Popboks - SIMPSONOVI NA FILMU (THE SIMPSONS MOVIE) – David Silverman - Između D’oh! i Woohoo! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 13.08.2007. 00:00 · 1

SIMPSONOVI NA FILMU (THE SIMPSONS MOVIE) – David Silverman

Između D’oh! i Woohoo!

Sasvim dovoljno zabave - kako za sve Homere, tako i za Lize u publici. Čak i oni koji se prepoznaju u liku Gospodina Bernsa će povremeno reći: Excellent! Pa ipak, nema potrebe da citiram Stripadžiju (Comic Book Guy) pošto Simpsonovi na filmu nisu najbolja, ali ni najgora epizoda ikada

Miloš Cvetković

Ocena:
7
7/10
Scenario: James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean, Ian Maxtone-Graham, George Meyer, David Mirkin, Mike Reiss, Mike Scully, Matt Selman, John Swartzwelder, John Vitti
Uloge (glasovi): Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Albert Brooks
Žanr: animirani/komedija
Trajanje: 87 min.
Proizvodnja: SAD, 2007.
Web: http://www.simpsonsmovie.com
Homer: Okay, brain. You don't like me, and I don't like you, but let's get through this thing and then I can continue killing you with beer.
Homer's Brain: It's a deal!
Posle 18 sezona, Simpsonovi su dobili i filmsko izdanje. Pomalo neočekivano i pošto je vrhunac serijala odavno (tokom 90-ih) dosegnut i prošao, a oko novih epizoda su mišljenja vrlo podeljena. U svakom slučaju, film je snimljen, a konačan rezultat je...
Tek tri nadovezujuće epizode slepljene u celinu ili nešto više? Da li smo zaista naivčine kako nam to Homer poručuje u domišljatoj uvodnoj sceni ili je ovaj pokušaj da se osveži serijal i kreativno uspeo?
U velikoj meri jeste, ali (da, ima i to „ali“) podsećanje na neke od starijih i najboljih epizoda govori da je film mogao biti bolji, tj. skoro savršen, što i nije preveliko očekivanje ako se prisetimo onih najboljih momenata. Ili da je makar nešto originalniji. Upečatljiviji. Zabavan jeste.
SIMPSONOVI NA FILMU (THE SIMPSONS MOVIE) – David Silverman
Zaista treba biti vrhunski cinik, pa ne nasmejati se od srca velikom broju gegova. Što fizičkih, što verbalnih, dok su ponajbolji oni gde su „duh i telo“ prožeti: kao u scenama u kojim su glavni akteri Homer i prase (Spiderpig, Spiderpig... zarazne li pesmice).
Ili u vizuelno fascinatnoj sekvenci Bartove vožnje skejtborda koja, pored sad već izvikanog otkrivajućeg kadra, ima i sjajan verbalni pančlajn. Da ne pominjem Ralfovu repliku koja je instant-klasik.
Šteta što zaplet ne pruža dovoljan alibi za dugometražnu formu pošto je varijacija slične situacije o ugroženom gradu već viđena u epizodama kao što su fenomenalna Marge vs. the Monorail ili još eksplicitnije u Bart’s Comet.
Dvodelna Who Shot Mr. Burns? deluje kao bolja osnova za dugometražni film, a sâm Gospodin Berns ima potencijala za znatno harizmatičnijeg negativca (u Simpsonovima na filmu ima tek dve scene, od kojih je ona bolja u toku odjavne špice, pa zato budite strpljivi...) nego što je to ovde Kargil (novi lik) u tumačenju Alberta Bruksa (a kao varijacija na znatno upečatljivijeg Henka Skorpia iz epizode You Only Move Twice).
SIMPSONOVI NA FILMU (THE SIMPSONS MOVIE) – David Silverman
Zapravo, Simpsonovi na filmu najzabavniji su u toku prve i poslednje trećine – na početku kada Homer po običaju zabrlja i na kraju kada mora da ispravi sopstvenu brljotinu (i, naravno, usput zabrlja još ponešto).
Ono između je - uz izuzetak briljantne i neočekivane scene sa životinjama, a zbog koje se Dizni okreće u grobu - zbirka već viđenih momenata kako iz nekih od najboljih (brak Homera i Mardž u krizi u Secrets of a Successful Marriage, Life on the Fast Lane) tako i iz onih slabijih epizoda (većina onih u kojima Simpsonovi privremeno odlaze iz Springfilda osim antologijskih You Only Move Twice i Cape Feare).
Pojedinačne epizode se mogu nabrajati do sutra, ali Simpsonovi na filmu imaju i dovoljno originalnih momenata za pamćenje kojima naprosto nedostaje nešto inspirativniji kontekst.
Izgleda da je ovakav pogled unazad, ka zlatnom dobu Simpsonovih (otprilike prvih devet sezona), poslužio scenaristima kao bitna inspiracija za film. Mudar potez (i pored pomenute déja vu zamerke), kao i najbolji podsetnik zašto su Simpsonovi posebni - animirana serija koja dekonstruiše tradicionalnu američku porodicu a da se pri tome iskreno obraća toj istoj porodici.
Zvuči kao jednostavan recept, ali ga jedino Simpsonovi dosledno sprovode već gotovo dve decenije.
PS: Obavezno ostanite do samog kraja odjavne špice.


Komentari

  • Gravatar for momirka stankovic
    momirka stankovic (gost) | 20.03.2008. 19.24.52
    zanimljivi ste........
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi