Popboks - KEN LOACH – Gost Palićkog filmskog festivala - Svetlost spolja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 23.07.2008. 11:36 · 4

KEN LOACH – Gost Palićkog filmskog festivala

Svetlost spolja

Nemoguće je snimiti film protiv eksploatacije ako ste do tog filma došli eksploatacijom. Tako se zatvara krug od političara, preko ekonomista, do umetnika i publike

Marko Kostić

Jedan od najvećih živih reditelja, koji je karijeru započeo na BBC-ju 1962, snimio je neke od najpotresnijih socijalnih drama u filmskoj istoriji: Kes (1969), Family Life (1971), Fatherland (1986). Osvojio je čitav niz festivalskih nagrada, najviše u Kanu, ali Zlatnu palmu tek 2005. za film Vetar koji njiše ječam.

Iako je Ken Loach poznat kao levičar, ponekad kao anarhista, ponekad kao socijaldemokrata, njegovi filmovi poetskom snagom i slojevitošću prosvećenom posmatraču pružaju uzvišeno osećanje mitske, pa čak i biblijske univerzalnosti.

Izveštač Popboksa je ovom reditelju, čoveku zagonetno visoke skromnosti i smirenosti, imao čast da postavi nekoliko pitanja.

POPBOKS: Bavite se malim ljudima i njihovim tragedijama. Ali ponekad je mali čovek i uzročnik zla, kao na primer u filmu Family Life.

LOACH: Ne bih to nazvao zlom. To su ljudi zarobljeni u kontradikcijama. Oni svoju prošlost nose sa sobom, i kada ta prošlost uđe u koliziju sa sadašnjošću, ona nanosi nesreću i njima i svima oko njih.

KEN LOACH – Gost Palićkog filmskog festivala

Da li više kritikujete politički sistem iznad nas ili društvenu svest koja je svuda okolo?

Stvar je u tome što je politički sistem neodvojiv od društva koje nas okružuje. Sistem se otelotvoruje kroz naše živote, stvarajući svest. Eto, na primer, zvaničan stav Britanskog saveta je da reditelji danas moraju da budu i preduzimači, odnosno da se bave investicijama pre nego umetnošću.

Ja se žestoko suprotstavljam takvom načinu razmišljanja jer on direktno vodi u represiju i nasilje. Filmovi koji nastaju iz takvog načina razmišljanja morali bi u svojoj suštini da se rukovode tim istim principima. Nemoguće je snimiti film protiv eksploatacije ako ste do tog filma došli eksploatacijom. I tako se zatvara krug od političara, preko ekonomista, do umetnika i publike.

Dakle, sistem je taj koji proizvodi svest.

Recite mi nešto o vašim filmskim uzorima.

Odrastao sam pod uticajem italijanskog, češkog i francuskog filma.

Da li biste izdvojili neko ime?

…Bresson…

A Holivud?

Ne bih nikoga izdvojio.

Chaplin?

Ne volim Chaplina. Mada, Chaplin i nije holivudski umetnik. Vodvilj je stil koji je proizašao iz engleskog mjuzikhola, a Chaplin je upravo to, mjuzikhol zabavljač.

KEN LOACH – Gost Palićkog filmskog festivala

Da li biste podelili s nama neku od tajni vašeg rukopisa? Način na koji kadrirate, na primer?

Držim kameru što dalje od glumčevog lica. Kadriram pod uglovima, izbegavam da se nađem pod osom glumčevog pogleda. Mislim da oči odvlače pažnju sa scene. Takođe se trudim da koristim što manje veštačkog svetla. Ako se pronađe dobra lokacija, svi enterijeri mogu biti osvetljeni svetlom spolja.

Da li vas interesuje Balkan kao politička i filmska tema? Da li biste snimali film na Balkanu?

Ne bih se usudio. Ne osećam se dovoljno kompetentnim. To je izuzetno bitan istorijski teren, s problemima čije je rešenje neodvojivo od razmatranja prošlosti. Kada sam snimao filmove koji su se bavili neengleskim područjima, uvek je postajala veza s Engleskom, kao u slučaju Španije i Internacionalnih brigada. Kada bih snimao film na Balkanu, morao bih da budem stručnjak za Balkan, što nisam. Da bih odgovorio na pitanja, morao bih da znam koja pitanja da postavim, a to nisam u stanju. Trebalo bi vi da ih snimate.

Principi i... fudbal

Na sadržajnoj konferenciji za štampu Loach je takođe odgovarao na mnoga pitanja, nedostižnom strpljivošću i nadahnutošću.

 • Govoreći o radu s glumcima, rekao je da od njih često krije scenario, i ne otkriva im sadržaj scene do samog snimanja. Za razliku od pozorišta, gde se dramski ciklus ponavlja iz večeri u veče, film je stvar trenutka, kaže Louch. Da biste uhvatili trenutak, dobro je da glumac bude iznenađen i da ne razmišlja o kontinuitetu. Tako je i u životu: kada vam se desi nešto intenzivno, vi razmišljate samo o tome, a ne o uzroku i posledicama.
 • Objašnjavajući kako čuva autorski integritet, ukazivao je na principe koji su preduslov za njegovo prihvatanje da radi na određenom filmu. Oni se najviše tiču izbora glumaca. Kada mu treba glumac za lik vozača autobusa, to ne bi trebao da bude lep glumac, jer vozači autobusa obično nisu dobrog fizičkog izgleda, a upravo takve bi nametnuo svaki producent. Isto se odnosi i na izbor lokacija. Način na koji radite je neodvojiv od onog što hoćete da kažete. Otud su etički principi neodvojivi od esteskih, tvrdi Loach.
 • Govorio je o svom novom projektu, drami postavljenoj unutar i oko jednog engleskog fudbalskog tima. Upravo je završio snimanje; glavnu ulogu igra Erik Cantona, slavni fudbaler i sve poznatiji glumac. Star-sistem, prema Loachovom mišljenju, ubija filmsku umetnost. Ali, raditi s fudbalskom zvezdom je nešto sasvim drugo, nasmejano kaže Loach, otkrivajući sebe kao strasnog ljubitelja fudbala.


Komentari

 • Gravatar for goran
  goran (gost) | 23.07.2008. 15.38.05
  ogromantno postovanje za loucha! i cestitke m. kosticu na intervju i ovom teksticu... a popboks je ovo objavio. iako njih verovatno vise interesuje objavljivanje albuma petrola i repetitora, nego graciozni spartak filmske umetnosti poslednjih pedeset godina...ili ne
 • Gravatar for
  Anoniman (gost) | 24.07.2008. 18.09.15
  bice da je ili ne, zar ne?
 • Gravatar for Aca
  Aca (gost) | 03.08.2008. 08.56.19
  Super! Jos kad biste intervjuisali Erika :)
 • Gravatar for Stari Čiča
  Stari Čiča (gost) | 10.07.2009. 01.04.48
  Oganj drži dok se plamen ne rasprži.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.