Popboks - WEEDS - Jenji Kohan - Izlazak iz porodičnog gnezda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.04.2008. 10:34 · 3

WEEDS - Jenji Kohan

Izlazak iz porodičnog gnezda

Bogato predgrađe Los Anđelesa, mirni komšiluk raskošnih kuća u nizu, s prednje strane drvored, iza kuća bašte s ležaljkama, bazenima, igralištima i velikom zelenom površinom. Nancy Botwin će se pobrinuti da u jednom takvom predgrađu trave nikada ne nedostaje.

Pavle Simjanović

Uloge: Mary-Louise Parker, Elizabeth Perkins, Hunter Parish, Tonye Patano, Romany Malco, Justin Kirk, Kevin Nealon
Zemlja: SAD, 2005 -
Trajanje epizode: 30 min.
Žanr: drama/komedija

Teško je pronaći tačku u sporom ali temeljnom procesu transformacije američke igrane serije u pretencioznu umetničku formu. Ukoliko bi se morala odrediti, to bi svakako bila pojava serije Six Feet Under Alana Balla, scenariste filma Američka lepota.

Umesto, recimo, prodavnicu sportske opreme s potencijalom grananja u lanac jednoobraznih radnji, fina buržoaska porodica vodi pogrebni zavod, dok se njeni članovi bore s postojanjem u svetu u kome odavno nema čak ni očiglednog neprijatelja kome bi bilo smisleno suprotstaviti se. Naravno, na kraju svake epizode čini nam se da je upravo klijent pogrebnog zavoda taj koji je najbolje prošao, taj koji konačno prestaje da bude osuđen da iznova i iznova pokušava da bude ljudsko biće.

WEEDS - Jenji Kohan

Na mestu na kome je u seriji Six Feet Under postojala potraga za smislom, u seriji Weeds stoji jednostavna i neumitna egzistencija. Stav autora ponajbolje oslikava odgovor glavne junakinje na pitanje njenog sina da li bi mogao da ide u školu dopisnim putem: „Dušo, kada bih se ja pitala, niko od nas ne bi izlazio iz kuće, ali to je nezdravo, tako da... ne može“.

Sama fabula serije je, zapravo, neverovatna (ne i nemoguća). Muž glavne junakinje iznenada umire te na njoj ostaje da izdržava porodicu. No, ona taj problem ne rešava tako što će raditi dva posla 18 sati dnevno, ili što će se boriti i izboriti sa zlim osiguravajućim društvom, već tako što će iskoristiti vezu zgubidanskog mlađeg brata pokojnog muža i započeti skromni posao rasturanja trave po svom srednjoklasnom komšiluku.

Takva postavka fabule uklapa se s trendom koji su ustanovile serije kao što su Doktor Haus, Scrubs ili Prison Break. Naime, likovi, kao odraz realnih ljudskih bića, kao da polako ostaju prepušteni čarima rijaliti programa, dok igrani program naseljavaju entiteti koji zapravo predstavljaju otelotvorenja određenih životnih stavova ili filozofskih gledišta autora.

Upravo na tom mestu ogleda se umeće scenariste koji uspeva ili ne da nas emotivno poveže s tako neskriveno artificijelnom kreacijom. Serije kao što je Ulica lipa u civilizacijski razvijenijim društvima zapravo se više ne snimaju, jer bi, kao takve, bile tužno i nenamerno anahrone.

Pošto ju je izdala besmislena slučajnost, ona ostaje bez ikakve odgovornosti prema kolektivnom moralu. Nancy Botwin može se čitati i kao klinički psihopatska ličnost, jer u njenoj podsvesti ne postoji nikakvo razumevanje potencijalne pogrešnosti svojih dela.

No, kao i svaki dobar serijski ubica, ona zna da bi je društvo svakako smatralo odgovornom, te poput iskusnog kriminalca krije svoja (ne)dela, dok decu, nalik seriji Porodica Soprano, čuva od surove istine o poreklu novca od kojeg žive.

Serija se grana u više pravaca: trilerskom, melodramskom, komičnom, parodijskom, apsurdnom, u pravcu analize i/ili kritike društva (dramaturški agresivna upotreba rasturanja i pušenja trave može se smatrati i praznom crtom na koju se može upisati bilo koja osobenost kakve je pametnije sakriti od malograđanskog komšiluka).

Ipak, moguća greška u konceptu serije je određeni znak jednakosti postavljen između posttraumatskog sveta glavne junakinje i svetova ljudi koji je okružuju. Naime, ona ne postupa nekonvencionalno unutar sasvim uravnoteženog sveta, već bi se ponekad reklo da je ona, na prvi pogled na mnogo načina autistična, zapravo jedina osoba koja donekle kontroliše svoje unutrašnju i spoljašnju životnu situaciju.

Možda je ta mitska normalnost samo nametnuta iluzija, te nepoznati izvor sumnjivih moralnih normi prema kome se junaci upravljaju, zapravo, ne postoji. A onda se setim te proklete Ulice lipa...



Komentari

  • Gravatar for LP
    LP (gost) | 11.04.2008. 13.39.38
    jos jedna debilna recenzija koja je ocigledno napisana cisto da bi se o necemu pisalo. pola teksta u startu moze da se baci, a druga polovina je nezanimljivo prepricavanje koje je mucno citati. iako mislim da je vecina tekstova o filmovima na popboksu, najblaze receno dosadna, ipak su to aktuelni filmovi i dobro je da postoje makar kao informacija, ali napisati ovako los tekst, u aprilu 2008. godine, o seriji cija je pilot epizoda emitovana u avgustu 2005. a poslednja trece sezone u novembru prosle godine, je zaista smesno.
  • Gravatar for weeds fan
    weeds fan (gost) | 11.04.2008. 18.19.30
    ovaj prikaz je pretenciozan preko svake mere. neko ko nije gledao seriju mogao bi stekne potpuno pogresan utisak o cemu se ovde radi. dve su osnovne zamerke - nedovoljno se istice humoristicni aspekt serije i nigde se ne pominje citava galerija fenomenalnh sporednih karaktera, koji vuku seriju makar koliko i glavna junakinja, ako ne i vise i od nje.
  • Gravatar for Blah
    Blah (gost) | 17.04.2008. 23.47.18
    Jos se i davala na domacem HBO-u...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi