Popboks - REC – Jaume Balaguero, Paco Plaza - Španski virus besa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 14.05.2008. 09:25 · 3

REC – Jaume Balaguero, Paco Plaza

Španski virus besa

Dok grad spava, vatrogasci dobijaju dojavu o čudnoj buci i vrištanju u jednoj trospratnici u centru Barselone. Polaze na zadatak, a ono što će uslediti prevazilazi i najgrozomornija viđenja u talasu novog horora

Igor Vasić

Ocena:
8



8/10

 

Scenario: Jaume Balaguero, Luis Berdejo
Uloge: Manuela Velasco, Ferran Terraza
Žanr: horor
Trajanje: 85 min.
Proizvodnja: Španija, 2007.

Da se odmah razumemo – REC nikada neće pohoditi srpske bioskope jer čak ni to što je neki film hit više ne znači da će imati kakvu-takvu ili ikakvu publiku, iako je u pitanju jedno od najboljih horor ostvarenja u poslednjih 20-ak godina. Iza kamere je stao jedan od najperspektivnijih evropskih autora današnjice, španski reditelj Jaume Balaguero, koji je i proteklih nekoliko godina dobrano preplašio publiku širom sveta svojim odličnim delima (Sleepless, Darkness, Fragile...).

Za razliku od prethodnih ostvarenja u kojima su glavne role uvek bile poverene holivudskim zvezdama, ovoga puta pred nama je čistokrvno špansko delo. Ljubiteljima filmova strave i užasa ono će priuštiti praznik za oči kakvih je prethodnih godina bilo tek da se nabroje na prste jedne ruke. Razlog za to je dobro poznata hiperprodukcija beskrvnih američkih horora koja je svakim novim naslovom činila da priča o dobrim primerima u svetu filmova strave i užasa izgubi svaki smisao.

REC – Jaume Balaguero, Paco Plaza

Televizijska ekipa emisije Dok grad spava koju čine dva člana (novinarka i kamerman) pravi reportažu o noćnom dežurstvu vatrogasne brigade. Tokom noći vatrogasci dobijaju dojavu o čudnoj buci i vrištanju u jednoj trospratnici u centru Barselone. S novinarima polaze na zadatak, a ono što će uslediti prevazilazi i najgrozomornija viđenja u talasu novog horora.

Balaguero prati filmske trendove, pa je REC snimljen u formi lažnog dokumentarca, na tragu uspeha sada već legendarnog Projekta: Veštice iz Blera ili nedavnog svetskog hita Kloverfield. No, za razliku od njih, u REC-u je pažljivo odabrana glumačka postava sastavljena od svih rasa i uzrasta koja svojim naturščičkim pristupom tera da verujete u ono što se dešava na ekranu.

Ljubitelji horora će zasigurno primetiti i pravi mali omaž kultnom filmu Dannyja Boylea 28 dana kasnije u načinu na koji su prikazani zaraženi stanari (za one koji nisu odgledali to Boyleovo remek-delo: nekontrolisani pokreti, jezivi krici koji lede krv u žilama) pomenute trospratnice, što samo pojačava stepen klaustrofobije i beznađa glavnih protagonista (jer, ruku na srce, nije isto bežati napuštenim Londonom i Britanijom i svesti kompletan film na samo tri sprata).

Kao i sve dobro u svetu filma što dolazi sa drugih kontinenata, i REC za koji mesec dobija holivudsku verziju, ovoga puta pod nazivom Quarantine, s Radetom Šerbedžijom u jednoj od glavnih rola. Pošto gro gorenavedene hiperprodukcije čine bezlični rimejci izvrsnih evropskih i azijskih horora, naravno da nije potrebno reći kojem carstvu da se priklonite!

 

Bez obzira na superlative kojima je okićen novi film Jaumea Balaguera, uvek će se pojaviti neka cepidlaka koja će mu pronaći dosta pozajmica iz drugih dela, poput više puta pominjanog Boyleovog filma ili bilo kog od dela rodonačelnika zombi-filmova Georgea Romeroa. No, ako to ne smeta običnom konzumentu željnom istinski dobrog horora, a to u (premalih) 75 minuta (deset minuta odbijte na odjavnu špicu) sa svakim snimljenim kadrom REC-a i te kako dobija, Jaume Balaguero slobodno može da upiše još jedno pozitivno brojanje u svoju impozantnu rediteljsku karijeru.



Komentari

  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 14.05.2008. 13.53.22
    Nisam čitao rivju, pošto je REC remek delo, a remek dela zasluzuju desetku. Korigujte ocenu.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 14.05.2008. 14.15.57
    Jedna moja prijateljica, kojoj sam narezao "[REC]" nije ni znala da je u pitanju horor, pocela je da ga gleda i ne mozete zamisliti kako je reagovala kada dolazi do cuvenog obrta u zgradi (od simpaticne komedije do brutalnog horora). Mislim da je sasvim u redu pozajmiti od uspesnih prethodnika pojedine elemente (Romero (u manjoj meri) i Boyle (u vecoj)) i intrepretirati ih drugacije. Ni 75 minuta nije malo, prisustvujete uzasu u realnom vremenu. Ovakvo resenje je vise nego savrseno, a efekat straha mnogo veci. Interesantno je da je i Romerov poslednji film, "Diary Of Dead", snimljen u slicnom dokumentaristickom maniru kao i "[REC]", ali u mnogo manjoj meri uspeva da uplasi, vec deluje vise kao drustvena kritika, ali ovog puta je ona jace izrazena nego u prethodnim filmovima iz serije o mrtvima ovog rezisera, a glavna funkcija horora je da nas zastrasi sto [REC] svakako cini.
  • Gravatar for parks
    parks (gost) | 14.05.2008. 20.11.52
    Ja ne vidim toliku slichnost sa Boyle-om... mislim da je najkljuchniji element Rec-a to shto se kamera pretvara u neophodno sredstvo za prezivljavanje (Blair Witch Project): kamera zauzima mesto ochiju likova u filmu. Isto tako mislim da je i besmisleno prichati o Cloverfield-u u kontekstu kome se spominje, kada je taj film sniman posle Rec-a. Romerov Diary of the Dead je verovatno najblizi film Rec-u u poslednje vreme (marko, ja bih rekao da nije poenta u tome da je jedan "strashniji" ili "manje strashan" vec nachin na koj oba filma razmishljaju o krizi prikazivanja realnosti) - naravno oba filma isto tako funcionishu kao pogled na savremenu sliku politike i drushtva. “It was all in the news, on the web, but nobody know what was going on. I think that’s why all the panic started…”
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi