Popboks - ŽIG SUDBINE - Patrick Cothias/André Juillard - Strip avantura od krvi i mesa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 26.02.2005. 00:00

ŽIG SUDBINE - Patrick Cothias/André Juillard

Strip avantura od krvi i mesa

Ako je idejno izvorište autora bio svet “avanture i mačeva” iz romana Alexandra Dime, onda zamislite Dimine junake bez cenzorskih ograničenja

Branislav Predojević

“U toj nemirnoj epohi pri kraju verskih ratova, devet godina pre kraljeubistva Ravajaka, iz ruševina se polako rađala Francuska Anrija Četvrtkog. Polja su u plamenu, mostovi porušeni... Daleko od gradova narod nastoji preživeti uprkos gladi i pljačkama što se obrušavaju na selo. A plemstvo uživa u naslednim povlasticama, prepuštajući narod zloj sudbini. Koka u loncu postala je legendom kojom se slade samo retki... uvek isti.“
Iz samog uvoda stripa Žig sudbine (prevod Marketprinta - Les 7 Vies de l'Épervier, koji se na domaćem tržištu objavljuje u okviru Stripoteke) jasno je da se radi o još jednom stripu tzv. istorijskog ili pseudoistorijskog žanra, omiljenoj temi francuskog crtača André Juillarda, ovde u tandemu sa scenaristom Patrickom Cothiasom. Juillard se ovom tematikom već bavio u stripovima Amo, Pljačkaši zlata i Crvena maska - nekom vrstom “prekvela“ Žiga sudbine. Svaki put, treba li reći, u odličnoj idejnoj i crtačkoj formi.
Žig sudbine se tematski bavi krajem vladavine Henryja IV Burbonskog, jednog od najčudnijih ali i najuspešnijih francuskih vladara, čovekom koji je pukom srećom i veridbom Margaret Valoa preživeo Bartolomejsku noć, odrekao se protestantske vere u korist katoličanstva i francuske krune, postavio temelje najmoćnije apsolutističke monarhije u Evropi tog doba i povratio uticaj Francuske na tadašnju evropsku politiku.
ŽIG SUDBINE - Patrick Cothias/André Juillard
Isto tako, reč je o nepopravljivom ženskarošu sklonom dobroj kapljici, čoveku koji se izrugivao svim oblicima verske dogme i krutog staleškog sistema svog doba. Što ga je na kraju koštalo glave u “neprilagodljivom” okruženju. Kroz taj istorijski kontekst Cothias uvodi i mnoge druge elemente kojima Žig sudbine prevazilazi jednu klasičnu avanturu. U prvom redu to je realističnost i naglašena seksualnost glavnih likova - autori se ne libe svoje junake prikazati kao normalne ljude od krvi i mesa. Mitološki kontekst natprirodnog uveden kroz lik slepe vračare (sudbine same?), preplitanje motiva i sudbina likova različitih klasa, ispitivanje i kritika socijalno-verskih odnosa bez idealizacije ili naglašenog političkog presuđivanja - samo su neka od scenarističkih osveženja koja ovaj strip pretvaraju u višeslojno delo, interesantno najširem krugu čitalaca. Ako je idejno izvorište autora bio “svet avanture i mačeva” iz romana Alexandra Dime, onda zamislite Dimine junake bez cenzorskih ograničenja.
Nasilje, seks i uopšte “dublje” ideje i motivi tvoraca Žiga sudbine savršeno se uklapaju u trend karakterističan za autore poput Francoisa Bourgeoria (Nošeni vetrom), Hermana (Tornjevi Boa Morija) ili Tardija (Avanture Adele Blank) koji su istorijske okvire iskoristili za daleko “slobodniji” pripovedački stil.
U originalu serijal ima sedam nastavaka, dok se kod nas prva epizoda Bela smrt pojavila u okviru Marketprintove biblioteke “Avanture” 1987. godine. Epizode Psine na delu, Majsko drvo i Jeronimus tokom poslednjih 12 meseci izlaze kao vodeći strip u Stripoteci. Crno-belo izdanje, uobičajeno odličan prevod. U svetu takođe izlazi neka vrsta nastavka ovog serijala prenošenjem nekih likova i motiva priče u serijal Lepršavo pero koji sa Žigom sudbine i Crvenom maskom (tri albuma za Glenat) zatvara sudbine svojih junaka u zaokružen ciklus ovog remek-dela.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi