Popboks - ODMOR (THE HOLIDAY) – Nancy Meyers - Da su žene države [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 29.12.2006. 00:00 · 1

ODMOR (THE HOLIDAY) – Nancy Meyers

Da su žene države

Nancy Meyers je majstorica „chick flicka“. Ko je Meyersova? Šta znači „majstorica“? Šta je „chick flick“?

Vladislava Vojnović

Ocena:
8
8/10

Uloge: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Eli Wallach
Scenario: Nency Meyers
Žanr: melodrama
Trajanje: 136 minuta
Proizvodnja: SAD, 2006.
Web: www.sonypictures.com/movies/theholiday





Da su junakinje filma Odmor rediteljke i scenaristkinje Nancy Meyers makar malo mišljene analitičkim, a ne sintetičkim metodom stvaranja filma, tj. da je autorka osim teme, znala nešto i o ideji dela koje stvara, a još bolje o njegovoj ideologiji, verujem da bismo imali posla sa remek-delom.
ODMOR (THE HOLIDAY) – Nancy Meyers
Ovako, reč je o filmu u kojem uživa publika, ali ne i kritika, a i publika, kad prođe neko vreme, ukoliko je intelektualno išta napredovala, vidi da film i nije baš onakav kakvim ga se seća, mada je „simpatičan“! Na filmovima s takvim istim propustima Meyersova je već puno puta radila, nekad kao scenarista, nekad kao producent, nekad kao reditelj (Redov Bendžamin, Baby Boom, Otac neveste I i II, Zamka za roditelje, Šta žele žene).
Dve žene koje se ne poznaju, jedna iz Amerike (Diaz), a druga iz Engleske (Winslet), kriziraju u pretprazničnim božićno-novogodišnjim atmosferama: prva, uspešna i bogata proizvođačica filmskih trejlera više neće svog dečka, a drugu, umereno situiranu kroz pisanje, neće dečko. Prva je toliko jaka da nikada ne može da plače, a sopstveni život povremeno efektno sažima kao trejler, dok je druga toliko slaba da svakog časa može da brizne u plač i da nikad ne prestane, a Šekspirovi stihovi joj sami naviru.
I tako, one se nađu na Internetu gde se bogati, lepi i pošteni zapadnjaci privremeno menjaju za mesto boravka na kratko ustupajući jedni drugima svoje nekretnine i još koješta što uz nekretnine ide. Kako Amerikanka daje mnogo veću i skuplju kuću, ona čim stigne u Englesku to naplati smuvavajući se sa Engleskinjinim bratom (Jude Law); Engleskinja, pošto ima manju kuću, za smuvavanje (sa bratom Amerikankinog bivšeg frajera (Jack Black)) mora sačeka kraj filma. No, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji: Amerikanka, naučivši da plače/voli, mora da se odrekne domovine i ostane u Engleskoj te da odmah postane i maćeha deci svog dragog. A Engleskinja, naučivši kroz istoriju američkog filma prezentovanu od strane starog komšije scenariste (Eli Wallach) sve o ženskoj snazi, svog novostečeneog Amera dovodi u Englesku da budu mladi i živi.
ODMOR (THE HOLIDAY) – Nancy Meyers
Da Nancy Meyers nije karijeru otpočela kao producentkinja, a postala majstorica smuvavajući se sa istim takvim majstorem (scenaristom, rediteljem i producentom) Charlesom Shyerom, stičući sve njegove prerogative, možda bi Odmor bio bolji film. Možda bi se tad autorka i sama setila onoga što, ovako, publika može da učitava u film sopstvenom maštom i na svoju odgovornost. Npr. kako bi bilo da su dve junakinje reprezenti svojih država, pa da vidimo šta, kako i zašto fali kojoj i šta je način da se to stekne. A i gde bi tu bio sukob i kako bi se razrešio (pošto se u postojećoj konstelaciji stvari glavne junakinje sreću tek na kraju i grle se drugarski, bez ikakvih prethodnih, kroz radnju prevaziđenih problema).
Možda Meyersova tada ne bi bila majstorica chick flicka, nego pravog filma – onog koji je zabavan koliko i filmovi Meyersove, ali da iz njih nije izvađena ideologija i idejnost tj. upravo ono što, pored naracije, velika dela čini velikima. A publika, ma kako ženska bila, ne bi se bunila (eventualno bi zanemarila ono što joj je višak) – kao što se niko nije bunio gledajući filmove Billyja Wildera, Franka Capre, Georga Cukora, Douglasa Sirka, Josepha Mankievicha i drugih reditelja klasičnog Holivuda o kojima Meyersova, navodno, mnogo zna, a voli to i da pokaže!


Komentari

  • Gravatar for sofija
    sofija (gost) | 26.10.2010. 13.28.23
    film je extra
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi