Popboks - MULEJ – Erlend Lu - Mladost ludost [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 29.08.2008. 18:39 · 9

MULEJ – Erlend Lu

Mladost ludost

Raskošno talentovani Norvežanin Erlend Lu je u Srbiji za pet godina došao do statusa voljenog pisca čiji se opus naprosto mora pratiti

Zoran Janković

U četvrtom srpskom prevodu Lu čini primetan zaokret u tonu i tematici, uspevajući da i ovog puta ispriča zanimljivu priču, ali Mulej (Geopoetika, 2008) poštovaocima donosi i poneko razočaranje.

Lu (okušao se i kao autor muzičkih spotova, filmski scenarista, prevodilac...) je kod nas debitovao najboljim romanom Naivan. Super (2003), u kome je zapanjujućom lakoćom i retkom veštinom uspeo da izbalansira humor i setu, popkulturni štimung i pipavi problem depresije, stvorivši moćnu priču o introspekciji kao jedinom mogućem putovanju. Glavni junak ovog romana je uz jetki cinizam žonglirao svojim neželjenim teretom – sveprožimajućom potištenošću.

U Dopleru (2005) se hrabro poigrao remiksujući priču o samoizgonu iz sveta koji nam nije više mio i privlačan, nit preuzetu iz tkanja čuvenog Valdena Henrija Dejvida Toroa. Priča o japiju koji se sa sinčićem odmetne u obližnju šumu i započne novi život na rubu potrošačkog društva nosila je sve prepoznatljive vrline opažene i hvaljene u prethodniku.

Osnovne konture osobenog autorskog sveta već tada su bile jasno opcrtane, te ne čudi što se Lu vratio neodoljivom savremenom pustinjaku već godinu dana kasnije u delu Volvo kamioni (Geopetika, 2006). Osnovnu priču osvežio je uvođenjem još jednog živopisnog lika (hirovite starice, ovisne o internetu, skijanju i marihuani), ali su mnogi primetili da romanu manjka svežine i da je pred nama tek uspešno podgrejano jelo od prethodne večeri.

MEULEJ - Erlend LuU Muleju se ponovo bavi opsesivnom temom, i za glavnu junakinju bira osobu koja žudi za begom, osamom i spokojem. Pratimo tek punoletnu gimnazijalku kojoj čitava porodica gine u avionskoj nesreći iznad afričkog kontinenta. Nakon upoznavanja sa centralnim likom, pisac veoma brzo i bez uvijanja predstavlja i središnju temu Muleja – skandinavsku opsesiju samoubistvom.

Julija nakon porodične tragedije baulja kroz život samo sa jednim ciljem – naći što efektniji i dramatičniji način da ga okonča i pridruži se neprežaljenim pokojnicima. Taj mrak potencijalnog samoubice kao nosećeg stuba priče potpuno je nova teritorija za Lua, koji se kanda i sam uplašio tame u koju je dobrovoljno ušao.

Zato je Juliji obezbedio ekonomsku relaksiranost (retku i po skandinavskim standardima) koja joj omogućava da, vrebajući pravi trenutak za smrt, prekraćuje vreme putujući iz metropole u metropolu, često ni ne napuštajući aerodrome. Pri tome Lu ne predočava dovoljno jasnih razloga zašto je devojka na korak do samoubistva preobraćena u globtroterku koja uspeva da zatrudni, nauči da upravlja avionom, postane strastveni rekreativac...

Ta naprasna proaktivnost ne dovodi do željenog kontrasta, već dolazi u grubu koliziju sa polaznom premisom nekog ko zbilja želi da odustane od daljeg života, što za posledice ima niz kalkulantskih rešenja i brojna ponavljanja.

Mada uspeva da zauzda priču, te da u nekoliko navrata i nasmeje i ozari čitaoca, Erland Lu ipak ne oduševljava, niti mu polazi za rukom da bitnije progovori o temi koju je sam izabrao i postavio kao najvažniju. Na sreću, i kada luta i brlja, Lu zadržava uočljivo visok nivo autorske izrade, a tu je i ogroman kredit stečen sa dva prethodna naslova, kredit koji se neće tek tako potrošiti. Do narednog leta.



Komentari

  • Gravatar for Luna Lu
    Luna Lu (gost) | 29.08.2008. 19.57.19
    Lu je pisac koji već godinam isporučuje kvalitetne knjige, voleću ga bez obzira na to da li je u vrhunskoj formi ili ne. I kada piše lošije, bolji je od većine drugih. Nadam se da će na srpski biti prevedene i njegove pripovetke.To bi bio odličan potez izdavača i dar čitaocima.
  • Gravatar for simke_kosmos
    simke_kosmos (gost) | 29.08.2008. 21.19.03
    Nazalost, "Naivan.Super." mu ostaje nedostizno delo.....:(
  • Gravatar for bongo
    bongo (gost) | 29.08.2008. 23.11.29
    sve se slazem..i posle svega: jedan je dopler!!! ali, prijao mi je i mulej, za vreme olimpijade, dok sam bila bolesna (ko procita shvatice ;))
  • Gravatar for Miklja
    Miklja (gost) | 30.08.2008. 06.41.33
    "Naivan.Super." je zakon.
  • Gravatar for The Hero of Telemark
    The Hero of Telemark (gost) | 30.08.2008. 10.57.00
    Erland Lu je bio i scenarista nekoliko segmenata odličnog norveškog omnibusa na temu ideoloških odrednica tamošnjih političkih partija, kod nas prikazanog na Festu 03. Sjajna komedija, nažalost, sada nedostupna. http://www.imdb.com/title/tt0285566/
  • Gravatar for norwegian wood
    norwegian wood (gost) | 30.08.2008. 14.09.14
    ipak cu kupti erlenda...
  • Gravatar for lu
    lu (gost) | 30.08.2008. 15.23.14
    i treba kupiti
  • Gravatar for e
    e (gost) | 30.08.2008. 20.17.29
    ma da, mulej onako dopler i dalje rula ima da se skine i norveshki film koji je radjen prema njegovoj knjizi Prohujalo sa zenom... koja je btw isto: onako.
  • Gravatar for zzz
    zzz (gost) | 19.07.2010. 21.15.18
    Super je pricha, ali kraj je trebalo da bude drugachiji. Ipak je smrt bila njen izbor od samog pochetka i nastavak zivota je isuvishe predvidiv.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige