Popboks - KELER, PLAĆENI UBICA – Lawrence Block - Killing you's a dirty job but somebody's gotta do it [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 05.06.2008. 10:49 · 1

KELER, PLAĆENI UBICA – Lawrence Block

Killing you's a dirty job but somebody's gotta do it

Avanture čoveka koji za život zarađuje ubijajući druge prvi put su se pojavile tokom 90-ih na stranicama Playboya, da bi uskoro ušle i u neke od nagrađivanih krimi-antologija. Block je pre deset godina sakupio do tada objavljene priče i izdao ih u posebnoj knjizi…

Đorđe Bajić

Široj publici Lawrence Block je poznat po nedavnoj saradnji sa Wong Kar-waijem, za čiju je kulinarsko-ljubavnu dramu Moje noći od borovnice (2007) napisao scenario, ali ne treba smetnuti s uma da je on autor koji stvara već više od pola veka, i da su njegovi romani obavezna lektira svih poklonika dobrog, tvrdog krimića.

Serijal romana o plaćenom ubici Kelleru u okviru bogatog Blockovog opusa ne zauzima ključno mesto, ali svakako može poslužiti kao primer kvalitetne komercijalne proze. Na pola puta između romana i zbirke pripovedaka, Keler, plaćeni ubica (Hit Man, srpsko izdanje BeoBook) je svojevrsni pokušaj obnove pikarskog romana. Deset zasebnih priča povezuje isti glavni junak i osnovni zaplet, ali je svako poglavlje zaokruženo i može funkcionisati odvojeno u odnosu na celinu.

Kako to obično biva, i ovog puta se u posveti krije ključ za razumevanje dela. Block svog Kelera posvećuje Evanu Hunteru, poznatom i kao Ed McBain, piscu koji se proslavio pišući nasilne kriminalističke romane nadahnute, između ostalog, opusom predstavnika američke škole hard boiled krimića, kao što su Chandler i Hammet. Noir nasleđe je i u Keleru snažno i nedvosmisleno.

KELER, PLAĆENI UBICA – Lawrence Block

Bez obzira na krajnje problematičnu profesiju svog junaka, Block uspeva da od njega stvori dopadljivu pojavu koja s lakoćom osvaja simpatije čitaoca. On je radni čovek, ne mnogo drugačiji od trgovačkog putnika ili bubašintera, koji krstari Amerikom i obavlja prljave poslove za druge. Keller je svestan da je ubijanje jedina stvar u kojoj je zaista dobar i, neopterećen skrupulama, izgrađuje lični moralni kredo.

Block nam nikada ne dopušta da zaboravimo da njegov junak nije mašina za ubijanje, već čovek od krvi i mesa, neko s kim smo išli u srednju školu ili se upoznali u lokalnoj teretani. Privatni život mu je prava katastrofa; često je usamljen, opterećen poslom i umoran. Neretko on odstupa od prvobitnog plana, postupa po svom nahođenju, ne obazirući se na želje klijenta.

Kroz deset priča Kellerov lik se razvija, on odlazi kod psihijatra, nabavlja psa, zaljubljuje se... U očovečenju lika ubice i leži glavna draž Blockove proze. Oslanjajući se na likove “ubica sa srcem”, poput Philipa Ravena (This Gun For Hire, ’44), iskusni Block stvara uverljivog glavnog junaka koji najviše podseća na Martina Q. Blanka, što ga je u filmu Grosse Pointe Blank (’97) otelotvorio John Cusack.

Lawrence je publikovao još dve knjige o Kelleru (četvrta je planirana za jun 2008), tako da ostaje da se vidi da li će nas BeoBook u skorijoj budućnosti obradovati novim avanturama “plaćenog ubice is susedstva”, mada bi i objavljivanje nekog drugog romana iz Blockove bogate bibliografije svakako bio pun pogodak na tržištu kome tvrdo kuvane krimi-proze očajnički nedostaje.



Komentari

  • Gravatar for baki
    baki (gost) | 19.02.2011. 09.06.21
    Ako vam je hrvatski bliži od engleskog kod suseda se mogu kupiti romani koje su pisali Block,Ellroy,McBain,Chase ili Max Allan Collins npr.Ali mnogo jake cene.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige