Popboks - KAKO SNIMITI FILM – Radivoje Andrić - Kratak, jasan i zanimljiv [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 18.04.2008. 15:38 · 3

KAKO SNIMITI FILM – Radivoje Andrić

Kratak, jasan i zanimljiv

Knjiga reditelja Radivoja Andrića (Tri palme za dve bitange i ribicu, Munje! i Kad porastem biću kengur) od krucijalnog je značaja za vizuelnu kulturu. Astronautski govoreći, taj mali korak za čovečanstvo, a veliki za domaće prilike, namenjen je najmlađima, ali i svima onima koje naslov intrigira

Vladislava Vojnović

Živimo u svetu koji je mnogo više okrenut vizuelnom nego što je to bio pre pojave filma, televizije, kompjutera, a i fotografije i grafičkog dizajna u najširoj primeni. Na ulicama, kod kuće, u školi ili na radnom mestu, slike nas zasipaju više nego tekst. Reč nije o onome što oči vide u čovekovom budnom stanju, već o profesionalnoj upotrebi vizuelnih medija za saopštavanje poruka svih vrsta.

Iako su svi ljudi gledaoci a samo poneki čitaoci, od najmlađeg uzrasta uči se sve ono što je povezano s jezikom i njegovim derivatima, a vizuelni mediji prepuštaju se spontanom savladavanju. Na časovima jezika uče se gramatička i sintaksička pravila, pisanje tekstova koji treba da imaju uvod, razradu i zaključak, analiziraju se književna dela, a na časovima likovnog se mahom crta! Jezik, pored matematike, spada u glavne predmete, a likovno u sporedne. Jezik je stvar rada, a likovna kultura je stvar zabave!

KAKO SNIMITI FILM – Radivoje Andrić

Iako već i bebe bleje u Teletabise ili prigodne sadržaje, a televizor je uspešna bebisiterka, niko nas sistematski ne uči gledanju. Iako mnoge porodice imaju amatersku kameru, a ima je i svaki bolji mobilni telefon, niko vlasnike ne uči njihovoj suvisloj upotrebi. Po takvoj opuštenosti reklo bi se da se razumevanje filma podrazumeva, kao što se podrazumevaju ljubav, seksualnost i sva komunikacija među ljudima. Ozbiljno je u ovim oblastima povezano sa akademskim visinama, a običan svet (u koji se uvek ubrajaju i svi mladi, pa makar bili i neobični) prepušten je imanju sreće.

Zahvaljujući Radivoju Andriću, Kreativnom centru i Filmskom centru Srbije pojavila se, međutim, knjiga Kako snimiti film. Uz sjajne ilustracije Andreja Vojkovića na pedesetak stranica govori se o svemu onome što je važno za stvaranje, ali i za bazično razumevanje filma. Priručnik je napisan sažeto, ali ne šturo: informativan je, ali i duhovit. Andrić govori o opštim stvarima, ali je sve vreme i lično prisutan u prvom licu, i po tome se Kako snimiti film razlikuje od raznih udžbenika koje bi čovek možda i voleo da pročita kad ne bi bili hladni i dosadni.

Osim što će pomoći svakome ko već želi da snimi film, Andrićeva knjiga lako bi na to mogla navesti i nekoga ko nije imao konkretizovanu ideju o sopstvenom angažmanu ove vrste. A to je, takođe, jedna od veoma važnih stvari. Ako ne zato što će u čitaocima probuditi usnulog filmadžijskog genija, a ono zato što će pomoći razumevanju manipulacije ljudskom pažnjom.

Posle sopstvenog pokušaja pravljenja kratkog igranog, animiranog ili dokumentarnog filma, nijedan čovek neće gledati film i televiziju očima koje veruju viđenom “na prvu loptu”. Takvo razumevanje vizuelnih medija prvi je korak ka još jednoj vrsti slobode, i to u oba njena vida: u tzv. “slobodi od” i “slobodi za”. Reč je o “slobodi od” budalastog verovanja da se nešto dogodilo tako i tako jer je gledalac to video svojim očima npr. na televiziji (ignorišući ideju, scenario, režiju i montažu); takođe, reč je o “slobodi za” sopstveno tumačenje viđenog, a koja proizlazi iz znanja o tome kako se vizuelne poruke konstruišu.



Komentari

  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 18.04.2008. 18.29.44
    Raša je očigledno napisao prevratničko filozofsko ostvarenje koje će nam olakšati snalaženje u savremenom svetu.
  • Gravatar for mims
    mims (gost) | 21.04.2008. 01.46.08
    knjiga je odlicna, kupila sam je svoj deci koju znam! volela bih da sam je ja imala kao mala. i ja sam naucila neke stvari. bravo!
  • Gravatar for junior_director
    junior_director (gost) | 26.04.2009. 15.25.18
    knjiga je super,i pomaze oko elementarnih i osnovnih stvari. pozzz za radivoja
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige