Popboks - DRAGULJ MEDINE – Šeri Džons - Buka u modi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 24.08.2008. 13:24 · 13

DRAGULJ MEDINE – Šeri Džons

Buka u modi

Kao zemlja sa umirućom knjižarskom mrežom i brojem (dobrovoljnih) čitalaca u stalnom opadanju, Srbija izgleda ne može bez knjiga-slučajeva. Kada su se kanda istrošili domaći sukobi i razmirice na levici i klonuloj postmoderni, kao spas se nametnuo uvoz skandala iz boljeg sveta

Zoran Janković

U čitavoj halabuci oko Dragulja Medine (Beobook, 2008) najmanje se, pak, govori(lo) o dometima samog romana.  Priča je fokusirana na Ajšu, sedmu a najvoljeniju suprugu Proroka Muhameda, koja među koricama ove knjige iz hirovitog derišta, željnog mačevanja, jahanja i slobode, izrasta u samosvesnu, mudru ženu, te Muhamedovu veliku ljubav, potporu, savetodavca i saborca. To je krajnje jednostavna povest o ljubavi koja sazreva kako godine prolaze i  priča o ženi koja uspeva da u vremenima kada je to bilo gotovo nemoguće preoblikuje vlastitu sudbinu (ako već nije mogla da je promeni).

To uspeva rastući i emocionalno se razvijajući uz dosta starijeg muškarca, spoznajući ljubav i odanost i u okvirima nametnutog. Mada to ovdašnjim islamskim prvacima nije bilo dovoljno, sam Prorok Muhamed je čitavim tokom romana prikazan kao izrazito blag i pažljiv suprug, pun ljubavi i razumevanja.

Kontroverza i medijska pomama došle su kao potpuno nezaslužena nagrada za tek jednu u podugom nizu romansiranih biografija na ženske teme. Naime,  kada se razgrne čitava uzavrela diskusija o pitanjima verskih pravila suprostavljenih prekopotrebnim umetničkim slobodama, pred nama je knjiga koja  se prepisivački dosledno, bez imalo inovacija i odvažnosti, drži mustre koja se pokazala kao uspešna u slučajevima Trejsi Ševalije (Devojka sa bisernom minđušom) i/ili Anite Šriv (Crveni šator).

DRAGULJ MEDINE - Šeri DžonsRecept nimalo komplikovan, a delotvoran, eto, već gotovo deceniju – imamo u prošlost dislociranu priču iznetu (najčešće kroz ich formu) iz vizure nesvakidašnje žene namerene da ruši tabue, obavezno je  prisustvo kakve-takve faktografije (istorija, predanja, umetnički aterfakti...). Tome se doda i malo umerene new age filozofije o samopomoći i korekciji fatuma, obavezno je egzotično okruženje, a sve začinjeno sa dosta sentimenta i kitnjastog jezičkog izraza. Čak se i u ponudi srpskih izdavača da pronaći najmanje stotinjak naslova kojih odgovaraju ovom opisu.

Šeri Džons, za razliku od junakinje o kojoj pripoveda, nema drskost, revolucionarne porive i nameru da talasa – u Dragulju Medine je sve srednjački odmereno i uravnoteženo, a svaka konvencija ovog sada već književnog (mikro-)žanra biva zadovoljena u očekivanoj meri.

Priču o Ajši bint Ebu-Bekir odlikuju sve vrline i mane proze njenih uzora i srodnica. Kao vrline vredi istaći pitkost izraza, čvrstu i preglednu kompoziciju dela, samokontrolu autorke (u par navrata Džonsova oseti želju da oponaša razmahani, epitetima krcat stil starovremenskih islamskih hronika, ali mudro odustane svesna vlastitih ograničenja).

Mane su brojne i verovatno su odraz isuviše pragmatično i kalkulantski postavljenog cilja. Priča teče pravolinijski, bez ijedne krivine, autorka već u prvom poglavlju jasno postavi konture lika glavne junakinje, a potom potroši gotovo četiri stotine stranica iznova i iznova ilustrujući tu postavku. Iako stavlja ličnu evoluciju svoje heroine u samo središte priče, Šeri Džons ne uspeva da tu istu evoluciju isprati rečima i mislima, te Ajša istim registrom jezika iskazuje identične misli i sa šest godina i u zrelim danima.

Mada možda tako ne izgleda na prvi pogled, čitava priča oko Dragulja Medine donela je dobit baš svima – nov izdavač se predstavio javnosti, Islamska zajednica je pokazala da brine o dobrobiti svojih vernika, mediji su popunili prostor, mnogi su zauzeli (i izrazili) stav, a ovakvoj literaturi sklona publika je dobila još jedno zgodno štivo. A onima koje privlače priče iz arapskog sveta, a iz pera daleko vičnijih, ostaju dela Orhana Pamuka, Amina Malufa i Tajiba Saliha, recimo.


Povezano:



Komentari

  • Gravatar for Macavity
    Macavity (gost) | 24.08.2008. 14.14.47
    Hrabro i pronicljivo, svaka čast na aktuelnosti i odličnom tekstu.
  • Gravatar for musliman
    musliman (gost) | 24.08.2008. 17.15.59
    sram vas bilo!
  • Gravatar for zlata
    zlata (gost) | 24.08.2008. 19.55.24
    Ne razumem zasto takva kritika?
  • Gravatar for eye of the duck
    eye of the duck (gost) | 24.08.2008. 20.07.01
    zlato, možda ti se razbistri kada i sama pročitaš roman o kome je reč??? But that was just a wild guess.
  • Gravatar for ATLAS
    ATLAS (gost) | 24.08.2008. 20.33.23
    DRAGULJ je odličan za čitanje u frizerskom saloonu.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 24.08.2008. 20.51.44
    solidan prikaz čija je ocena sasvim u skladu sa onim što sam o toj knjizi do sada čuo i pročitao (uključujući neke kraće odlomke iz nje). šteta samo što se čak i ovim textom donekle održava fama oko delca koje pažnju knjigofila skoro ni po čemu zaslužuje.
  • Gravatar for ATLAS
    ATLAS (gost) | 24.08.2008. 22.45.15
    Roman nije više u prodaji, tako da medijska pažnje ne može da podigne tiraž.
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 25.08.2008. 10.35.13
    Roman jeste u prodaji ali ispod tezge...
  • Gravatar for Mrvica
    Mrvica (gost) | 25.08.2008. 13.51.00
    Uh, pristojniji prikaz! Lepo istaknuto da je sva buka oko jedva osrednje kvalitetne knjige uzrokovana dobro odabranom temom odnosno reakcijama verskih grupa na nju! Da, kontam da prolazi kao stivo za ubijanje vremena u salonu ili nekoj slicnoj cekaonici, pa mozes da se vadis da ipak ima tu istorije i zanimljivih cinjenice, nije to samo neka (zenska): pricica...
  • Gravatar for ma jes'
    ma jes' (gost) | 25.08.2008. 20.32.49
    "romansirana biografija na zenske teme" chek chek... u 21.veku u "klonuloj postmoderni" teme delimo na mushke i zhenske?!?!...cool...
  • Gravatar for Ljubavni Vikend Romani
    Ljubavni Vikend Romani (gost) | 25.08.2008. 23.43.42
    Dok na kioscima još uvek budu prodavali ljubiće i kaubojce, biće podele na ženske i muške teme...
  • Gravatar for Ana
    Ana (gost) | 28.08.2008. 09.59.40
    Knjiga ne može da se nabavi ni ispod tezge. Bar ja nisam uspela. Da li neko zna gde se tačno može nabaviti. Najljubaznije molim pošaljite mi na mejl gde i kako. Baš žarko želim da je pročitam.
  • Gravatar for The Go-Getter
    The Go-Getter (gost) | 30.08.2008. 11.03.23
    Javljaju (vest sa B92)da izdavač ozbiljno razmišlja da knjigu ipak vrati u prodaju, toj nameri ga podržava ga i narodni zaštitnik Saša Janković, a meni su juče javili da se Dragulj Medine može kupiti ispred tržnog centra Piramida (u Beogradu, naravno) po ceni od 600 dinara (knjižarska cena je inače bila samo petnaestak dinara manje).
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige