Vol. 4 (1972) otvorili pandorinu kutiju, da bi pod pritiskom diskografske kuće morali da se vade iz bule. Poruka sa klasika Under the Sun još uvek je aktuelna u njihovom svetonazoru: "Well I don't want no preacher/Telling me about the god in the sky/No I don't want no one/To tell me where im gonna go when i die/I want to live my life..."

Iron man i jedini Sabbath od početka do "kraja" - Iommi, danas teško bolestan, a od rane mladosti hendikepiran zbog povrede ruke pokazuje na nekim mestima i dalje zavidnu formu. Bluzom inficarana Damaged Soul ili ispovest o spidu Methademic su lekcije koje profesor svojim učenicima Dylanu Carlsonu (Earth) i Buzz Osbourneu (Melvins) drži iz izranjanja i uranjanje u srce tame. Horor i spektakl.

Iako su na omotu sva trojica ravnopravno navedeni kao autori, po slobodnoj proceni Geezer Butler tvorac 95 posto tekstova u karijeri Sabbatha i ovde ostavlja najdublji intelektualni trag. Reči i asocijacije kao da teku iz rukava: " Astral engines in reverse/I'm falling through the universe again... The strings of fear they are holding up the race/The puppets falling to the ground..." - Zeitgeist.

Ostaje još TV zvezda Ozzy: "Are you fucking serious?".
 

 



Komentari

  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 10.07.2013. 23.46.52
    Sabbbath rules! Nema se sta vise reci. Ko ne voli ovaj album, ne voli rock and roll. Lakmus papir za proveru da li kapirate sta znaci ultimativna rock ploca ili je bolje da se okrenete uzivanju uz jk, cecu, djuleta, darkvud hadzimanov bend ili neku petu grozotu.
  • Gravatar for Rock 'n' Roll Doctor
    Rock 'n' Roll Doctor (gost) | 12.07.2013. 11.09.26
    album godine
  • Gravatar for 123
    123 (gost) | 12.07.2013. 14.01.00
    A da sacekas jos malo... https://www.youtube.com/watch?v=TIH0GIPQv-E
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 13.07.2013. 02.23.18
    @123- jes' vala. ovaj prvi singl sa nadolazeceg albuma pearl jam (mind your manners) zvuci kao GBH u strofama i bad religion u refrenu. , bas mocno. jedva cekam album. u oktobru valjda treba da izadje... *** https://www.youtube.com/watch?v=DhODYyZVL6Y
  • Gravatar for 12A za banovo brdo, 3A za kneževac
    12A za banovo brdo, 3A za kneževac (gost) | 13.07.2013. 17.19.45
    sjećam se ka da je jučer bilo. bili mi na rekreativnoj nastavi, osnovna, srednji stadijumi, otprilike srednje devedesete, još nisam bio čuo za pearl jam. jer vi ste profesori. igrali se ili-ili nakon što je nastavnica proglasila povečerje, utulila svetlo i ostavila nas da kano njihalo strave u tmini posmatramo sablasni kran iznad nedovršenog krila hotela junior na kopaoniku. jer vi ste profesori. u tu priliku jedan ortak ponudi opciju prl džem ili ceca. kao malograđansko govedo (missim, ša ima gore od cece, jel?) izaberem ovo prvo, iako čak nisam znao ni šta je rekao (zvučalo mi nešto poput ''prti džem'', jer vi ste profesori). danas, mnogo kasnije, u tri lepe naslušan... kontam da sam se žešće ogrešio o cecu. nauk za mlade čitaoce popboksa - ne idite u hotel junior. neke stvari će vas zauvek proganjati. jer vi ste profesori.
  • Gravatar for YokoOvoOno
    YokoOvoOno (gost) | 14.07.2013. 17.30.20
    Ovo je vrhunski album i definicija muzičkog pravca nije bitna. Mladi bubnjar je uneo živost i približio Black Sabbath 21. veku. Jedino što mi je remetilo idilu, ali to je već subjektivno, je Ozi, jer ne mogu da ga shvatim ozbiljno od kada sam gledao nekoliko epizoda njegovog nesrećnog rijalitija na MTV-u. Ali to je detalj...
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 13.08.2013. 15.41.24
    Kakva gomila odrtavelih seronja. Pre 70 godina su bili napaljeni klovnovi, ali su barem bili, aj da kazemo, valjda nesto... onako.. ne znam, jbg: pojavili se odnekud. A danas,.. radije bih sluso Anvil. Anvil su barem likovi..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi