Popboks - VRHUNSKA IGRA – Robert Luketic - Društvo živih prozaista [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 10.06.2008. 15:00 · 7

VRHUNSKA IGRA – Robert Luketic

Društvo živih prozaista

Za razliku od postšezdesetosmaški razočaranog Društva mrtvih pesnika Petera Weira (1989), najnoviji Luketicev film izgleda kao njegov negativ ili, još bolje, solarizacija!

Vladislava Vojnović

Ocena:
8



8/10

Naslov originala: 21
Scenario: Peter Steinford i Allan Loeb, po knjizi Bena Mezricha
Uloge: Jim Sturgess, Kevin Spacey, Kate Bosworth, Launrence Fishburne
Žanr: drama
Trajanje: 123 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Poslednji film Roberta Luketica, 35-godišnjeg Australijanca italijansko-hrvatskog porekla (Pravna plavuša, Za sve je kriva svekrva), govori o inicijaciji za zrelost u savremenoj Americi. Po žanrovskoj suštini Vrhunska igra je drama, mada filovana akciono-kriminogenim pasažima u kojima su stereotipi izvrnuti kako se samo poželeti može.

Kao Weirovo Društvo mrtvih pesnika nekada, i Vrhunska igra u osnovi barata slično određenim junacima: srednjoškolac i vršnjačka grupa, neobični profesor na strani đačke elite, te vrednosni sistem koji se žilavo drži na vlasti. Međutim, dok je nekada prosvetar (Robin Williams) bio profesor književnosti okrenut antičkim vednostima, današnji kolega mu je profesor matematike (Kevin Spacey) okrenut pragmatičnosti.

VRHUNSKA IGRA – Robert Luketic

Williams je adolescente instrumentalizovao zarad idejno i kreativno aktivnog odnosa prema životu, a Spacey ih tera da koriste svoje talente zarađujući novac; prvome je sva nagrada bila učestvovanje u kobajagi nevinom kreiranju boljeg sveta, a drugi se finansijski procentualno ugrađuje u podvige svojih štićenika.

Kad je Williams uspevao u svojim naumima, bilo je u tome nečeg gadnjikavog kao kad se u društvu mladih pojavi matorac ah-tako-mlad-duhom koji ih, šatro, razume bolje nego roditelji, a Spacey u toj ulozi izgleda kao šarmantno-izrabljujući negativac kapitalista. Najzad, kad je u Društvu mrtvih pesnika stvar propadala jer je sistem jači od intelektualne pobune, trebalo je da budemo tužni što mediokriteti pobeđuju, a kad u Vrhunskoj igri stvar propadne, srećni smo zbog spoznaje da korist nije samo u novcu, već i u iskustvu.

I kao šlag na torti, za razliku od direktora škole, saveta roditelja i ostalih dušebrižnika koji nisu dozvoljavali liberalizam Pesnicima, Vrhunskim igračima liberalizam „lake love“ brani najamnik koji pošteno radi za nepošten sistem!

Trilerska linija radnje spakovana je, dakle, u činjenicu da oblast zarađivanja novca ka kojoj Spacey usmerava talentovanu omladinu ne spada u najlegalnije delatnosti na svetu, tj. reč je o pljačkanju pljačkaša: o matematički provaljivom sistemu black-jacka u kockarnicama Las Vegasa.

Figurativno govoreći o moralno-ideološkom okviru Luketiceve priče u odnosu na Weirovu, dolazim do odnosa sličnog fotografskoj solarizaciji. Solarizacija je, naime, osvetljavanje polurazvijenog fotografskog ili filmskog negativa prilikom koje se neosvetljene površine osvetljavaju, a granična područja formiraju potpuno novu, grafički oblikovanu sliku.

Iskustvo sazrevanja ličnosti nikad nije bilo pošljunčena staza sa zekama i leptirićima, već niz neobeleženih, zatvorenih vrata od kojih treba odabrati prava. Izračunavanje, odnosno racionalni logički izbori na tom putu, poželjni su koliko i dostupni – svakome prema mogućnostima – ali dobici se dele drugačije i spadaju u naknadna uviđanja veće vrednosti.

Priča Vrhunske igre je mala ali poštena, režija vešta da raznovrsnim stilizacijama kamere i montaže zabašuri padove u tempu, gluma je nevidljiva kako i treba da bude, muzika situira stvari u vremenu... sve u svemu, reklo bi se da je u hipotetičkom takmičenju prosečni prozaični zanatlija Luketic ovom prilikom nadigrao natprosečnog, poetičnog majstora Weira. I to se događa.



Komentari

  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 10.06.2008. 22.13.10
    neka neko zauzda vladislavu vojnovic. holivudske budalastine kod nje ne mogu da zarade manju ocenu od osmice. stvarno mi nije jasno koje filmove ta zena gleda i sa cime ih poredi kad nestedimice hvali potpune nebuloze.
  • Gravatar for gwar
    gwar (gost) | 12.06.2008. 10.04.40
    Jednostavan nacin da to saznas jeste da procitas sve njene recenzije na sajtu. Onda ces da shvatis da kod nje ne postoje nikakva pravila. Koliko cujem, ona mrzi novije blokbastere i prezire Spilberga.
  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 12.06.2008. 12.48.46
    @ gwar Osoba koja bi trebalo da se pozabavi arhivskim radom si ti. Vladislavi se jedino nije svideo 10 000 b.c, cak je i katastrofa zvana Vegas za dvoje dobacila do sestice. Imajuci u vidu njen filmski ukus, mislim da bi za citaoce popboksa vrlo korisno bilo da promeni zanimanje.
  • Gravatar for Dubravku Lakić
    Dubravku Lakić (gost) | 12.06.2008. 13.01.42
    ...na Popboks!!!
  • Gravatar for gwar
    gwar (gost) | 12.06.2008. 13.40.46
    Koliko god da Vladislava ima problem da sopstvenu fascinaciju temom nekog filma ne pretpostavlja kvalitetu njegovog filmskog jezika, stosta bi mogao da naucis od nje. A pre svega bi mogao da naucis da se ponasas.
  • Gravatar for gwar
    gwar (gost) | 12.06.2008. 13.42.36
    Prethodni post, naravno, nije upucen Dubravki Lakic.
  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 12.06.2008. 14.28.56
    @gwar Ja cu nauciti da se ponasam, tek kada Vladislava postane filmska kriticarka, tj. kada uvidi da holivudske baljezgarije ne zasluzuju dobre ocene.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi