Popboks - SRPSKI PSIHO - Željko Obrenović i Aleksandar Ilić - Psiho zalutao u Srbiju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 28.08.2007. 00:00 · 1

SRPSKI PSIHO - Željko Obrenović i Aleksandar Ilić

Psiho zalutao u Srbiju

Roman prvenac dvojice beogradskih studenata - krvava, žestoka pripovest o serijskom ubici koji živi među nama i posmatra nas sa svom intelektualno hladnoćom superiornog bića, najavljena kao „najbrutalniji srpski roman trećeg milenijuma“ - pored nekoliko nesumnjivo uspelih slika i jezičkih figura, plaća danak epigonstvu i prevelikoj ambiciji da se bude ekstreman po svaku cenu

Uroš Smiljanić

Nije teško videti zašto je Srpski psiho (izdavač Laguna, biblioteka Meridijan) izazvao respektabilnu količinu talasa na delu domaće literarne scene (i izvan nje), u okviru onih foruma i medija koji se interesuju za postraničnije fenomene domaće pop kulture.
Sirov i brz, žestok u dokazivanju svojih provokativnih premisa, pomalo napadan u nastojanju da se silom probije u elitno društvo (pop)kulturnih i umetničkih prethodnika koje često navodi, kao i mnogi drugi debitantski romani on čitaoca osvaja pre svega silovitošću teksta.
Sprski psiho u svoj centar stavlja protagonistu, mladog Beograđanina čija je nadmoć u odnosu na svoju okolinu demonstrirana kroz za žanr („intelektualni horor-triler“, veli blurb sa zadnje korice) uobičajenu smešu nesputane promiskuitetnosti, oštrog intelekta i nasilja. Neimenovani junak ovog romana će svoju superiornost neprestano demonstrirati (najviše samom sebi) kroz filosofska promišljanja života, pozivanje na Ludwiga Witgensteina i death metal, citiranje poezije, nasilničke fantazije nadahnute horor filmovima i literaturom, kroz katarzičan seks sa više žena i ubistva koja su jednako nasumična koliko su izvedena sistematično i sa dubokom svešću o značenju svakog detalja.
Duboko narcisoidan i radikalno solipsističan, naš Psiho će zadovoljstvo tražiti u strastvenoj kontemplaciji o najsitnijim dnevnim banalnostima ili velikim životnim misterijama koje rado opisuje korišćenjem smelih jezičkih figura. I u ubijanju. Njegove nedužne žrtve su redak i dragocen izvor naslade, u čijem svakom trenutku bola beskrajno uživa onako kako se uživa u najprefinjenijim umetničkim delima.
SRPSKI PSIHO - Željko Obrenović i Aleksandar Ilić
Ovo nije roman za svakoga. Nekoga će odbiti efektno slikane scene nasilja, dok će drugima smetati skoro konstantno insistiranje na bombastičnim metaforama i književnim slikama. Kao i protagonista, jezik Srpskog psiha ima ambiciju da bude inteligentan, provokativan i maštovit, da sruši arbitrarne granice između akademskog i populističkog, da izbriše barijere građanskog ili verskog morala i da zapeva u slavu pojedinca i njegove slobode po svaku cenu. Na tome autorima treba čestitati, ali i biti svestan svih ograničenja ovakvog pristupa.
U slučaju ovog romana samozaljubljenost naprosto nije dovoljno jak motiv da iznese čak ni svega 200 strana teksta stilski neujednačenog kvaliteta. Kako se uspele i snažne slike smenjuju sa nategnutim ili naprosto pretencioznim, tako se i harizmatičnost protagoniste neumitno transformiše u samoparodiju.
Ako je ovo i bio cilj autora - subverzija unutar žanra koji se temelji na namrštenoj dramatičnosti i koji tragedije gradi na prividu frivolnosti - opravdanja ipak nema za previše neuspešnih slika i nepovezanih narativnih motiva koji na kraju ne tvore konzistentnu celinu.
Naravno, najveći problem Srpskog psiha je ipak Bret Easton Ellis. Njegov najpoznatiji roman se zove Američki psiho (1991) i poređenje između dva dela je neizbežno, ma koliko poražavajuće bilo za naše zemljake koji su mu ovde napravili neprikrivenu posvetu.
Ellisov roman je kroz pažljivo građenu frivolnost i zgražavajuće nasilje tkao najfiniju mrežu političke kritike i socijalne satire američkog društva. Srpski psiho nema u sebi ničeg srpskog, sem imena likova, niti ambiciju da se na bilo koji način pozabavi kontekstom zajednice. Samozaljubljenost glavnog junaka, kada nije u kontrastu sa društvom koje se kritikuje, naprosto nije uspešan centralni motiv.
SRPSKI PSIHO - Željko Obrenović i Aleksandar Ilić
Isto tako, Ellisove reference na pop kulturu su bile pažljivo nijansirane doze cinične kritike potrošačkog svetonazora. U Srpskom psihu one su samo nebrižljivo ispaljene šok-bombe koje, garnirane pozivanjem na filosofiju i poeziju, treba instant-erudicijom da nadomeste intelektualnu lenjost ovog romana.
Što sve zajedno daje ipak nedovoljno zadovoljavajući rezultat. Srpski psiho nekoliko stvari radi dobro – nema sumnje da će pojedine scene nasilja i pojedine poetske misli rezonirati sa emocijama i intelektom velikog broja čitalaca. Ali, njegov ključni propust je verovanje da je agresivna šok-taktika (grafička deskripcija ubijanja ili cerebralna igra slikama) sama za sebe dovoljna zamena za autentični književni sadržaj.
Nije!
Kao što death metal, na koji se autori i glavni junak tako rado pozivaju, nije autentična ezoterična tradicija već njen jeftini odjek, tako ni Srpski psiho ne uspeva, niti (što je zapravo pravi greh) pokušava da dotakne istinska pitanja ljudskog ili društvenog na svojih dvesta strana krvi i poetike.
Srpska ili globalna stvarnost je, na žalost, sasvim zaobiđena u ovom romanu nauštrb primamljive, ali u krajnjoj analizi samozadovoljno isprazne igre motivima koje su drugi već (bolje) iskoristili. Čekaćemo sledeći roman.


Komentari

  • Gravatar for Leila Samarrai
    Leila Samarrai (gost) | 16.08.2008. 01.10.43
    Kako mislite "zaobidjena srpska stvarnost"? Pa upravo je ista zapravo isprazna igra motivima..Cekamo novi milenijum.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige