Popboks - BLEJD 3 (BLADE: TRINITY) – David S. Goyer - Drakula na infuziji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 30.11.-0001. 00:00 · 5

BLEJD 3 (BLADE: TRINITY) – David S. Goyer

Drakula na infuziji

Snimljen samo za okorele fanove prva dva filma i još strastvenije ljubitelje žanrovskog B filma, kojima će Blejd 3 moguće biti gledljiv. Ali čak i u tom slučaju to je daleko od preporuke

Miloš Cvetković

scenario: David S. Goyer
uloge: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Dominic Purcell, Jessica Biel, Ryan Reynolds, Parker Posey
producenti: Peter Frankfurt, Wesley Snipes, David S. Goyer, Lynn Harris
žanr: akcija/horor
trajanje: 113 min.
proizvodnja: SAD, 2004.
svetska premijera: 8. decembar 2004.
zvanični web: http://bladetrinity.com
fotografije: IMDB
trejleri: IMDB
Treći deo storije o ubici vampira Blejdu ponovo potpisuje David S. Goyer koji je i u prethodnim inkarnacijama ove nekada potentne franšize kao scenarista radio na tome da pretoči univerzum istoimenog Marvelovog stripa u drugi medij. Ovoga puta Goyer je i u rediteljskoj stolici gde je nasledio Stephena Norringtona i Guillerma del Toroa. Nažalost, nedostatak kompetentnog reditelja se oseća već od prvih kadrova zbrzanog prologa, a smesta se nameću poređenja sa filmovima Blejd i Blejd 2 koje Goyer nemilice reciklira što i ne bi bio problem da on to ne čini vrlo nespretno.
Zamor materijala koji često dovodi do toga da se serijali po inerciji protežu u beskonačnost, a nastavci odrađuju u rutinskom maniru je nešto što posle prvog nastavka nije delovalo kao realna opasnost kada je reč o Blejdu. Blejd 2 je kao samosvesni, a povremeno i samodovoljni akcioni film, začinjen sa nešto horora, uspeo da u sebe ugradi stripovski šarm, a zahvaljujući iskusnoj režiji Del Toroa, i da ga na pravi način nadogradi. Za razliku od Norringtonovog prvenca koji postavlja okvire jednog pomerenog univerzuma koji ipak nije previše izmešten iz ove naše realnosti, Blejd 2 je potpuni trijumf stilizacije nad sadržajem.
BLEJD 3 (BLADE: TRINITY) – David S. Goyer
Goyer u Blejdu 3 ne bira nijedan od pomenutih pristupa, ali se ne trudi ni da ponudi nešto treće. On se odlučuje da nam servira pojedina opšta mesta preuzeta iz prva dva filma, malo prepakovana i kao takva nimalo upečatljiva u novoj ambalaži. Pri tom je izgovor za sav taj karambol i pirotehniku na platnu pojavljivanje Drakule lično, koji je kao posledica lošeg kastinga ovde tek običan pozer, više nalik izbacivaču iz noćnih klubova nego Princu Tame. Sâm Blejd je gurnut u stranu i ustupa mesto sporednim likovima, a u glumi Wesleyja Snipesa primetna je zasićenost likom i otud ne čudi njegova izjava kako više neće glumiti Blejda.
Goyerov pokušaj da snimi film koji bi funkcionisao, u slučaju da se serijal okonča, i kao završno poglavlje trilogije tako se izjalovilo već na prvom koraku: on ne uspeva da isporuči čak ni korektan repertoarski film. Ritam je u potpunosti narušen, film je istovremeno strahovito nedorečen i zbrzan, a začudo, i pored sve akcije, dosadan i nedinamičan. Blejd 3 kao da je snimljen na silu. Samo za okorele fanove prva dva filma i još strastvenije ljubitelje žanrovskog B filma, kojima će Blejd 3 moguće biti gledljiv. Ali čak i u tom slučaju to je daleko od preporuke.
Ukoliko Blejd 4 ipak bude snimljen, i bez Wesleyja Snipesa u naslovnoj ulozi, to će samo biti potvrda Blejdovog poraza. Dokaz da nam, ako/kada filmski vampiri budu istrebljeni, uvek preostaju krvopije na čelu holivudskih studija.


Komentari

  • Gravatar for dukic hasan
    dukic hasan (gost) | 10.03.2009. 20.32.40
    dobar filim
  • Gravatar for danilo urosevic
    danilo urosevic (gost) | 15.09.2009. 23.35.51
    danilourosevic@gmail.com
  • Gravatar for paja
    paja (gost) | 13.02.2010. 15.01.29
    najaci film nema bolji
  • Gravatar for sasa
    sasa (gost) | 13.04.2010. 18.19.18
    pa daj da ga gledam
  • Gravatar for ja bre
    ja bre (gost) | 28.10.2011. 23.02.36
    volio bih da se snimi i jos koji dio film je strava
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi