Popboks - ĐORĐE MILJENOVIĆ - Zagađenje u Japanu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 04.08.2006. 00:00 · 5

ĐORĐE MILJENOVIĆ

Zagađenje u Japanu

Neobuzdana Đorđeva artikulacija naše treš svakodnevnice donela je neobičnu i preko potrebnu svežinu domaćoj muzičkoj sceni. Odvažno, hrabro i bez demagogije: dobar primer koji treba slediti

Jelena Maksimović

Ocena:
7
7/10




Đorđe Miljenović, bolje poznatiji kao Sky Wikluh, na dobrom je putu da postane the hardest working man in showbusiness. Pored 1) hip hop postave Bad Copy u kojoj se pojavljuje i ulozi producenta, 2) nedavno izašlog solo albuma Zašto brate Wikler?, 3) zajedničkog reggea projekta Shappa sa Kojotom iz Eyesburna, 4) punk grupe Jogurt i 5)..., ovaj nesvršeni student Muzičke akademije je snimio album pod sopstvenim imenom na kome se upustio u još jedan neistražen pravac - već pomalo zaboravljenu rock operu.
Ono što je generalno verovatno najveći nedostatak domaće scene je zatvorenost/zagledanost u sebe, što rezultira na momente odličnim intimističkim pesmama - ali bez izražavanja nekakvog suda o sredini i svetu u kome živimo. Za sada, hip-hop se pokazao kao jedini pravac spreman da se pozabavi stvarima sad i ovde, a iako su sempler i ritam mašina zamenjeni gitarskim solažama i razuzdanim pevanjem, Đorđe Miljenović nije ni najmanje promenio svoju poetku. Turbo 90-ih je mutirao u lajfstajl časopise, TV ispovedaonice i reality emisije, gde vas samo jedno gratis raspevavanje deli od neslućenih visina.
ĐORĐE MILJENOVIĆ
Zamišljen kao priča o (nesrećnoj) osobi koja će zarad slave i bogatstva promeniti pol, ime i veru, Zagađenje u Japanu koristi formu rock (sapunske) opere da bi održao narativnu nit u bizarnim avanturama glavnog junaka/junakinje Vjere Hadži Majdžić, uz sveznajuće prisustvo (prigodno nazvanog) Izliva Mozga. Zvuk je najbliži prog-rocku/fusion jazzu iz 70-ih, a dokazano dobar vokal (duet Otkucaji sa Marčelom) neodoljivo podseća na Dadu Topića iz perioda sa grupom Time. Na putu od govana do zvezda, Vjeru prati sijaset belosvetskih poznatih i anonimnih likova, ali obzirom na odabranu kvazi-dramsku formu, nema smisla otkrivati ko se kad pojavljuje i kako se epopeja završava.
Iako je album uglavnom otpevan i odglumljen, iza svega jasno stoji hip hop stav spremnosti na razračunavanje do samih granica parodije, kao na primer u narodnjačkom hitu Povratak GRNDovih zvezda dostojnom Južnog Vetra. Glavna zamerka albumu je već karakteristično repersko gubljenje u kolokvijalnim fazonima i psovačini namenjeno isključivo lokalnoj ekipi, jer u nekim trenucima šala i šega odlaze predaleko, a zabavno je samo onima koji učesnicima na albumu. Bez obzira na tu samodovoljnost, Đ.M. je napravio validan komentar, bez preteranog teoretisanja u ambijentu koji tome savšeno služi, o prirodi medija, gladi za boljim životom po cenu gubljenja identiteta i opsesiji slavom, što je pojava globalnih razmera, pa Zagađenje u Japanu možemo doživeti kao alternativnu biografiju i Seke Aleksić i Britney Spears. Zanimljivo dizajniran booklet donosi sve tekstove, kao i dodatna objašnjenja koja su mogla biti izbegnuta.
ĐORĐE MILJENOVIĆ
Zagađenje u Japanu je svedočenje o neobuzdanoj kreativnoj energiji Đorđa Miljenovića, koja se ne može podvesti pod odrednice samo jedne muzičke forme. U učmaloj sredini gde gotovo svi, pa i većina aktuelnih muzičara, očekuju da neko nešto reši umesto njih, ovolika izdavačka aktivnost i sama po sebi grandiozna ideja o tematskoj trilogiji - izaziva respekt.
Iako je snimljen sa ograničenom namenom – da ponudi priču i da nam naravoučenije – pa ga tako ne možemo tretirati kao ozbiljan autorski album već kako sjajno zamišljen off-projekat, Zagađenje u Japanu još jednom potvrđuje stav da ako ih ne možeš pobediti, barem im se možeš svojski narugati.


Komentari

  • Gravatar for :)))
    :))) (gost) | 04.12.2007. 19.08.10
    e wikluh je ql...sve najbolje o njemu... :) sve ql,strawa...savrsheno! :D pozz djordje ... :)
  • Gravatar for tijana
    tijana (gost) | 04.06.2008. 08.14.43
    wiklyh je najboooljiii!!!veliki pOooz:)
  • Gravatar for vuks
    vuks (gost) | 16.08.2008. 01.02.02
    vikler je bre carina
  • Gravatar for mimy
    mimy (gost) | 10.11.2008. 13.21.22
    ma djordje je car!!!
  • Gravatar for emil
    emil (gost) | 07.01.2009. 13.34.11
    ruzna ti je owa slika na otpadu ince je sve do jaja......
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.