Popboks - Ajde fest od 8. do 10. avgusta u Kruševcu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Najave · 06.08.2013. 10:00 · 1

Ajde fest od 8. do 10. avgusta u Kruševcu

U Kruševcu će se od 8. do 10. avgusta održati treći po redu festival Avgust jednog diverzanta – Ajde fest. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Kulturna diverzija”

Kako navode organizatori "I ove godine čeka nas mnoštvo iznenađenja i raznovrsnih sadržaja. Program će imati isti koncept kao i ranije. Umetnici iz Kruševca i umetnici “sa strane”. Okupljanje ljubitelja filma, različitih vrsta muzike, pozorišta, likovnog stvaralaštva...Najmlađa učesnica ovogodišnjeg Ajde festa je petogodišnja Anika Milošević iz Kruševca. Izložbom njenih radova, koji prevazilaze okvire dečijeg stvaralaštva  i ostavljaju bez daha svakog ko se sa njima susretne, biće otvoren festival."

Filmski deo festivala odigraće se u nekoliko programskih celina sa fokusom na kratku filmsku formu. U jednoj od pomenutih, kao specijalni gost festivala pojaviće se Jovan Joca Jovanović, reditelj filmova Mlad i zdrav kao ruža i Pejzaži u magli.

Kroz kratka filmska ostvarenja i tribinu reditelj Miloš Tomić vodiće i četvorodnevnu radionicu i time "otvoriti mogućnost kršenja mnogih pravila, pa i načina na koji se nosimo sa svetom oko sebe kroz tehnike stop trik animacije".

U okviru jedne od programskih celina publika će moći da pogleda kratke filmove nagrađivane rediteljke Ivane Todorović, dok će u okviru programa “Kratki filmovi kruševačkih autora” biti prikazani nezavisni, amaterski i studentski filmovi nastali u periodu od 2000 do 2013.

Nakon Bokerinija, Zdenka Franjića sa Babiloncima i Marije Krsmanović, pesnički perfomans, ispleten od stihova i autentične muzike, izvešće Mileta Mijatović i Lenhart tapes.

U okviru muzičkog programa nastupiće Consecration, ZAA, Saša Zorić (osnivač i lider sastava Kodagain), kao i bend Za DŽ.

U duhu promovisanja lokalnih autora svoje stvaralaštvo predstaviće i Art Deki, akademski vajar i jazz bubnjar, koji je u poslednjih 30 godina sarađivao sa većinom značajnijih jazz i blues muzičara u Srbiji. "Njegov  muzički stil kreće se od jazz-a preko klasike, pa sve do tehna, etno muzike i ambijentalne transcedencije. Poslednjih pet godina Deki  intezivno radi sa ekipom muzičara, te će rezultate ovog rada podeliti sa publikom u okviru Ajde festa, kao Free music bend", navode organizatori.

"Osim, pomenute radionice stop trik animacije, ekipa Ajde festa spremila je još malo kulturne edukacije. Tu je svojevrsna pozorišna laboratorija u vidu radionice “Ples sećanja” koja je osmišljena kao upoznavanje sa osnovnim principima rada u savremenom pozorištu. Sve one koji žele da se oprobaju u pisanju recenzija sa koncerta ili vođenju intervjua, čeka radionica Rok novinarstva, koju će voditi diplomirani novinar i urednik poznatog domaćeg portala Balkanrock, Miloš Najdanović, a najavljena je i radionica grafita. Ajde ekipa tvrdi da ovo nije sve", piše u saopštenju.

Više informacija možete pronaći na sajtu festivala.



Komentari

  • Gravatar for Ziki
    Ziki (gost) | 06.08.2013. 11.04.31
    Kodagain i Franjić. Super kombinacija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.