Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Amerika, malo pre izbora (2) [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 31.10.2008. 16:30

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Amerika, malo pre izbora (2)

Ko je najveća zvezda ovogodišnjih predsedničkih izbora u Americi? Neko iz glumačkog sveta? Neki muzičar? Sportista? Ili možda neko od samih kandidata? Na čijoj je strani Holivud?

Verujem da ne postoji nijedan dokaz o tome da podrška slavnih može da odluči izbore. Ne samo ove najnovije američke predsedničke izbore, već bilo koje, bilo gde. Kakve to ima veze uopšte za koga su Bata Živojinović, Neda Arnerić ili Marija Šerifović? Nikakve, ali svejedno. Kad god dođe vreme za izbore, stranke ili u ovom slučaju predsednički kandidati, obavezno izvlače iz rukava razne glumce, pevače ili sportiste, kao da će im to doneti bog zna kakve rejtinge. Uostalom, i to estradno telo je uvek nekako jednoglasno ili makar većinski raspoloženo za jednog od kandidata, dok ostali pokušavaju da se na drugi način dopadnu glasačima. Kako kod nas, tako i bilo gde drugde. Ipak, ove godine u Americi selebriti histerija je naročito uzela maha. Niko nije ravnodušan jer, logično, ovo su sad-ili-nikad izbori.

Celebrities dominate election

Eto, vidite kako je uzbudljivo tamo! I odmah je jasno iza koga stoji Holivud. Iza one strane koja gubi već godinama. Uostalom, Holivud skoro uvek gubi, osim kada i sam učestvuje na izborima, naravno na strani republikanaca. Svejedno, pre nego što se upoznamo sa konkretnim stavovima slavnih glasača, nije na odmet da one manje upućene u suprotstavljene strane na ovim izborima ipak nekako uvedemo u celu problematiku. Za šta se u stvari zalažu republikanci? Kakve to vrednosti propagiraju demokrate? Evo malog hip hop vodiča kroz novembarske izbore u Americi.

U svojoj potrazi za video podrškom, krenuo sam linijom manjeg otpora. Obama + celebrity support = kvadrilion linkova. Evo šta kažu teškaši:

Mnogo je zanimljivija ova grupa slavnih muzičara i glumaca. Iako možda nećete uspeti da prepoznate baš svakog u ovom Yes, We Can spotu, njihovo originalno čitanje Obaminog predizbornog govora u Nju Hempšajru možda nije efektnije od direktne i javno iskazane podrške šoubiz velikana, ali je zato i namenjeno drugačijoj ciljnoj grupi. Pored onih koje ćete i sami da prepoznate, tu su i Herbi Henkok, Džabar, Amber Valeta, Nik Kenon... Ko? Nije bitno, poznati su.

Kandidati dakle inspirišu. Ova grupa nešto manje afirmisanih glumaca odlučila je da sreću potraži u kampu u kojem je konkurencija kudikamo manja. Dobra ideja, ubrzo se pretvorila u noćnu moru.

I kako to obično biva, kada se jednom nađe prava formula, onda kraja uglavnom nema. Jedan može, drugi ne može. Po poslednji put na ovu temu, mada je zabavno i mada može i do u beskraj.

No, kada sam pokušao da isti recept pretrage primenim i kod drugog kandidata, naišao sam na prve probleme. Oće li neko da podrži ovog tipa javno? Posle kraćeg traganja, zaustavio sam se kod Švarcenegera. Em mega zvezda, em političar i guverner. Terminator. Republikanac i zet Kenedijevih. Šizofrena biografija i karijera, nije ni čudo da se sve na kraju svodi na ovako nešto.

I dalje sam pokušavao da nađem nekog razumnog da nešto prozbori o Mekejnu, ali nikako nisam uspevao. A onda sam naleteo na čuveni Celeb, spot republikanskog izbornog štaba. To je onaj klip u kojem Mekejn, kad već nema dobrovoljaca, sam određuje ko je i kakva zvezda na ovoj globalnoj šoubiz sceni.

Kakva greška! Kakav kiks! Nesrećnog Mekejna su kasnije podsetili da je upravo porodica Hilton prilično ozbiljan sponzor njegove kampanje, ali pre nego što je bilo ko mogao da se snađe, Paris je odgovorila. Dude with White Hair!? Wrinkled Guy!? Paris ne samo da odgovara, već predlaže i novo, totally hot rešenje! A kakav je tek štab sastavila! U svakom slučaju, ona nikome ne prašta.

Mnogi su, dakle, odlučili da direktno daju svoj glas kandidatima, ali bilo je i drugačijih taktika i stategija. Veliki broj slavnih je odlučio da konkrektno pomogne na kampanji kojoj je cilj bio da uopšte privoli glasače da izađu na izbore. A neki su radili i jedno i drugo. Madona, na primer, nedvosmisleno upozorava i poručuje ne samo za koga, već i zašto.

Da li neko misli da se novi film Olivera Stouna, W, o životu i delu Džordža Buša slučajno pojavio baš nekoliko nedelja pre izbora?

I konačno, reč ima slavni komičar. Bil Maher ima reči opravdanja za Mekejna, ali se takođe dotiče i rasnog pitanja. Sve potiče iz porodice, kuće, kraja u kom odrastate i škole koju pohađate. No, kako i sam Maher kaže, nada umire poslednja.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX