Popboks - HORTON – Jimmy Hayward, Steve Martino - Moralna načela jednog slona [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.05.2008. 17:28 · 2

HORTON – Jimmy Hayward, Steve Martino

Moralna načela jednog slona

Suprotstavljanje autoritetima je toliko popularna tema u filmovima za decu i omladinu da se nameće pitanje kako je učiniti svežom. Šta se dešava kad ulogu buntovnika protiv društva preuzme dobroćudan i pomalo nespretan slon?

Sofija Vuković

Ocena:
6



6/10

Naslov originala: Horton Hears a Who
Scenario: Ted Geisel, Ken Daurio, Cinco Paul
Uloge: Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnett, Seth Rogen, Jonah Hill
Žanr: Animirani film za decu
Trajanje: 88 min.
Produkcija: SAD, 2008.

Pošto su postavile visoke standarde legendarnim hitom Ledeno doba (2002), ekipe studija Blue Sky i 20th Century Fox, na čelu s rediteljem i producentom Chrisom Wedgeom, adaptacijom u Americi kultne dečje knjige Dr Seussa pokušale su da probiju granice. Pompezno najavljivan, Horton je prva adaptacija nekog Dr Seussovog dela u potpunosti urađena danas toliko popularnom CGI tehnologijom. Nažalost, savršena animacija i izuzetno simpatičan glavni lik nisu dovoljni za stvaranje dobrog filma, naročito ako ga uporedimo sa Ledenim dobom.

Horton potvrđuje činjenicu da nije nimalo jednostavno popularnu knjigu prebaciti na film. S obzirom na to da radnja ove slikovnice za decu nije dovoljna da bi ispunila film od skoro 90 minuta, autori su pribegli određenim proširenjima, od kojih nisu sva podjednako uspešna.

HORTON – Jimmy Hayward, Steve Martino

S jedne strane, gledalac u filmu saznaje mnogo više o majušnom gradu Huvilu koji slon Horton otkriva na vrhu zrnca prašine, o kome u knjizi uglavnom govore maštovite ilustracije Dr Seussa. Animatori su te slike iskoristili kao inspiraciju za gradnju živopisnog sveta, tako da će deca & roditelji uživati u scenama u kojima se pojavljuju nesvakidašnja huvilska prevozna sredstva, razne neobične mašine ili gradonačelnikovih 96 ćerki.

I uopšte, ovaj film predstavlja fantastičan vizuelni utisak: počev od samog Hortona, preko ružičastog polja deteline u cvatu, do neverovatnih vijugavih zgrada Huvila… animacija sve vreme oduzima dah.

U netipično umerenom tumačenju Jima Carreyja, Horton je toplinom izraza i čvrstinom moralnih načela zaista lik koji osvaja. Međutim, tu dolazimo i do problema. Moralna dimenzija, koja neosporno postoji u Dr Seussovoj knjizi, u filmu je uglavljena u šablon suprotstavljanja autoritetu, i to ne naročito uspešno. Horton, čiji čvrst moralni stav odzvanja kroz izjavu: „Osoba je osoba, bez obzira na to koliko je mala“, suprotstavljen je autoritativnoj kengurici, čija se logika svodi na: „Ako nešto ne možeš da vidiš, čuješ ili osetiš, onda to ne postoji“. Ako tome dodamo i njen stav da Horton „kvari omladinu“, i način na koji su ostale životinje u šumi slepo zavedene njenom retorikom, jasno je da Horton tu dobija sokratovsku dimenziju.

Nažalost, preterano dramatizovanje, kao i potpuna jednodimenzionalnost Hortonovih protivnika na kraju potpuno banalizuju konflikt, a završnica, praćena sentimentalnim hitom iz 80-ih Can’t Fight This Feeling već prelazi granicu patetike. Ako još primetimo kako je prazan hod u razvoju radnje često popunjen potpuno neduhovitim šalama i povremeno iritantnim pokušajima da se priča iz 50-ih godina osavremeni, stiče se utisak da je sve što je šarmantno i osvajajuće u filmu, uključujući i stihovanu naraciju, proisteklo iz knjige Dr Seussa, dok su svi originalni napori scenarista razočaravajući.

Pošto su knjige Dr Seussa jedan od stubova američke književnosti za decu, generacije koje su odrasle i rastu na njima biće verna publika ovog filma uprkos svim njegovim nedostacima. Pošto kod nas nijedna od ovih knjiga nije prevedena, domaća publika će morati malo da progleda kroz prste autorima i pristupi filmu potpuno otvoreno ako želi da nesmetano uživa u Hortonovim avanturama.



Komentari

  • Gravatar for taksi
    taksi (gost) | 09.05.2008. 22.52.48
    Odlican crtani naravno, ali bez domace sinhronizacije upropastice ceo dozivljaj dakle gledajte original!
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 16.05.2008. 00.24.04
    Film je OK, kao i recenzija. Ali su zaista svi koje sam gledao u poslednje vreme bili bolji i duhovitiji: Happy Feat, Madagascar i posebno Over the Hedge.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi