Popboks - VERIDBA JE DUGO TRAJALA (UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES) – Jean-Pierre Jeunet - Ljubav i smrt na ničijoj zemlji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.03.2005. 00:00 · 1

VERIDBA JE DUGO TRAJALA (UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES) – Jean-Pierre Jeunet

Ljubav i smrt na ničijoj zemlji

Nije savršen film, ali jeste jedan od onih, danas tako retkih filmova, gde je moguće zanemariti sitnije nedorečenosti radi fascinantne celine koja prevazilazi razbarušenost detalja

Miloš Cvetković

Ocena:
9
9/10

scenario: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
uloge: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Jean-Pierre Becker, Dominique Bettenfeld, Clovis Cornillac, Marion Cotillard
producenti: Francis Boespflug, Bill Gerber, Jean-Louis Monthieux
žanr: drama/romansa/ratni
trajanje: 134 min.
proizvodnja: Francuska, 2004.
svetska premijera: 27. oktobar 2004.
zvanični web: Warnerbros.fr
fotografije: IMDB
trejleri: CineMovies
muzika iz filma: Overstock
Koliko često imate priliku da pogledate film koji spaja ono što je na prvi pogled nespojivo? Film koji samosvesno, čak pretenciozno, pripoveda priču koja je veća od života? Film koji će vas emotivno dotaći i uzburkati bez pozivanja na jeftinu patetiku? I najzad, koliko uopšte danas ima autora koji su sposobni da prirede tako nešto? Odgovor potražite u bioskopu, jer novi film Jean-Pierre Jeuneta prosto traži da bude doživljen na velikom platnu.
VERIDBA JE DUGO TRAJALA (UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES) – Jean-Pierre Jeunet
Priča o devojci koja sprovodi dugotrajnu i zamršenu potragu za svojim verenikom koji je nestao u vihoru rata poslužila je Jeunetu da snimi svoj najbolji, najkompletniji i najzreliji film do sada, u kome konačno uspeva da sav svoj talenat stavi u službu konkretne priče. Za razliku od Delikatesne radnje (1991), Grada izgubljene dece (1995) i Čudesne sudbine Amelije Pulen (2001) koji, i pored svih kvaliteta i unikatnog šarma koje poseduju, na momente ipak deluju kao samodovoljne stilske vežbe, ovde su sve kockice uklopljene i na svome mestu. Jeunet iz prethodnog filma zadržava direktora fotografije Audrey Tautou, ali i svoju opsesiju detaljima koji ovde tvore jednu kompleksnu, ali impresivnu, i vizuelno prelepu sliku: pozadinu za ništa manje uzbudljivu, i emocijama bremenitu priču.
VERIDBA JE DUGO TRAJALA (UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES) – Jean-Pierre Jeunet
Film je ekranizacija istoimenog romana Sébastiena Japrisota, i mada su poređenja sa izvornicima često nezahvalna kada je reč generalno o adaptacijama, Jeunetov film ostavlja taj utisak: da ste otvorili kakvu odličnu knjigu i pustili mašti da oslika sva događanja i likove. Ta vrsta monumentalnosti dodatno učvršćuje epsku strukturu filma koju Jeunet postiže na netipičan način: kroz priču koja uz osnovno melodramsko tkivo funkcioniše i kao (pre)komplikovana misterija. Spoj bajkovitosti Amelije Pulen sa brutalnim ratnim filmom možda deluje kao rizičan potez, ali na kraju upravo je to ono što odvaja ovaj film od drugih sličnih ratno-melodramskih priča. Ta vrsta kontrasta ovde gradi jednu skladnu celinu gde se scene rata - u klaustrofobičnim rovovima okupanim krvlju, blatom i očajem - savršeno dopunjuju idiličnim prizorima mladih ljubavnika iz nekih lepših vremena.
Poigravanje detaljima, sulude digresije, desetine sitnih životnih pričica koje se prepliću na najbizarnije načine, mnoštvo živopisnih likova... Sve to je ovde smešteno u odgovarajući kontekst, a Jeunet je uspeo da u potpunosti da legitimitet svojim ekscentričnim dramaturškim zahvatima, i pritom ne izgubi ništa od svoje autorske vizije. Veridba je dugo trajala nije savršen film, ali jeste jedan od onih, danas tako retkih filmova, gde je moguće zanemariti sitnije nedorečenosti radi fascinantne celine koja prevazilazi razbarušenost detalja.


Komentari

  • Gravatar for pricalica
    pricalica (gost) | 30.01.2009. 21.32.49
    Moj najdrazi film,odusevim se svaki put kad ga odgledam.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi