Popboks - VLADIMIR KRAKOV - Jednom je umetnost htela da menja svet [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 30.04.2008. 15:10 · 121

VLADIMIR KRAKOV

Jednom je umetnost htela da menja svet

Da li je cyber, pored toga što je učinio muziku/film/književnost/vizuelne umetnosti (…) dostupnijim, ujedno smanjio njihov značaj u našim životima? Da li je demokratija ubila umetnost? Zašto više nema generacijski važne pop kulture?

Vladimir Krakov

Nedavno sam jednoj po svemu natprosečnoj osobi rođenoj 80-ih godina – načitanoj, naslušanoj, filmski i vizuelno pismenoj – pokazao reklamu Volkswagena “The Beetles”. Nije sasvim razumela o čemu se tu radi. Naime, četiri “bube” koje prelaze pešački prelaz ispred studija Abbey Road u Londonu ne pale lampicu generaciji koja nije kupila LP ili disk na čijoj naslovnoj strani John, Paul, George i Ringo prelaze pešački prelaz u ulici Abbey Road. Ta generacija je ovaj album skinula s neta. Samim tim, ostala je uskraćena za neke važne komunikativne uloge njegovog veličanstva ODNZ – Omota Dugosvirajućeg Nosača Zvuka. Jedna od njih je ona kad se pojaviš na velikom odmoru sa tek kupljenim novim albumom omiljenog benda ispod miške.

Nisam nostalgičar – naprotiv, punim jedrima plovim kroz vreme sadašnje i koristim sve njegove blagodati koje mogu sebi da priuštim. Moja kolekcija vinila uopšte nije impresivna. Ali zato je dosije “My music” u mom laptopu aždaja sa bezbroj glava koje neprestano niču i proždiru nove i nove gigabajte. Kad sam formirao prve naslage svog muzičkog ukusa, dovoljno je bilo preslušati autorsku emisiju Slobe Konjovića Parada albuma na radiju Studio B jednom nedeljno, i na kvarno prelistati NME-jeve i Melody Makere koji su stizali u knjižaru Jugoslovenskog dramskog sa mesec dana kašnjenja, pa da znate u osnovnim crtama šta se najvažnije dešava u muzičkom svetu. Sada, nova muzika se sliva u moje uši sa svakojakih sajtova portala jutjubova P2P razmenjivača profila mesindžera imejlova fajer-vajera mobilnih telefona ajpoda uesbeova…

I nikad u životu nisam imao veće količine nove muzike u ušima, a nikad se nisam manje emotivno vezivao za to što čujem. Retko, sasvim retko, nešto zasluži ocenu jaču od zanimljivo-gotivno, i čast da bude pušteno više od dva puta u nekom od bezbroj puštača muzike koje koristim. Uskoro će mi i ključ od kola biti neka vrsta vokmena. Idealno mesto u tekstu da se napravim pametan i parafraziram Bodrijara: sve više informacija, sve manje smisla.

Jednom je svaki bend imao svoju priču. Na zvezdanom nebu bilo je onoliko zvezda i zvezdanih sistema koliko je čovek mogao da sagleda golim okom i memoriše, a zatim je iz toga trebalo izdvojiti ono što najviše odgovara vašoj ličnosti, preslušati albume, pročitati trivijalne detalje u ilustrovanoj štampi i – emotivno se vezati. Sada, u najboljem slučaju uspećete da preslušate veći deo svoje mp3 kolekcije makar jedanput, ili barem na preskok. Malo ćete ukačiti kakva je čija estetika, pokušati da razumete šta to kažu u refrenu, i svrstati to uz srodne “velike” bendove iz prošlosti, po žanru ili senzibilitetu.

Šta se to zaboga dogodilo u poslednjih desetak godina? Gde je “velika”, generacijski važna pop kultura nove generacije? Jesam li ja gluv i slep, pa je ne vidim i ne čujem, ili je ipak nema? Koja je to pesma “God Save the Queen” novog naraštaja? Koji to crtani film je Duško Dugouško Cartoon Network klinčadi? Koji film je „Easy Rider“ cyber doba?

Deo odgovora leži u globalno raspodeljenim sledovanjima demokratije. Demokratija nije naročito plodno tle za umetnost. Praktično sva najvažnija dostignuća umetnosti nastala su ili kao porudžbine ekonomski jake prosvećene elite u raznim oblicima vladavine koji nemaju mnogo toga zajedničkog s demokratijom, ili kao reakcije na tiraniju. Demokratija je poslala Sokrata da popije kukutu, a u Srbiji prve decenije 21. veka demokratija nam nameće ukus neprosvećene većine i guši i davi svu neružičastu decu.

Drugi, važniji deo odgovora tiče se lične hrabrosti umetnika. Izgleda da je to postala deficitarna kategorija. Ili možda umetnici smatraju da nisu dovoljno značajni da bi pokazivali sopstvenu hrabrost – nije isto samospaliti se kao Jan Palah, ispred ruskih tenkova koji nadiru na šokiranu masu demonstranata na praškim trgovima, i uraditi to isto na polupraznom seoskom trgu.

Pogledajmo kakvu priču imaju dve važne i hrabre pesme, koje su definisale pobunu dve različite generacije na dva različita kraja sveta.

Ohio
Tekst: Neil Young
Izvode: Crosby, Stills, Nash and Young
Tin soldiers and Nixon coming,
We're finally on our own.
This summer i hear the drumming
Four dead in Ohio.
Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.

Četvrtog maja 1970. studenti Kent State univerziteta u Ohaju protestovali su protiv rata u Vijetnamu. Vlasti su poslale paravojnu formaciju Nacionalna garda da razbije studentske demonstracije. Nacionalna garda, sačinjena od lokalnih sumnjivih lica, ubila je četvoro studenata starosti 19-20 godina, iako su demonstracije bile potpuno mirne. To je trebalo da bude znak upozorenja ostalim studentima širom SAD da vlasti neće više tolerisati njihove proteste. Vest o ubistvu našla se u svim udarnim vestima u zemlji, što je bio deo plana Niksonovog kabineta. Međutim, ono što Niksonovi planeri nisu mogli da predvide bila je reakcija jednog velikog umetnika.

Petog maja 1970. Neil Young je pročitao u magazinu Life foto reportažu o masakru na Kent State univerzitetu. Nakon toga, prošetao je kroz šumu, i došao na probu benda Crosby Stills Nash and Young sa listom hartije na kom je bio tekst nove pesme.

David Crosby je kasnije izjavio da je to što je Young u tekstu ove pesme naveo Niksonovo ime bilo “najhrabrija stvar koju sam ikada čuo”. To je ovu četvoricu muzičara lako moglo da košta dalje karijere, a možda i skuplje. Kada je pesma snimljena i objavljena, stvari nisu stajale nimalo dobro po njih: Ohio je bio stavljen na crnu listu mnogih radio-stanica u SAD. Ipak, pesmu su prihvatili upravo oni kojima je bila namenjena – pesma o četvoro mrtvih u Ohaju postala je himna studenata Amerike koji se bore protiv slanja njihovih vršnjaka u Vijetnam. 

“Limeni vojnici”, šuplje metalne sprave bez srca i mozga, i njihov pokretač, 37. predsednik SAD Richard Nixon, izgubili su bitku. Nixona se danas retko ko uopšte seća, a ako ga se i seti, to nije po dobru - bio je veoma neomiljen u narodu.. A Neil Young je otac cele generacije sledbenika u muzici od Pacifika do novobeogradskih blokova. Bruce Springsteen možda nosi iste farmerice i istu kariranu košulju i svira istu gitaru kao Neil Young, ali njegova podrška sad ovom sad onom predsedničkom kandidatu neće mu pomoći da ostane zapamćen po bilo čemu dobrom. Kao što ni dvojici beogradskih rok muzičara koji se pojavljuju u predizbornom TV spotu za širenje dalje nekakvih virusa, ni onima koji su nastupali kao zagrevanje raje pred majka-Cecin nastup ispred Skupštine više ni Bog ne može da pomogne da povrate kredibilitet.

Proći će i njihovo
Tekst: Oliver Nektarijević
Izvode: Kanda Kodža i Nebojša
Nemoj mi reći da je Vavilon jedini odgovor
Nezgodno je vreme, ma da, ma da
Nezgodno je vreme, samo da ne ostanem zatvoren
Proći će i njihovo
Izagnavši me, oni su oko mene
Oči su svoje uprli da me obore na zemlju
Oni su oni, kao lav koji hoće da rastrže
Oni su oni, kao lav što sedi u potaji
Moram da zauzmem stav
Sa svake strane, moram da zauzmem stav
Nema više vremena, moram da zauzmem stav!
Dve hiljade puta, siguran
Dve hiljade godina, siguran
Dve hiljade puta, dve hiljade godina siguran
Dve hiljade godina, dve hiljade godina siguran
Proći će i njihovo

Prilično hrabra pesma mladog i svežeg Nektarijevića, ipak ne toliko direktna i ne toliko hrabra kao Youngov Ohio, jer u njoj se ipak nigde ne pominje ime Slobodana Miloševića. Umesto toga, Miloševićev režim označen je metaforički kao Vavilon. Zli Vavilon, motiv preuzet iz rege muzike, koja je opet ovaj motiv preuzela iz Biblije, međutim, daleko je širi od jednoznačne upotrebe i jednoznačnog vezivanja za lokalni tiranski režim, koliko god zla taj režim uspeo da učini. Upravo višeznačnost upotrebljenog ključnog motiva omogućila je ovoj pesmi da i deceniju nakon svog nastanka ostane “živa” pesma iako su se okolnosti promenile.

Kada se u novom istorijskom i društvenom kontekstu pročita, Proći će i njihovo šalje sasvim novu poruku koja je i dalje hrabra i snažna kao i prvobitna. Dovoljno je samo pravilno razumeti ko je sada zli Vavilon, koji nas opet progoni i oči svoje upire da nas obori na zemlju. To je sada isti onaj zli Vavilon kojeg i Bob Marley proziva u svojim pesmama, veliki, globalni Vavilon koji gazi svaku pravdu ovog sveta i pokazuje svoju brutalnu silu na svakom koraku. Ali, proći će i njihovo. i to uskoro.

Ipak, Oliver Nektarijević više ne piše ovakve pesme. Srpska rok scena, desetkovana i srozana, nema više nikakvu jasnu političku ni moralnu poruku. Ali nije samo srpska scena u takvom stanju – na globalnom planu stanje je vrlo slično, niko nema jasnu poruku, sve se utapa u moru kiselog cinizma i beskorisnog kempa. Možda je to delimično tako i zbog nedostatka hrabrosti da se kaže istina, da se imenuje pravi neprijatelj i da se stvari nazovu pravim imenima.

Za one koji su zaboravili, misija muzičara je slična misiji džedaj viteza – da umnoži istinu, lepotu i dobrotu u svetu, i da njima služi boreći se protiv laži, rugobe i zla. To je zadatak svakog umetnika i svake umetnosti.

Pre par godina posetio sam muzej savremene umetnosti Van Abe u Ajndhovenu, u Holandiji. Nakon sati provedenih u sferama duhovitih, provokativnih, zanimljivih radova uglavnom holandskih umetnika 20. veka, mada ima i radova iz cele Evrope i sveta, uključujući i ex-yu prostore, na najvišem spratu, na moje iznenađenje, naišao sam na stalnu postavku radova ruskog avangardnog umetnika iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka El Lisickog. Radovi El Lisickog na ovom mestu deluju kao pesme Sex Pistolsa ili Public Image Limiteda puštene nakon bloka Pet Shop Boysa – sirovo, snažno, prevratnički i subverzivno, sa energijom uočljivom i kod drugih ruskih avangardista poput Tatljina, Majakovskog, Prokofjeva ili Ejzenštajna – koja ima ambiciju da menja svet. Ruski avangardisti nisu promenili svet, bar ne nabolje. Ali su ozbiljno pokušali, i zbog toga ubrzo stradali, jer su postali opasni suparnici jedinog legitimnog centra moći.

Jednom je i rok muzika pokušala da menja svet. Delimično je u tome uspela. Ipak, mediokritetski svet i ugroženi centri moći udružili su snage i uzvratili udarac. Rezultat možete videti kada uključite MTV Adriju ili B92.



Komentari

  • Gravatar for AF
    AF (gost) | 30.04.2008. 15.56.59
    Krako, ovo je nedostojno tebe: "Kao što ni dvojici beogradskih rok muzičara koji se pojavljuju u predizbornom TV spotu za širenje dalje nekakvih virusa... ni Bog ne može da pomogne da povrate kredibilitet.". Bio sam postovalac tvoga rada vise od 15 godina. Zbogom.
  • Gravatar for dusan
    dusan (gost) | 30.04.2008. 15.57.50
    bravo krako. bravo bravo bravo
  • Gravatar for alcgfbhcskn
    alcgfbhcskn (gost) | 30.04.2008. 16.38.41
    ovaj kraka ponovo pokazuje koliki je diletant. uzasan tekst. i ovo dusanovo "bravo" najgluplje je upuceno bravo ikada.
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 30.04.2008. 16.44.19
    :)
  • Gravatar for brrka
    brrka (gost) | 30.04.2008. 17.26.50
    Dobar tekst, postavlja odlicna pitanja i sasvim skromno trazi odgovore. I da se osvrnem na komentare koji su, kao i oni za poslednjih nekoliko tekstova, puki izlivi nihilizma. Ako je tebi, npr., AF, bitno da napises da te ovaj Kraka razocarao, tj. ako to vec nisi zadrzao za sebe, de nemoj nas kaznjavati i ostavljati u neznanju (kao i Kraku) pa lepo napisi do kraja sta ti je Kraka bio pre, a sta ti je sad, posto je ovaj tekst napisao. Buduci da nisi napisao to zasto, tvoj komentar je naprosto patetican i moze ti se reci samo da ubuduce ne gajis idole, makar ne 15 godina. Ako se bolje pogleda, ovaj se tekst moze odnositi i na komentare ovog tipa gde svi trce da se oglase, mnogo pljuju po svemu, sve im smeta, a nista ne kazu do kraja. Puko praznjenje.
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 30.04.2008. 19.49.15
    vazno je da ti nisi mogao da zadrzis za sebe da je tekst odlican. a takodje si jos bolje od AF-a objasnio zbog cega je tako. ajde idi obrij te brrkove, smaras.
  • Gravatar for brrka
    brrka (gost) | 30.04.2008. 21.05.19
    eto ga jos jedan se ukljucio u pljuvanje na dalj. sve rasplakano i rascmizdreno - mene je izdao Cane, a mene Kraka, buaaaa! vi ste smorili svojim placipickastim i malicioznim komentarima koji su se u poslednjih mesec dana pretvorili u pljuvaonice bez dna i zidove placa uprljane slinama izneverenih vernika. da je bilo ko ovde ko je pljunuo po tekstu rekao zasto mu se tekst ne svidja, mozda bi se i ja raspisala, ovako, anonimni pljuvaci, nista od razgovora!
  • Gravatar for Širi smrad
    Širi smrad (gost) | 30.04.2008. 22.27.54
    "Jednom je umetnost htela da menja svet", a danas te proglase supkom, ako ne glasas za lsd, pardon, ldp...
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 30.04.2008. 23.26.06
    Tekst je previse emotivan i deluje kao da je pisan na prvu loptu. Sem toga, kao da forsira angazovanu umetnost. Ne bih se slozio da je ZADATAK svakog umetnika i svake umetnosti da se bori protiv lazi, rugobe i zla. Pisac, filmadzija, stripadzija moze prosto da isprica pricu, slikar da prikaze neki prizor - i da pri tom, ako je zaista talentovan - progovori i o nekim drugim stvarima, ali on NEMA nikakvu obavezu i nikakav zadatak da bilo kakvu borbu nosi na celu. Ne sme se zaboraviti da su mnogi umetnici govoreci o krajnje licnim stvarima progovorili o univerzalnim problemima, bez pretenzije da budu komentatori ili da se tim univerzalnim problemima uopste bave. Nisam protiv angazovanih umetnika, ali se njihov metod - borni poklic - ne sme uzimati za obavezu. Jer postoje i drugi metodi. Lu Rid je, barem do ploce "New York" naprosto opisivao ono sto vidi. To je u najboljim vremenima vazilo i za Kinkse.
  • Gravatar for salebghouse
    salebghouse (gost) | 30.04.2008. 23.44.10
    Tako je,Krako.Pitanje za kolege komentatore:na kakve se viruse misli?
  • Gravatar for marija
    marija (gost) | 01.05.2008. 10.44.04
    ne proglasava te niko supkom, ako ne glasas za ldp. vise ima pljuvacine po ldp-u i njegovim glasacima, kojih je malo...
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 01.05.2008. 11.10.08
    bravo krako!
  • Gravatar for Anchy
    Anchy (gost) | 01.05.2008. 13.01.30
    Jovan Ristic.Genijalno i pet puta sadrzajnije od celog ovog teksta,uz odlicne primere.Bravo,ali ne na ardesu Krakova.
  • Gravatar for @marija
    @marija (gost) | 01.05.2008. 13.05.02
    nemoj sad da se farbamo (ko uskrsnja jaja)...
  • Gravatar for azazel
    azazel (gost) | 01.05.2008. 13.14.42
    Krako odlican tekst!Nadam se da ces nastaviti da pises za popboks!
  • Gravatar for azrael
    azrael (gost) | 01.05.2008. 13.57.34
    krako, odlazi!
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 01.05.2008. 16.10.52
    Kraka je na pola puta da bude zaista prosvetljen - shvata svu bedu usa,ldp,mtv itd ali ne razume da naći se na istom mestu u različito vreme sa nekom osobom ne znači apsolutno ništa.Ili Kraka možda misli da baš N.Young nije nekom prigodom delio binu(ne nužno istovremeno) sa Doli Parton recimo.Pa šta,šou bizz baš kao što je to i Pink,privatna televizija sa ciljem da ostvari što veći uticaj i profit,sevisirajući u tom cilju i estradu ,šta je tu sporno.Tebi ili meni to može da se ne dopada,naš problem (tera li nas iko da to pratimo?)ali stvar ostaje na tom nivou a ako pitanje ličnog ukusa/neukusa problematizuješ kao šire,političko pitanje sebe neminovno dovodiš u kulturbund poziciju nekog ko bi da propisuje šta se sme/treba a šta nikako slušati,čitati ... tako pametnom čoveku to ne priliči
  • Gravatar for citat:
    citat: (gost) | 01.05.2008. 23.42.53
    "Sumnja u slobodu i demokratiju je oprobana građanska hipokrizija, u kojoj je 1933. stradala Vajmarska republika."
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 02.05.2008. 01.42.41
    Fašizam je produkt hipoKRIZijE građanske demokratije.
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 02.05.2008. 09.33.04
    Dragi prijatelji, hvala sto ste procitali moj tekst i sto ste poslali komentare. Hteo sam da podelim sa ovom malom ali elitnom zajednicom neka svoja razmisljanja i da navedem ljude da razmisljaju na ove teme zajedno sa mnom. Nije mi strano i da pomalo provociram, a poneki su i naseli na to. Mrvice politicke provokacije su nesto sasvim sporedno u ovom tekstu a vidim da su neki burno reagovali. Za pohvale blagodarim, a negativnim kriticarima, odgovoricu poimenice: AF, nedostojno je umetnika da stavi svoju umetnost u sluzbu politike. Cedica je moj drugar iz osnovne skole protiv kojeg licno nemam nista i drag mi je kao takav, ali nikad ne bih svirao ni na njegovim, ni na bilo kojim drugim partijskim skupovima, nema tih para. To je bljak. Da, zasmetalo ti je "shirenje virusa"... pa kad slusas Kojinu "Politicari i virusi" nestane ono "i" izmedju, samo se cuje "politicari virusi" - tu se potpuno slazem sa uglednim kolegom. Ne dopada mi se nijedna politicka opcija koja je na stolu u Srbiji, sve su bljak i necu izaci na izbore, a ako Bog da bude referenduma o ulasku u EU, moj glas bice NE. Zasto? Procitajte "Leposavu" Pavla Cosica, to je moj odgovor. alcgfbhcskn: kraka diletant, slazem se skroz. za utehu, (pot)kultura kojoj pripadamo je sharmantno diletantska do srzi, i to nikom ne smeta. Jovane Risticu: nisam ljubitelj angazovane umetnosti po sebi, nego hrabrosti... mada sam, kao levicar i antiglobalista po DNK kodu, uvek vise voleo Clash nego Pistolse... Hrabrost se izrazava jos bolje borbom protiv tabua nego politickom angazovanoscu. Recimo hrabro je bilo kada je Bora Stankovic napisao delo u kom obradjuje temu snahocevstva (seksualnog opstenja patrijarhalnog pater familiasa - svekra sa snahom, tabu tema juzne Srbije pocetkom XX veka). a ako neko pokusava da nas ubedi da je histerija koju biljana srbljanovic manifestuje u svojim delima ustvari hrabrost, taj je zestoko pobrkao pojmove. NIsam protov deskriptivne, pejzazne umetnosti, samo konstatujem da umetnicke hrabrosti nedostaje i da je to globalni fenomen. Sto ne znaci da smo svi duzni da se bavimo angazovanom umetnoscu. Ali ostajem pri tome da istinska umetnost uvek jeste u sluzbi istine, lepote i dobrote u svetu, mada to najveci umetnici ne rade svesno, nego po intuiciji, ne iz mozga nego iz stomaka.
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 02.05.2008. 10.04.34
    Takodje, hvala onome ko je sa nama podelio poucni citat o Vajmarskoj republici. Ono sto je zajednicko vajmarskoj i srpskoj demokratiji je to da su obe izrasle iz vojnog poraza, a da ih je obe ubilo izivljavanje pobednickih sila nad porazenom Nemackom odnosno Srbijom. Upravo su nas demokratske zemlje gurnule u narucje radikalnih strasti. Demokratija je jedan od oblika vladavine koji teze da se proglase za ultimativne i spasonosne, poput komunizma, ili fashizma. Imam puno municije da dokazem da je demokratija podjednako totalitarna kao i komunizam/fashizam/apsolutna monarhija, ali necu to ovde raditi. Demokratija je shirom sveta na izdisaju, videcemo sta dolazi posle.
  • Gravatar for Bravo!
    Bravo! (gost) | 02.05.2008. 10.31.09
    "levicar i antiglobalista po DNK kodu" ja sam mislio da su svi levicari i antiglobalisti kod nas za Hilari, Busha i Obamu, kad ono... evo jednog koji je za Majkl Mura!
  • Gravatar for azazel
    azazel (gost) | 02.05.2008. 10.34.36
    Krakin stav mi je blizak, i da preslusaj molim te jos jednom engliski bend Crass, eh koliko to i danas komunicira na podjednako bolan nacin.Pozdrav i pisi jos....
  • Gravatar for Chedica
    Chedica (gost) | 02.05.2008. 10.47.42
    pa ti imaj drugove u osnovnoj shkoli!
  • Gravatar for Chedica's mommmy
    Chedica's mommmy (gost) | 02.05.2008. 13.38.31
    a lepo sam mu rekla da se druzi samo sa devojchicama!
  • Gravatar for Zivadin Jestrovic
    Zivadin Jestrovic (gost) | 02.05.2008. 14.06.43
    Krako, care, sad si sve objasnio. A sad odlazi, svojom politickom demagogijom ovde trujes ljude koji su dosli da citaju o popularnoj kulturi. Imas druga mesta za prosipanje svoje mudrosti.
  • Gravatar for Tomas Man
    Tomas Man (gost) | 02.05.2008. 14.54.13
    "Ono sto je zajednicko vajmarskoj i srpskoj demokratiji je to da su obe izrasle iz vojnog poraza..." Da, da, samo što su i Nemačka i Srbija označene kao uzročnici krvavih ratova. Nije naročito uputno porediti različite istorijske periode, jer ovo što pišeš ide na vodenicu dSSovske srpsko/panslavenske iracionalne mistike koja je u konstantoj ambivalenciji prema ikonama i ubilačkim oruđima. A sa takvim stanjem duha, nikakav novi Ohio ili Proći će i njihovo više ne mogu biti primećeni. Zapadne demokratije, naravno, imaju i te kakvog udela u bujanju radikalskog primitivizma, kao i ustoličavanju "lokalnog diktatora". ALI, bez obzira na to da li je demokratija nedostižni ideal sa bezbrojnim manama u vidu zapadnih pokušaja njenog dosezanja, njeno poistovećivanje sa fašizmom samo produbljuje ovdašnji fundamentalizam. A od njega se 'leba nećemo najesti. A ni muzike naslušati - koliko ljudi je čulo Zanos bez snova?
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 02.05.2008. 20.12.23
    Ziko, care, kad me sretnes u gradu u nekom lokalu, ti onda pridji pa cemo se kao kulturni ljudi lako dogovoriti ko ce da ode a ko ce da ostane. A ovde me nisi pozvao ti, nego 18 godina rada u pop kulturi bez mrlje na savesti, i urednik koji misli da sam dovoljno pismen da mogu da podelim poneko svoje razmisljanje. Budi demokratican, a ako ti se nesto ne dopada za citanje, klik-klik, i vec si na drugoj stranici. Svako dobro.
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 02.05.2008. 22.02.41
    @Tomas Man super sto ideoloski neutralno kazes da nije validno uporedjivati razlicite istorijske periode a onda samo nekoliko redaka dalje ipak i sam to cinis pisuci dss mestimicno velikim slovima, u najboljem maniru eldepeovske pachije skole humora u pokusaju. i onda posle pricas o nekom fundamentalizmu. drugo, naravno da pobednici oznacavaju gubitnike kao uzrocnike ratova. ne daj boze da sebe tako oznace, ima budala koji to sami sebi rade. sto ne znaci da je to istina. a ovde se upravo o tome radi: nepristajanju na laz, koliko god ona zavodljiva bila. ako bude ko imao to da opeva i odsvira bice i novih pesama. kako sada stvari stoje, mrka kapa. muzicarima kao da je vise stalo da budu "pravoverni" nego da svojim delovanjem casno zasluze tu titulu koja je ujedno i opis njihovog zanimanja. pozdrav
  • Gravatar for AF
    AF (gost) | 02.05.2008. 22.51.27
    Zeleo sam da se ne nastavljam, ali sam iskreno zaprepascen i rastuzen: "... a ako Bog da bude referenduma o ulasku u EU, moj glas bice NE.". Zar ne shvatas znacenje i tezinu svojih reci u OVOM trenutku, u kontekstu aktuelnih politickih desavanja? Upravo si se stavio u sluzbu politike i to one najmracnije. Skoro doslovce si ponovio ono sto oni danima mahnito urlaju sa TV-a. Krako, ovde se ne radi ni o EU, ni o LDP-u, tvoj stav, kakav god bio, je na liniji sa ekstremnom desnicom. Zar te to ne brine? Mislis li da te floskule: "nedostojno je umetnika da stavi svoju umetnost u sluzbu politike" i "ne dopada mi se nijedna politicka opcija koja je na stolu", dok javno zastupas ideju vodilju najretrogradnije od njih, opravdava i tvoju umetnost cini dostojnijom? Koja u anemicnoj i politicki korektnoj "Politicari i virusi", kako god da je peva, bar ne promovise nijedan politicki program. Mada mi je ta uravnilovka veoma iritantna, mislim da je manje opasna od tvog javnog svrstavanja.
  • Gravatar for Tomas Man
    Tomas Man (gost) | 02.05.2008. 23.37.32
    @ maare Sad treba da ti skrećem pažnju na moj post, da ga pročitaš još jednom i da vidiš da nisam zauzeo "ideološki neutralni" stav zaklonjen iza opštog mesta istorijske metodologije, već da sam napisao da nije naročito uputno. To nije isto. Onda bi nastavio sa tim da pojam SS ne označava samo jedan istorijski period, već simbolizuje još ponešto, ali onda bi kao i ti zaorao u glib srpskog zeitgeista koji nikako da nauči da razlikuje bitno od nebitnog. Pošto je to dSS najmanje bitna stvar u celom postu. Nastavljajući tako, došao bi do trenutka kada bi se zapitao ko si ti meni a ko ja tebi da ovde izigravamo neprijatelje jedan drugom. A onda bi sam za sebe došao do zaključka zašto muzika više ne može da ima snagu da pokrene. Zato što vidamo ljute rane, pa je ceo ex yu web prostor kontaminiran ekstremnim emocijama. Drugo, sigurno je da ima budala koji će reći da je Poljska napala Nemačku '39., ili da je Srbija napala SAD '99. ili da je Hrvatska napala SRJ '91. Aksiom je da će budala uvek biti. No, lepo sam ti se napenalio, pa sad ospi paljbu da sam LDPovac, Tadićevac, neznalica...pa ćemo za koju deceniju sedeti negde i slušati šta su muzičari radili dok smo se mi bavili presipanjem šupljeg u prazno.
  • Gravatar for DD
    DD (gost) | 03.05.2008. 02.37.22
    Koja je to pesma “God Save the Queen” novog naraštaja? - Seven Nation Army Koji to crtani film je Duško Dugouško Cartoon Network klinčadi? - Sundjer Bob Kockalone Koji film je „Easy Rider“ cyber doba? - Trainspotting Šta je sporno?
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 03.05.2008. 12.46.54
    @Tomas Man Necu da budem sitnicar pa da kazem da SRJ 1991. nije napala Hrvatsku iz prostog razloga sto tada jednostavno nije postojala. Slazem se da je to u ovom kontekstu bitno taman toliko koliko DSS ima veze sa SS, uz punu teorijsku upotrebu apstrakcije kao validnog logickog metoda. Nema razloga da ospem paljbu na tebe sve i ako si LDPovac, Tadicevac, a sumnjam da si neznalica. To je tvoje pravo, covece. Ko sam ja da ti ga oduzimam? svako dobro
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 03.05.2008. 19.05.06
    AF Ako stavove delimične rezervisanosti DSS i SRS prema EU nazivaš ekstremno desničarskim,kako bi nazvao čiste šoviniste,rasiste, antisemite?Super ultraomegaekstranad desnicom?!Kakvo obesmišljavanje jezika... a time i svake komunikacije
  • Gravatar for mishketz
    mishketz (gost) | 03.05.2008. 19.07.08
    Eeee...H!! :-)) Ziv bio, Krako, ali daj nam jos koju intimnu "kolumnicu" o Kosovu, poput one koju si ovde svojedobno potpisao, pusti istorijsko-svetli Vajmar, "krizu demokratije na Zapadu" i "sta nam je to ona spremila, i kakvu katastrofu tek sprema" (ovo te je, kao, frka pred izbore?; i treba da te bude!): koliko si ti pao, covece, to samo Ambis zna... A on dna, poznato je, NEMA.
  • Gravatar for tiana
    tiana (gost) | 03.05.2008. 19.08.13
    Svaka cas za tekst.A zasto su se svi ovde razmahali o politici-zaista nemam pojma.Umetnost i jeste tu da menja stvari tj.barem otvorin oci
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 03.05.2008. 20.39.44
    DD: Seven Nation Army, rif macnut od Velvet Undergrounda, tekst u stilu "odoh ja kuci a vi se j...te" uporedi sa "they made you a moron, potential H-bomb... there's no future for you". Trainspoting je snimljen pre 12 godina, a ja sam razmisljao 10 godina unazad, ali i to je bledunjav filmcic, gudra=sloboda, jeste provokativna poruka, i sta jos ima tu? A o mediokritetskom sundjeru u kockastim lonama da i ne govorim, stavi njega u ring sa ludim zekom anarhistom uz kojeg smo mi rasli, pa ce dugouhi Dule taman fino obrisati patos njime. Nadam se da vidis i sam(a) sta je sporno. AF: Protiv ulaska u EU sam od 1990, sa bitno drugacijih pozicija nego to sto slusas na TV-u. Slazem se sa drugarom koji je rekao da Popboks nije mesto za politiku, zato necu ni da shirim svoje antiEUbiotike ovde. Gresis, blok SRS/DSS mi je upravo podjednako antipatican kao LDP, i da ne nabrajam sad sve te nakaradne skracenice po stepenu tupavosti. Sto kazu Jarboli, nasi izbori su uvek izmedju zlog i goreg. Tomase Mane: sedelo nekoliko pijanih budala za stolom spremnih da se potuku, zar ista znaci ko je koga prvi lupio po nosu? A "Zanosa bez snova" prodato oko 230 komada, hvala na pitanju. Za Srbiju u Africi, Vladimir Krakov
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 03.05.2008. 20.41.48
    DD: Seven Nation Army, rif macnut od Velvet Undergrounda, tekst u stilu "odoh ja kuci a vi se j...te" uporedi sa "they made you a moron, potential H-bomb... there's no future for you". Trainspoting je snimljen pre 12 godina, a ja sam razmisljao 10 godina unazad, ali i to je bledunjav filmcic, gudra=sloboda, jeste provokativna poruka, i sta jos ima tu? A o mediokritetskom sundjeru u kockastim lonama da i ne govorim, stavi njega u ring sa ludim zekom anarhistom uz kojeg smo mi rasli, pa ce dugouhi Dule taman fino obrisati patos njime. Nadam se da vidis i sam(a) sta je sporno. AF: Protiv ulaska u EU sam od 1990, sa bitno drugacijih pozicija nego to sto slusas na TV-u. Slazem se sa drugarom koji je rekao da Popboks nije mesto za politiku, zato necu ni da shirim svoje antiEUbiotike ovde. Gresis, blok SRS/DSS mi je upravo podjednako antipatican kao LDP, i da ne nabrajam sad sve te nakaradne skracenice po stepenu tupavosti. Sto kazu Jarboli, nasi izbori su uvek izmedju zlog i goreg. Tomase Mane: sedelo nekoliko pijanih budala za stolom spremnih da se potuku, zar ista znaci ko je koga prvi lupio po nosu? A "Zanosa bez snova" prodato oko 230 komada, hvala na pitanju. Za Srbiju u Africi, Vladimir Krakov
  • Gravatar for AF
    AF (gost) | 03.05.2008. 20.56.15
    anoniman Mozda nisam bio jasan. Nije rezervisanost prema EU sama po sebi ekstremno desnicarski stav, nego je SRS ekstremno desnicarska stranka. Imati identicne stavove sa njom po bilo kom pitanju i javno ih iznositi u ovom trenutku, mislim da nije stvar naivnosti, nego lose namere. Mozda preterujem, ali, u najmanju ruku, ne ide uz proklamovani ideal "umetnosti van sluzbe politike". Naravno, imas pravo ne smatrati SRS ekstremno desnicarskom strankom, ali, bojim se da tek to predstavlja obesmisljavanje, ne komunikacije, nego razuma.
  • Gravatar for smrki
    smrki (gost) | 03.05.2008. 21.24.10
    ovaj kraka bas ponekada zna da smori. poetika spontano prelazi u patetiku. brate, stvarno imas neke iskrivljene kontove. no, boze moj. neka covek kaze sta misli, ionako, onaj ko misli, misli, a misao niakda ne moze biti pogresna.. a shvatanje/dozivljavanje/ponasanje/zivljenje- necmo sada o tome. no, vise su mi blizi krakini kontovi, nego vecine pametnjakovica-komentatora, koji su celu pricu izokrenuli naopako.. uokolo- svuda naokolo.. opet opoziv na drage nam jarbole..
  • Gravatar for AF
    AF (gost) | 03.05.2008. 23.00.17
    Ne zelim da verujem da smatras kako SRS i LDP sve sa Vesnom Pesic i Zarkom Koracem imaju podjednaku odgovornost za hiljade unesrecenih i ubijenih ljudi tokom devedesetih i da su ti zato podjednako antipaticni. Ja kao obicni posetilac "Popboksa" nisam upucen u tvoje politicke pozicije, niti znam od kada datiraju. Zeleo sam samo da procitam tekst o tome kako je "jednom umetnost htela da menja svet", a procitao sam sledece: - "u predizbornom TV spotu za sirenje dalje nekakvih virusa" - "a ako Bog da bude referenduma o ulasku u EU, moj glas bice NE" - "a ako neko pokusava da nas ubedi da je histerija koju biljana srbljanovic manifestuje u svojim delima ustvari hrabrost..." i to mi se uopste ne dopada, ne zbog toga sto se sa navedenim slazem ili ne, nego zbog njegovog politickog konteksta, koga si, pretpostavljem, bio svestan, ali ti to nije smetalo. Oprosti mi ako gresim, ali bojim se da se tu pravis nevest, sakriven iza price kako "nedostojno je umetnika da stavi svoju umetnost u sluzbu politike". Sta mislis, koja bi politicka opcija, od one dve tebi podjednako antipaticne, potpisala svaku tvoju gore navedenu rec?
  • Gravatar for 3OPAH(greškomsenisampotpisao)
    3OPAH(greškomsenisampotpisao) (gost) | 03.05.2008. 23.10.59
    AF Veoma je bitno da odgovoriš na konkretno pitanje da to razjasnimo - ako su SRS krajnje desno ,šta je sa rasistima recimo? Ako pojave ne zovemo pravim imenom onda je to gola zajebancija,namerno ili slučajno,a izgleda smo po ovom pitanju ozbiljni taman koliko i moramo biti
  • Gravatar for AKVAMARIN
    AKVAMARIN (gost) | 04.05.2008. 00.47.53
    Ne znam kako niko nije pomenuo ključnu stvar - s obzirom da se naša država i društvo (još) kako - tako opiru opštoj, homogenizaciji u svakom smislu , to jest predstavlja u izvesnom smislu ostrvo posebnosti (loše ili dobre ili pomešano, svejedno) i u nekoj meri namernog ili nehotičnog diskontinuiteta sa prilično agresivnim tokovima u okruženju i u svetu, dominantan poriv naših elita (ukoliko se popularni umetnici uopšte mogu podvesti pod termin "elita") nije da MENJAJU svet i reaguju na njegove objektivne nedostatke i izazove, već da se u njega što pre i po svaku cenu, iz nekih svojih interesa utope i udenu, to jest da ga u što većoj meri AFIRMIŠU, pa nije ni čudo što nam je u takvoj atmosferi sama popularna kultura takva kakva jeste - nikakva, jalova, palanački pretenciozna, neautentična samodopadljiva razbibriga nastala netalentovanim provincijskim preslikavanjem ofucanih šablona sa poslovičnim kašnjenjem u odnosu na "metropolu", čija se idejnost svodi na čistu malograđanštinu lišenu bilo kakvog kritičkog duha, a naravno ima tu i pamfletske (prilično bedne zapravo) račundžijske manipulacije i apologetike spram svetski dominantih ideoloških postavki u kojoj se egoistični konformizam maskira kvazihumanizmom a rebelstvo i idealizam impotentnim građanskim aktivizmom u strogo određenim po samo društveno ustrojstvo bezopasnim okvirima . Ko ne sledi ovakve programske smernice, i to "u OVOM trenutku", biva proglašen za klerofašistu, ubija se po viđenju i ne raspravljati o njemu i reći mu "zbogom" je stvar dobrog ukusa, jel tako drugari?
  • Gravatar for AF
    AF (gost) | 04.05.2008. 01.00.02
    3OPAH(greškomsenisampotpisao) Ekstremno desni politicki program, po mom misljenju, proklamuje ekstremni stepen netolerancije, ukljucujuci i fizicko ugrozavanje pojedinaca ili zajednica zbog njihove razlicitosti, bez obzira da li se radi o nacionalnoj, rasnoj, konfesionoj ili nekoj drugoj i tu nema poredjenja. Necu se upustati u dalju terminolosku raspravu sa ciljem relativizacije uloge i odgovornosti SRS, niti podsecati sta je ona cinila u bliskoj proslosti. Ako znas, suvisno je, a ako ne, uzaludno je.
  • Gravatar for nisam hteo da ucestvujem, ali...
    nisam hteo da ucestvujem, ali... (gost) | 04.05.2008. 01.03.18
    Zorane, stavio si u istu ravan registrovanu politicku stranku i grupu ljudi koji slicno misle (medju kojima vecina verovatno i glasa za tu stranku, cime si i odgovorio na svoje pitanje).
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 04.05.2008. 01.20.40
    Lavina politickih prozivki koje su se dogodile kao komentari na tekst koji se bavi hrabroscu u umetnosti i sasvim u off-u, kao sporedno vazne fenomene, navodi udvoristvo nekih domacih umetnika, mogu da protumacim na samo jedan nacin. Politika i politicari su proterali pop kulturu i zauzeli njen prostor u medijima, a politicari su jedine istinske pop zvezde koje imamo. Za njih se nasi mladi ljudi emotivno vezuju, a pop muzika, slikarstvo, knjizevnost, film (...) nisu osvojili ni delic tih emocija. @AF Zaista ne znam kako si od celog teksta uspeo da procitas samo tih nekoliko spornih recenica. SRS su mi toliko odvratni da mi je gadno i da trosim vreme na njih. Naravno da nemaju istu odgovornost za ono sto je bilo u 90-tim, ali LDP vidim kao potencijalno velike stetocine u deceniji koja dolazi, verovatno jednake stetocine kao sto su 90-tih bili radikali + sps, samo u drugom padezhu, kao kvislinska vlast do kraja porazene i rasparcane srbije, a mera porazenosti srbije bice kolicina vlasti koju bude imao ldp. To govorim kao privatno lice, i moja umetnost nema niti ce imati veze sa tim. Eto enigme za tebe: patriota, a levicar, i to ne u sps-jul fonu nego u smislu globalne levice. Ovim zavrsavam svoje komentarisanje i uopste bavljenje politikom, idem da se istushiram i sperem ovaj gadni osecaj uprljanosti.
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 04.05.2008. 02.11.12
    Nisam... Političke stranke i čine grupe ljudi koji slično misle AF Stepen netolerancije u levičara,liberala ume da bude zastrašujuć,takođe. I ,Krako biti umetnik ,pokušavati menjati svet tim putem jeste krupno političko pitanje.Osim ako stvar ne shvatamo najbanalnije - biti član,kandidat,muljanje i demagogija.U tom slučaju politikom a time i našim životima će se i baviti polusvet Živi bili veliki porasli
  • Gravatar for ko me je vukao za jezik
    ko me je vukao za jezik (gost) | 04.05.2008. 09.52.50
    Zorane, prvo moras da definises sta je stranka. jer, ako su navijaci, sahisti, rasisisti, NLO fanovi i druge grupe istomisljenika stranke... onda ok. podsecam, cinjenica da i u ovoj zemlji postoje rasisti tebi sluzi kao argument za stav da neka stranka nije ekstremno desnicarska. razmisli o tome. sam si rekao da treba da treba da budemo ozbiljni
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 05.05.2008. 00.04.03
    nadala sam se da makar u popboxu nema politike i da smo svi jednaki... stvarno sam u zanosu citala text sve dok nisam naisla na te politicizovane recenice... nekako mi je lakse da citam o Milosevicu jer je ta posast prosla.. ja retko pratim politiku ali ono sto znam je da sam kao mladja , stalno devedesetih gledala lica Slobe i Seselja zajedno...kada sam osetila posledice te politike, nadala sam se da ce zajedno i otici i da niko od njihovih sledbenika ne ostaje.. danas su tu druga lica , lica sledbenika eliminisem, to mi je bar jasno... ostaju ova nova , po nekoj svojoj proceni , gledam najiskrenija lica , slusam najiskrenije reci , koje politicar sme reci ma koliko one bile teske , i izaberem... nocas sam birala popbox... nadam se da ce me sutradan osveziti nekim drugim temama... koliko cu puta morati da menjam program... vecno,cini mi se
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 05.05.2008. 08.46.29
    Nedavno sam rekao da neću više da ostavljam besmislene komentare...ali evo poričem to što rekoh zato što mislim da je ovaj komentar itekako smislen. Poštovani gospodine Krakov, odavno nisam pročitao tekst u kome sam razumeo svaku napisanu reč kao što je ovaj. Bez želje za dodvoravanjem, ovaj tekst je toliko komplementaran sa mojim stavovima i shvatanjima, da sam mirne duše mogao da stavim svoj potpis ispod njega, pa da ljudi koji me poznaju mrtvi ladni budu spremni da svedoče u moju korist ako bi, ne daj Bože, došlo do suđenja oko toga ko je autor teksta. Što se tiče velike većine ostalih komentara na ovaj tekst, pa oni su toliko besmisleni da su me samo podsetili zašto sam dao reč sa početka komenara! Nekompetentnost i ideološka ostrašćenost, to su reči kojima se mogu skoro svi ukratko opisati! EU trenutno vode političari birokrate, umesto da je vode političari državnici, zato sam veliki skeptik u pogledu uspeha tog projekta! Pogledajte samo te silne komesare, izaslanike, kooridantore koje nam šalju, pa to su najobičniji mediokriti koji po principu "u zemlji slepih jednooki čovek je kralj" dolaze da nam ovde sole pamet i prodaju "muda za bubrege". Što se tiče LDP-a, pa njihov predsednik je čovek koji, u najboljem maniru Vučića i Dačića, nikada u životu nije radio ništa korisno što bi ga preporučilo da postane to što je postao i što je bio. Za one koji ne znaju, to je čovek, kome je prvo radno mesto bilo predsednik poslaničke grupe DOS-a, a drugo radno mesto podpredsednik vlade, a inače je diplomirani dramaturg koji nikada nije napisao nijednu dramu. Ako je Čedomir Jovanović budućnost Srbije i najbolji izbor, onda je bolje da svi izvršimo kolektivni hara-kiri. Časnije je......
  • Gravatar for tiana
    tiana (gost) | 05.05.2008. 10.06.13
    Odes na B92 i skoro svi komentari apsolutno nemaju veze sa onim sto pise u tekstu nego naginju i prenaginju ka domacoj nam politickoj sceni???Opet se ovde ista stvar desava!Znam da je sada aktuelno ali i kada nije je tako... Muzika koju sada mozes da cujes po diskacima je uglavnom za pokretanje tela a ne mozga .Zato svi na aerobik od 12h-5h.Naprotiv ponekad nemam nista protiv ali ukljuci radio i videces da se pusta totalno nesto drugo.ZASTO?
  • Gravatar for behemot
    behemot (gost) | 05.05.2008. 11.23.30
    Da tuzno je da su politicari najvece zvezde trenutno a ne muzicari, naucnici, sportisti ma bilo ko drugi tvoj najblizi komsija...tuzno da tuznije ne moze biti...sve su to ista g...na samo im e stalo do njihovih gu..ca tako je oduvek bilo i bice a vi se palite na ove njihove parole ako hocete..Krako pozdrav za prvi zanimljivi tekst na popboksu koji sam procitao, konacno...
  • Gravatar for openyourmind
    openyourmind (gost) | 05.05.2008. 16.23.15
    Krako grdno si me razocarao, mislio sam da si cool lik. To je verovatno zato sto si 90tih furnuo iz zemlje pa si propustio mnogo otreznjujucih stvari koje su nam se desavale! Prestani da trujes vec dovoljno zatrovanu i zbunjenu omladinu koja nije imala prilike kao ti da poseti taj "zli zapad"! "Nadam se da ce ti bog oprostiti", mada je to vrlo jednostavno samo odes do najblize crkve i kupis najskuplju svecu! AMIN!
  • Gravatar for salebghouse
    salebghouse (gost) | 05.05.2008. 19.21.34
    Krako,jos jednom pohvale za tekst. 'DE STE,STUDENTI? (citat)
  • Gravatar for borislav
    borislav (gost) | 05.05.2008. 21.28.20
    To što se većina komentara odnosi na politički kontekst u off-planu govori da je taj off-plan Krakinog teksta u stvari prvenstven i pretežan, po sili aktuelnosti, ali i po sili njegovog odmeravanja moralnog integriteta drugih. Jer tek tu su Krakine teze kategorične, što zapravo znači da je sav onaj tekst o "sve više informacija, sve manje smisla" u stvari i bio suvišan (gde njegov tekst ne nudi ništa, niti pokreće bilo šta odlučujuće za tu temu). A off-plan je u ustvari prvi plan; nakon uvodne "vešto ispripovedane priče o srpskoj cyber generaciji", i nakon jednog pasusa koji je Kraki bio dovoljan ("šarmantno diletantski do srži, i to nikom ne smeta") za problem "umetničke ne-plodnosti demokratije", usledio je glavni deo teksta: problematizacija "lične hrabrosti umetnika" – predstavljeno raznim primerima, među kojima je, kao negativan, primer dvojice beogradskih rok muzičara, a u off-planu njegov lični primer, kao pozitivan. Kraka nam dalje kaže da "nema tih para" za koje bi on pristao da se kao umetnik politički angažuje. Da li ovo da se dešifruje kao primer projekcije sopstvene kompromitovane savesti na drugog? Ona dvojica su sigurno primila neke bedne pare, kao i Biljana. Upravo tu je Kraka opredeljen, i upravo tu zauzima stranu, dok osporava umetnički i lični kredibilitet drugima koji se opredeljuju ali u drugačijoj političkoj poziciji od Krakovide Srbije i njenog kategoričkog "NE" Evropi. A njegov integritet je navodno sačuvan tim off-planom, time što je on "iznad" drugih. A posebno time sto se "tušira nakon komunikacije sa drugima". Na te druge Kraka baca anatemu, i svima njima "više ni Bog ne moze da pomogne da povrate kredibilitet". Kredibilitet u Krakinim očima! Tako izgleda Krakin Strašni Sud u off-planu. A njegov umetnički i lični kredibilitet je osiguran pozicijom konformizma: "mera poraženosti Srbije biće količina vlasti koju bude imao LDP. To govorim kao privatno lice, i moja umetnost nema niti će imati veze sa tim". Bilo bi spasonosno za Srbiju da Kraka napiše tekst baš o tome, o sferama privatnog i javnog u kontekstu umetnika i njegove autonomije kao umetnika u odnosu na društvo, politiku, kulturu. A da je Kraka neprikosnoven u biblijskom tumačenju istorije (od Kosovske bitke do post-modernizma), neprikosnoveni poznavalac vojne, političke i kulturne hegemonije SAD, takođe poznavalac evropskih predgrađa i drugog lica evropske demokratije i njene umetničke bezplodnosti, i naravno sudbine rok kulture u kontekstu medijske-B92 reprezentacije sveta, to je sada nesporno.
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 05.05.2008. 22.11.10
    dosao Kraka da nas prosvetli sta je misija umetnosi! smejurija!
  • Gravatar for Marko Trbovic
    Marko Trbovic (gost) | 05.05.2008. 23.34.00
    Eto koliko dreke oko jednog pametnog teksta.U stvari, kaze se siri vise, umesto dalje,i jos se pokazuje rukama koliko.Mislim, to je Vukova recenica iz devedesetih, ja cuo na mitingu.
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 06.05.2008. 00.55.46
    Borislave: Na pragu si revolucionarne nove poetike - off je vazniji od prednjeg plana, vrlo zanimljiv i kreativan pristup analizi knjizevnog dela. Dovezao mi Velja Ilic pun zamrzivac svinjskih polutki, pa sam zato celo vece pisao neki tralala tekstic da njime zabashurim ono glavno, napad na muzicku i dramsku sekciju LDP-a. Moram da se oduzim mom politickom guruu i nalogodavcu, pa cemo posle zajedno da kusamo ajvar i podrigujemo. 90-tih smo svi sa ove muzicke scene kojom se bavi popboks stali pod jednu zastavu i to je bilo ljudski i u redu. Medjutim politicari i centri moci koji su to finansirali shvatili su to kao one night stand, kresnuli nas i ujutru se nisu ni javili. A domacu muziku, tj. ono sto mi radimo i od cega zivimo sada emituju u iznosu od 3% ukupnog programa. Ali dobro, oni koji su nastavili da sviraju na partijskim promocijama dobili su i stancic i atelje i jos poneki suvenir tog tipa. Zato u sustini i nisam vise muzicar nego radim u marketinskoj agenciji, jer da bih mogao da budem muzicar u svojoj zemlji, morao bih da se prostituisem sa kojekakvim politickim partijama i nevladinim organizacijama Open your Mind: 90-tih sam van zemlje proveo 2 meseca, sklonio sam se u Stokholm jer sam bojkotovao mobilizaciju za Vukovar(ali me posle zakacila redovna sluzba u VJ na Kosovu bas kad nije valjalo). Ostalo vreme bio sam u Srbiji, i vrlo mi je jasno ko je bio ko i tada i sada. Trujem omladinu, odlicno :)) Nemam bas nista protiv Zapada, ali imam protiv toga da mi postanemo kolonija nekoga sa Zapada ko ce tu moju omladinu (bar onaj deo koji ne stignem da zatrujem) da odvede odavde kao svoj danak u krvi, i da pretvori moju zemlju u koloniju. Da ti nije mozda baka uciteljica koja je predavala u OSH Ivan Gundulic, Zlata Partizanka? To sto pricas ko iz njenih usta da je izaslo. A imala je i druge bisere koji jako lice na tvoj stil, npr. negde oko Uskrsa obavezno bi nasla za shodno da kaze "Deco, Amerikanci su bili na Mesecu, i nema tamo nikakvog boga, to popovi lazu."
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 06.05.2008. 08.33.57
    Želeo bih da se osvrnem na vrlo inteligentan i poprilično argumentovan Borislavov post. Tako se razgovara sa neistomišljenicima, a ne postovima tipa "dosao Kraka da nas prosvetli sta je misija umetnosi!smejurija!". Međutim, koliko god Borislavov tekst bio inteligentan, on postavlja brojna smislena pitanja, ali ne daje baš mnogo odgovora, pa mi u tom kontekstu i nije baš jasna njegova svrsishodnost. Elem, reći da će mera poraženosti Srbije biti količina vlasti koju bude imao LDP, možda samo na prvi pogled zvuči kao preteška rečenica, ali ako zađete dublje u politiku LDP i njene glavne eksponente uvidećete da su to itekako velike potencijalne štetočine: predsednik im je dramaturg koji nikada nije napisao nijednu dramu, a kandidat za gradonačelnika 2 milionskog grada dramaturg koji je istina napisao nekoliko vrlo dobro prihvaćenih drama, ali koji u sferu života dolazi iz sfere umetnosti, da rešava ekonomske, saobraćajne, ekološke, socijalne i druge probleme grada. Ponavljam, i ponoviću još sto puta, ako su LDP i Čedomir Jovanović budućnost Srbije onda nam se crno piše, isto kao što nam se crno piše sa SRS koju vodi građevinski tehničar, nekada "uspešni" direktor gradskog groblja u Kragujevcu, zajedno sa generalnim sekretarom koji iza sebe neme nikakve rezultate (naučne, poslovne) osim demagoško-teoretskih naklapanja i trabunjanja. Isto mišljenje imam o DSS (ministar policije obijač trafika), DS, SPS (Ivica Dačić nikada u životu nije radio ni minute). Lično, Čedomira Jovanovića doživljavam kao najgori produkt nakaradng sistema vrednosti koji je uspostavio Slobodan Milošević, koji je iznedrio i Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića, novu generaciju srpskih političara koja će u budućnosti da odlučuju o sudbini ove napaćene zemlje. Svima njima zajedničko je da iza sebe nemaju nikakvih rezultata izvan sfere političkog delovanja, a "prodaju nam muda za bubrege" i ubeđuju nas kako su baš oni ti koji mogu da reše sve naše probleme. Svi su oni ispekli zanat kroz rad u raznim studentskim organizacijama u kojima, kao što znamo, sede u najvećem broju slučajeva neuspešni studenti, čiji prosek studiranja je od 6-8 godina i koji će sutra odlučivati o sudbini studenta generacije, a ako i sede "uspešni" studenti, onda oni svoj uspeh duguju članstvu u političkoj stranci u koju je učlanjen i najveći broj profesora koji ga ispituju. Zadatak svakog umentika je da prepozna zlo i da mu se suprostavi. E sad, kako će to uraditi (lepotom, istinom), to je već njegova stvar. Znam samo da se umetnik ne može suprostaviti zlu tako što će podržavati ovu ili onu političku opciju iz jednog jednostavnog razloga: političari po sili svog posla moraju da prave kompromise sa vlastitom savešću, a umetnici to ne rade, ili barem ne bi smeli da rade, tako da podržavajući ovu ili onu političku opciju, umetnici svesno ili nesvesno podržavaju licemerje koje je kao što znamo izvog svakog oblika ZLA. Još samo nešto, između kosmopoitizma i šovinizma ne postoje prinicpijelne razlike, pošto se i jedan i drugi zasnivaju na principima egoističke psihologije. Ko razume, razumeće?
  • Gravatar for openyourmind
    openyourmind (gost) | 06.05.2008. 09.48.48
    Krako grdno si me razocarao, mislio sam da si cool lik. To je verovatno zato sto si 90tih furnuo iz zemlje pa si propustio mnogo otreznjujucih stvari koje su nam se desavale! Prestani da trujes vec dovoljno zatrovanu i zbunjenu omladinu koja nije imala prilike kao ti da poseti taj "zli zapad"! Nadam se da ce ti bog oprostiti, mada je to vrlo jednostavno samo odes do najblize crkve i kupis najskuplju svecu! AMIN!
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 06.05.2008. 11.26.39
    najveca opasnost preti ne od nepismenih, vec od onih polupismenih. poenta je u tome sto sa polupismenima ne mozes da se raspravljas jer su oni ubedjeni da sve znaju a ustvari ne razumeju nista. zbog ovakvih tipova kao sto je gospodin Krakov, mi smo tu gde jesmo tj. na dnu, potpuno neosvesceni. u nesrecnoj Srbiji ima takvih i previse :(
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 06.05.2008. 11.35.25
    anoniman: "Još samo nešto, između kosmopoitizma i šovinizma ne postoje prinicpijelne razlike, pošto se i jedan i drugi zasnivaju na principima egoističke psihologije." Decko, koje si ti skole ucio? hoces li i ti da nam objasnis sta je zdatak svakog umetnika? i sta sme a sta ne sme jedan umetnik da radi. ajde procitaj neku knjigu iz istorije umetnosti, pa se javi.
  • Gravatar for Nietzsche
    Nietzsche (gost) | 06.05.2008. 11.48.02
    LDP i B92 su upropastili muzicku scenu Srbije sa Kosovom. Evropska unija sa njenim strogim standardima daje samo burek bez masti, rokenrol bez srca, Srbiju bez Kosova. U ovim odlucujucim momentima kada nasi zivotu mogu da budu liseni kvaliteta potencijalne lazne udobnosti i blagostanja koji ce oduzeti ono sustinsko u nasim zivotima - borbu za prezivljavanje, ni umetnost nece moci vise da se stvara sa dusom. Vazno je istaci da, kao sto autor zagovara, ne treba raditi nista u politickom smislu, to jest, posto ne postoji strategija koja bi nam pokazala kako da se nosimo sa politikom osim da sve osudimo i da se pridrzavamo politickog posta, drzeci se nominalno antiglobalisticke opcije kao opravdanja, sada mozemo mirne duse da gledamo kako se sve raspada dok ostajemo moralno neukaljeni. I jos vise - i da stvaramo umetnost sa dusom. Znam da Popboks voli da objavljuje provokativne kolumne radi citanosti, bez mnogo kriterijuma osim same provokativnosti, ali ovo je prva pisana sasvim iskreno. Bravo!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 06.05.2008. 12.13.15
    Prvo, magistar sam društvenih nauka, a uskoro trebam da doktoriram. Magistrirao sam u Beču, a doktoriraću u Sorboni! Da bi uopšte mogli da polemišemo o tome koliko su kosmopolitizam i šovinizam slični, pretpostavka je da moj sagovornik zna šta se podrazumeva pod egoističkom psihologijom. I da, umalo da zaboravim! Za pojam egoističke psihologije prvi put sam čuo na studijama u Beču!Što se tiče umetnosti, pa kroz istoriju umetnost je oduvek bila u službi establišmenta, a tek se sa pojavom rokenrola ozbiljnije otrgla kontroli! Dovoljno je pogledati renesansu i sva ta silna umetnička dela, kako i gdje se nalaze, pa da ti sve bude jasno...Dobro, doduše i ekspresionisti, dadaisti, i pojedinini avangardni apstraktni umetnici su bili pomalo izvan kontrole...Inače, gospodin Krakov je prilično uspešan undergraund umetnik, pa se ovo sa establišmentom ne odnosi na njega, a što se Tine tiče, pa meni se sve čini da je ona ili član LDP-a ili je u nekoj studentskoj organizaciji, pa se prepoznala...
  • Gravatar for borislav
    borislav (gost) | 06.05.2008. 13.53.37
    Krako, rekao sam da je prvenstvenost tvog "off-plana" po sili aktuelnosti (to je jasno), ali i po sili tvojih kategoričkih sudova koji se tek tu pojavljuju i tako izbijaju u prvi plan, a ovo nije nikakvo otkriće moje originalne dubinske analize tvog teksta, nego je očigledno. Otud komentari skoro isključivo na taj plan; ti ga možeš i dalje zvati off-planom, ali njegova sugestivnost (i simptomatičnost) su veće od onoga što nam predlažeš kao glavni plan teksta. I ja bih mogao tebe, po navodnoj analogiji stila, da poistovetim sa nekim (bilo kim), i da ti pripišem genetsku vezu sa stilom, sadržinom, i zaključcima te osobe, i tvoj govor proglasim za eholaliju njenih teza. Ali to je glupo. I nepošteno je u elementarnoj logici da dokaz nije izveden nego udešen u odnosu na interes. Upravo to je oblik najvulgarnije politike. A lično mislim da se baš tu dovodi lični kredibilitet u pitanje (kredibilitet sopstvenog mišljenja), i to mnogo pre bilo kog stvaralaštva i angažovanja čoveka (umetnika). Zaista se ne bavim pretpostavkama o kompromitovanim privatnim interesima radi kojih je neko angažovan; nisam pomislio ni da si ti primio svinjske polutke, niti bilo ko sa plakata Kosovo je Srbija. Ali zašto bi bilo drugačije za one koji o Kosovu misle drugačije? A bio sam naravno najosetljiviji na tvoj sud o kredibilitetu drugih koji si zaključio sudbonosnim sudom da im više ni Bog ne može pomoći. Ili se tvoj baš najpretežniji sud samo slučajno provukao kroz automatizam tona i stila govora? U tvojoj postavci, u kojoj se razmećeš božanskim autoritetom, oni su underdogs, i zato ih branim od tvoje postavke.
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 06.05.2008. 13.57.17
    anoninam: kako jedan magistar drustvenih nauka a uskoro doktor Sorbone moze da se slozi sa tako ogranicenim stavovima gospodina Krakova? cisto sumnjam da bi jedan doktor uzeo u odbranu ovakav prazan tekst nekog tamo srpskog talibana. nekim ljudima stvarno dzaba sva skola! vrlo dobro znam ko je gospodin Krakov, svaka mu cast! culismo sve njegove hitove :))) A, da, blam je imati hit. lepo je to sto se vi skolujete po Evropi a ja treba da sanjam od cega cu detetu da kupim cipele jer ce vasa politicka indiferentnost da nam dovede olos na vlast. vi zaista ne vidite izgleda sta je real life od silnih ideala. I, da, jesam clan LDPa, naravno. pa necu valjda da budem politicki neaktivna u ovakvoj zemlji i u ovom vremenu. moram da se brinem za buducnost moje dece. nece valjda da mu jednog dana predaju ljudi poput Vas! Nietzsche: ovi sprski talibani slabo razumeju sta je ironija, iako su mnogi pozavrsavali knjizevnost (naravno srpsku, gde se procitao i poneki Rus). Zar nisi znao da je sad "in" medju mladjim sprskim intelektualcima da si antiglobalista. i pederski je da si simpatizer LDPa.
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 06.05.2008. 14.57.18
    Tino, a da ti nisi ona Tijana iz Krakovljeve knjige? :) Krako, sta ti kazes?
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 06.05.2008. 15.21.21
    Gde ima politike, ima i gomile komentara - u ovoj zemlji jednostavno je nemoguće od toga pobeci. I ne samo da je nemoguce, vec je i neodgovorno: zato sto se pod politikom u Srbiji ne podrazumevaju pitanja tipa "da li ce porezi biti za koji procenat manji ili veci" vec pitanja koja u velikoj meri odredjuju buducnost zemlje, nase zivote i zivote nase dece. Voleo bih da verujem da za ovaj narod jos uvek ima nade, ali kada naidjem na razmisljanje ljudi kao sto je g-din K(om)rakov, za koga bi se, makar zbog medija za koji pise, pretpostavilo da ima kosmopolitski duh - kada vidim da se i kod takvih ljudi primio pelcer svetske zavere protiv Srba - najlepsih, najpametnijih, najpoštenijih, potpuno nedužnih, sa dušom i srcem na Kosovu - uveravam se da je bolje bežati jer nam nema spasa od sopstvene gluposti, samoljublja, samosažaljenja i samozavaravanja. Ono sto je karakteristicno za razmisljanje V. Krakova neko bi nazvao nedoslednošću, neko nedostatkom jasne ideje, a neko licemerjem. Iako je osnovna teza teksta da je „jednom umetnost htela da menja svet“ dok se danas (i to je glavna zamerka) svela na puku zabavu za jednokratnu upotrebu, Krakov ipak proziva rokere koji su podržali jednu političku opciju. Kao opravdanje stoji: „nedostojno je umetnika da stavi svoju umetnost u sluzbu politike”, i zato što je to, jednostavno, “bljak”. Ove kontradiktornosti (da ne kažem besmislice) vec su odlicno analizirali AF i borislav – sve što je Krakov uspeo da iznese u odbranu svojih stavova jeste, uprkos delkarativnom svrstavanju medju apstinente na izborima, jasno stavljanje na stranu “onih što nisu radikali, ali razmišljaju i delaju potpuno isto kao oni” (jer radikali su takodje bljak) i, cinizmom zamaskirano, ispoljavanje frustracija zbog neuspeha sopstvene muzičke karijere. Krakov se samodefinisao kao “patriota, a levicar, i to ne u sps-jul fonu nego u smislu globalne levice” i po njemu je glavni neprijatelj “veliki, globalni Vavilon koji gazi svaku pravdu ovog sveta i pokazuje svoju brutalnu silu na svakom koraku”. Nisam čitao “Leposavu”, ali pretpostavljam da je Evropa deo tog zlog Vavilona, pa se zato Krakov protivi ulasku u EU. Baš kao i kod određenja sebe kao patriote, a levičara “u smislu globalne levice” (?!?!?!?), i ovde Krakov ispoljava svoje romantično-idealističke, a u suštini nebulozne predstave, zato što alternativa putu ka Evropi (o ulasku je prerano pričati) nije nekakva ponosita, nezavisna, celovita i slobodna Srbija, već Srbija kao talac Rusije i sopstvenih beskrupuloznih političara i “biznismena” koji će, bez standarda koje propisuje EU, moći da rade šta hoće a da se ne obaziru na nekakva “ljudska prava” i privredne zakone. Verujem da niko ovde, pa i uopšte u javnom i politickom životu, ne misli loše Srbiji i njenim gradjanima. Razlika je u tome cija vizija Srbiju vodi napred, a cija je gura u propast. Druga razlika je u odgovoru na pitanje ko ce, bez obzira na nacelno dobre namere, dobrobiti zemlje i ljudi pretpostaviti svoj novcanik, svoje interese ili iluzije o sopstvenoj istorijskoj ulozi. Ova pitanja nisu ni naivna, ni nebitna – ako neko već tvrdi da niko od političara nije dovoljno dobar da zasluži njegov glas i samim tim priznaje da nije u stanju da uoči te razlike, onda treba da se uzdrži od napada na jednu od strana, zato što se tako automatski svrstava na drugu: sve drugo je neodgovorno i/ili licemerno.
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 06.05.2008. 16.01.34
    Dedbit Hoćemo li u suprotnoj varijanti biti taoci standarda koje propisuje EU ?
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 06.05.2008. 16.07.32
    Anonimni magistar iz Beča, a uskoro i doktor sa Sorbone (sa sve uzvičnikom) i to društvenih nauka (kojih? svih?) gotovo je sigurno izmislio svoj CV – može mu se, kad je anoniman. Tina, nije njegova podrška Krakinim stavovima ono što ga odaje (akademska titula ne znači imunost na glupost, bar kad je politika u pitanju), već stil i argumentacija: koji bi se magistar u diskusiji na internetu hvalio neproverljivim titulama, služio se opskurnim terminima kao što je “egoistička psihologija”, da bi u nastavku rasprave zbog nepoznavanja te problematične teorije diskvalifikovao sagovornika, a odmah zatim i priznao njenu opskurnost (u njegovoj interpretaciji to je, naravno, stvar ekskluzivnog obrazovanja)? Možda magistar kalibra Selje Ilića? A i ostalo što je napisao podjednako je nesuvislo. Tebi, Tina, svaka čast – zbog ljudi kao što si ti ne treba odustajati:)
  • Gravatar for kad je vec rec o tekstu i citanju
    kad je vec rec o tekstu i citanju (gost) | 06.05.2008. 18.05.41
    krako (a i sorbonac), nadam se da ste stigli u citanju knjiga i do modernijih teorija (dekonstrukcija, studije roda...) ili je i to "zapadno zlo" pa ste preskocili? Krako, da jesi, ne bi tako sudio o znacaju, kako kazes off-a tvog teksta. on se, kao sto vidis, moze pokazati i kao glavni pokretac, motivacija pisanja i to sasvim legitimno. u svakom slucaju je to primer kojim dokazujes tezu (hajde da ti progledam kroz prste to sto si uzeo svoj politicki stav kao gotov primer). sorbonac, generalizacija koju si napravio o umetnosti je nedostojna zvanja koje posedujes, pokusaj to na ispitu. srdacnan pozdrav
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 06.05.2008. 20.44.26
    Zamislite samo izraz lica Bruca Springsteena kad bude cuo da sta je Kraka iz brdovite Srbije rekao za njega i njegov kredibilitet! Nece Bruce moci da spava zbog sikiracije! Nije vazno sto ga je TIME (u najnovijem broju) ubrojao u 100 najuticajnijih ljudi na svetu. To je manje vazno. Vazno je sta Kraka kaze! Ah, da, zaboravila sam da srpski antiglobalisti ne citaju TIME, ne ni slucajno! Oni citaju mnogo pametnije stvari, ustvari oni ne moraju nista ni da citaju, kroz njih sam Bog (Sloba Milosevic) zbori: Nece Srbijom upravljati tudja ruka! Salu na stranu, iako je Deadbeat sve lepo objasno, moram jos da komentarisem. Moram da objasnim zasto uopse ovde komentarisem tekst nekog samozvanog umetnika i samozvanog kriticara ili sta je vec sve gospodin Krakov. Jednostavno mi je vise dosta svih tih samozvanih pametnjakovica koji daju sebi za pravo da sole pamet, pa zar i na Popboksu! Osecam se ugrozenom i to ne vise od matoraca kojima je Sloba isprao mozak, vec sad i od svojih vrsnjaka koji su se pretvorili u isfrustrirane paranoike. Sta se to desilo? Kakvo je to mesto ova nesrecna Srbija kada prilično uspešan undergraund umetnik (kako rece Anonimni Sorbonac za crnog Kraku) ima iste ideje i stavove poput clana Obraza? Da li je to normalno ili ja nisam u toku? Kada je moja genercija postala zadojena nacionalizmom? Gde sam ja bila? To me plasi i ne znam sta da radim. Da li mi sto “prizeljkujemo” da nasa Velika Srbija bude mala kolonija, treba da se sto pre odselimo? Izgleda da nema ovde mesta za nas. Jos ako, ne daj Boze, slusamo Pet Shop Boys ili Miku, bolje da se odreknemo svetog imena Srpskog. Ili jednostavno da cutimo i da se tesimo da ce proci i njihovo.
  • Gravatar for Ivan Krokovski
    Ivan Krokovski (gost) | 07.05.2008. 00.56.37
    Smatram da je pop kultura neprijatelj pesme i neka ide do djavola.
  • Gravatar for tina/deadbeat/openyourmind...
    tina/deadbeat/openyourmind... (gost) | 07.05.2008. 02.40.07
    ...ili zasto pametni u ovoj zemlji uglavnom cute... krako, svaka cast na hrabrosti!
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 07.05.2008. 08.33.24
    Odlično! Vidim da je Krakin tekst bio pun pogodak! Prvo, Borislave prvi post ti je bio jako intligentan i otvorio je brojna pitanja, ali ti je ovaj drugi presipanje iz šupljeg u prazno. Bez ljutnje molim, ali zaista je tako! Drugo, što se tiče toga da će nečija politička indiferentnost da nam dovede ološe na vlast, pa upravo sam o tome i govorio. Jednom prilikom su me na ulicama Novog Sada zaustavili agitatori LDP-a i dali mi neki upitnik da popunim. Nakon što sam dao odgovore na postavljena pitanja i kada su oni sabrali tamo neke poene, ispalo je da sam ja po svemu zreo za članstvu u toj stranci. Kada su me pitali zašto se ne učlanim, odgovorio sam da kao samosvesna ličnost ne mogu da dopustim eroziju svog ličnog i profesionalnog integriteta, tako što ću sebi dopustiti da me vodi dramaturg koji nikada u životu nije napisao ni jednu dramu. Kakav predsednik, takvo i članstvo! Ne želim da budem u društvu takvih ljudi! Alo bre, Đinđić je bio doktor filozofije, govorio je tri jezika, i ne samo govorio, nego i mislio na njima, a ko su to uspešni članovi LDP-a? Treće, ovaj car što misli da sam izmislio svoj CV i još dodaje da to sebi mogu priuštiti pošto sam anoniman: Izvini molim te, nisam znao da davanjem sebi nadimka, prestaješ da budeš anoniman. Ti me možeš zvati Dr. Kadžija, a zašto sam anoniman to sam već objasnio. Jedan od razologa zašto sam anoniman, jeste i taj da ne bi ispalo da se hvalim svojim titulama, pošto za mene havaliti se svojom pameću, znači isto kao hvaliti se što imaš dve ruke, dva oka, dve noge i glavu. Što si tiče magistarske titule ona je iz oblasti ekonomije, a ova doktorska će, barem se nadam biti iz oblasti socijologije. Reći za termin egoistička psihologija da je opskuran (nejasan, nerazumljiv) može zaista samo neko ko, kao što je i sam priznao, ne razume materiju o kojoj inače donosi kritički sud i bez prehodnog razumevanja je diskvalifikuje. Što se tiče umetnosti, pa moj stav, za razliku stava o egoističkoj psihologiji, nije zasnovan na naučno potvrđenim činjenicama, ali nadam se da ću jednoga dana napisati naučni rad koji će pokušati da potvrdi moju hipotezu da je umetnost kroz vekove, u najvećem broju slučajeva, predstavljala infuziju za posrnuli establišment, ili glavno oružje za ustoličenje novog (čast izuzecima, ali to je već kontrakultura i kontraumetnost). Za sve ove kosmopolite, evo nekoliko razloga zašto sam protiv evropeizacije i glopalizacije: prvo, univerzalne evropske vrednsoti (ljudska prava, pravo na slobodu izražavanja, pravo na seksualno opredeljenje itd.) su ustvari univerzalne vrednsoti čovečanstva, a ne neka franšiza u vlasništvu EU ili SAD, a drugo, pa za godinu dana vladavine demokratije u Iraku, ubijeno je više ljudi nego za trideset godina Sadamove vladavine, uz to ću parafrazirati Dostojevskog (bez namere da zvučim pametno) koji je rekao da nema te ideologije koja vredi jedne jedine dečije suze, a kamoli prolivene kapi krvi. Molim članove LDP-a da barem pokušaju sa jednim emotivnim otklonom da donose sud o kvalitetu nečijeg umetničkog rada, kao i moralnom integritetu umetnika na čiju ličnost i stavove su se obrušili jer ne pripada njihovoj organizaciji, a znamo dobro za staru srpsku političku parolu: Ko nije sa nama, protiv nas je. Pozdrav za Kraku, i samo napred care, ovi ti nisu ni do kolena.
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 07.05.2008. 09.52.52
    O, presveti Dr. Kadzio! Kazi nam sta da radimo sa ovom nasom Srbijom! Kazi nama malima za koga da glasamo? Kazi kako da sprecimo dalje prolivanje sprskih suza i svete srpske krvi! Prosvetli na Kadzio! O, Kadzio! Ne daj turcima da nas opet uzjasu!
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 07.05.2008. 10.15.12
    Pa ti glasaj za LDP, a i ja ću za LDP kada Vam predsednik bude neki doktor nauka ili milioner/milijarder koji u politiku ušao da stečeno znanje iskoristi za unapređenje funkcionisanja društvene zajednice kojoj pripada. Moja savest mi jednostavno ne dozvoljava da glasam za stranku čiji je predsednik čovek bez ikakvih profesionalnih rezultata. Sigurno neću glasati za stranku čiji je član, npr. naš proslavljeni režiser Paskaljević, koji dođe iz Pariza i duhu najboljeg snobizma kaže nam da je BG jedina evropska metropola koja nema prihvatilište za pse, a pri tome smetne sa uma činjenicu da BG nema ni prihvatilište za nezbrinutu decu. Ali je.. ga, nije baš u modi da se neki umetnik bori za decu, nego onako ko Pamela Anderson za pse, mačke, iguane, zamorčad itd. Protiv takve Evrope sam ja, i protiv donošenja suda o stepenu razvoja nekog naroda prema tome koliko je sličan tebi samom!
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 07.05.2008. 10.40.38
    lepo te pitam presveti Kadzio za koga da glasam. lepo mi reci, lepi moj Kadzio. nemoj mi se pravdat, vec pravo reci, junace moj. sta narod da radi? kome da se moli, cemu da se nada? reci nam Kadzio, o Kadzio! ocemo li za nasega Tomu, oj za Velju junackog sina, ili za mladjanog Borisa? pomozi, ucitelju nas! ako nam ti ne pomognes, moracemo Ruse drage zvat! Zato, iskreno zbori!
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 07.05.2008. 12.28.00
    Iako Popboks kaze „Reagovanje na objavljene komentare nije izričito zabranjeno, ali smatramo da je za interakciju te vrste praktičniji forum”, ova kolumna, s’pravom, predstavlja izuzetak. Izuzetna je po tome što se, kroz nju, i na mesto namenjeno popularnoj kulturi uvukla politika – to je zasluga autora kolumne. Izuzetna je i po broju komentara – što se moglo i očekivati. I kao i svaka politička forum/blog diskusija, i ova se rasplinjuje, razvodnjava, svako gura svoju priču, raspaljuju se emocije, padaju prozivke, poneki argument i mnogo više konstrukcija i proizvoljnih teorija. Koji je smisao svega toga – ne bih znao. Uprkos tome, moram da komentarišem zato što su ovde pokrenuta pitanja koja su mnogo ozbiljnija od profesionalnih kvalifikacija Čede Jovanovića, akademskih titula anonimnih komentatora, pa i umetničkih dosega Krake ili ona dva nesrećna rokera. Za mene (i mnoge druge), pitanje približavanja Evropi jeste pitanje opstanka. Provokacija je nastala kada su se Krakov i njegovi istomišljenici otvoreno deklarisali protiv puta ka EU. Ne znam šta u njihovoj svesti predstavlja pitanje “da li si za Evropu” – jedna tačna stvar koju je dr Kalašnjikov izneo jeste da Srbija neće ući u Evropu još mnogo, mnogo godina. Dakle, preciznija formulacija tog pitanja bila bi “da li smatraš da Srbija treba da teži evropskim standardima u pogledu obrazovanja, zdravstva, ljudskih prava, ekonomije – uopšte, da li bi kvalitet života građana Srbije trebalo da teži evropskom? Naglašavam da se ovde radi o težnji, dakle dugogodišnjem naporima i radu na menjanju srpskog sistema, navika i mentaliteta, koji bi za rezultat imali bolji život njenih građana – ulazak u Evropu bio bi samo posledica (može se reći da u ovom slučaju sredstvo opravdava cilj). Naravno, uvek se može dovesti u pitanje kakav je to život koji Evropa nudi – i tu se uvek nadju “globalni levičari” da mudruju o nehumanim korporacijama, rintanju po ceo dan i nedostatku “duhovnosti”. Ali, opet pitam – koja je alternativa? Niko ovde nije izneo ni jedan racionalan argument u prilog tvrdnje da će građanima Srbije biti bolje bez Evrope. Možda mislite da u Rusiji, Kini ili Kubi žive bolje? Koja je to utopija kojoj težite? Naravno, gde je priča o Evropi, tu je i priča o Kosovu. U ranijem komentaru na Popboksu Kraka daje svoje vidjenje rešenja “kosovskog problema”: “Ako im drzava u kojoj zivimo vrati gradjanska prava i ako im ponudi ono najelementarnije - zaposlenje, ucenje i lecenje, raspolozenje Albanaca ce se vremenom promeniti.... A drugi, podjednako vazan deo resenja je da te iste nase glave podsete nase politicare da budu drzavnici a ne vrsioci duznosti, i da se postaraju da i nasi sugradjani albanske nacionalnosti POZELE da budu drzavljani Srbije, da osete da su nam potrebni i da su ako ne bas od srca dobrodosli, onda bar prihvatljivi.” Ovo je lepo i dobro (o terminu “prihvatljivi” bi se moglo raspravljati) ali, nažalost, tako je trebalo razmišljati pre mnogo, mnogo godina – sada je više nego kasno, i to je valjda svima jasno. Situacija je takva da sada mi to moramo da tražimo od Albanaca, iako se sami nismo tako ponašali. I moramo da shvatimo da, bez obzira što Srbi sebe doživljavaju kao žrtve, nas svet vidi drugačije – zbog mnogo godina, u najmanju ruku bahate i glupe, a može se reći i zločinačke politike. I to ne može da prođe bez posledica. Niko ne kaže da treba da se radujemo što se Kosovo otcepilo, ali treba stvari sagledati malo objektivnije i izvan perpektive “srpstva”. Da završim – lepo je biti “patriota i antiglobalista”, ali se razmišljanje koje odatle proizilazi (barem u Krakinoj viziji patriotizma i antiglobalizma) više temelji na željama nego na realnosti. A realnost je da za koji dan imamo izbore, i da Kraka (i još neki komentatori) zastupa apstinenciju – uglavnom zato što nijedna od ponuđenih opcija “nije dovoljno dobra”. E pa, izvinite gospodo – vi ste pravi snobovi, a ono što propagirate može da upropasti mnogo, mnogo života, i zato ne mogu da ćutim. Mnogo bi poštenije bilo da se otvoreno svrstate uz one koji bi da nastave autističnu politiku Slobe i dr. Kalašnjikova, ili uz agresivno-šizofrene radikale (jer oni su to što jesu, bez obzira kako se trenutno predstavljaju) i preuzmete odgovornost za svoje stavove, nego što perfidno fingirate sopstvenu “moralnu neukaljanost”. Što se mene tiče, ja jesam za LDP – zato što smatram da je dobro da ojačaju kako bi naveli DS na distanciranje od DSS. Znači – 11. maja izađite i glasajte: za Evropu, nadam se:)
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 07.05.2008. 13.11.27
    Kakva količina gluposti na jednom mestu. To me podseti zašto sam se i bio "zarekao" da ću odustati od komentarisanaj. Ja ovde branim pravo na lični stav i nikome ne namećem da mora da misli kao i ja, te da se u skladu sa tim ponša. Nikoga ja ne optužujem da je izdajnik državnih interesa zato što će preskočiti izbore, prosto zato što je to njegovo pravo, isto kao što je nečije pravo da na njima glasa. Za razliku od nekih. Umetnik nema pravo, po mom skromnom mišljenju, da se odlučuje za ovu ili onu političku opciju, prosto zato što su one po samoj svojoj suštini isključive, a isključivost je majka svih gluposti. Slažem se sa konstataciojm: za mene (i mnoge druge), pitanje približavanja Evropi jeste pitanje opstanka. To je potpuno tačno i to si trebao odmah da naglasiš. Ali opstanak je često izbor između dva zla manjeg ili izmeđ goreg i lošeg. Problem je u tome što takvi izbori nikada neće nestati, ušli mi u EU ili ne. Na kraju krajeva, ostaje pojedinac, okrenut samom sebi i borbi za goli život. Ti mora da si neki član ili LDP-a ili neke studentske organizacije, dok tako vatreno braniš svoje stavove. Na kraju nagradno pitanje: šta je zajedičko za Vučića, Jovanovića i Dačića. Odgovor je: pa sva trojica su profesionalni političari i nikada nigdje nisu ni dana radili, kao što to radi sav normalan svet. Šta im je to omogućilo. Pa studentske organizacije koje funkcionišu po principu kursa kako zavesti mase i krasti ljude, a da te ne uhvate. I ni u ludilu ne bih glasao za radikale. Evo kako ja gledam na ove izbore: ako radikali pobede ima da ispaštaju svi i oni koji su glasali za radikale, i oni koji su bili protiv njih, tako da postoji mogućnost da ipak izađem na izbore i glasam za SRS, jer tako ću nauditi i jednima i drugima, a sam položaj mi se neće mnogo promeniti, bez obzira ko dođe na vlast. Uf, opet smo žestoko odlutali od teme. Je...a politika! Ovo je definitivno poslednji put da se Dr. Kadžija uključuje u komentarisanje bilo čega na Popboksu, upravo iz razloga koje sam objasniol. Krako moje iskreno izvinjenje što sam ti svojim egotripom "odvukao" članak od suštine. Čini mi se da sam popriličan krivac za to.
  • Gravatar for Srki
    Srki (gost) | 07.05.2008. 13.30.07
    Elem, mnogo je teških reči palo, ali čini mi se da je samo jedna apsolutna istina, a to je da se ljudima mora dati mogućnost da biraju da ne budu članovi neke stranke, a da ipak ostvare neki uspeh u životu. Ako ne promenimo tu našu nakaradnu matricu "uspeha" kraj će vrlo brzo nastupiti. I deadbeat je upravu kada kaže da je EU pitanje opstanka, ali su ovde u Srbiji pošteni ljudi saterani u tesnac ("rat trap"), ili da glasaju za Čedomira Jovanovića ili će biti krivi za propast Srbije. A šta ako Srbiju ne vredi spašavati? Pošto su i meni i LDP i SRS ideološki neprijatelji, stvarno mi deluje logično da glasam za SRS, jer će, u slučaju pobede, pristalice i jednih i drugih da pate. Uf, samo da Čedomir nije predsednik LDP-a, bez problema bi se opredelio za političku opciju. Tačno je, kakva predsednik, takvo i članstvo!
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 07.05.2008. 13.30.41
    Dr. Kazdio, ili ti je svraka popila mozak ili si mnogo mlad pa nisi okusio zivot. bilo koji UMETNIK ima pravo da radi sta zeli, on je slobodan da bira isto kao i ti. njegovo politicko opredeljenje nema veze sa njegovim delima, ukoliko je pravi umetnik. zato sam ti i rekla na pocetku da treba da procitas neku knjigu iz istorije umetnosti jer retko koji umetnik nije bio apolitican. a ne skreces sa teme uopste jer je jedini cilj krakinog besmislenog teksta o opstim temama o kojima se do sada toliko pisalo i diskutovalo, jeste upravo to da uvredi svoje kolege. ne znam iz kojih razloga, potpuno bespotrebno jer je do sad, koliko vidim, bio cenjen medju njima.
  • Gravatar for Radovan K.
    Radovan K. (gost) | 07.05.2008. 14.37.15
    Na koga misliš? Na Gintera Grasa, onog što je bio u SS divizijama, pa posle jedno 50 godina ćutanja, odlučio da propeva, a dotle je na sav glas kritikovao nacizam. Što se tiče opaske, da politicko opredeljenje političko opredeljenje nema veze sa njegovim delima, to samo dokazuje tezu o besmislenosti umetnosti, jer napisati nešto u šta sam ne veruješ, znači biti prvorazredan licemer. Ako je po tvome, šta onda fali Kusturici, đavolov šegrt je, a tolike je nagrade osvojio....
  • Gravatar for @đavolov šegrt
    @đavolov šegrt (gost) | 07.05.2008. 15.18.55
    zname te ptico :)))
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 07.05.2008. 15.23.36
    Deco, knjige u sake!!! Odmah! Mnogo ste propustili!
  • Gravatar for dirkomir "digler" jovanovich
    dirkomir "digler" jovanovich (gost) | 07.05.2008. 15.40.26
    @Tina a da i ti malo pljunes u sake, lutko?
  • Gravatar for Shako Polumenta
    Shako Polumenta (gost) | 07.05.2008. 15.50.40
    a da ti Tino uzmesh malo lopatu u ruke?
  • Gravatar for behemnot
    behemnot (gost) | 07.05.2008. 16.53.25
    E zbog ovakvih likova kao sto je Tina vala necu da glasam za LDP...
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 07.05.2008. 19.00.30
    @Tina Svakakve sam komplimente dobijao u zivotu, ali da sam polu- ili nepismen cuo sam samo od dvoje ljudi, mog nekadasnjeg urednika na Indeksu 202, Voje Zanetica i tebe. Srecom, odmah nakon toga isti tekst za koji je Voja rekao da je nepismen procitao je drugi urednik, Dragan Djilas, i sa odusevljenjem objavio. Za utehu, Voja je i mojoj tadasnjoj koleginici iz redakcije Biljani Srbljanovic rekao da je nepismena. Posto vidim da ti akademski kredencijali jako mnogo znace u zivotu, diplomirao sam svetsku, a ne srpsku knjizevnost, i specijalizovao medijske studije na Univerzitetu u Oslu, a kada mi realni zivot da malo slobodnog vremena, dovrsicu i odbraniti master na temu "Ljudski lik u ikonografiji od Fajuma do Cartoon Networka", takodje u Oslu. I da, za skolovanje u Norveskoj dobio sam stipendiju od norveske drzave, za koju mozes i ti da konkurises ako zelis. Istoriju umetnosti sam polozio kod Sretena Petkovica. Sam sam sebi dopustio luksuz da izjavim sta smatram da je zadatak umetnika, i moja izjava nikoga ni na sta ne obavezuje, vec sam zeleo da time pre svega umetnike navedem na razmisljanje. Ako te zulja to sto takav naoko utilitaristicki stav nisi procitala u knjigama, nego zatekla u tekstu nekog umetnika koji samim tim sto je iz Srbije automatski nema pojma sta pise, zao mi je, imam pravo na svoje misljenje i javno iznosenje istog, a ti me umesto etiketiranja opovrgni ako imas cime. Nisam ubedjen da sve znam, nego aktivno razmisljam o stvarima koje imaju veze sa mojim zivotom i ostavljam sebi pravo da za pet godina napisem ovaj isti tekst sa potpuno drugacijim zakljuchcima, ako budem osetio da sam pogresio ili me sled dogadjaja opovrgne. I nisam nikakav kriticar, nego licnost koja razmislja i svoje razmisljanje deli sa ostalima. Zao mi je sto se od mog razmisljanja osecas ugrozeno, odgrozi se slobodno, uopste nije opasno razmisljati, mozes i ti da probas. Zao mi je i sto ne mozes da kupis detetu cipele. Zaista, razumem sve o cemu govoris. Ovo je vec otislo predaleko u pogresnom smeru, ali kad su vec krenuli tako duboki i opsezni napadi na moju licnost, moram da iznesem i poneki detalj iz moje biografije koji direktno opovrgava to sto pises: od 1988 sam bio politicki aktivan u mnogo zajebanijim okolnostima nego ovo sada, misleci da time nesto menjam na bolje, ucestvovao sam u osnivanju prvih opozicionih organizacija kao sto su Udruzenje za jugoslovensku demokratsku inicijativu (iz kojeg je nastao GSS iz kojeg je nastao LDP), i Demokratske stranke (iz koje je nastalo nesto sto se isto zove kao ono u cijem sam osnivanju ucestvovao, sta god to bilo). Sa 20 godina i ja bih slicno reagovao kao ti na ovakav tekst kakav sam ovde objavio. Ali sada imam 38 i odredjenu kilometrazu i u pracenju politike i u umetnosti, a to sto sam sklon slobodnom razmisljanju vrlo brzo me je udaljilo od politickih partija. Cenim tvoju zelju da nesto promenis na bolje, i iskrenost s kojom me prozivas, ali zivi bili pa videli, razocaraces se u tvoju partiju i ti, prosto zato sto partije nisu ono sto pise u njihovim programima, nego poprista borbe za moc, privilegije i zadovoljavanje raznih egoisticnih ciljeva. Bezveze je sto moram i to da objasnjavam, ja sam kosmopolita, ne mislim nista ruzno i lose o pripadnicima bilo kog drugog naroda, naprotiv, mrzi me da navodom koliko imam prijatelja i kojih su sve nacionalnosti, boja koze, veroispovesti, politickih i seksualnih opredeljenja... Ali u LDPumlju, cim progovoris u odbranu svog naroda i svoje zemlje, odmah si nacionalista, taliban, obrazovac, frustrirani paranoik i cime si me jos sve okitila. Seti se sta je pisalo na prvoj stranici bukvara kad je nasa generacija posla u skolu: "Domovina se brani lepotom, domovina se brani znanjem, domovina se brani dobrotom i lepim vaspitanjem" - ja radim upravo to sto sam prvo naucio u skoli, branim svoju domovinu a ne napadam tudju. @Deadbeat Komrakov, pcelica za tebe… Ali ne znam ti pravo ime, zacas bih te presvuko u Simu Gajina ;) Neko te izbombarduje, otme ti ogroman deo teritorije, i taj neko je u stvari super i bas ti je prijatelj a ti si paranoik ako kazes nesto drugacije? Pa ja sam protiv Milosevica i onih pre njega bio celog zivota celim bicem, a ovi tvoji meni tras ogroman shrapnel od grafitne bombe na terasu, zamalo da poginem. Nije isto podrzati jednu politicku opciju i jednu politicku partiju, to je ogromna razlika. Npr. ja podrzavam prava Roma u Srbiji, ali sasvim je razlicita stvar da li cu pomagati gradnju montaznog objekta u jednom od beogradskih karton-sitija u kojem ce biti muzicka skola na romskom i slicne korisne stvari, ili cu doci sa nekom partijom da odsviram i otpevam neku pesmicu na predizbornoj promociji u tom istom karton-sitiju, uzeti za to parice od moje partije i otici da spavam. Radikali su groteskna karikatura, a DSS jako iskrivljena slika neke politicke opcije koja bi mi mozda i bila bliska kada bi uopste postojala u Srbiji – ono sto govore radikali i dss ima poneku zajednicku notu sa ovim sto ja govorim, bas kao sto i Kebina obrada “Paint it Black” ima iste note kao original, no, da li je g. Kojic manje shaban otkad je obradio Stonse, ili jos vise? Da li je gori onaj ko sve vreme laze, ili onaj ko uzme deo istine pa ga izopachi? Rekao bih da je veca stetocina onaj drugi, a to su pre svega radikali. Kako bi bilo lepo da oni prestanu da “brane” Srbiju… jer kao sto se kaze u citatu Dragana Lukica, domovina se brani lepotom,znanjem, dobrotom I lepim vaspitanjem, a ne rugobom, gluposcu, pokvarenoscu i prostaklukom kao sto oni cine. Kao sto sam i rekao, Srbija trenutno moze da bira samo izmedju zlog i goreg – da bude talac i kolonija SAD/EU ili talac i kolonija Rusije. Nisam mislio da reklamiram moj blog ovde, ali ukucaj ipak “Dve mame i zaliv svinja” u pretrazivac, pa ces videti sta o tome mislim. Bilo bi najbolje da ostanemo neutralni i u odnosu na jednu i na drugu stranu, ali problem je sto ove tvoje placa americka lova, a one druge ruska, a mi obicni gradjani smo samo stado za shishanje i klanje. @kad je vec rec o tekstu i citanju Da li mislis da je moguce diplomirati na odseku za Opstu knjizevnost I teoriju knjizevnosti a ne procitati Hajdegera, Deridu i jos mnostvo slicnih smaracha? Termin “zapadno zlo” lansirao je kod nas Dragos Kalajic, a rokenrol je po njemu jedan od osnovnih cinilaca tog zla. Ne mislis li da bih prilicno uskocio sebi u usta da se borim protiv nekakvog zapadnog zla a da sviram i pravim rok muziku celog zivota?
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 07.05.2008. 22.00.43
    ta nova levica je umrla `68. u parizu, londonu, beogradu, sanfrancisku...gde god. o tome je pisao i dilanbob u svojim hronikama. dalje, t. pancic se u jednoj od svojih nuspojava pozabavio tom temom antiglobalizma, antikapitalizma, gde otprilike kaze da su mu te devojcice i decki dragi, ali da ta njihova borba protiv globalizma ce imati smisla tek kada budemo deo tog globalnog sela, u suprotnom to izgleda kao kad svi vicu necemo u nato, a o tome nas niko nije ni pitao, jelte? a u polemiku o strankama ovdasnjim ne zelim da ulazim sa nekim ko ne zna da je, recimo svaka liberalna stranka po svojoj strukturi burzoaska, a da su komunisticka, socijaldemokratska radnicke i kao takve se prakticno ne mogu uporedjivati i analizirati bez osnovnih znanja iz pol. filozofije. a demokratija je samo istorijski kuriozitet koji u stvari nije ni postojao u nekom idealizovanom smislu kakvim se danas predstavlja
  • Gravatar for coach
    coach (gost) | 07.05.2008. 22.18.44
    Ohio je svakako snažnija pesma/poruka od Proči če i njihovo, no iz današnje perspektive ostaje vezana na određenu historijsku političku situaciju,a Proči če... ima (nadam se da-ne) rok upotrebe baš zato što nije toliko eksplicitna. Seven Nation Army je ok pesma ali je pre Honky Tonk Women nego God Save the Queen,to bi pre bila U novom mileniju (Damir Avdić). Nisam iz Srbije (zato sam i gramatički so-so) pa ne znam baš dobro šta nudi i ko je zapravo Čedomir Jovanović (Europa po svaku cenu, čini mi se) no izgleda mi da su si politički stavovi komentatora bliži nego što se po žučnoj (delimično več uvredljivoj)polemici da naslutiti, nadam se da (oni koji glasaju) izaberete manje zlo a što se političkih partija tiče, prosto po Štuliću: "dovoljna je jedna reč: ODJEBI! Inače text mi se čini ok, jedan od boljih u zadnje vreme, a šta vi mislite?, nešto se ne javljate
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 07.05.2008. 22.59.16
    Vidim da te je zaista pogodilo to sto smo rekli o tebi. Malo mi je zao kad vidim koliko si se uznemirio, ali mozda to i nije lose. Treba malo da se zamislis. Pun si kontradiktornosti. No, najvaznija stvar u svemu ovome je u tome sto meni ne smeta sta ti mislis i sto imas volje da svoja razmisljanja iskazes javno. To je ok. Meni smeta mesto gde si objavio ovaj tekst. SRAMOTA JE ZA POPBOKS. Mozes da se vredjas koliko hoces ali imas brate svoj blog, sajt, sta vec, pa pisi tamo sta ti je volja, objavljuj knjige, pravi pesme ali nije ti mesto na Popboxu. To je moje misljenje. A vidim i mnogih drugih. Verovatno ne mozes da shvatis zasto je to sramota. Recicu ti jednostavno da je mene bio stid nakon sto sam procitala tvoj tekst. Takvu emociju je izazvao tekst. Morala sam da reagujem, izvini, ali mogao si da ocekujes ovakve reakcije. Smorio si sa tim pricama o propasti rokenrola, losem uticaju MTVja na omladinu, globalizaciji i sta vec ne. Toliko puta vec zvakano sve to. Izvini, ali pricas kao neki matori drkos koji se razocarao u sve pa sad zali za prosloscu. Nije Popboks mesto za takve zalopojke. Objavi to na vidovdan.orgu ili na zvanicnom sajtu Ministarstva za Kosovo i Metohiju (gde si vec objavljivoa tekstove, pa se cudis sto te nazivam srpskim talibanom). Tu se nalaze tvoji istomisljenici. Naravno, najgora stvar je sto vredjas svoje kolege (koliko sam obavestena, ti umes i gitaru da sviras) jer oni imaju drugacije misljenje od tebe. Da li si svestan da si uvredio sve nase umetnike koji su se politicki angazovali. Zar ne mislis da je za politicku angazovanost danas potrebna hrabrost? Oni se bore, nadaju se da mogu da ucine nesto. Kazes da si politicki bio angazovan 90tih, i ja sam i mnogi drugi. Malo ko nije. A sad? Sta cemo sad? Sto si stao? Razocarao se. Svi smo se razocarali. I? Sada treba da pobegnemo od stvarnosti. Ako smo vec ostali ovde, borimo se kako znamo i umemo. Nema druge. Kako se ti boris za svoju domovinu? Tako sto pises protiv EU za rezimska glasila. Tako sto uvodis politiku na strane Popboksa, tako sto sudis o kredibilitetu umetnika ignorisuci njihova dela. To nije lepo vaspitanje, to nije dobrota. Vise lici na govor mrznje. Mozda ti to nije bio cilj, mozda ti se omaklo ali pogresio si, pa sad snosi posledice. Da si lepo taj sastav objavio na svom blogu, lepo ti niko nista ne bi zamerio. I mnogo je smesno da nakon svega, sebe nazivas kosmopolitom. Nismo svi ovde bas tolike ovce. Izvini, pretera ga. I na kraju, kolega dragi, ne znam te licno, (mada izgleda da si fin mladic ali cini mi se istrosen, uplasen) ali na osnovu izlozenog i dalje mislim da nisam pogresila kad sam rekla da si poluobrazovan. Bez ljutnje, to je moje licno misljenje. Zelim ti da nastavis svoje obrazovanje i da stvaras umetnost koja ce promenitit svet. Nabolje, nadam se!
  • Gravatar for 3OPAH
    3OPAH (gost) | 07.05.2008. 23.02.40
    Ah kako je nekima komično stalo da deluju učeno , nevoljena deca šta li ... Naravno za Boga miloga da levičari i liberali nisu isto ,ali jesu nasuprot nacionalističkoj desnici ,koju je ovde neko nevešto definisao kao politički blok sklon "ekstremnoj netoleranciji" .Da ponovim zaključak - istu količinu netolerancije smo kroz istoriju mogli videti i od levičara i od liberala. Važno je znati da stvari nisu crno - bele,te otud niko ne mora da dokazuje da je rodoljub a vido sveta , roker a obrazovan ili kako se grozi LDP - a mada pouzdano nije nacionalista . Odrastite malo, ne boli mnogo
  • Gravatar for spock
    spock (gost) | 08.05.2008. 09.03.35
    @Tina u istoj recenici kazes kako je tekst sramota, politizovan i sta ja znam sve vec nije a odmah nakon toga kazes da je duznost umetnika da se politicki izjasni...ej pa valjda je sloboda umetnika da se izjasni za koga je dal je za ldp,lsd,nlo, dss,ds,ufo njegova je stvar, al ne vi eu talibani neprihvatate da ljudi imaju razlicite stavove a to je najtuznije od svega....i vi ste mi neke tolerantne licnosti uh...uh...bolje sto kaze neko lopate u ruke i radite bre nesto.
  • Gravatar for Baja Mali Knindža
    Baja Mali Knindža (gost) | 08.05.2008. 09.07.39
    Teza da politički angažman umentika odvojen od njegovih dela je na toliko mnogo načina pogrešna, da ponekad pomislim da ne vredi trošiti reči na to. Međutim, osnovno i najvažnije jeste da je takav način razmišljanja tipičan za prosečnog pripadnika romanogermanske civilizacije. Npr. nije važno ko je proizvođač, nego koliko se dobro proizvod može prodati ili, u prevodu, nije važno što dvanestogodišnjaci u Maleziji rade 12 sati dnevno na proizvodnji Nike patika, nego je važno koliko profita takav način proizvodnje može doneti. To bi otprilike izgledalo ovako, umetnik piše roman u kome kritički sudi o zlostavljanju žena i o tome što društvo prećutno prihvata takvo ponašanje, a sam ponekad skine opasač sa svojih pantalona i udeli koju vaspitnu svojoj supruzi. Ccccc, licemerje je viruc ludila! "Mozes da se vredjas koliko hoces ali imas brate svoj blog, sajt, sta vec, pa pisi tamo sta ti je volja, objavljuj knjige, pravi pesme ali nije ti mesto na Popboxu". - Evo ovakva "demokratija" očekuje sve one koji drugačije misle, ako bi LDP nekim čudom došao na vlast.
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 08.05.2008. 10.03.27
    spock: problem je u tome sto Kraka u svom tekstu nije izneo svoj politicki stav, vec je vredjao one umetnike koji to jesu. evo sta je on napiso: "Kao što ni dvojici beogradskih rok muzičara koji se pojavljuju u predizbornom TV spotu za širenje dalje nekakvih virusa, ni onima koji su nastupali kao zagrevanje raje pred majka-Cecin nastup ispred Skupštine više ni Bog ne može da pomogne da povrate kredibilitet." OVO JE UVREDLJIVO i agresivno. Zbog toga sam rekla da mu nije mesto na Popboksu a ne zbog njegovih politickih stavova. a sto se tice lopate, da su se takvi poput Krake dohvatili iste nekada u zivotu, ne bi sad slinili nad Kosovom i srpstvom, vec bi cenili tudj i svoj rad. Baja Mali Knindža: a ti kao da si onaj pravi Baja sa ratista. Ti tek nemas pojma o cemu pricas. Po tebi sram bilo onog Bajrona sto je cinio incest, i Getea matorog razvratnika, a tek Tolstoja sto napravi toliko dece sa sluskinjama pored zive zene, a tek Dostojevskog (omiljenog pisca medju srpcadi) koji prokocka sav zenin novac, ili Vijona sto ubi coveka, da ne pominjemo Markiz de Sada ili Oskara Vajlda, ili narkomana Lenona ili sve ostale umetnike sirom sveta svih vremena. Dela su im prljava kao sto su i oni bili. Zar ne? Jel si na to mislio? Umetnici budite dobri, no, no! Znas, kada govoris o umetnosti, bografija umetnika je nevazna. Bitno je samo delo! hvala na komplimentu za ono da sam tipican pripadnik romanogermanske civilizacije. to mi laska. Mada bih sebe volela da definisem kao anglofila.
  • Gravatar for deadbeat
    deadbeat (gost) | 08.05.2008. 10.22.51
    Krako, malo je trulo da mi podmeces stvari kao sto je "ovi tvoji meni tras ogroman shrapnel od grafitne bombe na terasu, zamalo da poginem." Otkud ti da su to "moji". Moji su moja porodica, devojka i prijatelji - ni sve Srbe ne dozivljavam kao "moje" (odbijam da su zločinci, ubice i lopovi „moji“ samo zato što su Srbi), a kamoli Amerikance. Takvo etiketiranje upravo je ono što ne valja sa ovom zemljom: ne lelečem za Kosovom i protiv svetske nepravde – ergo, izdajnik sam. Ne kažem da sa druge strane nema sličnih prozivki u naletu strasti (eto, ti postade i Komrakov i taliban), ali targetiranje „izdajnika“ daleko je opasnije – da li treba da pominjem Ćuruviju, Đinđića, Anastasijevića... U tvojoj verziji to je relativno bezazleno, ali je problem što se takav stav manifestuje u daleko malignijim oblicima u celoj zemlji. U tom smislu, ne razumem ljude koji ti čestitaju na hrabrosti – kakva je hrabrost iznositi opšteprihvaćene teze o Srbima kao žrtvama nepravde. Hrabrost je suočiti se sa činjenicama, ma koliko one neprijatne bile; hrabrost je preuzeti odgovornost, boriti se za ono u šta veruješ, kad svi drugi veruju u nešto drugo i imaju odrešene ruke za razračunavanje sa neistomišljenicima. Možda bi tvoji stavovi bili hrabri izvan zemlje Srbije – možda se tamo ljudi ne bi slagali sa tobom, ali ti ni u jednom trenutku ne bi bila ugrožena bezbednost i život. U Srbiji, ko se usudi da misli drugačije mora da budem spreman na kaznu – zato što je izdajnik. A nije. Zato što mera patriotizma nije koliko te boli nepravda i otcepljenje Kosova već, kao što si lepo citirao: "Domovina se brani lepotom, domovina se brani znanjem, domovina se brani dobrotom i lepim vaspitanjem". Ja bih dodao i radom i mudrošću. Ni u jednom tenutku nisam zauzeo stav da je ono što se dešava Srbiji dobro, zasluženo ili pravedno – neću da ulazim u to. Ono što mene zanima jeste: šta ćemo dalje? Hoćemo da se durimo, svađamo se, izolujemo i time pucamo sebi u nogu, ili da pokušamo da uradimo najbolje u lošoj situaciji? Hoćemo li da izvučemo pouke iz prošlosti, ili ćemo da ponavljamo iste greške? Ono što ti propagiraš je odustajanje, prepuštanje drugima da odlučuju o tvojoj sudbini što je, u najmanju ruku, glupo. Ako ništa drugo, odričeš se prava na kritiku vlasti, ma kakva ona posle izbora bila. Nisi je ti birao, to se tebe ne tiče. Kod nas se smatra porazom menjati mišljenje – ljudi se opredele i posle toga se kao pijan plota drže svog izbora (stranke ili ličnosti). A normalno bi bilo da, baš zato što si glasao za određenu partiju, imaš pravo da je kritikuješ, pa i da je se odrekneš. Upozoravaš: razočaraćete se. Pa šta? Nisu Čeda, Tadić, Grobar ili Koštunjavi od Boga dati, pa da moram da ih obožavam bez obzira na njihove gluposti. Jednostavno, biram onog za koga smatram da radi u mom interesu (ili približno tome). Ako se ispostavi da sam pogrešio – i to je ljudski, sledeći put glasam drugačije. Demokratija nije savršena, ali, što rek’o Čerčil, najmanje je loša od svih sistema. Kažeš: “Srbija trenutno moze da bira samo izmedju zlog i goreg – da bude talac i kolonija SAD/EU ili talac i kolonija Rusije.” Tvrdiš da si indiferentan – po tome što si izborni apstinent, pretpostavilo bi se da smatraš da je sve to isto. Ali kad porediš SAD/EU (redosled bi trebalo da bude obrnut, jer Evropa nije uniformno naklonjena SAD, a mi ipak težimo Evropi a ne SAD) i Rusiju kažeš “između zlog i goreg”. Pa onda, kao što već i vrapci na grani znaju, “izaberi manje zlo” – umesto da dozvoliš da umesto tebe oni sa manje obrazovanja i manje pameti izaberu veće zlo.
  • Gravatar for Baja Mali Knindža
    Baja Mali Knindža (gost) | 08.05.2008. 10.59.23
    Pošto nisam bio dovoljno jasan, evo pojasniću. Samo kreten može misliti da su dela umetnika prljava, pošto mu je biografija prljava. Mislim da sam bio eksplicitan kada sam govorio o licemerju, a licemerje znači da jedno pišeš, a drugo govoriš. Kao npr. Ginter Grass kritičar nacizma, a sam pripadnik SS divizije i još to krije od javnosti. Zašto? Pa mnogi bi doveli njegov kredibilitet u pitanje ako bi rekao istinu. Drugim rečima, Dostojevski jeste bio kockar, ali je napisao i delo koje se zove Kockar i nije krio da je bio kockar. Šta ti znači to omiljeni pisac Srpčadi? Ako nije ova izjava rasistička, onda stvarno ne znam šta je? Znači li to da pošto nakaradni Srbi vole Dostojevskog da mu je i delo nakaradno? Za tvoju informaciju, pre nekoliko godina najugledniji svetski pisci za najbolje napisano prozno delo svih vremena izabrali Doh Kihota (moj lični favorit), a Dostojevski je u pomenutoj anketi izabran za najvećeg pisca svih vremena (zastupljen sa četiri dela), dok je Vilijem Šekspir (takođe veliki pisac) bio na drugom mestu, zastupljen sa 3 dela. Ti si tipičan predstavnik tzv. druge Srbije koja ima malograđansko shvatanje demokratije i ljudskih prava, te koja se u skladu sa tim rasistički odnosi prema pripadnicima sopstvenog naroda nazivajući ih Srpčad (tako su Turci zvali Srbe, aludirajući da liče na paščad) i mrzeći Dostojevskog koga čitav svet voli, samo zbog toga što ga je voleo i vladika Nikolaj Velimirović. Toliko o tome da o umetniku ne treba suditi po njegovim delima, jer činimi se da i nisi baš neko ko voli Dostojevskog, verovatno zbog toga što je bio vernik i hrišćanin. Vama EU fundamentalistima je valda nespojivo da neko može istovremeno da bude i vernik i nezavisan intelektualac! Za tvoju informaciju ja nisam nikakvo Srpče (pašče), nego prvo osoba sa imenom i prezimenom, pa onda vernik, pa onda hrišćanin, pa tek onda Srbin. I šta je tu sporno? PS. Da li si ti uživotu ikada išta drugo pročitila od Dostojevskog osim Zločina i kazne što je obavezn lektira u srednjim školama?
  • Gravatar for @Baja Mali Knindža
    @Baja Mali Knindža (gost) | 08.05.2008. 11.04.40
    zname te ptico :))) u bre sto je ovaj Kraka sebi dig'o cenu!
  • Gravatar for "targetiranje "
    "targetiranje " (gost) | 08.05.2008. 11.06.00
    izraz nedelje!
  • Gravatar for borislav
    borislav (gost) | 08.05.2008. 11.12.12
    On nam sada kaže da je "sve otišlo predaleko u pogrešnom smeru", i da mu je žao što se neko "od njegovog razmišljanja oseća ugrožen". Njemu naravno nije toliko žao. Niti oseća ikakvu odgovornost. On dobronamerno kaže "odgrozi se", kao da je neko zlonamerno sam sebe ugrozio. Kako smo dospeli tako daleko u pogrešnom smeru? I ko je za to odgovoran? Kraka nije hteo da se, kako u sigurnosti autoironije kaže, "pravi pametan", i nije više citirao Bodrijara. Tako, o problemu autentičnosti iskustva u cyber veku nismo dobili skoro ništa (osim citata Bodrijara), iako je izgledalo da Kraka ima nešto o tome da kaže. Prednji plan je ostao prazan, ali svoju potentnost i hrabrost je Kraka pokazao u svom odlučnom nastupu u off-planu. To je bio nastup vulgarnog oblika političkog mišljenja i delanja, iako on tvrdi da je distanciran od politike. Kada mu je bilo sugerisano da je kritika off-plana legitimna, gde je i motivacija teksta zapravo dovedena u pitanje, on je na "lične uvrede" odgovorio odbranom svog akademskog obrazovanja. Nije potrebno dalje tretirati off-plan. Njegova sadržina je otvoreno izneta u prednjem planu nekih drugih tekstova Vladimira Krakova, i otvorena je i neposredna motivacija tih tekstova. Tamo su njegove metafore izuzetno sugestivne (on misli "umetnički hrabre"); one su tu "da se kaže istina, da se imenuje pravi neprijatelj i da se stvari nazovu pravim imenima." Nije problem dešifrovati te metafore, one su jasne; ali za njega one nisu stilska figura, nego postupak kojim se stvarnost udešava prema interesu teze koju pisac izlaže. One su per-verzija stvarnosti. Tako Kraka Srbiju identifikuje sa Jovom da bi iz ove identifikacije sledila pravednost Srbije. Srbija je identifikovana sa Aveljom, iz čega sledi da je Srbija kamenovana a da su drugi Kain. Evropa je bezosećajna majka koja je u stanju da iskasapi svoje dete, odnosno nama amputira Kosovo, a Rusija je saosećajna majka koja oseća svu našu bol kao svoju. Radikali i LDP su svinje, odnosno jedno te isto. I tako sve u Krakinom pogledu-na-svet. On o sebi misli kao o umetniku nezavisnom od aktuelne politike i interesnih tokova novca, i izgleda za sebe veruje da je "ostatku" (nama, uprljanim političkim opredeljenjem) "nadmoćan snagom, visinom duše i prezirom" (kako govori Niče u svom Antihristu). On je još u odnosu na nas nadmoćan u godinama i iskustvu, i verovatno smo mi nezreli, naivni i glupi kada njegov emotivni profetizam o slobodnoj srpskoj pokrajini Kosovo (kao i priču o dve majke, kao i njegov off-plan) doživljavamo kao oblik najvulgarnije politike, a njega kao medium sprskog kolektivističkog identiteta koji se sada aktualizuje u ličnosti Vladimira Krakova i njegovom mišljenju i govoru, identično kao što se formuliše u tezama svake politike u Srbiji danas, osim LDPa: "Mo¬ja de¬ca će ho¬da¬ti slo¬bod¬no srp¬skom po¬kra¬ji¬nom Ko¬so¬vo, ili će to bi¬ti de¬ca mo¬je de¬ce. Ali, sve i dok ne mo¬gu da ho¬da¬ju slo¬bod¬no tu¬da, to je i da¬lje pred li¬cem Isti¬ne srp¬ska po¬kra¬ji¬na." U ovim rečima Vladimira Krakova, "naša (srpska) verzija istine" i "naša verzija istorije" se ustanovljavaju kao "lice Istine" (još jedno od njegovih razmetanja božanskim autoritetom). Zatim se na ovoj perverziji istine gradi atavistički projekat Krakovide Srbije (u duhu blagoslova SPC da "prva reč upućena novorođenom detetu bude "Kosovo"): nasledno generacijski prenositi čistokrvno srpski materijal podsvesti potreban da jednog dana u stvarnosti obistini srpski fantazam da je Kosovo "bilo i ostaće samo naše". Takav je njegov model istinske majčinske pedagogije. Da li ova pedagoška praksa takođe amputira nešto u biću deteta? Da li možda oštećuje asocijaciona vlakna u mozgu i amputira razum? Da li su upravo "srce", "duša" i "identitet" ugroženi ovom imputacijom njihove sadržine? "Neka ne traže od nas da pristanemo na nešto što je neljudsko zbog toga što je srpsko." Ovo su reči Čedomira Jovanovića, narkomanske svinje, kako ga doživljava Vladimir Krakov. Kraka ga opisuje kao beslovesnu životinju posebno poganu kada gazi (bisere) "Crkvu", "tradiciju" i "identitet". Neljudsko često uzima obličje ljudskog, svetog, crkvenog - ali Kraka ne sme da rizikuje svoje osnovne predstave i pretpostavke svog pogleda na svet (od kojih je jedna od najvažnijih baš ovakva predstava o Čedi). Mi smo svi pred izborom, i nema distanciranih, samo neodgovornih. (A mogući su razni izgovori za neodgovornost). Ja verujem da ljudskost i neljudskost nisu nacionalne suštine i porekla. Ljudsko ima suštinu i poreklo u božanskom, neljudsko u satanskom. Da off-plan prevedemo u prvi plan: Kraka nije distanciran. On čak uvodi kategoriju ljudi-svinja (to tumačimo kao ljude kojima je neljudskost prirodna), da bi neke ljude svrstao u svinje, onako kako to odgovara njegovim političkim standardima, i njihove suštine izjednačio. A on, Vladimir Krakov, nezavisni umetnik, muzičar, pisac, mislilac, teoretičar umetnosti i rok kritičar, ideolog antiglobalizma, globalni levičar i politički analitičar - odlučio je da ostane ono što je bio, "nadmoćan snagom, visinom duše i prezirom", navodno nezavisan, i odlučio je da ne glasa. Ja sam odabrao da budem zavisan od odgovornosti, slabiji snagom, unizim dušu do blata i svinjskog izmeta i ostanem bez kredibiliteta u Krakinim očima. Hrista radi, glasaću za LDP.
  • Gravatar for Znam te ptico :)))))
    Znam te ptico :))))) (gost) | 08.05.2008. 11.50.35
    Nisam primetio da Kraka bilo gde iznosi tezu o Srbima kao žrtvama nepravde.
  • Gravatar for Znam te puško :)))
    Znam te puško :))) (gost) | 08.05.2008. 12.00.23
    Super je sve ovo što Borislav piše, da nije samo jedne sitnice: Čedomir Jovanović (kao što neko reče: dramaturg kojin nije napisao nijednu dramu) je predsednik LDP, dakle lider, vođa, a on je njegov sledbenik. Kakva stranka, takvo i članstvo. Smem se opkladiti u svoju mesečnu platu koju zarađujem u američkoj kompaniji koja me je zaposlila zato što sam dobar radnik (valda) da je ovaj Borislav, pored toga što je član LDP-a, bio i član neke od studentskih organizacija u Srbiji. Inače, Borislave, naš suded Makedonije je do sada ispoštovala sve što je EU i SAD, a ništa bliže članstvu u EU nije od Srbije. Čak šta više? Bugari Makadenocima ne priznaju jezik, Srbi crkvu, Grci ime, Albanci državotvornost. EU niti je uradaila išta povodom toga, niti išta može uraditi. Lista zahteva se nastavlja...
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 08.05.2008. 12.12.37
    Baja Mali Knindža : smiri se, decko! niko ne dira “tvog” Dostojevskog. I otkud ti to da ga ja mrzim, naprotiv. Ja sam samo rekla da ga srpcad mnogo voli. Sta je tu lose? ti si sam ucitao sve drugo od silne mrznje prema ljudima kojima nije jedino stalo da budu srbi vec najpre ljudi. a kojoj ti Srbiji pripadas? Prvoj ili drugoj? jel postoji i treca Srbija? Otkud ti znas da sam ja pripadnik srpskog naroda, pa u ovoj zemlji zive i pripadnici drugih naroda. jos uvek, dok ih ne proteraju. nisam mislila na sve Srbe kad sam rekla srpcad (trebalo je bolje to da objasnim, sad vidim da je ispalo pogrdno, izvinjava se svim Srbima sveta), vec samo na one koji ispred svega isticu da su Srbi I koji su ogrezli u nacionalizam. a ti si se tu sam pronasao. i odmah Turci. Dokle taj strah od turaka? i, da, logicno, oni koji "ceznu" za EU su rasisti. Da mrzim Srbe odavno bih otisla odavde. Srba ima i losih i dobrih. Zar ne? da li verujes da neko ko je rodjen u Srbiji i zivi ceo svoj zivot u njoj a nije Srbin moze da voli ovu zemlju i njen narod. E, pa, moze. Ima nas takvih mnogo, a ponekad nas je strah od knindzi. A jesi li ti procitao ista drugo osim knjga sa te liste najuglednijih svetskih pisca? i izvini ako sam uvredila tvoja verska osecanja. to mi nije bio cilj. evo ti domaci zadatak: M.Crnjanski:Druga knjiga seoba i ponovo procitaj Dositeja. Pretpostavljam da Grasa ne zelis da citas.
  • Gravatar for Baja Mali Knindža
    Baja Mali Knindža (gost) | 08.05.2008. 12.49.02
    Pa tim "gore" što nisi Srpkinja, onda tvoj prezir prema Srbima ima jednu sasvim novu dimenziju. Nije ovde reč o bilo kakvo strahu od Turaka, nemam ništa protiv njih, nego je stvar u tome što su Turci Osmanlije tako pogrdno zvali Srbe, ali pošto ti nisi Srpkinja onda ti to ne možeš ni da razumeš. Mislim stvarno da nemaš pojma o čemu ti pričaš, dete?! Reći za sebe da si anglofil je šovinistička izjava! Šta to fali Slovenima, Arapima, Jevrejima? Stvar je u tome što da ti očigledno imaš problema sa identitetom, pa otuda onda iracionalna želja da budeš neko drugi. To se da lako uraditi. Iako se iz nadimka ne može zaključiti, ja sam veliki poštovalac američke kulture, iako ne želim da budem Amerikanac, kao što sam poštovalac arapske i afričke kulture, a ti lepo ako želiš da do mile volje ispoljavaš svoje isključivo anglofilstvo, uzmi američki "green card"! Sloboda izbora, to je jedna od blagodati tržišne ekonomije koju poštujem i volim! A izbor između EU i izolacije nije baš izbor.
  • Gravatar for shou mast go on
    shou mast go on (gost) | 08.05.2008. 13.10.29
    ama cirilica zakon!
  • Gravatar for Tina
    Tina (gost) | 08.05.2008. 13.41.16
    Baja Mali Knindža: Ne lozi se, Bajo! Jesam ja Srpkinja. Samo sam htela da vidim kako ces da se postavis prema nekom ko nije Srbin. Pokazao si se, svaka cast! A zasto je reći za sebe da si anglofil šovinistička izjava? Nisi shvatio dobro. Ja sam Srpkinja koja voli anglosaksonsku kulturu. Sto ne iskljucuje odmah da ne postujem svoju. Rekoh ti, procitaj opet Dositeja! Citaj malo i domacu knjizevnost, pa ce ti mnogo toga biti jasnije. Ali nece mene oterati takvi kao ti iz moje rodjene zemlje. Veliki srpski pozdrav! cmok
  • Gravatar for Fredi Perlman
    Fredi Perlman (gost) | 08.05.2008. 13.46.12
    I sve ovo zbog toga što je neko dirnuo u lik i delo jednog polumuzičara, koji je slučajno i eksponirani član buržoaske stranke liberalne u načelu, a autoritarne u praksi, pa sad zaslepljene i dezorijentisane, ali prilično ostrašćene aktivistkinje potežu nekakve patetične, zašećerene žanr slike i poderane cipele svoje nerođene dece i prebrojavaju spiskove (ne)pročitene obavezne literature na svetskoj književnosti ne bi li nekako zakamuflirale činjenicu da je pomenutom umetniku(?) od svog političkog angažmana umesto slobodoumne i nezavisne društvene kritičnosti ostala jedino brižlljivo sleđena partijska linija krajnje sumnjive ideološke pozadine (najsuroviji liberalni kapitalizam neinteligentno zamaskiran nekim levičarskim frazetinama i crvenim vizuelnim identitetom) i prilično fašistoidnog manira. S obzirom na bedan minuli rad gorepomenutog brodolomnog muzičarskog mediokriteta (stvara li on danas uopšte nešto, osim što izigrava krajnje bizaran dekor po buržoaskim partijskim poselima?) ,moglo bi se reći da neko, ko propadne u svemu drugom, ima poslednju šansu u politici. Čuće se za njega, partijski kadrovi će zdušno da ga brane, a evo vidimo i rado bi cenzurisali Popboks, a bogami i intelekt svakog sudeonika u raspravi pojedinačno bi očistili od ideja koje nisu na partijski overenom spisku dozvoljenih stavova samo kada ne bi bili jedna ovako marginalna i retrogradna politička grupacija. Bruka.
  • Gravatar for Dositej?
    Dositej? (gost) | 08.05.2008. 13.55.25
    masonska zavera?
  • Gravatar for Baja Mali Knindža
    Baja Mali Knindža (gost) | 08.05.2008. 14.37.53
    Jel to onaj Fredi što je doktorirao pravo u Beogradu?:-) najsuroviji liberalni kapitalizam neinteligentno zamaskiran nekim levičarskim frazetinama i crvenim vizuelnim identitetom - POTPISUJEM SVE NAPISANO. moglo bi se reći da neko, ko propadne u svemu drugom, ima poslednju šansu u politici - Tako je Fredi, to je rečenica koja se traži. Samo takvi se i bave politikom. U to sam siguran. Što se tiče Tine, pa pomislio sam da si Srpkinja, pošto je u mom vokabularu zaista strana reč da nazivam pogrdno pripadnike bilo kog naroda, što znači i svog sopstvenog. Nikada neko ko je ideološki ostrašćen i kome je mozak ispran partijskim sastancima, neće moći da shvati da ako neko smatra da je biti Srbin deo njegovog identiteta (sviđalo se to nekome ili ne), ne znači da mrzi bilo koga drugog. Što se tiče anglofilske kulture, ona nije niti bolja, niti gora od bilo koje kulture na ovom svetu i nema ama baš nikakve potrebe da je favorizuješ. CMOK, CMOK, CMOK. Vidiš, tri puta ko pravi Srbin :-). Govori "srbski" da te ceo svet razume.
  • Gravatar for Fredi Perlman
    Fredi Perlman (gost) | 08.05.2008. 15.14.51
    I pravo i ekonomiju, a posle radio neko vreme u Institutu za planiranje Kosova i Metohije:).
  • Gravatar for salebghouse
    salebghouse (gost) | 08.05.2008. 16.06.13
    Tino,da sam na Cedinom mestu dao bih ti mesto u skupstini.Ah,ti virusi...
  • Gravatar for kraka
    kraka (gost) | 08.05.2008. 17.05.12
    Izvinjavam se Vladi Divljanu i Gvozdenu ako su se nasli uvredjeni recenicom koja dovodi u pitanje njihov (umetnicki) kredibilitet u buducnosti. Nisam imao nameru da bilo koga uvredim, vec da navedem na razmisljanje. I ne mislim o Cedi to sto mi implementira Borislav, naprotiv, mislim da je normalan covek samo mi se njegova politika ne dopada. I jos jedno kratko objasnjenje: nisam pisao nikakav tekst za sajt Vlade, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju prenelo je tekst sa mog bloga uradivsi copy-paste, bez pitanja. Od toga nazalost nema zastite. Ako neko ne veruje neka pogleda datum objave na mom blogu (1.4.) i datum objave na sajtu ministarstva (18.4.). Vlasnik sajta vidovdan.org zatrazio je moju dozvolu da prenese tekst sa mog bloga, uredjivaci sajta ministarstva uradili su to bez mog odobrenja. Kad vidimo koliko nasa Vlada postuje neciju intelektualnu svojinu, sta da ocekujemo od drugih, manje vaznih institucija. Za Srbiju u Africi, Vladimir Krakov
  • Gravatar for Ivan Krokovski
    Ivan Krokovski (gost) | 08.05.2008. 17.10.18
    Ne mogu da verujem, kakva je to dilema rusija ili zapad? Rusija posto je postala amerika,tek joj se tad digao standard,ugled.U srbiji ljudi[ogromna vecina] bili smo zavidljivi siromasi,a po padu drustvenog koncepta koji se zvao komunizam postali smo potrosaci par excellence.Koncept nacionalni je nastao da bi lazno prevazisao klasne razlike,a danas u svetu postoji zarad forme kruzenja novca[u smislu jasnih jedinica,celija sveta].Ovde se on fura da bi se jeo umesto hleba,da bi oni koji su oteli sve mogli sacuvati oteto[konkurncije trenutno nema ne samo u ekonomskom vec i u kulturnom,duhovnom smislu].Kusta bi hteo ideju za novi film,a Kraka jednu jedinu top listu na nacionalnom kanalu,Zizek bi hteo kes i malo zbave,Handketu treba neko "ugrozen" kao i Bono Voxu,da njihova ceznja za "pravdom" izadje iz njih.
  • Gravatar for m.a.
    m.a. (gost) | 09.05.2008. 16.36.39
    sa krakom se umnogome slazem, pogotovo po pitanju njegovih ideala savrsenog, il bar najboljeg od ponudjenih ustrojstva drzave. Ono “globalna levica”, antiglobalizam i sl… sve je to meni jako lepo i drago, ali se ne slazem sa Krakom kod jednog drugog, uslovno receno bliskijeg i realnijeg pitanja. A to je pitanje prvih koraka ka ostvarivanuju tog ideala i prosto najefikasnijeg snalazenja u datoj situaciji: a po mom misljenju, to nam je ulazak u evropsku uniju. Stvarno se ne razumem u ekomojiu i ostalo sto EU implicira, a implicira MNOGO toga, ali nekako, laicki i iz daljine gledano, deluje mi da bi Kraka hteo da preskoci neke neophodne evolutivne korake svakog drustva, a pogotovo naseg. Da li se pita, na pr, zasto u zemljama naprednog ili kako se vec zove, kapitalizma postoji mnogo veci levicarski&antiglobalisticki pokret i svest nego u dr zemljama, pa cak i onima koje vode tzv levicarski lideri? Ono sto hocu da kazem je da ako zaista veruje da je takav sistem najbolji onda iz dva cisto logicka razloga treba da prvo prihvati Onaj drugi: prvo, ako je zaista na vrhu lestvice, onda se do njega ne dolazi sa dna, a mislim da se svi slazete da se tu trenutno nalazimo; Drugo, ako nismo ziveli u kapitalizmu, kako onda znamo da on nije najbolji? (I ostavite se molim vas napada tipa, “onda bi trebalo da isprobamo i fasizam, pa nacizam…" a zar nismo? Zar nije ceo svet?) Ukratko, da bismo odbacili jednu (ipak validnu, za razliku od fasizma) stranu, moramo prvo da je upoznamo, iskusimo i – prevazidjemo. No, ovo su vise neka teorijska pitanja i argumenti… prakticniji argument bi bio sledeci: takav ideal koji zastupa(mo) trazi izrazitu drzavnu snagu, stabilnost i prosperitet. Mi to nemamo, ocigledno, sami ne mozemo da ga stvorimo, a alternative tipa “rusija, kina & indija” su super ali nekako bespotrebno samoogranicavajuce za nas cilj, a to je za sada puko podizanje na noge. Dakle, DA u evropsku uniju kao polaznu stanicu, a dalje cemo videti… i NE sa Cedomirom Jovanovicem (ceda = EU?!?), ciji potpuno nehumani, izpervertirani kosmopolitizam ili sta vec (daj, kome nije bilo bar malo bolesno ono popravljanje prozora na ambasadi kao i skorasnje zahvaljivanje velikodusnoj EU?! – a sto se tice tog zahvaljivanja ne podseca li vas na jedan raniji slican cin, samo upucen na drugu stranu, rusiji, za naftni gasovod, od strane dragog nam Nikolica?) mozda deluje poletno i okrepljujuce u prvi mah, ali nema nikakvu perspektivu na duze staze. E da, bravo! pogodili ste! ja cu glasati za Tadica. Tadic nije car, genije, bog, the best of the best, najlepsi muskarac na svetu, vec samo neko za koga cu na predstojecim izborima glasati, jer kao sto je Borislav vrlo lepo rekao “Mi smo svi pred izborom, i nema distanciranih, samo neodgovornih”... ps: oprostite na nespretnom baratanju "opasnim" pojmovima kao sto su kapitalizam i sl, valjda je jasna glavna misao...
  • Gravatar for Popboks
    Popboks (gost) | 09.05.2008. 16.53.38
    Mala napomena: za vreme izborne tišine ne objavljujemo komentare u kojima se pominju aktuelni političari i stranke. Ukoliko ste poslali/pošaljete takav komentar, imajte u vidu da ćemo moći da ga objavimo tek nakon zatvaranja glasačkih mesta.
  • Gravatar for broj jedan
    broj jedan (gost) | 11.05.2008. 09.11.16
    hm, zanimljivo je koliko vremena ovih troje-cetvoro osoba, (incl. autor) posvetise ispraznom lupetanju i beskrajnom nadmudrivanju... sta bi oni radili da nije neta, foruma, bloga i mogucnosti komentarisanja? savet: napustite svoju sobu sa vecno upaljenim kompjuterom, izadjite malo napolje, ali ne samo na miting svog pulena, vazi?
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 11.05.2008. 18.30.56
    "Hrista radi, glasaću za ***". @ borislav: KAKAV KVALITETAN SASPENS!!!
  • Gravatar for Number two
    Number two (gost) | 11.05.2008. 18.50.18
    S tim sto kapiram da je od tih troje-cetvoro barem dvoje-troje autor. Neka, bar je covek u centru paznje, mora da mu imponuje, jer se iz teksta vidi da mu je to i bio jedini cilj.
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 11.05.2008. 21.51.37
    "Hrista radi, glasaću za ***". @ borislav: KAKAV KVALITETAN SASPENS!!! (Zaboravio sam da se potpišem i u pitanju je samocenzura)
  • Gravatar for mraka
    mraka (gost) | 19.05.2008. 20.17.13
    prvo, taj termin "generacijski" nekako mozda jeste podvala, da se ne bismo prepoznali u znacajnijim kulturoloskim savezima. mozda paralela young - nektarijevic nije ta. nego ko je bio suprotstavljena strana kulturi/umetnosti/pesnistvu jednog i drugog. ha! i negde dole najnize, najdublje, neobjavljeno, ali brizljivo zapisano, pojavice se pesme, rock stvari, spotovi, filmovi, 90ih i 2000ih o kojima bi trebalo pisati. i mozda prouciti malu grupu konzumenata te kulture.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna