Popboks - PREDSKAZANJE (THE OMEN) – John Moore - Pošten “remake”, al’ džaba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.06.2006. 00:00 · 1

PREDSKAZANJE (THE OMEN) – John Moore

Pošten “remake”, al’ džaba

U poslednjih nekoliko godina u bioskopima se, pod drugačijim naslovima i sa minimalnim izmenama “da se Vlasi ne sete”, pojavilo nekoliko remakeova dobrih starih filmova. Za razliku od njih Mooreovo Predskazanje je otvoren, neprikriven remake Donnerovog filma iz 1976., ali, uz dužno poštovanje poštenju, slično ostalima, ni on nije dostigao, a kamoli prevazišao uzor

Vladislava Vojnović

Ocena:
6
6/10

Scenario: David Seltzer
Uloge: Live Schreiber, Julia Stiles, Seamus Davey-Fitzpatrick, Mia Farrow, Peđa Bjelajac
Žanr: horor Proizvodnja: USA Trajanje: 111 min. Web: http://omenchronicles.com




PREDSKAZANJE (THE OMEN) – John Moore
Publika voli da doživljava jake emocije, producenti vole da zgrću pare naplaćujući im proizvodnju emocija, a filmski umetnici vole da stvaraju: da se izražavaju, da podražavaju, da podučavaju i da, na specifičan način, spočitavaju štošta sistemu na vlasti. Iz tih premisa, kao stanovita vrsta suda, nastao je 1976. film Predskazanje reditelja Richarda Donnera. Bio je nominovan za gomilu Oskara, a neke je i dobio. Glavne junake, predstavnike američke povlašćene klase (diplomatu od karijere i njegovu suprugu) glumili su veliki glumci još većih glumačkih istorija, šarmantno-nejaki Gregory Peck i racionalno-nestabilna Lee Remick. Sve što se desilo likovima koji su glumili bilo je uverljivo, a strašno, pa je onima koji su film videli, ovaj film ostao u sećanju kao jedan od glavnih horora tog , još uvek relativno obazrivog i umerenog filmskog vremena.
Danas, trideset godina kasnije, kad su i civilizacija u najširem smislu, i horor-žanr u užem smislu, veoma uznapredovali, sva je prilika da Mooreov razvučeni i hladni film sa nevidljivim Schreiberom i bridgetjonesastom Stilesovom, teško da može ikoga da ubedi u svoju priču, pa samim tim teško da može ikoga i da uplaši osim bum-tras efektima, bau-bau muzikom i eventualnim podsećanjem na Donerov film ili neke druge stare i kultne horore s obzirom da je za ulogu đavolske dadilje Mrs. Baylock odabrana Mia Farrow.
PREDSKAZANJE (THE OMEN) – John Moore
Teorijsko razmatranje da li bi se od Predskazanja iz '76. mogao napraviti nov i dobar film ukazuje na veliku šansu; praktična izvedba, pak, pokazuje osrednje domete. O čemu je reč? Pored činjenice da je svaka filmska avantura posebna, pojedinačna i povezana sa autorskim ličnostima koje se u nju upuštaju, reklo bi se da je ovde reč o novcu! Naime, Predskazanje 666 (kako mu je američki naslov) pravljeno je da zgrne pare, a ne da bude umetnički i intelektualno vredno delo. Da je film skupa stvar i da, naročito kad je reč o žanrovskoj struji, služi za zabavu, a ne za mudrovanje, jasno je svakom; međutim, meni, na primer, nije jasno, zbog čega više nije moguće (jer da jeste, valjda bi se nekom barem omaklo!) napraviti film koji je istovremeno lak i zabavan (znači, zarađuje pare), a nije glup ili dosadan (znači, ne vređa gledaoca koji je rešio da mu posveti nešto vremena i novca)? Da li je moguće da je savremena publika toliko tupa i površna da ona sama traži sebi podobne filmove? I, najzad, čak i da je teko, zar je moguće da bi tupa i površna publika ikada primetila da je Donnerov film npr. pametniji i bolji od Mooreovog pa da onda ne bi htela da ga gleda! Lično sam ubeđena da je sa filmovima kao sa kućama - nije skuplje napraviti lepu kuću/film, ali ljudi iz nedokučivih razloga često snimaju/zidaju ružne/glupe kuće/filmove! Možda „rad' uroka“ što bi rekle babe?!


Komentari

  • Gravatar for stefan
    stefan (gost) | 10.02.2011. 16.18.56
    film je odlican
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi