Popboks - ELING – Petter Næss - Nezdravi razum [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.08.2008. 22:01 · 3

ELING – Petter Næss

Nezdravi razum

Od romana, preko pozorišne predstave, pa do filma, Eling je prošao ispit kod najrazličitije publike. Nominovan je za Oskara za strani film, a trenutno se i kod nas igra kao pozorišna predstava (BDP, u režiji Marka Manojlovića)

Kristina Đuković

Ocena:
10



10/10

 

Originalni naziv: Elling
Scenario: Axel Hellstenius (prema romanu Ingvara Ambjørnsena)
Uloge: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Marit Pia Jacobsen, Jørgen Langhelle, Per Christensen
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 89 min.
Proizvodnja: Norveška, 2001.

Eling za sebe kaže: „Neko kao ja verovatno mora da prevali dug put do nirvane“. Njegov cimer Kjel Barne sumira svoj dosadašnji život rečima: „Prošlo mi je pola života, živim u ludnici i još nisam jebao“. Kako su obojica, sticajem okolnosti, dospeli na jasle norveške socijalne službe, apsolutno je neoprostivo da ostanu asocijalni i nesnađeni.

ELING – Petter Næss

U filmu Eling dvojica asocijalnih sredovečnih junaka dobijaju apartman od socijalne službe i priliku da „nauče kako se normalno živi“. Lista čekanja na ove stanove kao probne kapisle za socijalizaciju je velika, pa Elingu i Kjelu preostaje jedino da zadovolje socijalnog radnika. A ne živi im se. Tj. ne znaju kako, jer im je mrska i zastrašujuća i sama pomisao da se jave na telefon, odu do prodavnice i naprosto žive kao sav normalan svet.

Tako savršeni sistem socijalne zaštite u Norveškoj autorima Elinga postaje poligon za duhovito preispitivanje „normalnosti“, „normalnog života“ i svih onih stvari koje se pod tim podrazumevaju (od prehrane do komunikacije).

Socijalni radnik koji obilazi i kontroliše Elinga i Kjela nadgledajući proces uklapanja koristi metode ucene, pretnje i nagrade (za svaki korak koji se načini van ustupljenog stana) dobijajući, tokom filma, izgled i značenje uterivača dugova, izaslanika uređenog društva koje neće trpeti one koji naprosto ne žele da učestvuju.

Ironičan i oslobađajući u načinu na koji ogoljava uzice kojima su ljudi privezani za birokratizovani red i mir, Eling je sve vreme blagonaklon prema glavnim junacima. Kao što to obično biva, lude pametno pričaju jer se nisu svikle zajedničkom govoru, pa tako i džangrizavi Eling, iz čijeg ugla je priča ispričana, na momente izgovara suvu mudrost, tipa: „Zašto onda imamo stan kad moramo stalno da izlazimo?“

Pitanja i komentari kojima se Eling brani od ulaska u hladnu vodu normalnog života tresu platformu opšteprihvaćenih stvari. Tek kada se potpale argumenti kao dobro situirane kućice pod krovom „zdravog razuma“, vidi se da li u njima neko zaista živi.



Komentari

  • Gravatar for prkoa pronalazač
    prkoa pronalazač (gost) | 11.08.2008. 08.51.24
    Stvarno odličan film,kada sam ugledao ovaj film u prodavnici za samo 100 dinara, setio sam se sjajnih recenzija za istoimenu pozorišnu predstavu u BDP-u, i pomislio da film mora da je makar solidan kada se distributer opredelio da masovno štampa norveški film, i film je nadmašio sve druge koje sam gledao u poslednje vreme.Obavezno pogledati,
  • Gravatar for Dipika
    Dipika (gost) | 27.08.2008. 17.56.55
    Odlican film!!! Zasluzuje 10 kojih mu je autorka teksta dodelila!
  • Gravatar for snuffer
    snuffer (gost) | 17.09.2008. 10.56.15
    Odličan je i nastavak (ne mislim na Mors Elling, već na Elsk meg i morgen), zanimljivo je kako se pesnik kiselog kupusa snalazi sa cicama...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi