Popboks - JA SAM LEGENDA – Francis Lawrence - Rehabilitacija poslednjeg čoveka na Zemlji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.01.2008. 15:11 · 2

JA SAM LEGENDA – Francis Lawrence

Rehabilitacija poslednjeg čoveka na Zemlji

Čudno je da upravo Ja sam legenda, treća ekranizacija romana Richarda Mathesona, zadržava naslov literarnog predloška. U odnosu na prethodne filmove (Poslednji čovek na Zemlji - 1964, Omega Man – ’71. i, uslovno rečeno, 28 dana kasnije – ’02), Lawrenceov se najmanje drži romana

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10
 

Originalni naziv: I am Legend
Scenario: Mark Protosevich, Akiva Goldsman (prema romanu Richarda Mathesona I am Legend)
Uloge: Will Smith, Salli Richardson, Willow Smith, Alice Braga, Charlie Tahan
Žanr: fantastika, horor
Trajanje: 101 min.
Proizvodnja: SAD, 2007.
Web: http://iamlegend.warnerbros.com

„Ja sam legenda“ je poslednja rečenica koju u istoimenom romanu Richarda Mathesona iz 1954. izgovara jedini preostali čovek na Zemlji pošto shvati da su vampiri, nastali širenjem zaraze, formirali stabilno društvo za koje upravo on predstavlja čudovište. Reč „legenda“, u značenju „prošlost“ a ne „slava“, ukazuje na ironičan i tragičan poraz glavnog junaka - ne samo neuspeh u odolevanju vampirima i potrazi za lekom, već poraz kompletne vizure glavnog junaka i pojma ljudskosti.

U filmu Francisa Lawrencea pod istim naslovom gradi se radikalno suprotna ideja, tako da poslednji čovek na Zemlji biva rehabilitovan iz statusa „prošlosti“, koji mu dosuđuje surova Mathesonova parnica, u status heroja. Ne treba se čuditi sa obzirom da je Lawrence uspeo da izdejstvuje mesto u Raju za Hellblazera (Konstantin).

JA SAM LEGENDA – Francis LawrenceTri godine nakon izbijanja zaraze u Njujorku Roberta Nevillea (Will Smith) zatičemo u borbenom stavu okorelog pustinjaka s razrađenim sistemom za preživljavanje (samodisciplina, organizacija, simulacija normalnog stanja) i verom u spas društva. Iako nestankom društva ručak za stolom, garniranje hrane i kuvanje s keceljom gube svaki smisao, Neville im i dalje pribegava, ne bi li očuvao privid reda, zdrav razum i ljudsko dostojanstvo.

Ni nalik raspojasanom i malodušnom Vincentu Priceu u Poslednjem čoveku na Zemlji, čiji je stan poprište panike, nervoze i sve bržeg pada u ludilo. Mathesonovom junaku je dodata i infantilna crta. U odolevanju strahu i samoći, on sledi instinkt dečaka iz filma Sam u kući, koji, pomoću lutaka i muzike simulira da kuća vrvi od života.

Will Smith živi u Njujorku, u kom je Mathesonov junak obavio veći deo prljavog posla (rasklanjanje i spaljivanje leševa zaraženih). Preostaje mu da krstari fascinantno ispražnjenom metropolom, koja, zaleđena u trenutku paničnog bežanja iz karantina, nalikuje gradu duhova poput Černobilja (doduše, s višim životnim standardom). Lawrence gradi distopiju kao napušteno igralište isfrustrirane i senilne mase koja je sebi na sve strane ostavljala poruke (bilbordi i plakati). Građenje junaka kao pustinjaka u metropoli, te spoj megalomanskog i urbanog s divljim dosledno su sprovedeni u novom čitanju romana.

JA SAM LEGENDA – Francis Lawrence

Za razliku od vampira koji u romanu i dalje imaju dovoljno ljudskog da njihova neljudska priroda plaši, žrtve zaraze ovde su kompjuterski generisana čudovišta koja podrivaju prethodno izgrađenu uverljivost Nevilleovog sveta. Sukobi s ovim gmazovima ne povlače egzistencijalnu jezu, pa se insistira na ličnoj drami junaka (sećanje na izgubljenu porodicu) i isfabrikovanoj krizi vere u Boga.

Naime, ispostavlja se da Neville nije sam kada se pojave devojka Anna i dečak Ethan koje, kako tvrde, Bog vodi ka koloniji preživelih. Iako reditelj pojedinim intervencijama ukazuje na rad viših sila, čak i ako prihvatimo da Annu do kolonije vodi Bog, malo je verovatno da bi joj precizirao da je ova u Vermontu.

Odstranjivanje semantičke nedoumice iz naslova dokaz je da holivudska drobilica radije ispravlja nego što polemiše. O apsorpciji drugog u sebe neprimetnom promenom značenja upravo govori Mathesonov roman.



Komentari

  • Gravatar for james
    james (gost) | 27.01.2008. 23.44.39
    nemacki kriticar je napisao da je pas ostvario veoma zrelu ulogu i da je to najbolji momenat filma, s chime bi se u potpunosti slozio. Film je obicna dementna religiozna propaganda.Nisam siguran da li je ona crkva sto se pojavljuje u zadnjim kadrovima sajentoloska.Ako je to tako neko od vlasti bi trebao da reaguje, ce se borimo protiv sekti ili da nas izedu zombi
  • Gravatar for citao knjigu
    citao knjigu (gost) | 29.01.2008. 22.18.34
    hahahaha nego,ja nisam skontao uopste iz kritike ,dal je film dobar il je njesra. iz sizea mogu da zalkjucim da nema veze sa knjigom,koja je btw jako dobra
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi