Popboks - OD GROBA DO GROBA - Jan Cvitkovič - Please don't die [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.09.2006. 00:00 · 1

OD GROBA DO GROBA - Jan Cvitkovič

Please don't die

Kafanska tuča, državna zastava, seks kraj sudopere, otac na službenom putu, gluvonema devojka kao simbol neiskvarenosti, sadomazohistički muško-ženski odnosi, trubači, smrt u buretu... Od groba do groba, drugi film slovenačkog reditelja, Jana Cvitkoviča, crpe dobar deo inspiracije iz sveslovenskog kinematografskog nesvesnog, ali više na način filmova Crnog talasa (u cilju pobune protiv (auto)destrukcije), nego Kusturičinog nastojanja da tvori poeziju

Kristina Đuković

Ocena:
7
7/10

Scenario: Jan Cvitkovič
Uloge: Gregor Baković, Drago Milinović, Sonja Savić, Mojca Fatur, Domen Remškar, Brane Grubar, Nataša Matjašec
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 103 minuta
Proizvodnja: Slovenija, Hrvatska,2005.
Zvanični veb: www.odgrobadogroba.com




U okviru FEST-a, kao glavni glumac i koscenarista filma U leru i reditelj-debitant filma Hleb i mleko, Jan Cvitkovič, ovdašnjoj se publici predstavio kao neka vrsta glasnika tamne strane slovenačkog društva. Oba filma, snimana s malim budžetom i svedenom pričom podrivaju poznatu nam sliku Slovenije kao zapadu najbliže bivše republike, nalazeći junake u ličnom (U leru, 1999) i socijalnom (Hleb i mleko, 2001) splinu i mizeriji, (samo)osuđene na kretanje na malom radijusu (večno studentska soba, kafana-kuća), jednom rečju, one kojima niko nije javio da je svanulo. Ipak, Cvitkovičev omiljeni autorski stav je ironična distanca spram junaka i njihove drame, koja u filmu Hleb i mleko prelazi u gotovo nihilističku grotesku. Sličan, ambivalentan spoj nihilizma i pobune, karakteriše i njegov drugi film, Od groba do groba.
OD GROBA DO GROBA
Film otvara priča o piscu i izlagaču nekrologa po sahranama koji strogo formalnu priliku za govor koristi da dâ oduška ličnim frustracijama ljubavnim i porodičnim problemima. Ako ovo zvuči kao crna komedija, treba napomenuti da su sahrane kao okolnost više u službi ironizovanja junaka i njegove neostvarenosti, nego što ih reditelj žanrovski forsira u pravcu crne komedije. Flegmatični Pero i njegovo zanimanje, lajtmotivski su okvir i humoristički katalizator za splet odnosa ostalih junaka, baziranih na (auto)destrukciji. Porodica, komšije i meštani polako se izdvajaju iz felinijevski razdragane galerije u pozadini, svi, na ovaj ili onaj način, srljajući ka svojoj smrti, doprinoseći da se glavni junak, u strahu od njihovih (samo)ubilačkih namera sve više povlači, nalazeći utehu upravo na groblju gde jedino jasno i prirodno vidi razliku između želje za životom i smrti kao prirodne posledice. Scena u kojoj otac Perove simpatije, Renate, sav drhtureći od strasti da ćerku šljepne po guzi, prezrivo i zgađeno prigovara Perovom zanimanju («Šta je to, neka nekrofilija»), ključni je trenutak filma i jezgro Cvitkovičeve ironije: društvo koje je spremno da osudi, ožali i prezre sve duše ogrezle u «mrak, nekrofiliju i neprirodno», tj. sve one koji traže legitimne načine da se izbore sa strahom od smrti, samo pravi decu da bi ih sodomizovalo. Iako deluje da se Cvitkovič dobrim delom oslanja na već poznatu nam poetizaciju grubog, ružnog i destruktivnog, on izbegava da gradi stil od ovih slika, već u njihovo središte postavlja junaka koji se njima opire i u sred iracionalne mržnje, besa i straha, sačuva trunku zdravog razuma.
OD GROBA DO GROBA
Rediteljski, Od groba do groba, preeksplicitno pokušava da nametne utisak flegmatičnosti: nepokretne, fotografski uramljene scene u kojima su glumci i scenografija namešteni u simbolički indikativnim pozama, uz čestu upotrebu zatamnjenja i otamnjenja između scena i švenkovanja preko okoliša. U zbir preterano artističkih momenata, spada i gluma Sonje Savić, kao i njena kompletna ulogu koju su, doduše, kritičari nahvalili. Kao da glumci u ulogama ljudi sa posebnim potrebama, hendikepom itd. moraju da ulože veći stepen stilizacije i artizma. Ovome je, naravno, doprineo i sam način na koji je uloga gluvoneme devojke napisana, da eksplicitno predstavlja nevinu žrtvu anđeoskog porekla.
OD GROBA DO GROBA
Hleb i mleko je uglavnom naišao na pozitivne kritike, ali je većini smetao nagli rez u poslednjih pet ili dva minuta, gde Cvitkovič sempluje socijalnu dramu sa, za neke, neukusnom, nihilističkom groteskom. U filmu Od groba do groba, poslednji kadrovi filma gledaocu će se svakako urezati u svest čak i ako kasnije ne bude mogao da se seti iz kog filma potiču. Za razliku od Hleba i mleka, kraj u ovom slučaju nije samo posledica Cvitkovičeve želje da šokira ili zgadi, već i autentična završnica koja se, po dramskoj snazi, može uporediti sa krajem filma Kad budem mrtav i beo, Žike Pavlovića.


Komentari

  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 03.02.2010. 02.12.23
    For a long time havent seen that good movie. Bravo. Dont miss to see it.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi