Popboks - VEGAS ZA DVOJE – Tom Vaughan - Malo hteo, mnogo započeo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 31.05.2008. 18:16 · 1

VEGAS ZA DVOJE – Tom Vaughan

Malo hteo, mnogo započeo

Za razliku od autora koji hoće mnogo da kažu pa im ne uspe, Vaughan je, čini se, želeo da napravi površan, komercijalni film, ali je u toj motivacionoj pomračini naleteo na svetli smisao i prilično se izubijao

Vladislava Vojnović

Ocena:
6


6/10
 

Naslov originala: What Happens In Vegas
Scenario: Dana Fox
Uloge: Cameron Diaz, Ashton Kutcher, Dennis Farina, Queen Latifah
Žarn: komedija
Trajanje: 99 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Autori i producenti Vegasa za dvoje odabrali su Cameron Diaz i Ashtona Kutchera i po svoj prilici zaputili se da po prinicipu „uzmi pare i beži“ naprave laku, romantičnu komediju i zarade onoliko koliko je to uobičajeno kod prodaje šarene bofl-robe.

Međutim, priča im se „otela“ i postala zahtevna na način filmova Billyja Wildera ili barem gorko ironičnih komedija iz 70-ih. Taj višak smisla koji je nekada stvarao teške socijalne drame, a koje su autori pakovali u oblande genijalnih komedija, ovde je sam ušetao u priču i, tako nekontrolisan, gotovo da je dotukao svaku humornost.

Naime, Vegas za dvoje je nedovoljno smešna komedija sa jednoličnom, nerazvijenom dramaturgijom i hladnom, distanciranom režijom. A sa druge strane, simboli su krupni, humanistički orijentisani i ozbiljni, te i-te-kako traže svoje na putu ka organizaciji života pojedinaca i društva.

VEGAS ZA DVOJE – Tom Vaughan

Glavni junaci slučajno se sretnu u Vegasu u nameri da se opuste, pa se napiju, venčaju i ostalo. Uz venčanje ili kao simbol za njega, oni na džek-potu dobiju gomilu para koju ne umeju da podele. Zbog toga, falš mladenci završe pred sudijom koji im ne dozvoljava da dobitak podele i ponište brak, već - besan na generaciju koja se bavi internetom (!?) i sve, pa i brak shvata olako –osudi ih na šest meseci braka pod prismotrom bračnog terapeuta.

Šargarepica za trud u ovom pravcu jesu pare koje ostaju konfiskovane u sudu, odnosno brak sâm, ako ga shvatimo kao džek-pot, kako nam se sugeriše. Budući da su oboje mladenaca već finansijski bezbedni - on kao sin bogatog oca, a ona kao vredna brokerka - čini se da ih ka dobijenom novcu tera samo obična ljudska alavost.

Ali uspust se nekako shvati da mladoženja treba da odraste i prestane da bude definisan tatom, a da mlada treba da odustane od emancipovane uloge superorganizovane zaposlene žene i da se zamisli na sopstvom - tj. bazičnom, ženskom ulogom. Iako bi se i tome štošta dalo prigovoriti, priča ipak predlaže hvale vredno usporenje za prelazak iz kvantiteta u kvalitet.

Dakle, nudi nam se da na kockarskom automatu stečen novac shvatimo kao energetski ekonomsko-društveno-ljubavni potencijal svakog para pri stupanju u brak, bilo da je reč o dogovorenim brakovima iz davne prošlosti ili o ličnim izborima savremenog sveta, bez obzira ima li tu promišljenosti ili mnogo-hvaljene hemije ili ih nema.

Ono za šta Vegas za dvoje optužuje savremene udavače i mladoženje je nedovoljna posvećenost osnovnoj jedinici društva (ili jednoj od svetih tajni, kako se uzme) i nedovoljnoj brizi da ta stvar uspe, te da postane izvor ispunjenosti, sreće i one vrste opšte kreativnosti na kojoj svet treba da ostane.

Ono što se u Vegasu za dvoje na bioskopskom platnu zaista vidi, zaslužuje ocenu manju od šestice, a ono o čemu se u vezi sa tim filmom može razmišljati, zaslužuje, pak, mnogo višu ocenu. Šestica je, dakle, aritmetička sredina, a matematika je, ovih dana, jedna veoma popularna disciplina svuda oko nas.



Komentari

  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 01.06.2008. 13.11.45
    Meni se više dopao od BIROA za IZGUBLJENE STVARI, HADERSFILDA i PRINCA OD PAPIRA.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi