Popboks - MONSTER HOUSE (ČUDOVIŠNA KUĆA) – Gil Kenan - Nasred sela ljuta kuća [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 06.10.2006. 00:00 · 1

MONSTER HOUSE (ČUDOVIŠNA KUĆA) – Gil Kenan

Nasred sela ljuta kuća

Autorima filma Monster House pošlo je za rukom da skroje idealan filmski kaputić za decu. Dok ona mogu da ga obuku, mi ostali gledamo kroz izlog s nostalgijom što smo ga prerasli. Sva sreća, u ovom slučaju, nostalgija prija

Kristina Đuković

Ocena:
10
10/10

Scenario: Dan Harmon, Rob Schrab
Glasovi: Mitchel Musso, Sam Lerner, Spencer Locke, Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Jason Lee, Kevin James, Nick Cannon, Catherine O'Hara, Fred Willard, Ryan Newman, Kathleen Turner
Žanr: horor/avantura/komedija
Proizvodnja: SAD, 2006.
Trajanje: 91 minuta
Zvanični web: www. monsterhouse -movie.com




Ko bi pomislio da hvatanje komšija na delu još može biti predmet filmske jeze, zabave i naposletku uzbudljivog otkrića koje dečji likovi iz filma Monster House, bez ustručavanja, mogu da podele s vršnjacima iz romana Ubiti pticu rugalicu. Njihovo motanje oko kuće Nebbercrackera, Gargamela više generacija mališana čije su igračke i tricikli bespovratno nestajali na travnjaku ispred zloglasne kuće, prerasta kratke nogavice akcijašenja po komšiluku da bi se savladao zmaj u prvo dečje suočavanje sa istinom da taj zmaj ima ranjeno srce.
MONSTER HOUSE (ČUDOVIŠNA KUĆA)
Animirani film Monster House izgrađen je na već istraženom lokalitetu priča o ukletoj kući iz komšiluka, uspevajući da mu vrati uverljivost prvog otkrića. Sitni znakovi kojima se kuća odaje (it's alive!), prepričavanja urbane legende od strane dokonih lokalnih probisveta, dečja radoznalost i spremnost da se poveruje spram ignorisanja odraslih (roditelja, policije i bebisiterke) – iako krajnje školski, metod građenja tenzije oko tajanstvene kuće primenjen je s prvobitnom naivnošću i postupnošću koja istiskuje pomisao na već viđeno. Jaka identifikacija s junacima potiče kako od živosti s kojom je prikazan svet dvanaestogodišnjaka (teleskop, soba kao osmatračnica, prva prava basketara, prva simpatija...), tako i od njihove međusobne povezanosti i emotivnog angažovanja u otkrivanju tajne kuće. Dva glavna junaka definisana su kroz buddy-buddy odnos u kom brzo raspoznate ko je Don Kihot, a ko Sančo Pansa: jedan sanjar i senzitivac, duboko uronjen u domaštavanja, drugi sladokusac, površan i uvek spreman da klisne kad prigusti, ali simpatičan zbog iskrenosti reakcija. Umesto da su likovi otaljani kao deca koja traže đavola po komšijskim dvorištima, pažljivo je dramski postavljen trenutak u kom junaci bivaju angažovani, tj. u kom priča naizgled surovog starca počne lično da ih se tiče. Isto važi za vođenje priče. Baš kada pomislite da će se tajna kuće i njenog čuvara razrešiti po klišeu (kuća zaposednuta duhovima, kuća u kojoj se desilo neko veliko zlo, kuća izgrađena na starom indijanskom groblju itd.), sledi iznenađenje – priča u priči, i to takva da bi joj Tim Burton posvetio čitavih sat i po na nivou svoje makabrističke melodrame Corpse Bride. Iako su mnogi požalili što ona nije predmet celog filma, upravo je njeno razotkrivanje usred očekivanja da se nejač po holivudskom principu razračuna s Gargamelom ono što Monster House čini posebnim u nizu sličnih filmova. Razbokoravanje bizarne bajke srodne Hitchcockovoj Rebecci i gotskim melodramama, usred dečje avanture iz predgrađa, pravi je medenjak za ljubitelje metapriča i žanrovskih kombinatorika.
MONSTER HOUSE (ČUDOVIŠNA KUĆA)
Kada je priča izgrađena ovako sitnim bodovima, ne osetite kada vas i šta tačno uzme pod svoje. Prvo mislite da je to bebisiterka, za film namenjen deci bez zadrške surova da skoro osetite žalce što scenarista nije dao klincu ništa sem teleskopa i bucmastog druga, zatim kratka i dirljiva ispovest vlasnika progutanog zmaja za kojim žali i nakon dvadeset godina, a kojom vas pridobije iako se pojavi u par scena, poput beskrajno tužnih Čehovljevih epizodista. Naposletku pomislite da je u pitanju već onaj prvi kadar u kom devojčica pedala tricikl i blentavo se, kroz pesmu, obraća lišću, sve dok točak ne zapne na travnjaku gospodina Nebbercrackera. Čak i da ne dolazi kao spas u već iritantnoj navali humanoidnih animiranih životinja što sve po vrstama emigriraju u toplije krajeve usput se mangupirajući i poučno zboreći, Monster House je pravi mali biser od filma.


Komentari

  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 08.01.2009. 11.21.36
    taj crtani je stvrno kul meni se stvarno jako svideo taj crtani voleobi da gledam opet i taj je super ko je smislio taj crtani javljam se iz srbie.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi