Popboks - ČETVRTI ČOVEK – Dejan Zečević - Svetsko a naše? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.11.2007. 08:57 · 20

ČETVRTI ČOVEK – Dejan Zečević

Svetsko a naše?

Ranije se dešavalo da domaći autori spontano dođu do žanra i snime vrhunska dela kao što je npr. Već viđeno. Danas, iako postoje talentovani scenaristi i reditelji odrasli na stranim žanrovskim filmovima, srpski žanrovski film i dalje je nešto što tek treba da se desi

Miloš Cvetković

Ocena:
5


5/10

Scenario: Dejan Zečević, Boban Jeftić
Uloge: Nikola Kojo, Marija Karan, Bogdan Diklić, Dragan Petrović, Dragan Nikolić, Boris Milivojević, Feđa Stojanović, Rale Milenković, Senka Sokolović-Bertok
Žanr: triler/drama
Trajanje: 90 min.
Proizvodnja: Srbija, 2007.
Web: www.cetvrticovek.com

Četvrti čovek je pokušaj da se, kao u gore pomenutom filmu Gorana Markovića, objedine žanrovski film, univerzalna ljudska drama i autentični srpski milje. Polovično uspeo pokušaj usled pobrkanog redosleda. Ispravan redosled je – ljudska drama iz koje sledi društvena kritika koja završava u žanru zato što unutrašnji tok priče to nalaže.

Naprotiv, polazište koje kreće iz samodovoljnosti žanra, u konkretnom slučaju političkog trilera, teško da može dovesti do vrhunskog filma u kinematografiji gde tradicija konkretnog žanra ne postoji (na filmu, svakodnevica u Srbiji je, pak, „žanr” za sebe). I to je osnovni problem Četvrtog čoveka i razlog što se stiče utisak da su delovi filma nasilno uklapani radi zadovoljenja žanrovskih konvencija, umesto da se priča prirodno razvija.

ČETVRTI ČOVEK – Dejan  Zečević

Postavka je sasvim dobra i pored neizbežnog poređenja s Bornovim identitetom, ali se fragmenti priče nadalje ponavljaju (red razgovora, red ubistava...) i smenjuju bez dovoljno napetosti pošto dijalozi nisu previše inspirativni, dok su scene obračuna uslikane isuviše statično. Flešbekovi su urađeni tako da ne otkrivaju previše i dobro su raspoređeni, i upravo se tu oseća Zečevićevo zaleđe u hororu. Nikola Kojo je pretežno ubedljiv, dok većina ostalih glumaca nije uspela da se bitno izdigne iznad scenarističkih ograničenja koja se odnose kako na pružen prostor, tako i na sâm tekst.

Očigledno je da su scenarista i reditelj pogledali dosta kvalitetnih stranih žanrovskih filmova, i to se, mada je u principu pohvalno, u Četvrtom čoveku isuviše oseća. Ne toliko u smislu direktnih omaža ili pozajmica, koliko u opštem osećaju mimikrije (ali i povremenog blefiranja), ma koliko da je ona ponegde rediteljski uspešno izvedena. Utisak celovitosti gotovo da ne postoji do samog kraj filma. Ono što bi trebalo da predstavlja meso filma pretvara se u monotonu ekspoziciju za efektnu dramsku završnicu, koja onda time što je tretirana kao obrt biva trivijalizovana. Umesto drame koja bi neosetno skliznula u triler, Četvrti čovek je postavljen kao nedovoljno razrađen politički triler u čijim okvirima se krči prostor za malo ljudske drame.

ČETVRTI ČOVEK – Dejan  Zečević

Pa ipak, Četvrti čovek je iskren filmofilski pokušaj u kom Zečević pokazuje da ga godine zamajavanja na televiziji (serije koje je bolje i ne pominjati) ipak nisu udaljile od filma. On je i dalje reditelj koji obećava, ali će, ako ovako nastavi, u najboljem slučaju postati srpski Robert Rodrigez – zarobljen u okvirima žanrovskih konvencija koje kod nas nikako da zažive.

Vreme je da Zečević snimi film iz kog neće biti toliko očigledno koji su mu reditelji i filmovi poslužili kao inspiracija, već da umesto toga on sâm bude uzor nekim budućim klincima kojima će onda neko kao kompliment reći: „Vidim, gledali ste Zečevića“.

Za sad je na pola puta.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for udbaš
    udbaš (gost) | 01.11.2007. 10.12.18
    Odlična kritika!
  • Gravatar for Zoki
    Zoki (gost) | 01.11.2007. 11.41.22
    Mada se slazem sa nekim opservacijama u kritici film sam doziveo kao radikalniji preokrat u domacoj produkciji, mnogo hrabriji no sto je klopka na primer. Jedna stvar mi je nejasna u kritici - kako to zavrsnica koja je tretirana kao obrt biva time trivijalizovana ? Zasto i sta bi to trebalo tacno da znaci?
  • Gravatar for Dimitrije
    Dimitrije (gost) | 01.11.2007. 11.43.17
    Mislim da je Zečević ipak uspeo da iskorakne! Posle niza onesvešćujuće glupih filmova na prostoru Srbije, najzad film posle kojeg se ne osećaš debilno.
  • Gravatar for kosovac
    kosovac (gost) | 01.11.2007. 14.00.06
    Mislim da je ČETVRTI ČOVEK uprkos svim brojnim nedostacima nešto što zaslužuje pažnju i drago mi je da je prepoznat kao takav...
  • Gravatar for Tufahija
    Tufahija (gost) | 01.11.2007. 15.07.16
    u zavrsnici filma svako vec na jedan zna ko je "cetvrti covek". zna svako ko je igrao maks pejna. zna svako ko cuje plagijatorske urlike zene u kojovim flesbekovima. i onda se film trudi da nam to predstavi kao - OTKRICE! I mean, ako vam sad kazem da Kojo u mom filmu glumi ubicu koji je radio za obavestajnu sluzbu, a onda se na kraju filma otkrije da je on Skorpion koji je ubijao civile u Bosni - da li bi vam pokvario zabavu i otkrio nesto neobicno? pa naravno da je ubijao civile! svi to znamo, bilo je na televiziji u prajm tajmu,a cak i da nije, gledali smo filmove te vrste, gledali smo History of Violence, u njima se vazda otkriva da je taj bez pamcenja u stvari surovi ubica - zasto se onda to tretira kao obrt? umesto da zavrsnica, je l, efektno zavrsi pricu i razresi konflikte, ona se trivijalizuje time sto potcenjuje publiku. postaje banalna jer je tretirana kao unikatna, a zapravo se podrazumeva i svi smo je pogodili na ziher.
  • Gravatar for Tanana
    Tanana (gost) | 01.11.2007. 16.23.13
    Ne bih se u potpunosti slozila sa kritikom, mada imam velikih zamerki ne toliko na scenario koliko na Zecevicevu tvrdu rediteljsku ruku kojom publiku svrstava na nivo nepismenih filmskih gledalaca. Mozda razlog lezi u ljubavi prema hororu, naprimer? Mislim sta znaci taj rediteljski postupak u kome glavnom junaku koji sav umazan svojom krvlju preko pola lica, ni u jednom trenutku nepada napamet da tu istu krv obrise, ako ne sa lica, ali ono bar sa oka???? Ili mu mozda ne smeta? Ili kada junakinja uspeva da se spasi, ali na ulicu izlazi i dalje maskirana svojom razmazanom sminkom, ne pokusavajuci da je obrise kako bi umanjila mogucnost da bude otkrivena u trenutku dok prolazi pored svojih progonitelja???? Ili ljubavna scena? Ok, ne vidimo nista konkretno, ali da li je moguce da ta scena ni na jedan drugi nacin nije mogla biti raskadrirana? Rez, rez, rez....Mislim mozda i glumica nije bila u stanju da izvede nesto vise, ali ako nista drugo, 20 sekundi kadra u kome vidimo da se u kolima odvija ljubavna scena, bilo bi mnogo uzbudljivije od onog sto nam je reditelj dao!!! I sad da ne redjam, takvih primera tokom filma ima. Ono sto je za pohvalu reditelju svakako je filmski jezik na koji smo odavno zaboravili u poplavi spotovske estetike. U svakom slucaju sinoc smo gledali film. Kadrovi su lepo komponovani, kamera je odlicna. Bez obzira na sve, mislim da ovaj film zasluzuje ipak mnogo vecu ocenu od one koju je u ovo kritici dobio!
  • Gravatar for Zoki
    Zoki (gost) | 01.11.2007. 19.32.49
    Sorry but, Tufahija, ako odgovaras na moje pitanje cini mi se da zavrsnica ipak razresava konflikte,i da ipak kokanje civila ako vec ne iznenadjuje publiku iznenadi Koju pa to ima razne posledice...Sve u svemu i ja mislim da je ocena prestroga (posebno sto je isti lik dao sejtanu 9 )a ovo je sto rece neko, sa svim manama ipak jedan vrlo pismen film.
  • Gravatar for udbaš
    udbaš (gost) | 02.11.2007. 09.21.44
    Treba da se pomirimo sa tim da je ČETVRTI ČOVEK reprezent onoga što je, u svakom mogućem smislu, naša kinematografija, i da se otreznimo.
  • Gravatar for Aleksandar S.
    Aleksandar S. (gost) | 04.11.2007. 08.51.41
    Zasto svi insistiraju na odredjivanju zanra? Film treba da je bezzanrovski. Zanr je etiketa. Zanr prvenstveno sluzi u marketinske svrhe, kao vodic da bi se publika pozicionirala na ono sto preferira da gleda. Pravi film nije fabricki proizvod, nego posledica umetniskog nadahnuca. Takvih je veoma retko. Danas su ljudi (narocito u Srbiji) toliko izgubili sistem vrednosti da im je novac (jer film smatraju izvorom zarade, zarad se pospesuje marketingom, a u ovom slucaju etikitiranjem robe - filma), nego bilo kakva dublja svrha filma. Zato svi misle da ako postoje raznovrsni zanrovi film ce u Srbiji docekati bolje doba, toboze umetnicki ce se preporoditi. Ovo misljenje je zabluda, samo ce se stvoriti trzsite i potrosacko drustvo, kupci koji kupuju proizvod, a kupci za svoj novac traze proizvod kakav zele i = umire filmska umetnost. Dok svi slavite zanrovsku orijentaciju, nama ostalima, koji u filmu ne traze prvenstveno zabavu, ostaje da cekamo bevvanrovska ostvarenja Emira Kusturice i da ocekujemo novog vanserijskog autora.
  • Gravatar for branko
    branko (gost) | 04.11.2007. 19.35.59
    meni film fenomenalan
  • Gravatar for ekab
    ekab (gost) | 06.11.2007. 20.21.48
    cestitka direktoru fotografije! kritika je odlicna..sve je receno tako da imam utisak da bi se ponavljala..a film kao celina deluje kao da je radjen po narudzbini...dobar dan molim! jednu akciju molim! da bude gotovo do srede..
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 06.11.2007. 21.15.30
    odlican film!
  • Gravatar for Nebojsa
    Nebojsa (gost) | 07.11.2007. 00.17.44
    Meni je film bas mlak, moram da kazem. Toliko su neke scene neubedljive da je to neverovatno (tipa ubistvo jednog od gorila koje izvrsava Nikola Kojo, nakon pokusaja njegovog gusenja kesom , bezanje Marije Karan iz zgrade pomocu jedne babe bez ikakvih problema i pored gomila specijalaca...), ali nije samo tehnicki aspekt filma u pitanju...nesto bas fali u prici..
  • Gravatar for slavica
    slavica (gost) | 07.11.2007. 09.51.41
    Meni je film odlican!Triler zaplet je samo zamajac da bi se doslo do prave teme filma, odnosa prema drzavnom zlocinu. Ovo se ne deseva negde u svajcarskoj pa da to bude samo scenaristicka dosetka, od ovoga te jednostavno oblije hladan znoj. Ako nista drugo, hrabro.
  • Gravatar for diovani
    diovani (gost) | 07.11.2007. 13.02.18
    Mislim da bi korisna stvar za reditelja cetvrtog coveka bila da ukoliko je to moguce organizuje proekciju na kojoj ce prikazati svoj film carpenteru,scotu,camerunu,kronenbergu,hauardu, verhovenu...nakon koje bi mozda pomenuti autori mogli da pomognu i pojasne malo zbunjenom reditelju sta treba ciniti...Mene bi iskreno bio blam da uradim tako jadan film nakon toliko dobrih odgledanih...
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 07.11.2007. 14.59.11
    "Zasto svi insistiraju na odredjivanju zanra? Film treba da je bezzanrovski. Zanr je etiketa. Zanr prvenstveno sluzi u marketinske svrhe, kao vodic da bi se publika pozicionirala na ono sto preferira da gleda." "Ovo misljenje je zabluda, SAMO CE SE STVORITI TRZISTE I POTROSACKO DRUSTVO, kupci koji kupuju proizvod,..." Aleksandre, ne znam da li ste svesni toga da ste sami sebi dali odgovor na pitanje "zašto žanrovski film?" Ja se potpuno slažem sa onim stavom da žanr treba da proistekne iz autentičnog umetničkog dela do koga je umetnik došao bilo intuitivno bilo konceptualno, ali u svetu u kom živimo treba zasnovati mogućnost za pojavu takvih dela. Bez tržišta nema zdrave osnove da takvo delo nastane - ovde čak nije reč o dijalektici mainstream/underground nego o potpuno ekonomskom promišljanju. Da bismo napravili tržište potreban je na godišnjem nivou određeni broj jakih domaćih žanrovskih filmova koji tehnički mogu makar malo da prismrde velikim američkim produkcijama i koji imaju lokalizovan scenario - dakle, nešto što će upravo biti "svetsko a naše" i prepoznato od ljudi koji plaćaju bioskopske karte. Iskreno, većina filmova koje volim se opire čvrstom žanrovskom određenju (ili "izneverava" pravila žanrova) tako da ovo instrumentalističko opravdanje žanrovskog filma koje sam napisao gore dolazi iz neostrašćenog razmišljanja o stanju stvari. Da ne dodajem uvide o mnogim velikim, autentičnim filmskim delima koja su proistekla iz strogog a priori žanrovskog ograničavanja da bi došla do unutrašnjeg prevladavanja žanra. Da ne bude zabune, nisam odgledao "Četvrtog čoveka" - ovo je načelna "odbrana" žanrovskog filma.
  • Gravatar for srdjan
    srdjan (gost) | 08.11.2007. 19.25.04
    danas gledah film. ODLICNO!!! jos jedan dokaz da ne treba citati kritike
  • Gravatar for exy
    exy (gost) | 13.07.2008. 18.38.27
    Osnovni problem srpskog filma je to što niko ne zna da snimi žanrovski film. Osnovni problem ovog filma nije žanr, nego šuplja priča.
  • Gravatar for Tijana
    Tijana (gost) | 18.08.2008. 13.47.04
    Ima mnogo greški i zamerki, bez sumnje. Loša gluma Marije Karan na primer, kao i mnoge glupe scene koje je neko već opisivao... Ipak, ima i nečeg hrabrog, što je za podržati. Nije baš često da se u domaćem filmu izgovaraju reči "Kosovo", "Bosna", "Hrvatska", "Ruanda", ili rečenice tipa "ubijali smo kad je to država od nas tražila". Mnogo svežije i potrebnije od "Klopke", "Ljubavi i drugih zločina" i ostalih našminkanih ispraznosti.
  • Gravatar for Albanka
    Albanka (gost) | 09.01.2013. 07.43.55
    Film je super, ok ne perfektan jer ima tu i tamo scena nalik na americke dzidzu midze tipa Rambo, Terminator i tome sl. ali da nisu glumci prva liga ko sto i jesu, (srpski glumci su priznati i u svetskom filmu) mozda Zecevic nebi uspeo da ostvari svoju ideju onako kako je zamislio! U svakom slucaju ja sam uzivala! Hvala Kojo, Pele, Diklic i drugima...Zivi bili..
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi