Popboks - RING RING 08 (2) - Zvono koje zvoni drugačije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 15.05.2008. 18:13 · 1

RING RING 08 (2)

Zvono koje zvoni drugačije

Drugi deo trinaestog izdanja Ring Ringa je obeležio nastup austrijanca Christiana Fennesza, ali i spektakularno završno veče u prepunoj dvorani kulturnog centra Rex

Nikola Marković

Stanislav Milojković

Mesto: Kulturni centar Rex, Beograd
Vreme: 12-14. maj 2008.
Organizacija: Ring Ring

Četvrti dan: Elektronski haos

Za razliku od muzičara koji su nastupali tokom prva tri dana Ring Ringa, norveški electro/noise/rock bend Puma, koji je otvorio četvrti dan, svoj koncept zasniva više na intuitivnom pristupu sviranju nego na tehničkoj potkovanosti.

Polazeći od izlomljenih ritmova i nasumičnih, izobličenih zvukova analognog sintisajzera i električne gitare, oni svoje dugačke improvizacije postepeno raz(g)rađuju do haotične, preteće buke.

RING RING 08 (2) - Puma

Puma

Iako zanimljiv i na momente veoma agresivan, ovaj nastup je protekao u senci dolaska prve zvezde festivala, austrijskog elektroničara sa pop senzibilitetom Christiana Fennesza. Fennesz je ovom prilikom koristio laptop i električnu gitaru i predstavio je muziku koja će se naći na njegovom novom izdanju.

RING RING 08 (2) - Fennesz
Fennesz

Njegov set u startu dosta podseća na Ovalov od prethodne večeri. Sa laptopa dopiru agresivni, krčeći zvuci, koji ne daju melodiji da dođe do daha. Međutim, iz elektronskog haosa polako se pomaljaju jednostavni, prijatni gitarski pasaži, koji se uz toplu distorziju i kompjuterske efekte sve intenzivnije šire dvoranom i pozivaju slušaoca na potpuno prepuštanje.

Do kraja nastupa on održava harmonične melodije i bogate zvučne zastore, kombinujući dva instrumenta.

Fennesz je napustio binu uz srdačan aplauz, dostojan najzvučnijeg imena ovogodišnjeg Ring Ringa.

Peti dan: opskurno i melodično

Toshimaru Nakamura je treći put nastupio na Ring Ringu, i ponovo iznenadio publiku opitima na svom neobičnom instrumentu – praznoj mikseti. Ovoga puta partner mu je bio Tetuzi Akiyama, koji je nastupio na akustičnoj gitari.

RING RING 08 (2) - Toshimaru Nakamura/Tetuzi Akiyama

Tetuzi Akiyama/Toshimaru Nakamura

Šeširom i bradom ovenčani Akiuyama, arhaičnim izgledom i zvukom svog instrumenta u svakom je pogledu bio kontrast ozbiljnom Nakamuri. Zajedno, njih dvojica tvore oštru muzičku smešu, sačinjenu od parajućih cijuka i oskudnih gitarskih melodija.

Jedini domaći sastav na ovogodišnjem Ring Ringu bio je kolektiv Belgrade Noise Society, koji je nastupio u formaciji trija (gitara, bas, bubanj), uz specijalnog gosta - saksofonistu Jamal Al-Kiswanija iz Belgradeyard Soundsystema.

RING RING 08 (2) - Belgrade Noise Society

Belgrade Noise Society

Njihovim repertoarom dominiraju poletne rock melodije, povremeno na tragu post-rocka i uz česte noise izlete, mada se ne libe da svoj set prošaraju kako free-jazz momentima, tako i tihim, solističkim gitarskim pasažima.

Upečatljivo koncertno izdanje ovog veoma vrednog sastava (tokom poslednjih godinu i po dana održali su pregršt koncerata u različitim inkarnacijama) bilo bi još efektnije uz malo više stilske konzistentnosti.

Šesti dan: samit bubnjara

Poslednje veče festivala je bilo i najbolje posećeno – oko 300 ljudi je zaposelo svaki milimetar prostora u dvorani Rexa, napravivši prisnu atmosferu.

Trio Drake/Salis/Angeli nije ostao ravnodušan na fenomenalan ambijent, tako da je održan i najduži festivalski koncert. Tokom skoro sat i po vremena ovaj trio je predstavio niz uzbudljivih minijatura, od narodnog melosa do avangardnog jazza i potpuno slobodnih improvizacija.

RING RING 08 (2) - Trio Drake/Salis/Angeli

Paolo Angeli/Antonello Salis/Hamid Drake

Najveća zvezda je bubnjar Hamid Drake, ali svaku pohvalu zaslužuje i Paolo Angeli za stil sviranja potpuno jedinstvene, preparirane gitare, kao i veoma razdragani Antonelo Salis, koji svira i klavir i harmoniku sa podjednakom virtuoznošću i strašću. Pojedinačna isticanja u njihovoj muzici su podređena igri, vicu i zabavnim i izazovnim interakcijama.

Nakon njih je nastupio internacionalni sastav The Gathering Of Drummers, predvođen još jednim starim znancem Ring Ring publike, Pavelom Fajtom. Petorica bubnjara i šarmantna japanska pevačica Yumiko predstavili su šarolik repertoar, koji se od odmerenijih polako razvijao ka sve intenzivnijim temama, kulminirajući brzim, karnevalskim ritmovima i veselom atmosferom u publici.

RING RING - The Gathering of Drummers

The Gathering of Drummers

Publika je nagradila oba benda gromoglasnim ovacijama, i, po svemu sudeći, poslednje večeri festivala je najviše uživala.

Festival Ring Ring iz godine u godinu postavlja velika očekivanja pred domaće ljubitelje različitih oblika avangardne muzike, kojima je ovo jedna od retkih prilika da pogledaju koncerte po vlastitom ukusu.

Ta očekivanja su i ovoga puta u najvećoj meri ispunjena. Kada se na jednom mestu okupe najbitnija imena free-jazza (Vandermark, Drake) i eksperimentalne elektronske scene (Fennesz, Oval, Nakamura), uz još nekoliko veoma respektabilnih sastava, i pritom publika svake večeri dođe u zavidnom broju, takvom događaju je moguće dati samo najvišu ocenu.

 

 

Povezani članci:



Komentari

  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 15.05.2008. 21.39.56
    Fennesz je bio neverovatan, hvala organizatorima na tome. posle koncerta je izjavio da bi voleo da snimi collab album sa bendom ISIS i da su mu oni omiljeni americki bend (ranije im je vec napravio dva odlicna remiksa)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji
Od istog autora

EVERNEVERGREEN DJZ BY DARKO DŽAMBASOV

Muzika za gledanje

Albumi

METAK ZA ZLIKOVCA

Lagos Express

Albumi