Popboks - MARADONA BY KUSTURICA – Emir Kusturica - Kusturica by Maradona [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 27.03.2009. 17:56 · 14

MARADONA BY KUSTURICA – Emir Kusturica

Kusturica by Maradona

Davinčijevsko upisivanje Kusturičinog autoportreta u Maradonin portret deluje kao neskromno i odokativno poistovećivanje sa herojem koje ne dolikuje dokumentarcu. Međutim, samo ako gledalac očekuje standardni dokumentarac 

Kristina Đuković

Ocena:
6


6/10
 

Scenario: Emir Kusturica
Uloge: Diego Armando Maradona, Emir Kusturica, Lucas Fuica, Claudia Villafañe, Dalma Nerea, Giannina Dinorah, Stribor Kusturica
Žanr: dokumentarni
Proizvodnja: Španija, Francuska, 2008.
Trajanje: 90 min.

Kako sam naslov kaže, u svom poslednjem filmu Maradona by Kusturica reditelj sebi posvećuje jednako pažnje koliko i Maradoni. Tako faze u životu slavnog fudbalera Kusturica tumači insertima iz svojih ranijih filmova: detinjstvo u sirotinjskom predgrađu Buenos Airesa scenama iz Sjećaš li se Doli Bel i Otac na službenom putu, a autodestruktivnost i žilavost u borbi sa samim sobom filmom Crna mačka, beli mačor.

Činjenica da film počinje snimkom koncerta No Smoking Orchestra, te da Kusturica sebe naziva „Maradonom sveta filma“, doprinela je da neki kritičari govore o „penis-envy“ i „mačo filmu“, aludirajući na Kusturičino neskromno poistovećivanje s Maradonom.

Iako ovakva reakcija ima pokriće, žestina napada i filmskih kritičara i Maradoninih fanova otkriva analitički nastrojeno društvo kome je sumnjiva svaka sinteza. Tako se dešava da se Maradonini fanovi ne identifikuju sa Kusturičinom očiglednom zaljubljenošću u svog heroja, tražeći distancu. A Kusturica je napravio upravo fanovski film umesto očekivane priče u trećem licu.

I sa ovom ogradom, ima samopromoterskih detalja koji bodu oči budući da za oslonac nemaju emotivno portretisanje, već su isključivo višak samosvesti koji je mogao biti izbačen u montaži. Takve su scene Maradoninog silaska među fanove u Napulju, koje su, paralelnom montažom, povezane s Kusturičinim iskrcavanjem na aerodrom u Buenos Airesu.

Ili scene u kojima se, kao u onim igrama „prepoznaj uljeza na slici“, dok Maradona govori, u ogledalu do njega vidi Kusturičin odraz.

Kako sam kaže, Kusturica je zatekao Maradonu usred faze odvikavanja od droge, te je film snimljen nakon niza neuspelih pokušaja da s njim stupi u kontakt. Otuda je Maradonin portret sačinjen od mešavine nostalgične ispovesti i bodrenja samog sebe i, delimično, samopreispitivanja.

Iako je koristio dosta arhivskih snimaka, među kojima ima dragocenih i duhovitih detalja, Kusturica se nije previše oslanjao na pripovedanje poglavlja iz života fudbalera, a izjava drugih o Maradoni gotovo i da nema. Otuda utisak odsustva kritičnosti prema junaku, što se, očigledno, smatra obaveznim. Pogotovu kada je reč o Maradoninim političkim stavovima koji su plasirani u navijačkom, pomalo infantilnom maniru.

U pokušaju da poveže Maradoninu fudbalsku karijeru i njegove političke stavove, Kusturica stvara najslabije delove filma. Čuveni gol koji je Maradona postigao na Svetskom prvenstvu 1986, u utakmici Argentina – Engleska, ponavlja se sedam puta u filmu, u kombinaciji sa satiričnim animacijama uz pratnju Sex Pistolsa – God Save the Queen.

Analizom gola, Kusturica je došao do ideje da svakog od sedam engleskih igrača pretvori u karikaturu imperijalističkih demona Zapada. Veličanstvenost trenutka pretvorena je u jeftinu karikaturu emotivnog značaja koji Maradona pripisuje ovom golu.

Budući da, pored Kusturice, dosta prostora zauzimaju i ostali Maradonini fanovi – pripadnici crkve koja mu je posvećena, film manje dokumentuje celovitu sliku svog heroja, a više razmenu energije između obožavalaca i idola iz koga su godinama crpli snagu. Kao da se okrnjena figura vraća u ljudskiji kontekst, bilo da je reč o ličnim uspomenama, hodočašću na stadione ili porodičnom okupljanju.



Komentari

  • Gravatar for veljko
    veljko (gost) | 27.03.2009. 19.13.54
    ocena je niska, a kritika stura i svedena na promasaje filma. Ne znam zasto u Srbiji postoji toliko anti-kusturijanaca. A sto se tice koncerta u Buenos Airesu i njihve popularnosti u Argentini trebalo bi popricati sa nekim sa tog podrucja. Pozdrav
  • Gravatar for Gašpar Stanislavski
    Gašpar Stanislavski (gost) | 27.03.2009. 21.03.38
    Film godine!
  • Gravatar for Rumenige
    Rumenige (gost) | 28.03.2009. 00.32.51
    Previsoka ocena. Realno, film je katastrofa i u najboljem slucaju bi mogao da dobije slabasnu dvojku.
  • Gravatar for ironik
    ironik (gost) | 28.03.2009. 01.25.54
    film godine, reziser decenije i golgeter veka. a vi misevi, sakrijete se u svoje rupe i grickajte svoje ementalere izbusene sa 6 posto poreza, ionako vasi mali zubici nisu kalibrisani za velike stvari! p.s (antiironik) : na b92 fm stavili Fleku, ako to ne pokrene drustvene nemire, nista nece
  • Gravatar for mdrfdr
    mdrfdr (gost) | 28.03.2009. 11.12.38
    život i smrt porno bande!
  • Gravatar for mdrfdr
    mdrfdr (gost) | 28.03.2009. 11.17.08
    mogu li nekako da dobijem link ka Fleci na b92.fm ?! pokušavao da nadjem, ali bez uspeha.
  • Gravatar for Pedja
    Pedja (gost) | 28.03.2009. 19.33.23
    Kusta je car i to je dokazano jos jednom. Naravno, i Maradona je car.
  • Gravatar for mdrfdr
    mdrfdr (gost) | 29.03.2009. 10.56.41
    jeste... i Če je car! i Kastro! a magraret tačer je krrrvnik! mora kupim majicu: Exposing the Real Che Guevara: And the Useful Idiots Who Idolize Him
  • Gravatar for v
    v (gost) | 29.03.2009. 11.36.47
    dobar mu je onaj sokić, nema šta
  • Gravatar for Bodo
    Bodo (gost) | 29.03.2009. 19.26.54
    Stvarno je genijalan film.Svaka cast.
  • Gravatar for maki
    maki (gost) | 31.03.2009. 17.24.47
    Urugvajski pisac Galeano ima priču o tome kako je Maradona Napoliju, posle šezdeset godina doneo titulu prvaka Italije. Tada je, naime, na unutrašnjoj strani zida na groblju u Napulju napisan grafit: "ŠTA STE PROPUSTILI!".
  • Gravatar for damnjan
    damnjan (gost) | 05.04.2009. 00.34.42
    Sve chime me plenio omaleni genije fudbala rasprshilo se tokom ovog filma. Nisam mogao ni da naslutim koliko je to plitak, dosadan, bezobrazan tip choveka, a uz to i nevidjena kukavica i lenstina. Hvala Kusturici sto mi je (iako su mu pobude bile sigurno drugacije)otvorio oci i demistifikovao zabludu i obmanu. Jadni mali luzer..a bio je cool tip :(
  • Gravatar for godo
    godo (gost) | 06.04.2009. 18.24.44
    Za Maradonu barem 50 odsto+1 stanovnika sveta smatra da je najbolji fudbaler svih vremena. Teško da je on jadni mali luzer.
  • Gravatar for @godo
    @godo (gost) | 05.01.2010. 22.53.54
    pa tebe smo cekali!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi