Popboks - LOST – J. J. Abrams, D. Lindelof i J. Bender - Izgnanici [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 02.07.2008. 13:12 · 5

LOST – J. J. Abrams, D. Lindelof i J. Bender

Izgnanici

Uspeh Losta leži u tome što u njemu mogu da uživaju svi koji vole klasične filmske žanrove, ovoga puta spakovane u ultimativni proizvod: seriju kakva do sada nije viđena na televiziji

Dejan Stojiljković

Uloge: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Dominic Monaghan, Terry O'Quinn, Naveen Andrews, Henry Ian Cusick, Michelle Rodriguez, Mira Furlan, Jeremy Davies, Josh Holloway, Daniel Dae Kim, Yunjin Kim, Jorge Garcia, Michael Emerson
Žanr: drama/triler/avantura/misterija/horor/SF
Originalni kanal: ABC
Broj sezona: 4
Ukupan broj epizoda: 83
Pojedinačno trajanje epizode: oko 45 min.
Proizvodnja: SAD, 2004–2008.
Web: http://abc.go.com/primetime/lost

Četvrta sezona serije Lost (domaćoj publici dostupne preko TV Pink i licencno izdatih DVD kolekcija) nedavno je završena u furioznom stilu, otvorivši novu Pandorinu kutiju misterije, uzbuđenja i drame. Njen koncept se temelji na priči koja neprestano drži gledaoca u iščekivanju, i jednostavnom postupku miksovanja svih popularnih žanrova.

Naime, uspeh Losta leži u tome što u njemu mogu da uživaju svi koji vole dobru dramu, brzu akciju, dirljivu ljubavnu priču, jezivi horor, psihološki triler, naučnu fantastiku koja golica maštu... Svi klasični filmski žanrovi, ovog puta zaslugom autorskog trojca (J. J. Abrams, Damon Lindelof i Jack Bender), spakovani su u ultimativni proizvod – seriju kakva do sada nije viđena na televiziji.

LOST – J. J. Abrams, D. Lindelof i J. Bender

Zaplet serije u početku je izgledao jednostavno. Nakon avionske nesreće, grupa preživelih uspeva da se udomi na ostrvu na Pacifiku, gde počinje njihova borba za opstanak. Međutim, u iščekivanju spasilaca dešavaju se čudne, jezive i misteriozne stvari. Preživeli otkrivaju da nisu sami, da duboko u džungli postoji neka čudna sila, i da je čak samo ostrvo na neki način živo te može da upravlja ljudima i njihovim sudbinama.

Priča je ispričana u maniru prošlost – sadašnjost – budućnost, gde značajan deo zauzimaju flešbekovi, koji na kraju treće sezone postaju flešforvardi. Svaki junak ima priču iza sebe, a ta je priča zamršenim nitima vezana kako za ostrvo, tako i za ostale preživele. Dakle, preživeli s leta Oceanic 815 – nisu tu slučajno.

Neverovatno je koliko daleko su scenaristi otišli u razvijanju radnje, a sama misterija čiji se delići s vremena na vreme pokažu vuče vas da seriju pratite dalje. U tome se, doduše, ponekad i pretera, tako da svaka sezona ima određen period praznog hoda.

Dodatnu tenziju stvara i te kako neizvesna sudbina junaka. Portretisanje likova urađeno je u maniru toplo – hladno: neko ko je u jednoj epizodi pozitivac, u sledećoj postaje negativac, i obrnuto. Izuzetno je glumačko ostvarenje (nagrada EMI 2007) Terryja O'Queena, koji igra harizmatičnog Jonha Locka, a ovdašnjoj publici svakako nije zanemarljiv ni kreativni doprinos Mire Furlan.

Zbog stalnog snimanja na lokaciji, kao i velike glumačke ekipe, Lost je jedna od najskupljih serija u istoriji televizije. Premijerno prikazivanje svake epizode na američkoj televiziji ABC prati oko 16 miliona gledalaca. I pored velikog komercijalnog uspeha, serija neće trajati u nedogled, već ima zaokruženu priču. Lost će se završiti šestom sezonom, kada će nam tvorci serije otkriti "nešto veliko, neočekivano i šokantno".



Komentari

  • Gravatar for jimmy
    jimmy (gost) | 02.07.2008. 16.42.52
    lost ne valja nista. the wire rules!
  • Gravatar for abruzi
    abruzi (gost) | 03.07.2008. 15.10.59
    prizn brejk je dosta bolji
  • Gravatar for Deadpool
    Deadpool (gost) | 09.07.2008. 14.57.14
    "The Wire" je nesto najbolje ikad snimljeno, i to ne samo za TV.
  • Gravatar for omariliben?
    omariliben? (gost) | 20.07.2008. 17.13.35
    a čemu služi ovaj banalni tekst sem da otkrije toplu vodu onima koji već znaju kako se zove devojka iz osnovne škole scenariste koji je pisao jednu epizodu, ili, onim drugima, da spojlira ono sa fleš**********. wire je bolji dok gledaš wire, a lost bolji dok gledaš lost. može tako?
  • Gravatar for Lostovac
    Lostovac (gost) | 02.09.2008. 16.05.49
    Svi komentari su suvisni. LOst je najbolja serija . 4 8 15 16 23 42
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi