Popboks - REVOLUCIONARNI PUT – Sam Mendes (FEST 09) - Mladi i lepi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 25.02.2009. 12:15 · 4

REVOLUCIONARNI PUT – Sam Mendes (FEST 09)

Mladi i lepi

Da li je ovo nevinija verzija Američke lepote ili potvrda da svaki reditelj uvek priča istu priču? Sam Mednes se specijalizovao za one o idelanim brakovima iz američkih predgrađa

Marija Perović

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Revolutionary Road
Scenario: Justin Haythe po romanu Richarda Yatesa
Uloge
: Leonardo DiCaprio, Cate Winslet, Michael Shannon, Kathy Bates
Žanr: melodrama
Proizvodnja: SAD,Velika Britanija 2008.
Trajanje: 119 min.

Izuzetan „mali“ film, gotovo kamerna melodrama. Mogao bi se definisati rečenicom: “Život je ono što nam se dešava dok planiramo potpuno druge stvari“. Ta parafrazirana rečenica Johna Lennona odredila je i plasman Revolucionarnog puta. Planirane su trke za glavne Oskare, ali bez uspeha. Da li će to imati posljedice po brak Mendesa i Winsletove, ostaće tajna. Ali činjenica je da „mali“ filmovi ostaju u filmskoj istoriji baveći se „privatnim istorijama čovječanstva“ ispričanim na promišljen, slojevit i dirljiv način.

Revolucionarni put je adresa na kojoj se nalazi idelana kuća sveameričkog bračnog para. Godine su pedesete, prije hipi revolucije, prije prava na abortus, prije jasno izrečenog feminizma, prije primjene novih psiholoških teorija u psihijatrijskim klinikama. A sve se osjeća u zraku.

Čitav film je priča o njih dvoje, o konvenciji života između devet i pet, u kojem je on službenik u firmi, a ona domaćica. Oboje su roditelji. Upoznali su se na žurci. On nije znao šta želi da radi, a ona je željela da bude glumica. Želje su se izmjenile, stavovi su se istopili, ostala je rutina. I magično rješenje koje se zove preseljenje u Pariz. Da li će se izboriti sa onim što zaiste žele ili će se prepustiti? Odgovor zaista treba potražiti u bioskopu.

A razlozi za odlazak u bioskop su razni. Ovo je film o emotivnoj nepismenosti. I oba aktera žele da nauče da pišu. Ali takvu vrstu nepoznavanja jezika najteže je savladati. Film je nastao po romanu Richarda Yatesa napisanom 1961. Pisac poznat po definisanju postratne anksioznosti. Ili neuroze. Po Freudu, neuroza je utemeljnena na neodređenosti. Jedini određen u filmu (Michael Shannon) je psihijatrijski liječen, govori direktno „istinu u lice“ i jedini je glas sreće za glavne aktere. Preovaladaće, pak, „glasovi razuma“.

Maestralno glumljen film, potresan u svakom detalju, definisan u suzdržanosti i lijepim manirima, koji najčešće prikrivaju nesklad. Sav je od sitnih naznaka kao što je posljednji idelan doručak za supruga, a tragičan za suprugu. Jer, prije njega ona odustaje, a on misli da ona razumije. Svaki vizuelni detalj je potpora unutrašnjeg sukoba.

Kostimi iz 50-ih godina, dirljivi u svojoj definisanosti, naznake modernističkog namještaja, početak novog koncepta življenja, novih sloboda, samo su savršeni okvir za kavez u kojem se nalaze junaci. Da li je najslobodniji onaj koji je pod elektrošokovima? Da li je intimna revolucija manje vrijedna od javnih? Gdje je granica između nezadovoljstva i razmaženosti? Da li je ispravan pogled iznutra ili spolja?

Mendes ne daje odgovore, i krajnje vješto koristi glumce kao najmoćnije izražajno sredstvo. Wheelerove glumi zlatni par iz Titanika. Ostali su bez nominacija za Oskara, a uradili su u glumačkom zanatu najtežu stvar. Lijepi i mladi, bez ikakvih pomagala (postarivanja, vidljivih fizičkih i mentalnih hendikepa) pokazali su sveobuhvatnu i sveopštu nesreću čovjeka i žene –rutinu. I dosadu i prazninu u kojoj rutina razara i ubija a da niko nije kriv, već samo ljudi izgore.

Revolucionarni put priča priču poslije koje ostaje tuga, zapitanost i empatija. Život jeste borba između onog što smo mogli i onoga što smo uradili. A za kraj, citat velikog srpskog pjesnika: “Kad izgori čovek, tad pakao sve je“.

Povezani tekstovi – Fest 09:

 



Komentari

  • Gravatar for zoran
    zoran (gost) | 25.02.2009. 13.17.10
    Veoma informativna kritika, cestitke na erudiciji i pravom malom kursu iz psiho-socijalne analize. Nazalost, kritika nema dodirnih tacaka sa filmom, koji je potpuni promasaj i ne vredi nista. Posle gledanja ovog filma ostaje samo odvratan utisak vezan za nakaznu grimasu glavne glumice, kojom ona senci bas svako emotivno stanje lika koji igra.
  • Gravatar for Bromazepam
    Bromazepam (gost) | 25.02.2009. 17.48.02
    Film je dobar otvara mnoga pitanja i navodi na razmisljanje a gluma je zaista odlicna. Uvek je najteze glumiti obicnog coveka , tako da se slazem sa kritikom da su glumci zaista ekspresivno , bez ikakvih pomocnih sredstava prikazali kako svoje unutrasnje, tako i spoljasnje konflikte,nesto slicno kao u filmu "Macka na usijanom limenom krovu".Dok gledate film imate utisak kao da pratite pozorisnu pretstavu.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 27.02.2009. 22.25.31
    pa, blizi sam tome da se slozim sa zoranom, nego sa marijom. glumacka ostvarenja bih i mogao oceniti pristojnom ocenom, ali ne toliko dobrom da bi vodeci par mogao aplicirati za oskara. winslet je mnogo izrazajnija u "the reader", a shannon sa svojom "minijaturom" svakako najupecatljiviji. svaka druga konekcija sa oskarom ovde i prestaje. aktuelnost (citaj "dugovecnost") ovog ostvarenja je takva da bi ono imalo sansu za oskara bas koliko i nasa "turneja". znaci-nikakvu!
  • Gravatar for zaklina
    zaklina (gost) | 10.03.2009. 11.39.49
    dobra kritika i odlican film!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi