Popboks - CARIBOU U ZAGREBU - Spontana šizofrenija [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.03.2008. 17:51 · 1

CARIBOU U ZAGREBU

Spontana šizofrenija

Četvoročlani koncertni sastav Caribou je Zagreb došao u okviru svoje najveće turneje ikad (više od 70 koncerata bez dana pauze!), a Beograd je ovaj put ostao kratak

Luka Ivanović

 

Mesto: Galerija Studentskog centra, Zagreb
Vreme: Sreda, 5. mart ’08.
Organizacija: Studentski centar

Manitoba/Caribou je nastupao u Beogradu više puta, godinu za godinom, i tako je lokalna publika bila svedok razvoja Snaithovog pristupa koncertnom izvođenju - od solo DJ/laptop živog nastupa (kao Manitoba, maj 2002) preko forme četvoročlanog benda sa dva bubnjara, koji svira preko vokalne matrice (Exit 2005) i trenutne formacije koja podrazumeva i živo Danovo pevanje (Dis-Patch promo 2006).

Koncert u Zagrebu bio je rasprodat, a oni koji su u poslednjem času hteli da kupe kartu ostali su uskraćeni za trenutni audio/video koncertni vrhunac u dosadašnjoj karijeri.

Poslednji album Andorra (objavljen na etiketi Merge nakon dugogodišnje saradnje sa etiketom Leaf) je Snaithova posveta suštini pesme, sa do sada najmanje studijskih majstorija po kojima je bio cenjen u krugovima elektronike.

Caribou na bini umotavaju pesme u surove zvučne mase, često glasne i grube, koje lomljivi i blagi Snaithov falseto prizemljuje u zagrljaj istorijskog poštovanja prema Pesmi.

Snaith je ostario za ovih skoro šest godina koliko je prisutan na bini, stigavši da doktorira matematiku, ali ne odustavši od spontane šizofrenije svog multiinstrumentalizma.

Gitara, sempler, sintisajzer, metalofon, frula i bubnjevi - samo su neki od instrumenata koji su dostupni njegovim prstima tokom izvođenja… i teško je reći koji mu najbolje leži.

Tempo i setlistu ovog puta diktira unapred pripremljen video materijal, koji sa snimljenim stroboskop efektima boji pesme atmosferom op-arta, analognih video signala i prostih odnosa boja i oblika. Tu negde, bend razabira i sitne klikove koji članove upućuje na brejkove i zajedničke instrumentalne napade.

Zvuk galerije SC-a je toliko moćan, da i jedan ovako u suštini nežan bend zazvuči bolno - pogotovo u frontalnom napadu dva seta bubnjeva.

Beatles i Boredoms nikada nisu zvučali ovako blisko.



Komentari

  • Gravatar for Bojan
    Bojan (gost) | 11.03.2008. 01.54.33
    secam se kad sam ih slusao na Exitu da sam poslao prijatelju (koji je sedeo kod kuce) sms: "Ovo da mi skines sa neta". :)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji