Popboks - HENKOK – Peter Berg - Ovo je život [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 17.07.2008. 11:38 · 4

HENKOK – Peter Berg

Ovo je život

Šoping-mol sa sniženjima na svakom ćošku, zatim fast fud klopa na istom mestu, pa onda i kokice i koka-kola u klimatizovanom bioskopu i – loš film u njemu! Mmmm...

Vladislava Vojnović

Ocena:
4



4/10

Naslov originala: Hancock
Scenario: Vincent Ngo, Vince Gilligan
Uloge: Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman, Jae Head
Žanr: parodija
Trajanje: 92 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

U podnaslovu je jedna parodična rečenica. Pitanje je samo ko je u stanju da je shvati kao parodičnu? Ko zna da je šopingovanje jadna zamena za sva ona prava uživanja, nedostižna zbog nemoći, neosetljivosti ili nedosetljivosti? Ko zna koliko je fast fud nezdrava hrana? Ko zna da je klima-uređaj opasna sprava? Ko zna da ga loš film zaglupljuje?

Neko zna. A neko ne zna. Ko zna, taj ili ne voli parodiju ili je, pak, po prirodi pakostan pa mu prija kad mu se podilazi sitnim zlobnim duhovitostima na račun onih koje smatra gorima od sebe. Ko ne zna, kupiće rog za sveću, npr. Henkoka za akcionu komediju o superherojima.

HENKOK – Peter Berg

A u stvari reč je o filmu koji počinje kao parodična zamisao tipa „zamisli kad bi superheroj u običnom životu bio ne samo sitan i neuvažavan, nego i ulična pijana baraba s amnezijom!“. I tako sednu scenaristi, piju pivo, preziru ceo svet i brainstorminguju nabacujući sve što im padne na pamet. Između ostalog, opuste se u veseloj destruktivnosti i psovačkoj političkoj nekorektnosti, pa još umru od smeha i na scensko bukvalizovano prikazivanje nekih psovki. Sve to zapišu dok još mogu da pišu. Zatim produže s pivom.

Sutradan se sretnu ponovo, mamurni, ali nastave da rade. Sad dođe tu i producent i kaže da prestanu s divljanjem, pare su u pitanju. Scenaristi se uozbilje, ali ne daju svoje jučerašnje „umotvorine“ da se bace, nego oko njih reše da ispletu ozbiljnu dramaturšku mrežu. Znaju oni to. Gilligan je radio i Dosije Iks, nije blesav.

Tako usred smejurije odnosa superheroja (Smith) sa juče smišljenom bivšom mu ženom (Theron), koja je rešila da se mane superherojstva i da se skrasi sa smrtnikom, odjednom upadamo u tragičnu priču hajlenderskog tipa. I to priču koja, po svoj prilici, čačka tragizam odnosa prema crncima kroz istoriju, te zabranu mešovitih brakova.

Kad se tome pridoda totalna zbrka konstrukcije uparenosti superheroja (moraju da budu zajedno i da čuvaju jedno drugo, međutim kad su zajedno, propadaju, a kad nisu zajedno, neko propada, neko ne, a možda i sve suprotno), sve po opštim striktnim, a konkretno nedoslednim pravilima fantastičnih žanrova, e onda smo stvarno u problemu, koji narasta tim više što se lepo vidi „kuka“ za koju treba da se zakači sledeći nastavak.

I s njim još sinepleksova, još šoping-molova, još fast fudova – pamet je ograničena, a gluposti kraja nema!



Komentari

  • Gravatar for Lajka iz Svemira
    Lajka iz Svemira (gost) | 17.07.2008. 15.11.00
    Šta je ovo? Kakva je ovo ocena?!?!?! Po ovome ispada da je Henkok duplo gori film od BIROA za IZGUBLJENE STVARI. Svašta. Zgrožen sam neobjektivnošću!!!!!!!!
  • Gravatar for kardelj
    kardelj (gost) | 17.07.2008. 21.18.54
    Kritika je u najmanju ruku skandalozna. Vladislava vec jako dugo pod krinkom pisanja o filmovima zapravo pise o drugim stvarima. U svojoj neduhovitoj i nepotrebnoj tiradi o pisanju scenarija za HENKOKA zapravo pokazuje koliko ne zna o cemu pise posto je upravo sam nastanak scenarija za HENKOKA kljucna prica koja o ovom filmu moze da se isprica sa faktografske tacke gledista koju Vladislava odavno zanemaruje. Nazalost, ovaj film, voleli ga ili ne, ne zasluzuje ovakvu sudbinu. Nijedan film ne zasluzuje da ga neko koristi za svoje pamflete.
  • Gravatar for Barbara
    Barbara (gost) | 18.07.2008. 13.02.12
    Ako su scenaristi pili pivo dok su pisali ovaj film, sta je pila kriticarka?
  • Gravatar for deltajemojhram
    deltajemojhram (gost) | 20.07.2008. 16.26.24
    A zašto je samo Vladislavi dopušteno da piše o blokbasterima? Molim vas da primetite kako nisam stao kod "dopušteno da piše". Neka cveta hiljadu cvetova i sve to. Inače, neverovatno mi je da Vladislava za svoj "podnaslov" kaže da je parodičan. No nema veze. Više me zanima da li je svesna da upravo taj "šoping mol" diže poražavajuće cifre blokbastera donesenih u Srbiju na nivo gde se kopije otplate. Ali šta ja znam; otupeo sam od silnih superheroja i KFC-a.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi