Popboks - KAKO UKRASTI MLADU – Paul Weiland - Šta žele žene [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 11.09.2008. 10:24 · 3

KAKO UKRASTI MLADU – Paul Weiland

Šta žele žene

Tzv. romantične komedije, tj. chick flickovi, prave se poglavito za žensku publiku. Napravi se istraživanje, vidi se o čemu žene maštaju, pogledaju se liste gledanosti ranijih filmova, a onda se napravi novi film na koji se publika ugleda

Vladislava Vojnović

Ocena:
4


4/10
 

Naslov originala: Made of Honor
Scenario: Adam Sztykiel, Deborah Kaplan, Harry Elfont
Uloge: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Sydney Pollack
Žanr: romantična komedija
Proizvodnja: SAD, Velika Britanija, 2008.
Trajanje: 101 min.

Romantična komedija je žanr nastao mešanjem ljubavne priče s hepiendom i komedije koja nije preterano smešna. Danas se takvo određenje upotrebljava da označi mahom loše, komercijalne melodrame u kojima je hepiend usiljen, a humor promašen da bi se, šatro, nešto mislilo i da bi akcenat bio na stvarima srca.

Jedna od najzabavnijih priča na istu temu kojom se bavi najnoviji Weilandov film jeste Filadelfijska priča Georgea Cukora (a i njen rimejk Visoko društvo Charlesa Waltersa). Mlada, baš usred priprema, a i na dan samog venčanja, ima dilemu oko mladoženje, te kroz niz peripetija, preispitivanja i promene sopstvene ličnosti, na kraju filma postupi drugačije no što je nameravala.

Međutim, 1940, kad je Filadelfijska priča nastajala, predbračni seks nije bio poželjna aktivnost, a razvod nije bio uobičajen način popravljanja grešaka, te je dramatika sudbinskog „da“ imala smisla. Danas cajtnot i panika oko venčanja izgledaju kao nezrela posednička otimačina koja zapravo otkriva malograđanska ubeđenja glavnih junaka.

I dobro, to bismo mogli da shvatimo, svi smo mi pomalo ili ponekad takvi, a kad tamo: mlada baš zbog malograđanskih ideala neće idealnog mladoženju! Njoj je, naime, najednom strašno što joj je budući muž lovac, što joj ne da da mu na javnom mestu brlja po tanjiru, što se upražnjavaju tradicionalni običaji... Da li je, ipak, možda bolji onaj koji ne lovi divljač nego druge žene, koji brlja na sve strane, koji je, kobajagi, avangardan u neodgovornosti?

Scenaristi ovog filma su glumac-pisac Sztukiel i par Kaplan – Elfont, oboje reditelji-pisci, iskusni u manje ili više uspešnim komedijicama za mlade. Počinjući i završavajući film vickastom aluzijom na aferu Levinski, oni su pokušali da izvuku priču ka sićušnoj poenti da je bolje ozakoniti istinu (oženiti se Monikom!) nego je gurati pod tepih. Koliko ova benigna i zastarela politička pošalica škodi ili doprinosi političkom angažmanu Hillary Clinton, toliko i osmišljava i film.

Osnovni problem scenarija i režije leži u činjenici da publika, osim autorske odluke da to bude tako, nikako ne može da vidi zašto je Dempsey bolji od McKidda, niti da navija za njega u svekolikoj svadbenoj borbi a la „šote“, a na američko-škotski način! I tako, sve i dalje miriše na ono uobičajeno predspotovsko istraživanje o proizvodu koji se reklamira. 

Šta žele žene, ciljna grupa kupaca ovog filma na bioskopskim blagajnama? Žele da se udaju i da „dunu sebi u ego“. Kako se to radi u Americi? Ode se u Evropu, nađe se baš aristokrata, lep, spretan, bogat i obrazovan (prostačke fazone da ne pominjemo), a onda se on napusti zbog šalabajzera (sunarodnika, doduše) i budalasto-ambicioznog sna o tome da žena ima prava i mogućnosti da u braku preokrene muža i njegove lične afinitete za 180 stepeni.

Kako god slab bio film Kako ukrasti mladu, nije nezanimljivo zamisliti kakav bi bio njegov nastavak baziran na istraživanju, ali ne o tome šta žene žele, nego šta se ženama dešava. Bila bi to, po prilici, crnohumorna socijalna drama, što bi, za promenu, moglo biti zabavno za gledanje.



Komentari

  • Gravatar for danilo
    danilo (gost) | 11.09.2008. 17.21.09
    ne ynam ni ko ovo gleda a kamoli recenzira
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 12.09.2008. 22.03.16
    odgovor na oba pitanja je: ŽENE!
  • Gravatar for sif
    sif (gost) | 18.09.2008. 12.37.49
    nimalo, ali nimalo se nisu potrudili da u film donesu i zrno originalnosti i svezine. ja bih mu dala mnogo nizu ocenu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi