Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Obama i dalje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 09.12.2008. 16:18

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Obama i dalje

Vožnja Amerikom je počela sa Barakom. Možda on još uvek zvanično nije stupio na dužnost, ali svejedno, tu je već mesec dana. Pregled – u dva minuta! I onda dalje...

U trenutku kada sam video ovaj filmić na Slejt vebsajtu, nisam imao pojma o čemu ću pisati u ovom navratu, ali sam čvrsto bio odlučio da bez obzira na temu ovo bude prvi video koji će se naći na ovoj strani. Već sam se bavio političkim delom ovog sjajnog onlajn magazina, ali nisam očekivao da će se ovako rano pozabaviti Obaminom vladavinom.

Istina, novi američki predsednik još uvek nije ni stupio na svoje radno mesto, ali već je u centru pažnje, sastavlja kabinet, imenuje saradnike, lagano otkriva i neke planove. A tu su još uvek i svi ostali učesnici sapunske opere koja je na sceni bila proteklih meseci. Mada, autori ovog klipa tvrde da prava sapunica počinje tek za nekoliko nedelja. Svejedno, ovo je briljantno. Ingeniozno. Urnebesno. Meni je trebalo nekoliko gledanja da pohvatam svaki detalj. To na JuTjubu i nije neki problem, uostalom, valjda ovakva opcija između ostalih i čini internet tako superiornim medijem.

U svakom slučaju, i nakon n-tog gledanja, i dalje je bilo urnebesno. U stvari, još i više.

Kao što rekoh, pregršt detalja. Nadam se da ste zapazili onaj nadrealni trenutak sa Sarom Pejlin koja je u poseti farmi ćuraka na Aljasci. Ako niste, JuTjub se potrudio da pronađe kompletan intervju sa zamalo potpredsednicom Amerike. Bizarno, kao neka scena iz Farga, ali stvarno.

A Slejt je otišao još dalje.

I naravno, link po link, ja sam sve dalje odlazio u...nepoznatom pravcu. Ali i to je jedna od osobenosti interneta, nikad ne znaš kuda će te odvesti put. No meni je već bilo sasvim jasno da se ni ovog puta neću micati dalje od Amerike. Ovde je najsigurnije i najuzbudljivije. Najzanimljivije u svakom slučaju.

I baš me je interesovalo šta je to što Ameriku zaokuplja baš sada, ovih dana. Šta se to krupno dešava ove nedelje u Americi, a da ne može da se pronađe u našim medijima? Koje to afere, događaji potresaju ovu prekomorsku zemlju? I otkud ponovo O Džej Simpson u celoj priči? Zaista, izgleda da Americi i ne treba humoristički program kada ima Orentala Džejmsa Simpsona, jednog od najboljih raning bekova koje je ova zemlja ikada videla.

Uostalom, O Džej je prvi NFL fudbaler koji je u jednoj sezoni iza sebe ostavio 2000 jardi. A onda, nakon glumačke karijere, verovatnog dvostrukog ubistva, oslobađajuće presude, knjige pod naslovom If I Did It (?!?) – došao je i novi gaf. Sud je, naravno, jedva dočekao novu priliku.

I naši fudbaleri su neiscrpan izvor interesovanja, ali i sprdnje javnosti i medija, naročito žute štampe, ali ovi što igraju fudbal sa jajastom loptom, baš nemaju sreće.

Ovde naravno niko nije čuo za momka koji se zove Plasiko Bures, ali Amerika svakako jeste. Vajd risiver njujorških Džinova, zvezda, jedan od heroja prošlogodišnjeg Superboula i iznenađujući osvajač prstena, imao je peh! Pre neki dan se upucao u nogu dok je sedeo u jednom noćnom klubu. Zatim se sam prijavio policiji koja ga je odmah uhapsila zbog nelegalnog posedovanja oružja. Džajantsi su ga izbacili iz tima. A onda se oglasio i Džon Stjuart.

Imamo dakle ovakve fudbalere, ali kada ćemo da dobijemo ovakve komentatore, pitam se ja. Ili televiziju poput ove, odnosno programe koji će na ovakav način da komuniciraju sa svetom oko nas. Još jedan momenat kojim se Amerika intenzivno bavi ovih dana. Još jedan Simpson.

>

Naročito se svet potresao slučajem astronauta koji kubure sa vodom. Srećom, NASA već 10 godina razvija proces dobijanja vode pravo iz urina svojih letača. Proces je bio dug i mukotrpan.

Stres je, to svi znamo, jedan od najvećih neprijatelja zaposlenog čoveka, stres ne bira žrtvu, podjednako je opasan i za policajca iz Mumbaija, biznismena iz Tokija ili slavnog novinara iz Amerike. Bil O’Rajli je zaista velika novinarska zverka, jedna od najvećih tamo, kolumnista i TV prezenter sa ogromnom iskustvom. Ali i njega može da uzdrma sitnica. Ovo se desilo još pre nekoliko meseci, ali i dalje je hit na JuTjubu, i drugde. Bil snima vesti, idiot ne radi.

Pred kraj kultura, na kraju će biti i sporta! Ovo može čak i korisno da bude, uostalom, svi ovi filmovi koji su tek krenuli u Americi, stižu i kod nas za par meseci. Šta je onda to spremio Holivud za post i pred praznične dane?

Ipak, posle ovoga ne mogu da ne budem skeptik. Filmovi o Čaku Beriju, Nobelovcu, Niksonu i Frostu kod nas? Kada to?

Za sam kraj nešto što i nema puno veze sa Amerikom. Ima sa sportom, donekle. Ima i sa jednim od najvećih heroja ovog našeg podneblja. A opet i nema. Okej, poslednji klip za danas je fejk, ali kao da nije. Ja u stvari verujem da je ovo sve stvarno, a ne reklama.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX