Popboks - ČETIRI BOŽIĆA – Seth Gordon - Krilata kornjača svinjske njuške [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 28.12.2008. 10:19 · 1

ČETIRI BOŽIĆA – Seth Gordon

Krilata kornjača svinjske njuške

Kakve god da su bile pojedinačne namere četvorice scenarista, reditelja i producenata u vezi sa konačnim ishodom filma Četiri Božića, jasno je da nisu bile ni slične, a kamoli iste

Vladislava Vojnović

Ocena:
5


5/10
 

Naslov originala: Four Christmases
Scenario: Matt Allen, Caleb Wilson, Jon Lukas, Scott Moore
Uloge: Vince Vaughan, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Mary Steenburgen
Žanr: drama
Trajanje: 88 min.
Proizvodnja: SAD, Nemačka

Teško je razlučiti šta je tu ko hteo, šta ko kome nije dao, na šta je ko koga nagovorio i šta je ko, krišom od ostalih, gurao ispod žita koliko god je mogao. Već u prvih petnaest minuta filma jasno je da se niko od autora Četiri Božića ni sa kim nije dogovorio šta će, zapravo, da se radi, ili ako se i dogovorio, nije se držao dogovora.

Za početak, neko je, očigledno, mnogo želeo komediju, da se svi nasmejemo videći i glavne aktere filma u prazničnom sosu okupljanja familije, koja je, eto, ipak ono bez čega ni nas ne bi bilo, a dobro je da nas ima. Međutim, neko drugi je mnogo više želeo psihološku dramu o toplom porodičnom ognjištu gde uvek barem tinja, ako ne i bukti, vatra pakla.

Neko treći, pak, želeo je socijalnu dramu i razotkrivanje kako su pritajeno površne osamdesete, a naročito njihov roditeljski country optimizam, katastrofalno uslovile današnju generaciju zrelih ljudi. Najzad, neko četvrti hteo je dramu s tezom u kojoj bi dokazao da ne mora svako da ima brak i decu, da su modusi sreće i životnog stila bezbrojni, da ljudi treba da budu slobodni u svojim izborima i da je izvor sveg zla na svetu u nametanju svojih stavova drugima.

Umesto četiri zanimljiva filma, od svih tih htenja zguranih „4 u 1“ dobili smo samo četiri pokušaja, od kojih nijedan, budući da su ga ostali osujećivali barem za tri četvrtine, nije uspeo! Komedija nije smešna, porodica nije loša, mada nije ni dobra, a brak i decu svako mora da ima, makar mu se od toga i povraćalo!

Da, Gordonova Četiri Božića su, generalno, loš film, mada, možda paradoksalno, ne i nezanimljiv. Konačni ishod ima strukturu dečje zabave da se na slici krilate kornjače sa svinjskom njuškom, ribljim repom i zečjim ušima, razabere čiji je koji deo. A zabava je u tome da gledalac vidi kako izgleda, figurativno rečeno, jedna kafanska diskusija o filmu, kad se pretoči u film.

Odlični glumci i country pevači nisu, nažalost, imali priliku da se iskažu – ko nije gledao Nežna milosrđa Brucea Beresforda i Rudarevu kći Michaela Apteda, neće shvatiti šta su Duvall i Spacekova radili osamdesetih, a ko nije slušao Dvighta Yoakama i Tima McGrawa, neće znati ko su pastor i jedan od dva agresivna brata glavnog junaka. A i oni koji su gledali i slušali, teško da mogu, bez velike dobronamernosti i dovitljivosti, da shvate šta im se to govori i pokazuje!

Reklo bi se da se ovaj filmadžijski tim posvađao na krv i nož, i više nikad neće raditi zajedno! Živi bili pa videli!



Komentari

  • Gravatar for Laura Palamar
    Laura Palamar (gost) | 09.01.2009. 17.47.30
    Jak casting nije bio dovoljan da spase ovu prosečnu komediju. Ali, čini se da publika kaže: Ho, ho, ho! Da, da, da!, jer je u SAD-u film već dva tjedna na vrhu svih box-office kista. Uostalom, ima li boljeg načina za započinanje praznične sezone nego sladunjavom porodičnom komedijicom?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi