Popboks - ZLATNI KOMPAS – Chris Weitz - Prašina u oči [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 05.01.2008. 11:21 · 1

ZLATNI KOMPAS – Chris Weitz

Prašina u oči

Avantura devojčice Lyre ćopavo se oslanja na uobičajenu strukturu bajke, a visokoparni glas, kao u filmskim trejlerima, u svakoj sceni izgovara tekst primereniji tumačenju natalne karte

Kristina Đuković

Ocena:
4


4/10
 

Originalni naziv: The Golden Compass
Scenario: Chris Weitz (prema romanu Philipa Pullmana)
Uloge: Dakota Blue Richards, Nicole Kidman, Sam Elliot, Daniel Craig, Derek Jacobi, Ben Walker, Eva Green, Christopher Lee
Glasovi: Ian McKellen, Ian McShane, Freddie Highmore, Kathy Bates, Kristen Scott Thomas
Žanr: fantastika
Trajanje: 113 min.
Proizvodnja: SAD/Velika Britanija, 2007.
Web: www.goldencompassmovie.com

Zlatni kompas je nastao prema prvom delu trilogije Philipa Pullmana (His Dark Materials). Na zahtev producenata, reditelj Chris Weitz je uklonio otvorene reference na religiju iz adaptacije Pullmanovog romana, čime je dobijena krajnje uopštena i tanka fantastika.

Devojčica Lyra odrasta na Univerzitetu, gde ju je na staranje akademicima poverio ujak, naučnik. Motajući se po univerzitetskim odajama, Lyra slučajno saznaje za otkriće svog ujaka – prašinu koja prodire iz paralelnih univerzuma. Inteligentna i radoznala, primeti da ovo otkriće nije po volji Magistrata, čiji se autoritet dovodi u pitanje otkrićem drugih svetova. Ubrzo nakon što deca počnu misteriozno da nestaju, a među njima i Lyrin najbolji drug, devojčica dobija ponudu od zagonetne gospođe Coulter da joj se pridruži u ekspediciji na sever. Zabrinuti upravnik Univerziteta Lyri poverava joj jedini preostali zlatni kompas, spravu koja pokazuje istinu, pomoću koje će devojčica pokušati da otkrije gde su nestala deca i odupreti se gospođi Coulter.

ZLATNI KOMPAS – Chris WeitzIzbegavanje da se Magistrat, kao u knjizi, odredi kao religiozna institucija dovelo je do nedorečenosti i opštosti fantastičnog sveta u filmu. U pitanju je ona vrsta fantastike u kojoj se misli da se fantastično postiže ako se izdašno snimljene lokacije (nastale mešanjem odokativnih doza futurizma i istorijske patine tako da sve deluje alhemičarski zakukuljeno) označe kao bastioni opštih sila koje počinju velikim slovom: Magistrat, Univerzitet, Veštice Vazduha, Medvedi Leda... Pa se sve to pospe Prašinom.

Glavni sukob svodi se na razmenu visokoparnih replika kojima se predstavnici Autoriteta zalažu za svoje ciljeve tako što tvrde: „Mi imamo Autoritet“, a protivnici Autoriteta: „Mi smo predstavnici Slobodne Volje“.

Na ovaj način gradi se ćiribu-ćiriba dramaturgija. Fantastični likovi objašnjavaju svoje moći: oklopni medved kako se njegov oklop pravi od „neba i zvezda“, a Veštica kako, eto, postoji pravilo po kom Veštičini demoni mogu da se udalje od nje.

Kao i u serijalu o Hariju Poteru, Lyrino poreklo je misterija, a njen značaj u predstojećim događajima (nastavcima filma) povezan je s predestinacijom, (veštičjim) proročanstvima itd. Međutim, dok Harijevu posebnost najavljuju kako junaci koji znaju više od njega, tako i Harijeva nadnaravna iskustva, Lyra je posebna samo zato što nam to u jednom trenutku kaže upravnik Univerziteta.

ZLATNI KOMPAS – Chris WeitzTipična dramaturgija bajke, u kojoj junak tokom avanture sreće često ambivalentne pomagače, svedena je na monotono teleportovanje devojčice iz scene u scenu, pod konstantnom protekcijom (npr. nomadske komune, date kroz nedefinisanu gusarsko-indijansko-cigansku ikonografiju). Ostatak vremena dete zuri u zlatni kompas poričući svaku ideju o Slobodnoj Volji na kojoj se insistira.

Kao pomagalo racionalnog uma, zlatni kompas je u knjizi suprotstavljen religioznoj dogmi. Kada se u adaptaciji izbegne direktno navođenje religije kao suprotnog pola, kompas postaje puka magična igračka koja bukvalno zaposeda devojčicu i samim tim ograničava njenu slobodnu volju. Van tog idejnog stava koji, svideo se nekom ili ne, jeste konkretan, kompas postaje fantastični i metaforični element na nivou prstena iz Gospodara prstenova. Međutim, dok je Frodova opsesija prstenom postavljena dramatično i ambivalentno, tako da pokreće pitanja iskušenja i odgovornosti, nagoneći junaka na odmeravanje snage sa samim sobom, mala Lyra je bukvalno regrutovano dete kom je rečeno: „Ovo govori istinu, čuvaj se zle žene, gledaj u kompas i pobedićeš“.

Osim simpatične ideje da se demoni (neka vrsta primalne, nesputane ličnosti) predstave kao životinje koje prate svoje vlasnike, jedino još lik gospođe Coulter (Nicole Kidman) na momente uspeva da tupu iglu Kompasa zakrivi prema bajkovitom severu Snežne Kraljice.



Komentari

  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 10.01.2008. 14.02.20
    Nicole je Nicole! One and only. Šteta što uloge ne bira bolje.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi