Popboks - ČARLSTON ZA OGNJENKU – Uroš Stojanović - AB film [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.02.2008. 11:19 · 23

ČARLSTON ZA OGNJENKU – Uroš Stojanović

AB film

Bukvalna podela filmova na A i B anahrona je i odavno zastarela, ali u prenesenom značenju sa A se i dalje označavaju skupi filmovi od kojih se očekuje savršenstvo, a sa B jeftini u kojima je dovoljno da su dobre jedna ili dve stvari

Vladislava Vojnović

Ocena:
6


6/10

Scenario: Uroš Stojanović, Aleksandar Radivojević
Uloge: Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić
Žanr: bajka
Trajanje: 95 min.
Proizvodnja: Srbija, 2008.
Web: www.bluepen.net/trailerpage

Prema opštoj konstelaciji stvari i uređenju sveta, reklo bi se da su svi filmovi koji ne dolaze iz američke ili nekoliko drugih veoma razvijenih kinematografija – B filmovi. Tako posmatrano, gotovo svi domaći takođe su B filmovi. I kao takve bi ih onda, reklo bi se, i trebalo ocenjivati.

Međutim, gledajući Stojanovićevu raskošnu produkciju čije se bogatstvo vidi i čuje u svakom detalju filma – od šminke, kostima i scenografije, preko savršene slike i tona, do fascinantne glume Sonje Kolačarić i hora domaćih glumica u manjim i većim ulogama – izgleda da stvari stoje baš suprotno! Tj. nije više jeftina produkcija ono čemu treba progledati kroz prste, nego skupocena. Novi princip zasniva se na staroj izreci: „Kad si majstor, možeš kako hoćeš!“, a koja podrazumeva da samo šegrti moraju da se ponašaju prema pravilima.

ČARSTON ZA OGNJENKU - Uroš Stojanović

Dakle, autor koji ne ume da stvori novac mora da ima odličan scenario, da vodi računa o uzročno-posledičnim odnosima, da stoji iza ideologije filma, i uopšte, mora da zna šta radi glede obične filmske računice. Otprilike isto onako kao kad sirotinja kupuje donji veš proizveden u Arilju – vodi računa da to bude čist pamuk, da upija znoj, da dobro podnosi bezbroj iskuvavanja u veš-mašini... A kad, pak, majstor s parama krene da kupi Victoria's secret gaće, e taj onda svakako neće razmišljati o funkcionalnostima ariljske vrste, nego o nečemu sasvim drugom, ako ne i suprotnom.

Doslednost je i ovde nezaobilazna, ali što se manira i stila tiče – što ležernije, to bolje. Samo oni navikli na proizvode iz narečenog Arilja pitaće se zašto seksualno apstinirajuće ženskinje nastalo na postmodernoj relaciji Amelija Pulen – Zona Zamfirova ide da gine u miniranom vinogradu od kojeg nikome ništa ne zavisi; svi ostali prihvatiće markesovsku bajkovitu uslovnost zdravo za gotovo, kao efektnu čipku koja čak i ako žulja, firmirana je. Isto tako i sam naslov, tj. zašto je čarlston za Ognjenku kad je ona odabrala snagatora, a muzički nastrojen tip pripao je njenoj sestri. Ili, šta je uopšte s kolektivom dok Ognjenka drži čašu na palati Albanija.

ČARSTON ZA OGNJENKU - Uroš Stojanović

No, ako posle domaćih bioskopa i svet bude lepo primio egzotičnu sliku Srbije s imaginarnog početka 20. veka na imaginarnom Balkanu, svi ćemo biti još zadovoljniji. A nema razloga da se to ne desi: odavno se tamo u velikom svetu zna za izreku: „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!“. Što se tiče krize scenarija u domaćim filmovima, treba je možda malo objasniti: scenariji za koje nema para makar bili i jeftini nisu dobri scenariji, a kad para ima, scenario je dobar kakav god da je. Obezbeđivanje novca za život nekog dela spada u odgovornost umetnika prema sebi i delu. Bez te odgovornosti nema ni umetnika, ni dela.

A-film Čarlston za Ognjenku s manama B-filma, čini zajedno veliki AB-film, što je, moguće je, dobitna kombinacija i model po kojem će oživeti srpska kinematografija. Moguće je da ćemo tad ponovo postati zanimljivi svetu kao nekadašnja bosa Olivera Vučo, kojoj se u Olimpiji poklonio Pariz, a koja se kao mrtav-živ simbol nadvija nad nadvoje rascepljenu Srbijicu (Kolačarić/Radivojević), i upravlja ih neznano kuda, mada iz ljubavi. Malo vampirske, pa šta.



Komentari

  • Gravatar for papazjanija
    papazjanija (gost) | 02.02.2008. 16.06.37
    reditelj je ispustio konce, scenario su zaboravili da ponesu na snimanje pa su ga se prisecali...i zasto onda tolika povika na Sotru, zar samo zato sto nema skupe efekte i fotografiju? I sta je sa tim Novim srpskim filmom koji pojedinci toliko najavljuju? ako je suditi po Carlstonu za dobar film nisu primarni budzeti i efekti (kako pobornici "Novog srpskog filma najavljuju" ), vec sposobni i usredsredjeni reziseri. Ovaj film je lep na nivou banalnosti, osecas se kao da si usao u Delta City
  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 02.02.2008. 20.17.38
    Elokventna recenzija, međutim, iako sam je pročitao, ne znam o čemu se u filmu radi, šta je reditelj pokušao da prenese publici, i koliko je u tome uspeo. Kao meditacija o stanju srpske kinematografije tekst može da prođe, ali ne i kao ozbiljni kritički osvrt. Tako je i ocena u zaglavlju data potpuno arbitrarno. Moja želja je da se pisci ovog odličnog sajta manje ugledaju na Pitchfork.
  • Gravatar for james
    james (gost) | 02.02.2008. 22.32.21
    Oces da pojasnis sta znaci kriza scenarija.
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 03.02.2008. 00.49.10
    ovaj film nema nikakvu dubinu, ja izasho iz bioskopa sa pitanjem zashto sam potroshio dva sata zhivota na ovo? shta je poenta ovog aristrokratsko-snobovskog ostvarenja, znachi kad sam dosho kuci izvadio sam iz arhive Pink Floyd da shto pre zaboravim filmitj.
  • Gravatar for Zeljko Sinstrel
    Zeljko Sinstrel (gost) | 03.02.2008. 02.08.59
    Divan film... Iako sam mislio da ce mi ovo postati omiljeni domaci film i smeniti Underground sa prvog mesta ipak se to nije desilo. Film je sjajan da se razumemo ali par stvari mi je pokvarilo utisak. Ustvari kraj filma je najvece razocaranje. Ostalo uh... Srpska kinematografija nije ovo videla do sad. Preporuka za svakog i za najcrnjeg skeptika. Film je pun kontrasta. Prvo se smejes onda par trenutaka kasnije... bam u srce i po koja suza. Paukovaca... huh kakva scena. Sonja Kolacaric... sjajna devojka, odusevljen sam. Velicina Katarininih sisa varira iz scene u scenu, nista mi nije jasno. I ona je bila skroz ok. Nenad Jezdic... fino mada hmmm sta znam... Stefan Kapricic. Uloga k'o stvorena za njega. Arogantni "macho" tip. Nije ostavio neki utisak. Olivera Katarina, sjajna. Steta sto je nije bilo toliko dugo. Ostatak glumacke ekipe vrlo dobar. Urose Stojanovicu... svaka ti cast. Jedva cekam tvoj novi film. Nadam se da ces ga snimiti do 2015. Efekti... jest' da smo mi najmanje ucestvovali u njima i da su ih sve Francuzi i Nemci odradili ali super su. Fotografija... prava! Napokon! Muzika... joj... uvlaci se pod kozu. Samo mi nije jasno. Ona muzika iz trailera se uopste ne cuje u celom filmu?!?
  • Gravatar for Velja
    Velja (gost) | 03.02.2008. 09.06.58
    Ovo kao da je rezirao Dejan Deki Milicevic ili je bio "strucni konsultant".....
  • Gravatar for pera
    pera (gost) | 03.02.2008. 11.18.39
    Vi ni ne znate sta je B-film...
  • Gravatar for jc
    jc (gost) | 03.02.2008. 20.38.32
    čiko, jesu sve ove žene tvoje?!
  • Gravatar for zlaja
    zlaja (gost) | 03.02.2008. 20.51.30
    Ovaj film bash i govori o tom svesrpskom nihilistichkom odnosu prema zhivotu. Sve shto valja u ovoj zemlji oduvek je bilo u trendu oterati i upropastiti, na sav glas kuditi. Od Chika Zmaja pa nadalje... A u ovom filmu se bash oseca to samounishtiteljsko kod nas. A opet je film snimljen po nekim evropskim standardima. Bilo kako bilo, lepa zhenska pricha na mestu koje ne postoji, a opet jasno je ocrtano u nashim srcima. Jako je emotivan film i sa jako tuzhnim krajem. Ako ga neko i nije shvatio to ne znachi da je film losh. To bi onda moglo potpuno da se kazhe za Linchove filmove.. oni su loshi..? I uostalom, zar mora sve da se objasni nashoj dubokoumnoj srBskoj publici koja mora SVE da zna? Jako me razocharavaju komentari nekih ljudi sa svih strana a vezano za ovaj film. Jeste, ukusi su razlichiti. Jeste, ne mora svima, ili bilo kome da se svidi neshto, ali chemu i dalje ta nota pljuvanja po svemu kod nas? o.O Btw. gluma je zaista na nivou, efekti poshteno odradjeni, fotografija sjajna i neshto sasvim novo za mene u srpskom filmu, neke scene da se najezhish. Uz puno duhovitsti i laganu prichu da ti prodje vreme, a uz to i da se bash razonodish - 8.5/10 od mene. A ta pricha za A - B film.. ne bih znao reci. Meni ovo pada u kategoriju srpskog A filma.. Jer kod nas ili imash A ili B ili 0 film.
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 05.02.2008. 11.49.31
    Steta. Prvih 15 minuta je odlicno i duhovito - nisam se skoro tako smejao na nekom filmu, pa jos domacem. Nazalost, ubrzo forma nadvladava sadrzinu, duhoviti momenti sve su redji i sve bledji i film se pretvara u slikovnicu. O U. Stojanovicu ne znam nista, ali ne mogu da verujem da A. Radivojevic iz svog zabavno uvrnutog mozga nije uspeo da iscedi materijal za jedan solidan scenario - samo se nadam da je njegov uticaj na konacnu verziju bio minoran. U suprotnom, od autora “Sok koridora” ocekujem da se ogradi od ove kreacije koju bi, kao kriticar, popljuvao najstrashnije. Ovom filmu zameram sto dobra ideja nije imala adekvatnu (citaj: nikakvu) razradu. Nakon zapleta, koji nam je poznat i pre ulaska u bioskop, ostatak filma je potpuno linearan. Ne ocekujem triler sa gomilom preokreta, ali nije dobar film u kome se desava tacno ono sto prosecan gledalac, bez upotrebe maste, moze da pretpostavi da ce se desiti. Posto akcenat nije na realizmu (ipak je ovo bajka), na nebuloze kao sto je zrtvovanje u minogradu moze da se zazmuri, ali neki elementi su prosto rezultat neinventivnosti i lenjosti autora; primer – Ognjenka i Mala Boginja krecu da povrate svoje muskarce od podivljalih zena, ide dijalog u stilu “sad cemo mi njima da pokazemo ko smo”, da bi u sledecoj sceni jednostavno zamolile da im se ljubavnici vrate. Likovi su jednodimenzionalni, bez ikakve karakterizacije i neubedljivi – to ni dobra gluma ne moze da ispravi. A gluma jeste solidna, delom zbog stvarnog kvaliteta glumaca, a delom zbog dobre podele uloga (Kapicic). Filmu mora da se prizna vizuelna atraktivnost, ali je toliko obesmisljena i do te mere sama sebi cilj, da vec oko polovine filma predugacke scene u stilu Kusturicinih letecih nevesti pocinju da iritiraju – na kraju, kod (grandiozne) scene plesa u eksplodirajucem minogradu, pocela je noga da mi igra od nervoznog iscekivanja kraja. Kraj je, doduse, sasvim u skladu sa filmom – vrhunac besmislenosti. I jos nesto, za one koji ovaj film brane od nas koji “trazimo dlaku u jajetu” – uzdrzavanje od kritike zbog bolecivosti prema nejakoj domacoj kinematografiji nece joj doneti nista dobro. Ok, mozda ce malo vise ljudi videti film (vise od “Zone Zamfirove”?:), ali to ne znaci da je on dobar – i to ce izvan granica Srbijice biti sasvim jasno. Prica o A i B filmovima nema veze – film je dobar ili nije, bez obzira na kvalitet produkcije. Ok, ako cemo u nijansama, “Carlston” je slab (tanak) film i to je steta, zato sto nema opravdanja u “objektivnim okolnostima” (parama), tako da je sva krivica na autorskoj slabosti/nezrelosti/lenjosti/aroganciji.
  • Gravatar for sava
    sava (gost) | 06.02.2008. 10.29.57
    Zone Zanfirsko i Ameli Pulen u zemlji Hobita...
  • Gravatar for lidija
    lidija (gost) | 07.02.2008. 20.38.56
    kakva bezvezna recenzija. arilje i A i B... kakve ultimativno nebitne stvari za ovaj film. dobro o polozaju slova na spici nisi pisala, autorko.
  • Gravatar for lidija
    lidija (gost) | 07.02.2008. 21.24.05
    meni je glavni utisak filma integritet. integritet sa kojim sadrzaj filma mirno obitava pored te nabudzene produkcije, integritet koji je omogucio da ova lokalna prica bude ispricana bez racunanja na pripomoc lokalpatriotizma prilikom recepcije od strane publike, integritet vizuelnog identiteta filma u odnosu na velike tehnicke mogucnosti koje su mogle da postanu same svoj cilj. i analize muzevnosti, zenstvenosti i ljubavi su date u filmu, ali kao uzgredne opaske,majstorski i nenametljivo i nevidjeno vesto i talentovano. likovi su fantasticno prikazani, dosledni su, a istovremeno nepredvidljivi. kao kod sekspira!!! ja ne znam kada sam poslednji put gledala ovako dobar film.
  • Gravatar for Akira
    Akira (gost) | 09.02.2008. 08.47.49
    Prijatelj nam je pricao pre nego sto je otisao u Holivud (gde je i sada, rezira i znace se za njega i na sire siguran sam)da je samo Uros S. pravi filmski genije kod nas. Zajedno su bili na akademiji. No, iz svega procitanog... Covek se zapita. No, ipak da pogledam film... :)
  • Gravatar for Mika
    Mika (gost) | 11.02.2008. 08.56.59
    Jos jedna kvaziintelektualisticka recenzija, bazirana na predrasudama, koja ne govori nista o samom filmu i njegovim vrednostima. Mnogo bolja (i, cini se, daleko realnija) recenzija ovog sjajnog filma na: http://www.kontra.org.yu/m-cms/content/view/4195/80/
  • Gravatar for pedja
    pedja (gost) | 11.02.2008. 12.13.50
    Stvarno losa recenzija. Ali se zato u slovo slazem sa komentarom Deadbeat-a! I moj prvi utisak je bio da je scenario kriminalan i nedoradjen, da se stice utisak da je film histerican i teatralan. Jedva sam cekao da se zavrsi.
  • Gravatar for Novak Govedarica
    Novak Govedarica (gost) | 12.02.2008. 15.35.13
    Ako zanemarimo pogrešnu percepciju AB produkcije u podnaslovu Vašeg teksta,draga Vladislava,dolazimo do čudesnog pasusa koji me silno uzrujao,u kom se pojašnjava kriza scenarija u Srbiji,jer "scenariji za koje nema para makar bili i jeftini nisu dobri scenariji, a kad para ima, scenario je dobar kakav god da je. " što bi moglo imati logike kada bi to bila ironija kojom se oslikava stanje uma domaćih zanatlija i auteura,ali me dobrano šokirala mogućnost da Vi zaista tako mislite,poentirajući u potpuno somnabulnoj tezi "Obezbeđivanje novca za život nekog dela spada u odgovornost umetnika prema sebi i delu ." Dakle,svi oni silni autori koji čekaju u predvorju Holivuda, sa više ili manje dobrim scenarijima,neodgovorni su nikogovići,iako su mnogi od njih (pretpostavimo) već snimali kvalitetne,ali komercijalno neuspješne filmove(eto još jedne pretpostavke).A svi su moćni producenti i direktori filmskih studija vrhunski umjetnici jer nam evo godinama isporučuju gomile raskošnih,A filmova. Jesu li to može biti filmovi za morone:retardirani nastavci uspješnih akcionih serijala,kastrirane verzije provjerenih klasika, ideološke somnabulnosti sa jasnom,uvijek jednostranom amerikanofil(m)skom vizijom (ostatka) svijeta?čime smo to,mi gledaoci, zaslužili?Da li to zaslužuje Film kao,čini (mi)se,najkompleksniji vid Umjetnosti?Da li postoji kriza scenarija u Holivudu,već godinama? Da li scenario ima važnost kakvu je imao u zlatno doba Holivuda? I šta sa scenaristima,zašto oni zapravo štrajkuju?Je li samo procenat profita u pitanju,ili su razlozi (ne)malo dublji?Jel kontradiktornost kad negdje drugje u tekstu kažete Q"Dakle, autor koji ne ume da stvori novac mora da ima odličan scenario, da vodi računa o uzročno-posledičnim odnosima, da stoji iza ideologije filma, i uopšte, mora da zna šta radi glede obične filmske računice." Podjela na filmove A i B produkcije itekako je zastarjela,u pravu ste,a to je zato jer je neprecizna.Naime tzv B filmovi iz osamdesetih imaju određene stilske,u širem smislu žanrovske sličnosti,ta podjela jednostavno nadilazi produkciju.Podijelimo onda filmove na visokobudžetne i niskobudžetne:da li je film OLDBOY visokobudžetni ili niskobudžetni?Zašto nam je uopšte bitan taj odgovor?Ako se složimo da je to vrhunski napisan scenario,koji je dakle isto tako i režiran,dolazimo do toga da sadrži MAKAR DVIJE DOBRE ,pa je ti onda B film? U najkraćem,filmovi su postali toliko multižanrovski i multidisciplinarni da je svaka podjela filmova u XXI vijeku iluzorna,a veličanstvene filmove snima i Martin Skorseze sa svojim budžetom i KIM KI DUK,u svojoj, u potpunosti autorskoj,da ne kažem kućnoj produkciji.... P.S. Ognjenku nisam još pogledao.
  • Gravatar for Cpt.Strongwill
    Cpt.Strongwill (gost) | 13.02.2008. 00.17.06
    Otišao u bioskop sa strepnjom...izašao sa verom...u ljubav... film pun poruka... snažnih...antiratnih... ja ne želim (i ne umem) da pišem o krukukuku eklektifrku drndemrnde... ko je ikad voleo i ko je osetio strahote rata, neka ide i pogleda film...obavezno... shvatiće ga... a efekti - stvarno nikad vidjeno kod nas...
  • Gravatar for poslovica
    poslovica (gost) | 17.02.2008. 13.30.03
    ono o svinjama i biserima, ako se neko seca...e, to. ccc. nista vam ne treba ni dati.
  • Gravatar for marija
    marija (gost) | 03.03.2008. 19.46.46
    kakva glupost od kritike. Dve stvari su mi upale u oci. Ja prosto ne mogu da verujem da postoje ljudi koji za sebe misle da su inteligentni, i misle da mogu da napisu ovako nesto o filmu o kome i ne treba da se raspravlja jer je toliko dobar za ove prostore da bi svaka opaska bila beznacajna. ne mogu dakle da verujem da je neko napisao ovo a da ni sam nije skontao sam naziv filma, pa to je uzasno. kakve veze Arsenije ima sa Carlstonom koji se pominje u nazivu? U nazivu se radi o igri iz tog doba, carlston koji se svira i igra celu noc samo za Ognjenku! To nije osoba! na samom kraju se to kaze a oni koji su unapred dosli da samo nalaze mane naravno da nisu pola oda toga culi i videli a posle se drznu da napisu ovako nesto. Misle ljudi da kriticari mogu biti svi koji znaju da kritikuju! Zgrozena sam. I jos jedna stvar koju sam primetila kod nekoga ko je ostavio komentar ovde. Nije istina da su efekte radili uglavnom francuzi. Veci deo smo mi uradili uz njihovu pomoc. Ilistraciju je radio Geto, nas covek.
  • Gravatar for mimi
    mimi (gost) | 21.03.2008. 19.47.15
    necu ni da citam kritiku... film je odlican, napokon dobre zenske uloge, muskarci su ovaj put zakazali, ali nije mnogo uticalo na sam film... odlican film, treba ga pogledati, nema sta!
  • Gravatar for FANTOM
    FANTOM (gost) | 13.07.2009. 01.22.40
    KRITICAR IMA PRAVO DA NE BUDE U PRAVU. Gospodj(a)ica Vojnovic nije u pravu.
  • Gravatar for chres
    chres (gost) | 17.07.2012. 20.33.52
    puno riječi ni za što...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi