Popboks - BUSTA RHYMES & MARČELO - Šou za baby Bustu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 18.04.2007. 00:00

BUSTA RHYMES & MARČELO

Šou za baby Bustu

Iako se vrlo lako može desiti da čujete cinike koje će sarkastično primetiti da je sa posetom u ove krajeve zakasnio koju godinu, možda i celu deceniju, kada je sigurno bio u krugu najpopularnijih repera u Srbiji - ponovo se kao tačna potvrdila ona stara da ''nikad nije kasno'': Busta Rhymes je nastupom u Areni dokazao da je Zvezda, priredivši publici - spektakl

Marko Nikolić

Mesto: Beogradska arena
Vreme: Utorak, 17. april. 2007
Produkcija: BA



Turneja The Big Bang , u okviru koje poznati američki reper promoviše svoj istoimeni, sedmi studijski album je u svom evropskom delu kao jedno od mesta dešavanja imala i Arenu u našem glavnom gradu. Maltene dvodecenijska karijera prepuna hitova sa odličnih, osrednjih i tragičnih albuma, koje je tokom karijere Busta Rhymes snimio, bili su dovoljna pozivnica za publiku željnu uživo izvedenog hip hopa sa prekoatlantskog izvora.
BUSTA RHYMES & MARČELO
No, može se reći da je poseta zakazala. Arena je bila ispunjena do pola, a uzroke slaboj poseti možemo tražiti u radnom danu i nedavnom Uskrsu, koji je poprilično istanjio i inače tanke porodične budžete za posebne namene kao što je ova. I to je jedina senka bačena na ovaj događaj, mada je, istini za volju, prisutna publika svojim učešćem itekako doprinela da sveukupno ovaj nastup ocenimo solidnom ocenom. Ipak, krenimo redom.
Nakon otkačenih covera Richarda Cheesea koji su išli sa razglasa, i prvog DJ nastupa kojim je započeo zvanični deo, na redu su, kao što je i najavljeno, bili Filter Crew predvođeni Marčelom kao domaćinom događaja.
U sastavu DJ Raid, Ministar Lingvista, Vikler, Timbe i Marčelo, njihov polusatni nastup je iskorišćen za predstavljanje novih pesama koji će se naći na albumima koji su u pripremi. Svako je imao svojih pet minuta za dokazivanje i pokazivanje svog umeća, koje im ne manjka, mada se stiče utisak da ga povremeno nisu do kraja prezentovali, zbog povišenih glasova koji u ovoj vrsti muzike ne idu baš najbolje i povremenih Viklerovih improvizacionih ispada, kojima nije pogođena prava mera i trenutak.
BUSTA RHYMES & MARČELO
BUSTA RHYMES & MARČELO
Publika je najbolje reagovala na poznate stvari sa oba Marčelova albuma, od kojih posebno treba izdvojiti impresivno izvođenje uvodne Filter. Nakon svima poznatog Pozerišta, Marčelo i ekipa su sišli sa bine i krenuli put Splita, u kome 21. aprila imaju zakazan nastup sa Dječacima.
Posle kraće pauze, za gramofone je stao DJ Scratch, stari Bustin saradnik, i krenuo sa daljim dizanjem temperature. Osim što vrti ploče, Scratch ima talenat za uspostavljane kontakta sa publikom, što je i iskoristio pozvavši prisutne da kupe majice i promo diskove koje je pomalo puštao. Onda je ostavio jedan od tih artikala da se vrti dok on ''ne ode po Bustu''. Uz zvuke Štrausove Tako je govorio Zaratustra, pojavio se Busta sa svojim pomoćnikom Spliff Starom i 60-minutni šou je mogao da počne.
BUSTA RHYMES & MARČELO
Vremena nije bilo puno, tako da je više bilo reč o medleyima pesama, nego o kompletnom izvođenju kompozicija. Na ovakvim tipovima koncerata, muzika je manje-više u drugom planu, važnije je ostvariti kontakt sa publikom - a iskusnom vuku Busti to je veoma išlo od ruke.
Čini se da je bio vrlo raspoložen, a sigurno su u tome svoju ulogu odigrale i ''prelepe žene koje je ovde video'', sa čijim se čarima, sudeći po pisanju beogradske štampe, Busta Rhymes već upoznao. Potenciranje tog segmenta je išlo dotle da je u jednom trenutku čak rekao kako večeras ozbiljno razmišlja da napravi ''baby Busta Rhymesa'', a već u drugom, tokom izvođenja ''seta od pet sexy pesama'', sav se ozario kada je video da je iz publike gađan brushalterom jedne obožavateljke.
BUSTA RHYMES & MARČELO
Ipak, iako je sasvim sigurno reč o šou-biznis-poimanju koncertne aktivnosti, nastup nije bio samo odrađen: kompletan audio-vizuelan doživljaj, sa odličnom rasvetom, dva manja video bima, svemirskim ozvučenjem i scenskim ponašanjem za primer bili su u službi onoga po čemu je Busta prvenstveno prepoznatljiv: u pitanju su pesme izgrađene na njegovom jakom, neobičnom i svestranom a opet prepoznatljivom stilu repovanja.
BUSTA RHYMES & MARČELO
Bilo da su u pitanju rap/rnb komadi ili tvrđe numere (Break Ya Neck, Woo hah! Got You All in Check i Scenario, legendarnih A Tribe Called Quest su sigurno vrhunac koncerta), Busta je bio na visini sopstvenog renomea. Cilj je bio zabava, do nje se stizalo aktivnim učešćem publike za koju se ne može se reći da je nezadovoljna napustila koncert. Da je bio u prilici, Gi Debor bi sigurno bio zadovoljan.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji