Popboks - THRILLER – 25 godina kasnije - Vrli novi ples [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Tema · 18.02.2008. 18:34 · 10

THRILLER – 25 godina kasnije

Vrli novi ples

Još 1985. godine album Thriller je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Povod: najprodavaniji album svih vremena sa „samo“ 40 miliona prodatih primeraka. Dvadeset tri godine kasnije on je i dalje najprodavaniji album svih vremena, rekord koji će, sudeći prema razvoju muzičke industrije i cifri od neverovatnih 104 miliona kopija, verovatno ostati neoboren i tokom sledeće 23 godine

Vladimir Petković

Povodom četvrt veka od izlaska, prošle nedelje (11. februara) pojavio se Thriller 25th Anniversary Edition, prošireno izdanje legendarnog albuma Michaela Jacksona sa pet novih verzija starih pesama koje su snimili neki od današnjih većih pop imena, kao što su will.i.am, Kanye West, Fergie i Akon. Ali pitanje zbog čega je ovo najuspešniji pop album svih vremena i dalje ostaje, naročito u svetlu toga da se prvi iza njega iza njega, Back In Black benda AC/DC-a, žanrovski potpuno razlikovao.

Producent Thrillera Quincy Jones kaže: „Sve počinje ubistvenim pesmama“. Ili da parafraziram veoma decidnu izjavu s domaćeg političkog terena: „Ako ne razumete Thriller, ne razumete pop muziku“.

Crna sloboda

Album je stigao bukvalno svuda i uvrstio Michaela Jacksona u nekolicinu izvođača koji su prodali preko pola milijarde kopija albuma, čime je on zasigurno stekao poklonike u svim generacijama između 7 i 77 godina. Međutim, kurioziteta u vezi s ovim albumom ima više nego što bi moglo i da se pretpostavi.

Sa sociološke strane, on je vratio crne američke muzičare u mejnstrim i učinio da jedan tamnoputi dečko (koji to, možda, više i nije) postane idol mnoge druge dece na svetu, iako politika MTV-ja u to vreme nije bila naklonjena afroameričkim izvođačima.

S druge strane, osim famoznog predstavljanja moonwalka, Thriller je uveo element vezivanja muzike za njegovu vizuelnu stranu možda mnogo više nego bilo koji album u istoriji muzike do tada.

Granica između audio i vizuelnog elementa toliko se približila da su spotovi direktno uticali na popularizaciju samog albuma i, konačno, njegovu prodaju. To je naročito potvrdio riskantan potez izdavanja 14-minutnog mini-filma Johna Landisa za singl Thriller, koji je na kraju drastično povećao prodaju albuma.

A kada počne ples

A onda više ništa nije bilo isto, jer je Jackson uradio ono što su ABBA i David Bowie nagovestili 70-ih snimajući promo spotove za svoje pesme, Duran Duran iskoristili u eri MTV-ja da se predstave publici van Engleske, a Madonna usavršila nakon pojave spota Thriller.

Možda je pop kvalitet albuma mogao da se nasluti posle značajnog uspeha prethodnika Off The Wall, ali to da su Jackson i Quincy Jones mogli da pretpostave razmeru njegove popularnosti malo je verovatno. Pokušaj da od pesme Beat It stvori crnu verziju pesme My Sharonna benda Knack (najprodavanijeg singla u Americi za 1979. godinu) ipak ne može da se smatra ozbiljnijom strategijom stvaranja najprodavanijeg pop albuma.

Kako danas osećamo taj pop kvalitet? Jednostavnim primerom koliko ljudi i danas odmah reaguje na neverovatnu fank deonicu Wanna Be Startin’ Something, nezaboravnu melodiju Billie Jean, zarazni plesni ritam pesme Thriller s najpoznatijom gotik naracijom Vincenta Pricea ili na pobednički duh singla Beat It sa solo gitarom Eddiea Van Halena.

Thriller je odlično funkcionisao kao kolekcija singlova, ali čak iako je veću koherentnost pokazivao Off The Wall, to je album na kome soul balade poput Human Nature i The Girl Is Mine dobro funkcionišu pored pomenutih plesnih klasika. U tome on možda najbolje nagoveštava dalji pop pravac današnjih r&b izvođača, koji upravo čine gro trenutne američke mejnstrim lige. Takav spoj muzike za najširu publiku je retko bio uspešan, pa i ostao, još od pojave Steviea Wondera.

THRILLER – 25 godina kasnije

Na ovom specijalnom jubilarnom izdanju od stvari koje dosad nisu objavljene nalazi se balada For All Time, koja originalno nije ušla na album, i deo fenomenalne sesije na kojoj je sniman vokal Vincenta Pricea za pesmu Thriller. U svemu ostalom je reizdanje iz 2001. godine mnogo bolja investicija jer sadrži ekskluzivnije pesme kao Carousel, Someone In The Dark i demo verziju Billie Jean.

Sledbenici 2008.

A ko je danas stao u red da oda počast najprodavanijem pop albumu? U aleji poklonika koji bi trebalo da predstavljaju današnji mejnstrim u veličini u kojoj je to Jackson nekada bio kao najzaslužniji se nametnuo will.i.am, producent iz Black Eyed Peas. Na doradi pesme The Girl Is Mine dobili smo njegovo “She mine, she mine“ i “She like the way I rock“ u delu u kom je nekad pevao Paul McCartney. 

Remiks zarazne P.Y.T. (Pretty Young Thing) nije uspeo da zaobiđe njegov rep u maniru My Humps matičnog benda, što možda pokazuje da je duh ove fank pesme malo bolje shvatila grupa Justice, koja je odala počast ovoj pesmi u svom hitu iz prošle godine D.A.N.C.E.

Dolazimo i do Akona, čija je verzija Wanna Be Startin’ Something potpuno izbrisala Jacksonovo pevanje (zbog čega je više obrada nego remiks), ali, nažalost, i ubitačni ritam ove pesme, koji se više čuje u prošlogodišnjem singlu Rihanne Don’t Stop The Music, koji sempluje ovaj hit Jacksona.

A od svih koje bismo zamišljali da mogu da uhvate drčnost singla Beat It, izabrana je baš Fergie (drugi izdanak Black Eyed Peas, koji su ispali najzaslužniji pratioci Jacksonovih dela). Ovde mi na pamet pada samo prošlogodišnja live verzija Amy Winehouse i Britanke Carlotte Church kao uzbudljivija i beskompromisnija.

THRILLER – 25 godina kasnije

Tako je Kanye West svojom verzijom Billie Jean dao možda najbolju preradu od svih. A on je i najbliži onima za koje bismo pomislili da su odrastali na Jacksonu. Zato je odsustvo velikih mejnstrim zvezda koje prve padaju na pamet kad pomislimo na Jacksona (Justin Timberlake, Usher ili Ne-Yo) još manje jasno i u najmanju ruku veliki propust.

Čovek-slon

A niz bi mogao da se proširi i na pevačice kao što su Mariah Carey, Beyonce ili Britney Spears, čak i ako uspemo da zanemarimo nekakav “dubinski” plesni uticaj koji je Jackson izvršio na nekoga kao što su pomenuti Justice, čije viđenje bi tek bilo zanimljivo čuti.

Jer ono što je dobro kod Thrillera, a što se teško nazire kroz dorade i remikse na izdanju povodom proslave 25 godina od izdavanja (zapravo originalni Thriller se pojavio 30. novembra 1982) jeste to što on odiše veličinom pred kojom niste uplašeni, zbunjeni i nemate prst na čelu.

Umesto toga osećate duh i duhovitost, zbog kojih ste u stanju da se prepustite uživanju bez osećaja krivice. Nisam siguran da su autori ponuđeni na ovom specijalnom izdanju uspeli to da shvate, i što je još bitnije, da takav duh prenesu.



Komentari

  • Gravatar for LostInMusic
    LostInMusic (gost) | 20.02.2008. 08.25.49
    - genijalan album. sve je revolucionarno, tehnologija, melodije, aranzmani, pevanje... zna znanje! - trebalo mi je 20 godina da to shvatim, ali nikad nije kasno. - ...mada, meni se licno jos vise svidja "Off The Wall". - nevermind
  • Gravatar for flip
    flip (gost) | 20.02.2008. 17.10.31
    slazem se u potpunosti. ne mogu da verujem da je industrija toliko uticala na odabir remiksera. i ako nisam neki fan danasnje pop muzike, verujem da bi timberlake, pa i neka od diva rnb-a mnogo bolje zvucali. o timbalandu da i ne pomisljam, a kamoli alternativnijim actovima poput pomenutih justice, ili zamislite lcd soundsystem.
  • Gravatar for Anonimna
    Anonimna (gost) | 21.02.2008. 10.52.10
    Moj vrli, fenomenalni, najbolji, najtalentovaniji, genijalni, jadni Majkl. U maniru rumunskih fanova sto cepaju majice i cupaju kose, vrisnucu: AJ LAV JU MAJKL!!!!! p.s. Animalni, kad me ucis moonwalk? Sramota da to ne umem.
  • Gravatar for Animalni
    Animalni (gost) | 21.02.2008. 19.49.08
    Anonimna, zelja da ti prenesem tu izuzetnu vestinu je neizdrziva. Nadam se da cu to u tebe kvalitetno usaditi svojim iskustvom. S' moonwalk-om u bolju buducnos'!
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 22.02.2008. 00.36.31
    Rekao bih da je ovaj Petkovićev tekst prvi u domaćim medijima u poslednjih 30-ak godina (mada ne mogu reći sa sigurnošću da sam pročitao baš sve, ali govorim o bitnijoj rok kritici) koji ne govori nepravedno i nezasluženo negativno o muzici M.J.-a. Bilo je i vreme, s obzirom da kroz najveći period svog delovanja (poslednji album izuzet) Majkl, iako ćaknut, za svoj pop doprinos zaslužuje prvenstveno pohvale.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 23.02.2008. 23.33.43
    vaistinu Alex citiraću sugrađanina sa Zelenjaka od pre par godina (o Majklu Đeksonu): "Lepo se oblači, dobro džuska, muva dobre ribe - jednom rečju, čovek uvek spreman na fajt!"
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 28.02.2008. 04.30.39
    Thriller je za mene bio i ostao najbolji muzicki spot svih vremena, a Michael neprevazidjeni kralj popa.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 03.03.2008. 17.23.02
    Ja se nadam da je recenzent odslusao "najbolje obradjenu pesmu" od strane Kanye Westa. Njegov doprinosje-Uhh-Uhh-Ahh-Ahh jedno 3-4 puta. Daj nemoj da nas zajebavas. Potpuno nepotrebna ploca. Upropastise dragulj. Nestade magija.
  • Gravatar for marko mj
    marko mj (gost) | 22.02.2012. 03.50.06
    super tekst.triler, off the wall, bad, i sve majklovo je neprevazidjeno.majkl je magija.pohvalno da se njegova tradicija nastavlja u bilo kom obliku i kvalitetu.
  • Gravatar for anonimni
    anonimni (gost) | 23.02.2012. 03.17.52
    alex, majkl nije ćaknut, nikad bio, a njegov poslednji album invicible je fenomenalan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike