Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Amerika, malo pre izbora [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 18.10.2008. 23:02

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Amerika, malo pre izbora

O SVIM kandidatima za predsednika Amerike! Upoznajte Saru Pejlin, veliku zvezdu Jutjuba! Ko konstantno vara na američkim izborima? Kuda će da beže demokrate nakon novog poraza? Šta poručuju svingeri?

Svima je jasno da se svet menja. Jasno je valjda i to da se proces odvija velikom brzinom. Toliko je brzo da se teško može i ispratiti. No, u kom se mi to smeru krećemo? Izgleda kao da sve na ovom svetu jurca napred, iako svakodnevno nailazimo na vesti i situacije koje nam govore suprotno. Čini se da jedino tehnologija, koja već duže vreme izgleda kao daleka naučna fantastika, nezaustavljivo juri napred, putem koji se više ne može kontrolisati.

Ali, berzanski i bankarski krah, podržavljenje privatne svojine u srcu neoliberalne ekonomije, moralni sunovrat društva u kojem živimo i planete koju nastanjujemo, terorizam na svim nivoima, 80% bogatstva u rukama 1% stanovništva, sve izvesnija klimatska katastrofa, pomirenje socijalista i demokrata, najave novih teško zaustavljivih virusnih pošasti, novo zahlađenje u odnosima Istoka i Zapada – sve to zvuči kao neka opaka mutacija i to unazad, kao ozbiljna regresija i pretnja čovečanstvu.

Teorije zavere i globalna paranoja od pre samo par godina, danas svima izgledaju kao rijaliti program. Prenošen uživo. Na Jutjubu i sličnim mestima.

Uostalom, evo kako to stvarno izgleda. Tip sa leve strane je predsednik Australije, ovaj desni Kanade. Dve pristojne, demokratske zemlje. Civilizovane i cenjene. Now, What The Fuck?

Da, svi sad postavljaju pitanja:

- Ko to, ustvari, upravlja ovim svetom?

- Ko je napisao ovaj i slične govore?

- Gde su zaista centri moći?

Neka proba bilo ko da napravi anketu, na bilo kojoj tački ove planete, odgovor će svuda biti isti – Amerika. Naravno, neko će stidljivo pomenuti Trilateralu, Bilderberg Grupu, Vatikan, masone, ko zna šta sve još? Ali, ipak – Amerika! Jedina supersila.

Kuda zaista ide Amerika? Za samo nekoliko dana možda i dobijemo pravi odgovor. Možda i Amerika juri napred i evoluira. Ili možda ipak sledi novi poraz i teška depresija liberalne Amerike? Obama ili Mekejn? Ali pre nego što proverimo stanje nacije, američke naravno, upoznajmo se sa kandidatima. Obama ili Mekejn? Ili možda ipak Nejder, Boldvin, Mekini, ili Bar? O, da! Ima ih više kandidata.

Možda je samo Olimpijada u Pekingu bila medijski zanimljiviji događaj ove godine na planeti Zemlji. Ali baš za samu planetu, izbori koji će biti održani za par nedelja, mnogo su bitniji. Pa da vidimo ko je sve u trci. U stazi br. 1 – Sintija Mekini! Zelena partija, hip-hop, sestra Rosa – zvuči kao idealan kandidat. Autsajder.

Čak Boldvin. Ustavna partija. Ako će Sintija da uštine neki procenat Obami, onda će valjda i ovaj da otme neki glas Mekejnu, nadam se. Ježim se od ovakvih, inače. Sav fin, ispeglan i blag... a ustvari... spržio bi imigrante, ukinuo abortus, poništio naučne tvrdnje o globalnom zagrevanju i taj rad. Autsajder.

Bob Bar. Libertarijanska partija! Ovom ni Republikanci nisu bili dovoljno zatucani, pa je odlučio da se posluži nešto progresivnijim konceptom. Znam da zvuči besmisleno, ali tako je. Stvarno. Nekada najkonzervativniji član Kongresa, danas je skoro pa liberal! Na kraju uspeva, čini se, da otkine po neki promil i Slonovima i Magarcima. Autsajder.

Ralf Nejder. Višegodišnji nezavisni kandidat. Prvi Arapin-Amerikanac kandidat za predsednika. Fantastičan tip, ali i najverovatniji krivac za onaj tragičan poraz Ala Gora od pre osam godina – tada je današnji Nobelovac za samo 573 glasa izgubio od Buša, a pritom je Nejder osvojio oko 100.000 glasova! Sa vrlo bliskim, liberalnim programom. Ponovo neće uspeti.

Džon Mekejn. Republikanac. O njemu se mnogo zna. Konzervativan do bola. Star. Opasan. Lažov. Izgubiće.

Mekejn ide u paketu sa Sarom Pejlin, svojim izborom za potpredsednicu Amerike. Sara, senatorka sa Aljske, već je i sama zvezda Interneta i Jutjuba, pa samim tim i predmet pažnje i sprdnje. Laka meta, inače. Izgubiće.

Barak Obama. Demokrata. Velika nada. Ne samo Amerike. Pobednik.

Na kraju predstavljanja kandidata, kome nije jasno, evo i kratke rekapitulacije u samo četiri minuta. Sve što bi trebalo znati o predsedničkoj trci između prve i poslednje televizijske kampanje. Ponovo jedna fantastična novinarska minijatura pronađena u magazinu Slate.

Da, pristrasan sam, a i kako ću drugačije? Uostalom, sličnosti između Srbije i Amerike su i ovog puta neverovatne i to ne samo po pitanju podeljenosti biračkog tela, već i prirodi političkih programa i karaktera kandidata. Sećate se kako se ovde godinama kralo na izborima? Na sve moguće načine. Evo kako BBC procenjuje regularnost izbora u Americi. Na samom početku, Robert Kenedi će sve vrlo precizno razjasniti.

I na kraju, ako se ispostavi da će se katastrofični scenario ponoviti po ko zna koji put, američki liberali i demokrate, spremni su i na to. Rezervna varijanta je ovog puta dobro promišljena.

Sad već lakše može da se prati trka. Upoznali smo kandidate i pravila, znamo koliki je ulog, poznate su i prognoze prema poslovično pouzdanim anketama. Vreme je za uživanje sa bezbedne razdaljine. Za sve one koji su još uvek u dilemi, uskoro na ovim talasima i preporuke slavnih. Vrlo su aktivni! Nastaviće se...



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX